Patmos-blogi

Yhdeksän hyvää syytä tutkia Raamattua

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on toimittaja, raamatunopettaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

”Minä riemuitsen sinun sanoistasi niin kuin riemuitaan suureesta saaliista.” (Psalmi 119:162)

Emme aina tule ajatelleeksi miten paljon hyödymme Jumalan sanasta. Siksi jaan kanssasi nämä seuraavat yhdeksän syytä miksi kannattaa tutkia Raamattua. Ei vain lukea. Tutkia.

1. Oppiaksesi tuntemaan Jumalaa, joka loi koko maailman (1. Moos. 1-3). Tämä ei ole mikään vähäpätöinen seikka. Kaikkivaltias Luoja haluaa tuntea sinut ja haluaa sinun tuntevan Hänet! Mieti.  Jeesus sanoi: “Joka on nähnyt minut on nähnyt Isän”. Opimme tuntemaan Jumalan Jeesuksen välityksellä (Joh. 10:30; 12:44, 45; 14:7-9). Jos haluat oppia tuntemaan Isän ja Pojan on Pyhän Hengen inspiroima Jeesuksesta kertova kirjallinen ja luotettava ilmoitussana Raamattu aivan ohittamaton.

2. Kiintyäksesi Jumalaan ja iloitaksesi Hänestä (Psal. 119:11-18, 160-162, 1 Tim. 6:17). Kukaan ei rakasta tuntematonta. Kun tutkistelemme sanassa Jumalan toimintaa, lupauksia ja luonnetta, Pyhä Henki synnyttää meissä kiintymyksen Häneen ja alamme iloita Hänen läheisyydestään, rakkaudestaan, anteeksiantamuksestaan ja huolenpidostaan.

3. Tunteaksesi Jumalan sanan. Raamattu on Pyhän Hengen inspiroima sana ja siksi totta. Kun tunnemme sanan tunnemme totuuden, joka pitää meidät tiellä (Joh. 17:17; 2 Tim. 3:16). Mitä paremmin tunnet sanan sitä heikommat mahdollisuudet harhaopettajilla on eksyttää sinua esittämällä jotain, mitä ei Raamatussa ole.

4. Ymmärtääksesi Jumalan sanaa. Mitä enemmän luet sanaa sitä paremmin et ainoastaan tunnista onko jokin asia Raamatussa, vaan opit arvioimaan asiayhteyksissään, onko asia Raamatussa niin kuin joku väittää sen olevan. Berealaiset olivat tunnettuja tästä (Apt. 17:11; 1 Tess. 5:19-22).

5. Saadaksesi elämänohjetta (Psal. 119:11). Joku on sanonut Raamatusta: “Tämä kirja pitää sinut erossa synnistä tai sitten synti pitää sinut erossa tästä kirjasta.” Hyvin sanottu.

6. Löytääksesi lohtua ja toivoa (Room. 15:4). Monet kääntyvät Raamatun puoleen vasta ahdistuneina ja silloinkin etsien apua irrallisista jakeista. Uhraa aikaa tutkiaksesi Raamattua hyvinä päivinä, sillä löytämäsi totuudet sekä vahvistavat sinua ennakkoon että aikanaan auttavat, kun sitten vaikeudet tulevat.

7. Antaaksesi Jumalan paljastaa sinulle sisimpäsi syvimmät ajatukset ja kaipaukset. Emme tunne itseämme niin hyvin kuin luulemme. Jumala tuntee meidät paremmin. Jumalan sanan kautta Hän puhuu meille ja kasvamme sekä ihmisinä että Jeesuksen seuraajina oppiessamme tuntemaan itseämme paremmin (Hebr. 4:12-16).

8. Jotta meistä tulisi pyhiä ja puhtaita. Jeesus rukoili, että Hänen seuraajansa olisivat rakkaudessa Jumalalle erotettuja, niin kuin Hän oli. Pyhittyminen ei tarkoita olla kummallinen ja omituinen ja “aina oikeassa”, vaan elää Jumalalle ja rakkaudessa palvella lähimmäisiä sekä Häntä, joka rakastaa meitä. Sanan kautta meitä pyhitetään hiljalleen totuuden tuntemisen kautta (Joh. 17:17-23; Ef. 5:26; 1 Piet. 1:14-19).

9. Ollaksemme kuuliaisia käskyistä suurimmalle. Mitä enemmän opimme tuntemaan Jumalaa ja Hänen rakkauttaan meihin, sitä enemmän meissä herää rakkaus Häntä sekä lähimmäisiä kohtaan. Kun lisäksi sanan äärellä meillä on oikea kuva itsestämme (Kohta 7) osaamme olla armollisia lähimmäisten heikkouksille. Suurin käsky onkin rakastaa Jumalaa kaikesta voimastamme ja lähimmäistä niin kuin itseään (Mark. 12:29-31). Jeesuksen antama “uusi” käsky oli, että meidän tulee rakastaa toisiamme (Joh. 13:34-35).

Jos et voi joka päivä tutkia sanaa, varaa kerran viikossa tunti, jolloin laitat kaiken muun syrjään ja pysähdyt vain lukemaan ja tutkimaan Raamattua rauhassa. Et tule katumaan.

Älä jää kiinni asioihin, joita et Raamatussa ymmärrä.

Pidä kiinni siitä minkä ymmärrät ja jatka lukemista.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Dogma

    Yleensä kokeneidenkin kristittyjen suurin kehittämisalue Raamatun tuntemuksessa on Vanha testamentti. Uusi testamentti siteeraa Vanhaa testamenttia satoja kertoja ja selittää sitä. Näistä selityksistä on kehkeytynyt suuri määrä väärinkäsityksiä, koska lukijat eivät ole osanneet ottaa huomioon sitä asiayhteyttä ja opetuskokonaisuutta, mihin Uus testamentti viittaa.

    Toinen kehittämisalua on Paavalin kirjotukset. Kuten Pietari sanoi, Paavalin kirjotukset ovat vaiketajuisia, minkä vuoksi niitä on vääristelty laittomuudeksi (rietasten eksymys). Paavalia tulee lukea koko kirje kerrallaan ja asiayhteys tarkasti huomioiden. Sen takia Paavalia ei voi lukea yksi lause kerrallaan irti asiayhteydestä, muuten on vaarana, että ymmärtää täysin väärin Paavalin kirjeet.