Israel julkistaa hallituksen kokouspöytäkirjat 30 vuotta Oslon sopimusten jälkeen

Israelin valtionarkisto julkisti keskiviikkona ensimmäistä kertaa sen hallituksen kokouksen pöytäkirjat, jossa historialliset Oslon sopimukset hyväksyttiin, tasan 30 vuotta sitten kohtalokkaana päivänä.

Israel ja Lähi-Itä

Israelin ja Palestiinan vapautusjärjestön (PLO), jota Israel piti siihen asti vihamielisenä terroristiryhmänä, välisillä sopimuksilla oli tarkoitus luoda puitteet Israelin ja Palestiinan konfliktin lopulliselle ratkaisulle.

Sopimuksen ensimmäinen osa hyväksyttiin kokouksessa 30. elokuuta 1993, ja se allekirjoitettiin myöhemmin Washingtonissa 13. syyskuuta samana vuonna.

Pöytäkirjojen salaiseksi luokitellusta osasta, joka tähän asti oli ”huippusalainen”, käy ilmi, että 16 hallituksen 18 ministeristä äänesti sopimuksen hyväksymisen puolesta.

Silloinen pääministeri Yitzhak Rabin totesi pitävänsä mahdollisena sekä myönteisiä että kielteisiä tuloksia, mutta korosti, että sopimus olisi ”peruttavissa”.

Israelin puolustusvoimien silloinen esikuntapäällikkö Ehud Barak varoitti, että sopimuksessa oli ”enemmän reikiä kuin sveitsiläisessä juustossa”, mutta lopulta hallitus sivuutti hänet.

Lähde: All Israel News