Usein kysytyt kysymykset

Mikä on Operaatio Joulun Lapsi?

Operaatio Joulun Lapsi on kansainvälinen, Samaritan’s Pursen (USA) johtama projekti, jonka virallinen edustaja Suomessa on Patmos Lähetyssäätiö. Projektin tarkoitus on tavoittaa vähävaraisten-, sekä sodista ja luonnonkatastrofeista kärsivien maiden lapset paikallisten seurakuntien kautta kenkälaatikkolahjoilla ja evankeliumilla Jeesuksesta Kristuksesta.

Mitkä maat ovat mukana?

Lahjoja kerätään Suomen lisäksi Australiassa, Espanjassa, Iso-Britanniassa, Itävallassa, Japanissa, Kanadassa, Saksassa, Sveitsissä, Uudessa-Seelannissa ja Yhdysvalloissa.

Lahjoja on maailmanlaajuisesti lähetetty vuodesta 1993 alkaen yli 200 miljoonaa, yli 170 eri maahan ja alueelle. 200 miljoonan lähetetyn lahjapaketin raja ylitettiin vuonna 2022!

Mihin lahjat Suomesta lähetetään?

Suomalaisten lahjat lähetetään vuonna 2023 Ukrainaan, Romaniaan ja Moldovaan

Kuka aloitti projektin?

Operaatio Joulun Lapsen aloittivat Iso-Britanniassa 1990 Dave ja Jill Cooke. Kolme vuotta myöhemmin taustaorganisaatioksi pyydettiin Yhdysvalloista Samaritan’s Purse, jolla on pitkä kokemus kristillisestä lähetys- ja avustustyöstä ympäri maailman.

Miksi kenkälaatikkolahjat?

Kenkälaatikkolahjojen avulla voidaan osoittaa Jumalan rakkautta konkreettisella tavalla köyhyydessä eläville lapsille ympäri maailmaa ja yhdessä paikallisten seurakuntien kanssa kertoa heille ilosanomaa Jeesuksesta Kristuksesta.

Mitä tapahtuu lahjanantamisen jälkeen?

Paikalliset yhteistyöseurakunnat jakavat lahjat lapsille yhteisöissään. Lahjan vastaanottamisen jälkeen monia tyttöjä ja poikia kutsutaan mukaan Suureen Seikkailuun, joka on 12-osainen opetuslapseuskurssi. Tämän kurssin kautta seurakunnat voivat tehdä pitkäjänteistä työtä lasten ja näiden perheiden parissa, rakastamalla heitä Jeesuksen antaman esimerkin mukaisesti.

Jaetaanko lahjat jouluna?

Lahjat lähetetään joulukuun alussa ja riippuen kuljetuksen pituudesta, ne jaetaan jouluna tai mahdollisimman pian sen jälkeen. Suomalaisten lahjat ehtivät suurimmaksi osin perille jouluksi ja osa jaetaan lapsille vuodenvaihteen jälkeen.

Pakotetaanko lapsia mukaan uskontoon?

Operaatio Joulun Lapsen tavoitteena on osoittaa Jumalan rakkautta konkreettisella tavalla lapsille jokaisen kenkälaatikkolahjan kautta. Yksi työn ydinarvoista on se, että lahjoja tai projektia ei koskaan saa käyttää manipulatiivisessa tarkoituksessa. Poikien ja tyttöjen ei tarvitse tehdä tai sanoa mitään saadakseen lahjan. Työskentelemme jokaisessa maassa yhdessä paikallisten vapaaehtoisten kanssa, jotka ymmärtävät oman kontekstinsa ja kunnioittavat ihmisiä, joita palvelevat. Etsimme mahdollisuuksia jakaa evankeliumia kaikkialla mihin menemme ja joskus se on hyvinkin haastavaa. Joillain alueilla hengellisen kirjallisuuden jakaminen ei ole sallittua, mutta sielläkin olemme kiitollisia mahdollisuudesta siunata lapsia lahjoilla, joita lahjoittajat ovat rakkaudella valmistaneet.

Mikä on Patmos Lähetyssäätiö?

Patmos Lähetyssäätiö on vuonna 1971 perustettu täysin suomalaisin yksityisin lahjoitusvaroin toimiva kirkkokunnallisesti sitoutumaton kristillinen lähetys- ja avustusjärjestö. Toimimme Suomen lisäksi yli 25 maassa. Työskentelemme yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen sekä kansallisten ja paikallisten kristillisten ryhmien kanssa tukien Kristuksen ruumiin ykseyttä ja yhteyttä. Olemme toiminnassamme sitoutuneet yleisevankelikaaliseen Lausannen julistukseen (1974). Korostamme evankeliumin muuttumattomuutta ja tunnustamme Raamatun erehtymättömänä Jumalan sanana.

Miten Patmos tuli mukaan Operaatio Joulun Lapseen?

Patmos Lähetyssäätiö on 1980-luvulta saakka toiminut yhteistyössä Samaritan’s Pursen kanssa. Amerikkalainen yhteistyöjärjestö pyysi suomalaista sisarjärjestöä mukaan 1990-luvun puolivälissä ja vuonna 1995 ensimmäiset suomalaisten pakkaamat paketit jaettiin Bosniassa.

Mitä tarkoittaa, että Patmos on OJL:n virallinen edustaja?

Olemme täysin sitoutuneita Operaatio Joulun Lapsi -projektin maailmanlaajuisiin, yhteisiin toimintaperiaatteisiin, missä kaiken keskiössä on evankeliumi Jeesuksesta. Vastaamme taloudellisesti projektin toteuttamisesta Suomessa, sekä lahjoja vastaanottavissa maissa, niiden lahjojen osalta, jotka olemme Suomesta lähettäneet. Hyödynnämme kansainvälisiä resursseja esimerkiksi vapaaehtoistyössä, sekä viestinnässä ja osallistumme vuotuisiin konferensseihin ja koulutuksiin, joita projektin puitteissa järjestetään.

Miten pakkaan kenkälaatikkolahjan?

Ohjeet oman lahjasi pakkaamiseen löydät täältä. Sieltä selviää muun muassa se, minkälaiseen laatikkoon tavarat tulisi pakata, minkä ikäisille lahjoja tehdään ja mitä tavaroita kenkälaatikkoon voi pakata.

Mistä löydän laatikon?

Tilaa Operaatio Joulun Lapsi -kenkälaatikkoaihio täältä, tai nouda palautuspisteeltä (loka-marraskuussa). Voit myös käyttää standardikokoista kenkälaatikkoa tai saman kokoista muovilaatikkoa (kooltaan noin 32 x 18 x 11cm)

Mitä voin pakata laatikkoon?

Voit pakata lahjan mielesi mukaisesti, valitsemasi ikäryhmän huomioiden. Pääasia on, että mukana on hieno ja iloa lapselle tuova lelu ja että laatikko on täynnä. Voit pakata lahjasi esimerkiksi näitä ideoita hyödyntäen.

  • Kiva lelu, kuten nukke, leikkiauto, pehmolelu, tai vaikka jalkapallo ja pumppu
  • Pipo, käsineet ja villasukat
  • Ohut pitkähihainen paita
  • Vihko, kyniä, koulutarvikkeita
  • Palasaippua, hiusharja, käsipyyhe
  • Muuta pientä lasta ilahduttavaa, kuten hiuskoristeita, tarroja, taskulamppu tai laskin
Voinko pakata käytettyä tavaraa laatikkoon?

Kaiken tavaran tulee olla uutta, käytettyä tavaraa ei voi laittaa pakettiin.

Mitä ei saa pakata kenkälaatikkoon?

Käytettyjä tai vaurioituneita tavaroita tai vaatteita, karkkia tai suklaata, hammastahnaa, shampoota tai voiteita, sotaan, väkivaltaan, tai noituuteen viittaavia tavaroita, ruokaa tai nesteitä, särkyvää, rahaa, linkkuveitsiä tai muita teräaseita.

Ethän laita tyttöjen paketteihin terveyssiteitä, tamponeita tai rintaliivejä, kulttuurisensitiivisistä syistä. Näiden sinänsä tarpeellisten tuotteiden saaminen joululahjapaketista toisten lasten ja mahdollisesti kylän aikuisten läsnäollessa saattaa aiheuttaa lahjansaajassa hämmennystä.

Mikä on 5€ suositeltava lahjoitus / kenkälaatikkolahja?

5€ yhtä lahjaa kohden on suositeltava lahjoitus. Summa on tärkeä, koska se varmistaa Operaatio Joulun Lapsen projektin keräyksen, tarkastuksen ja lähettämisen kulujen kattamisen. Summalla myös tarjotaan sellaisia materiaaleja, kuten Suurin lahja -evankelioimisvihkonen lahjan saaneille lapsille.

Milloin valmis lahja palautetaan – ja mihin?

Vie kenkälaatikkolahjasi paikalliseen palautuspisteeseen marraskuun kolmannella viikolla. Palautuspisteiden sijainnit ja aukioloajat näet täältä.

Ympäri vuoden voit lähettää lahjasi postitse:

Patmos Lähetyssäätiö
Pajuniityntie 1
00320 Helsinki

Onko pelikortit sallittuja?

Pakettiin voi hyvin pakata lasten pelikortteja, kuten Uno, tai erilaiset teemapelikortit (eläin-, auto-, supersankari- ym aiheiset). Ethän pakkaa pakettiin tavallisia pelikortteja (neljän maan (pata, risti, hertta ja ruutu) pelikortit) sillä romanialaisissa ja moldovalaisissa kristillisissä seurakunnissa suhtaudutaan tavallisiin pelikortteihin hyvin varauksella.

Entäs pienet lelut, kuten dinosaurukset ja ötökät?

Kyllä, kaikki näistä ovat sallittuja. Myös hämähäkit ja käärmeet ovat sallittuja.

Voinko pakata patterit pakettiin?

Kyllä. Jos poistat ne ostopakkauksesta, niin molemmat päät tulisi peittää teipillä.

Voiko videoita, CD:itä ja DVD:itä laittaa pakettiin?

Kyllä, mutta muista, että lapsilla ei välttämättä ole soitinta, jolla voisivat kuunnella tai katsella CD:tä/DVD:tä.

Onko maalaustarvikkeet ja liimapullo sallittuja?

Ei, molemmat näistä on nesteitä ja niitä ei saa laittaa pakettiin. Vesiväri-setit (kuiva) ja liimapuikko ovat sallittuja.

Voinko laittaa pakettiin työkaluja?

Kyllä. Työkalut, kuten naulat, ruuvit, ruuvimeisselit ja vasarat sallittuja. Ainoat työkalut, joita ei saa pakata lahjaan ovat sahat, puukot ja linkkuveitset.

Saako sakset antaa lahjaksi?

Kyllä, sakset saa laittaa pakettiin. Suosittelemme tylppäpäisiä saksia.

Ovatko naamiaisasut OK?

Kyllä, jos lapsi ei näytä sotilaalta, noidalta tai vampyyrilta, tai muulta kuolemaan tai sotaan viittaavalta.

Ovatko vesipyssyt OK?

Kyllä, kunhan ne eivät näytä oikealta aseelta. Värikkäät vesipyssyt ovat hienoja lahjoja pakattavaksi.

Onko nestettä sisältävät kumipallot sallittuja?

Kumipallot, joissa esimerkiksi on glittermäistä nestettä eivät ole sallittuja, sillä ne sisältävät nestettä. Tavalliset kumipallot ovat hyviä leluja pakettiin.

Voiko karkkia laittaa pakettiin?

Karkkia ei voi laittaa pakettiin johtuen tiukentuneista kansainvälisistä tullimääräyksistä.

Voiko huulikiillettä laittaa pakettiin?

Ei, sillä siinä on nestettä ja ei siksi voi olla paketissa. Huulirasvapuikko ja huulipuna ovat sallittuja.

Voiko hammastahnaa laittaa pakettiin?

Hammastahna ei ole sallittu johtuen tullimääräyksistä.

Voiko muovailuvahaa laittaa pakettiin?

Kyllä, muovailuvaha on hyvä lahjaidea. Ota kuitenkin huomioon tuotteiden ikäsuositukset.

Onko taitettava taskupeili sallittu lahja?

Kyllä, sillä vaikka lasi hajoaisi, niin se on suljetussa tilassa taittuvien kansien ansiosta eikä näin ollen pääse vahingoittamaan kenkälaatikkolahjan muuta sisältöä.

Voiko tulitikkuja laittaa pakettiin?

Tulitikkujen laittaminen pakettiin ei ole sallittua.

Mikä on Suurin Lahja -vihko?

Suurin Lahja on lapsille kenkälaatikkolahjan rinnalla vihko, joka on käännetty yli 75 kielelle. Se annetaan lapsille yhdessä kenkälaatikkolahjan kanssa ympäri maailmaa. Suurin Lahja vihko etenee apostoli Johanneksen kertomana ja sisältää 11 erilaista Raamatun tarinaa kutsuen lapset seuraamaan Jeesusta.

Mikä on Suuri Seikkailu -opetuslapseuskurssi?

Pakettien jakamisen yhteydessä lapsia kutsutaan mukaan Suureen Seikkailuun. Suuri Seikkailu on paikallisten seurakuntien tarjoama 12 oppitunnin opetuslapseuskurssi, missä lapset tutustuvat raamatun kertomuksiin ja evankeliumin ydinsanomaan. Suuri Seikkailu yhdistää lapset paikalliseen seurakuntaan ja useat lapset löytävät paikan seurakunnan toiminnassa.

Miten voin tukea Suuri Seikkailu -työtä?

Suuri Seikkailu on mahdollisuus sekä lapsille, opettajille että paikalliselle seurakunnalle oppia, kasvaa ja palvella Jeesusta. Yhden lapsen osallistumisen Suuri Seikkailu -kurssille, joka pitää sisällään Suuri Seikkailu -kurssimateriaalit, diplomin ja Uuden Testamentin omalla kielellä maksaa 5€. Tukemalla Operaatio Joulun Lapsi -työtä taloudellisesti, tuet myös Suuri Seikkailu -opetuslapseuskurssien toteuttamista. Voit lahjoittaa tästä.

Miten voin päästä tarkastamaan lahjoja?

Operaatio Joulun Lapsi -kenkälaatikkolahjat tarkistetaan Helsingin keskusvarastolla palautusviikon jälkeen. Ilmoittautuminen avataan lokakuun aikana kotisivuillamme.

Mitä työtehtäviä varastolla on?

Jokainen vapaaehtoinen on tärkeässä roolissa kenkälaatikkolahjojen sujuvassa tarkistamisessa ja lähettämisprosessissa. Vapaaehtoisten työnkuvaan kuuluu esimerkiksi lahjojen tarkistaminen, kiellettyjen tavaroiden pois ottaminen, tavaroiden lajittelua ja lähetysten valmistelua.

Keskusvarastolla työskennellään tiimeissä ja tehtävät saattavat vaihdella. Vapaaehtoistyöhön perehdytetään vuoron alkaessa.

Mikä on ikäraja varastolla työskentelyyn?

Ikäraja varastolla vapaaehtoisena työskentelemiseen on 12 vuotta. Toivomme, että 12-17 vuotiaiden seurassa varastolle tulisi myös lähtökohtaisesti täysikäinen valvoja tai huoltaja.

Mikä on yhteisön keräysvastaava?

Keräysvastaava on henkilö, joka organisoi Operaatio Joulun Lapsi -keräyksen oman yhteisön, kuten seurakunnan tai työporukan keskellä. Tärkein tehtävä on innostaa muut mukaan ja antaa käytännön ohjeet siitä, miten voi olla mukana.

Mitä on ympärivuotinen OJL-vapaaehtoistyö?

Operaatio Joulun Lapsessa on mahdollisuus palvella ympärivuotisena vapaaehtoisena omalla alueellaan. Toiminta tapahtuu aluetiimeissä ja tavoitteena on eri tavoin kerätä mahdollisimman paljon lahjoja. Jokainen kerätty lahja merkitsee yhtä tavoitettua lasta.