Patmos-blogi

Vuonna 2020 tehtiin yli 42,6 miljoonaa aborttia

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kristillisen maailman viikon uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmokseksessa perjantaiaamuisin klo 8:50.

Vuonna 2020 maailmassa tehtiin yli 42,6 miljoonaa aborttia. Abortti on johtava kuolinsyy maailmassa.

Vertailun vuoksi tartuntataudit tappoivat yli 13 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti vuonna 2020. Noin 8,2 miljoonaa ihmistä menetti henkensä syöpäsairauteen.

Yli 1,8 miljoonaa ihmistä kuoli koronavirukseen vuonna 2020.

(Lähde: Christian Post 4.1.2021)

Australiassa kristittyjen määrä pienentymässä

Kuten monet maailman maat, Australiassa suoritetaan säännöllisesti väestölaskenta. Australiassa väestölaskenta on viiden vuoden välein. Tämä on hyödyllistä trendien tunnistamiseksi. Monien maiden tapaan Australia väestölaskenta sisältää kysymyksen uskonnosta.

Vuonna 2011 noin 60% australialaisista sanoi olevansa kristittyjä, 9% kuului muihin uskontoihin, 22%: lla ei ollut uskontoa ja 9% ei vastannut kysymykseen (22 miljoonan väestössä).

Vuoteen 2016 mennessä, viimeisimpään vuoteen, josta luvut ovat saatavilla, Australian luvut olivat muuttuneet näin: kristittyjä 51%, muut uskonnot 10%, ei uskontoa 30% ja 9% ei halunnut vastata, mikä osoittaa suuntauksen pois kristinuskosta kohti Ei uskontoa. Tämä suuntaus näkyy myös monissa muissa länsimaissa.

Yksityiskohtiensa vuoksi Australian tietojen avulla voimme kaivaa hieman syvemmälle. Australiassa on viisi suurta kirkkokuntaa – anglikaanit, roomalaiskatoliset, Uniting church (lähinnä metodistien ja reformoitujen yhteenliittymä), presbyteerit ja ortodoksit, joiden yhteenlaskettu osuus vuonna 2016 oli 86% kaikista kristityiksi itseään kutsuvista. Näistä anglikaanien osuus oli 26%, katolisten 44%, Uniting church 7%, presbyteerien 4% ja ortodoksien 5%.

Näistä kaikki muut ovat laskussa, vain katolinen kirkko kasvaa. Kaksi muuta kirkkokuntaa kasvaa merkittävästi – helluntailaiset ja adventistit, jotka molemmat ovat mustia ja karismaattisia, mutta edustavat vain 3% kaikista Australian kristityistä.

(Lähde: Evangelicals Now)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (2)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Ikävä ihminen?

  Auttaisiko aborttien suhteen kenties täyskielto? Sitäkö toivotaan Suomeen?

  • Jukka Mikkola

   Täyskieltoa ei tietääkseni ole kukaan esittänyt ainakaan julkisesti. Sensijaan kuitenkin löyhennyksiä abortin tekemisen kriteereihin. Jopa suuntaa kohti vapaata aborttia. Joskus, muistaakseni arvoisa Ikävä ihminen, olit sitä mieltä, että Suomen nykykriteerit olisivat hyviä. Tarkoittaako tämä sitä, rttä et kannata ” omatahto” -aloitteen laajennettua aborttioikeutta.
   Samanaikaisesti keskoshoito on parantunut ja samanikäinenihmisalko voidaan peöastaa ja pitää hengissä, toisaalta sen elämä voidaan lopettaa. Tasa-arvo on, mutta se ei kaikkia koske.

   On vaikeita tapauksia ja vaikeita päätöksiä, joissa kaikkea elämää ei voida pelastaa. Mutta se, että alkanut elämä voitaisiin vain ilmoituksella lopettaa, ei edusta ihmisarvoa päätöksenteossa. Periaatteessaha silloin “väärä” sukupuolikin olisi kelvollinen abortin peruste.

   Täyskielto ei käsittääkseni ole ollut taustalla, vaikka media asiaa siihen tapaan käsitteleekin.