Israelin rannikolta löytyi harvinainen roomalainen kolikko lähes 2000 vuoden takaa.

Israel ja Lähi-Itä

Harvinainen pronssikolikko, joka kuvaa ravun horoskooppimerkkiä kuujumalatar Lunan muotokuvan alla, löydettiin Haifan Carmelin rannikolta, kertoi Israelin muinaismuistoviranomainen maanantaina.

Pakanallinen kolikko lyötiin keisari Antoninus Piuksen (138-161 jKr.) aikana Egyptin Aleksandriassa. Siinä on päivämäärä ”vuosi kahdeksan”, joka viranomaisen mukaan viittaa Antoninus Piuksen kahdeksanteen hallitusvuoteen.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällainen kolikko on löydetty Israelin rannikolta, ja se on harvinainen lisä kansallisaarteiden kokoelmaan”, sanoi Israelin muinaismuistoviranomaisen meriarkeologian yksikön johtaja Jacob Sharvit.

Pius hallitsi heti Bar Kokhban kapinan jälkeen roomalaisia vastaan Jerusalemissa – juutalaisten ja Rooman valtakunnan välisen viimeisen sodan, joka käytiin noin vuosina 132-136 jKr.

Juutalaiset hävisivät sodan ja heidät karkotettiin Jerusalemin pyhästä kaupungista, joka muutettiin pakanakaupungiksi. Perinteen mukaan he pääsivät Jerusalemiin vain suremaan kapinassa kärsimiään tappioita heprealaisen Av-kuukauden yhdeksäntenä päivänä – samana päivänä heprealaisessa kalenterissa, jolloin ensimmäinen ja toinen juutalainen temppeli sortuivat.

Kolikko on poikkeuksellisen hyvin säilynyt, vaikka se on ollut kadoksissa merellä tuhansia vuosia. Shavit sanoi, että tämän kaltaiset kolikot ovat erittäin harvinaisia, ja niiden löytyminen täydentää osan maan menneisyyden historiallisesta palapelistä.

Kuvan kolikosta voi nähdä oheisesta linkistä.

Lähde: Rare Roman coin from nearly 2000 years ago found off Israel’s coast (All Israel News 25.7.2022)