Jumalan maja ihmisten keskellä

Leena Metsämäki jakamassa kenkälaatikkolahjaa Romaniassa
Leena Metsämäki jakamassa kenkälaatikkolahjaa Romaniassa

 

Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Antakaa te heidän syödä”, kun opetuslapset aikoivat lähettää ihmisjoukon läheisiin kyliin hakemaan ruokaa. Operaatio Joulun Lapsen lahjasta lähtee myös iikkeelle tapahtumia, jotka Jumala siunaa ja monistaa. Kyse on ketjureaktiosta ja siunauksesta, mitä lahjan antamisesta voi seurata.

Nicoletta kertoi todistuksensa joulunlapsi jakelutiimille Romaniassa 2019

 

Nicoletta on erilainen, Nicoletta on romanikylänsä ainoa uskovainen. Kaikki hänen naapurinsa tietävät sen. Kaksi vuotta sitten Nicoletta sai uskon sydämeensä Operaatio Joulun Lapsi -kampanjaväen vierailun yhteydessä. Sen jälkeen koko hänen elämänsä on muuttunut täysin, kuten hän itse asian ilmaisee. ”En enää varasta enkä kerjää”, hän sanoo. ”Tämä talokin oli hankittu varastamalla saaduilla tuloilla, mutta nyt se elämä on ohi”. Samalla hetkellä kuin Nicoletta avasi sydämensä Jeesukselle, hän parantui pahasta epilepsiasta. Tuon päivän jälkeen kohtauksia ei ole enää tullut. Senkin tietävät kaikki naapurit. Nicoletta rukoilee, että koko hänen kylänsä tekisi parannuksen.

Tämän perheenäidin elämä pienessä romanikylässä on yksi konkreettinen osoitus siitä, mitä Operaatio Joulun Lapsi voi saada aikaan. Vaikka rakkaudella rakennettu ja huolella pakattu kenkälaatikkolahja köyhissä oloissa elävälle lapselle on jo itsessään ihmeellinen ja tärkeä, on se myös väline, jonka kautta Jumala kohtaa pienet ja suuret hänelle rakkaat ja ainutlaatuiset ihmiset. Lahjojen merkeissä paikalliset seurakuntalaiset yhdessä kampanjan työntekijöiden kanssa pääsevät lähelle ihmisiä, saavat keinon ja tavan, jolla koko kylä saadaan yhteen kuulemaan sanomaa rakastavasta Jumalasta. Romanialaiset yhteistyökumppanimme kuvaavatkin jakeluhetkiä enemmänkin evankeliointitapahtumiksi. Koko pelastussanoma kerrotaan yhteen kokoontuneelle joukolle, oltiin sitten kirkon tiloissa tai avoimen taivaan alla. Raamatun punainen lanka esitetään luomisesta ja syntiinlankeemuksesta aina Jeesuksen syntymään, kärsimiseen, kuolemaan ja ylösnousemukseen saakka. Uskomalla Jeesuksen uhriin ja täytettyyn työhön sinä pelastut! ”Ikuisen joulun jos tahdot löytää, sydämes avaa ja kohtaat Vapahtajan”, kuten matkaryhmäämme kuuluva gospellaulaja Kristiina Brask tilaisuudessa laulaa. Vauhdikkaat laululeikit ja selkeä evankeliumi saavat pienet ja suuret kuulijat keskittymään. Ja vasta sitten, hyvin rakennetun ohjelman jälkeen, alkaa lahjojen jako.

Anna-tyttö-vastaanottaa-Julia-Mellerin-lahjan-Romaniassa-2019
Anna-tyttö vastaanottaa Julia Mellerin lahjan Romaniassa

 

Pinkkiin puseroon pukeutunut 12-vuotias tyttö erään toisen romanikylän päätien viimeisessä talossa on nimeltään Anna. Anna asuu äidin, isoäidin, isoisän ja enonsa kanssa noin kuuden neliön kokoisessa huoneessa. Huone on talossa, joka on pahasti kesken. Seiniä puuttuu, eikä talossa ole oikein mitään. Annan äiti on vakavasti mieleltään sairas, isoäiti pitääkin Annasta huolta. Anna on kaikesta puutteesta ja vaikeuksista huolimatta säteilevä ja reipas tyttö. Anna haluaa opiskella poliisiksi. Juuri hänelle, romanikylän viimeisen talon pinkkipuseroiselle hymyilevälle tytölle, saamme ojentaa toisen, lähes samanikäisen tytön rakkaudella ja ajatuksella valmistaman paketin. Kaukaa Suomesta. Julia on liittänyt lahjansa yhteyteen kuvan perheestään ja käsinkirjoitetun ja värikkäästi piirretyn joulukortin. Anna ihastelee lahjan sisältöä, silmät säihkyvät. Hän silittää sinistä paljettikantista muistikirjaa riemuissaan. Hauska pantteripanta on hetken miettimisen jälkeen monien mieluisten tuliaisten joukosta se kaikkein mieluisin. Anna lukee ääneen lahjan mukana jaettua evankelioivaa värikästä kirjasta. Lyhyen tapaamisemme ja halausten ja suukkojen jälkeen: Kiitos, kiitos! Sanokaa Julialle kiitos ja hyvää joulua!

Leena Metsämäki Operaatio Joulun Lapsi-projektin romanialaisten työntekijöiden kanssa.
Leena Metsämäki Operaatio Joulun Lapsi-projektin romanialaisten työntekijöiden kanssa.

 

Leena Metsämäki jakamassa kenkälaatikkolahjaa Romaniassa.
Leena Metsämäki jakamassa kenkälaatikkolahjaa Romaniassa.

 

Miljoonat lapset eri puolilla maailmaa saavat kenkälaatikkolahjan. Miljoonat lapset ja aikuiset eri puolilla maailmaa tulevat tämän työn kautta uskoon. Tuhannet ihmiset Suomessa ovat tehneet kenkälaatikkolahjoja jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Reilusti yli 300 000 lahjaa on pakattu ja lähetetty pelkästään Suomesta. Operaatio Joulun Lapsi – työ perustuu hyvin johdettuun ja saumattomaan yhteistyöhön. Ilman uskollisia lahjojen tekijöitä ja työn tukijoita ei olisi lahjoja, joita jakaa. Ja täällä Romaniassa tajuaa syvästi sen, että ilman paikallisseurakuntia, pastoreita, vapaaehtoisia ja operaation palkattuja edustajia kaukaa tuomamme lahjat jäisivät vain kertaluontoisiksi jakelutapahtumiksi. Nyt yhteinen työmme, kukin oman osansa rakentaen, kasvaa suureksi ja hedelmälliseksi. Paikalliset pastorit ja lapsityöntekijät kutsuvat lahjan saaneita lapsia Suuri seikkailu -opetuslapseuskouluun. Täällä Romaniassa noin 15-20 prosenttia lahjan saaneista lapsista osallistuu siihen. Suomalainen lahjan tekijä on alkupäässä sitä rakkauden ketjua, jonka toisessa päässä on lapsi tai aikuinen, joka on tullut uskoon Kristukseen tämän työn tuloksena. Eräänä päivänä taivaan valtakunnassa saamme iloita yhdessä, niin lahjan tekijä kuin jakajakin, siitä pelastettujen joukosta, joka Operaatio Joulun Lapsen kautta on astellut kirkkauden maahan. Ole suuresti siunattu sinä ystävä, joka tavalla tai toisella olet mukana tässä rakkauden ja toivon helminauhassa.

Leena Metsämäki, erikoistoimittaja, Radio Patmos