Information

Operation Julens Barn

Operation Julens Barn är ett internationellt projekt, som når de fattigaste barnen i världen. Arbetet som leds av organisationen Samaritan’s Purse har nått redan över 143 miljoner fattiga barn sedan år 1993. Förutom Finland samlas presenter även i Förenta staterna, Kanada, England, Tyskland, Spanien, Australien, Nya Zeeland och Japan.

I Finland har Operation Julens Barn varit en del av Patmos Lähetyssäätiös Barnhjälp ända sedan år 1995. Från Finland skickas gåvorna till Rumänien och Moldavien.

Hur fungerar vi

Operation Julens Barn har som uppgift, att visa kärlek på ett konkret sätt för barnen som lever i fattigdom runt om i världen, samt tillsammanse med de lokala församlingarna berättä glädjebudskap om Jesus. Vi vill via paketen berätta för barnen, att de är värdefulla och viktiga.

Paketets väg i Finland

Idén är att fylla en skokartong med gåvor som glädjer barnet. Det ifyllda paketet förs till det närmaste insamlingsstället eller levereras direkt till Patmos Lähetyssäätiö. Varje paket granskas i Helsingfors på Operation Julens Barn – lagerlokalen. Sä här försäkrar vi, att alla paket innehåller leksaker, kläder, skol- och hygienartiklar. Efter granskningen lastas paketen i lastbilar, som transporterar dem vidare till Rumänien och Moldavien. Där delas paketen ut till barnen i samarbete med de lokala församlingarna.

Rumänien, Moldavien och Estland

De internationella ledargrupperna, som fungerar i Rumänien, Estland och Moldavien, organiserar paketutdelningstillfällen i byarna. Församlingsarbetarna är med då paketen delas ut och varje barn får, med hjälp av sång och lek, höra evangeliet om Jesus. Samtidigt som barnet får sitt paket, får hon också ett litet häfte som är skrivet på barnets eget modersmål. I häftet finns berättelsen om Jesus enligt Johannes evangeliet. Många barn får även en möjlighet att del av Det Stora Äventyret -lärjungaskola som består av tolv delar. På Det Stora Äventyret får barnen lära sig vem Jesus är, hur man kan lära känna Honom bättre och hur man kan berätta om Honom för sina vänner.

 

Vad händer efter att gåvan ges?

Lokala partnerkyrkor delar ut gåvor till barn i sina samhällen. Efter att ha fått gåvan inbjuds många tjejer och pojkar att delta i Great Adventure, en 12-delad lärjungskurs. Genom den här kursen kan församlingar göra långtidsarbete med barn och familjefamiljer och älska dem enligt Jesu exempel.

Tvingas barn gå med i en religion?

Julbarnsuppdraget är att visa Guds kärlek till barn på ett konkret sätt genom varje skokartongåva. En av kärnvärdena i arbetet är att gåvor eller ett projekt aldrig ska användas för manipulerande ändamål. Pojkar och tjejer behöver inte göra eller säga något för att få en gåva. Vi arbetar i varje land med lokala volontärer som förstår sitt eget sammanhang och respekterar de människor de tjänar. Vi letar efter möjligheter att dela evangeliet vart vi än går och ibland är det mycket utmanande. På vissa områden är det inte tillåtet att dela andlig litteratur, men även där är vi tacksamma för möjligheten att välsigna barn med gåvor som kärleksfullt gjorts av givare.

Vad är Patmos Mission Foundation?

Patmos Mission Foundation grundades 1971. Patmos Mission Foundation arbetar med privata donationer och verkar i mer än 25 länder. Vi arbetar i partnerskap med internationella organisationer, både nationella och lokala kristna grupper, för att stödja Kristi enhet och anslutning.

Jag är engagerad i vår allmänna evangeliska Lausanne-deklaration (1974). Vi betonar oföränderligheten och erkännandet av evangeliet som Guds ofelbara ord i Bibeln.

Vad kan jag packa i en låda?

Du kan packa gåvan efter eget tycke med hänsyn till den åldersgrupp du väljer. Det viktigaste är att det finns en trevlig och glad leksak för barnet och helst att lådan är full. Du kan till exempel packa dina gåvor med hjälp av dessa idéer.

  • Trevlig leksak; som en docka, leksaksbil, plyschleksak eller till och med en fotboll och en pump.
  • Mössa, handskar och ullstrumpor
  • Slim långärmad skjorta
  • Anteckningsbok, pennor, skolmaterial
  • Bit tvål, hårborste, handduk
  • Klistermärken, en ficklampa eller en miniräknare
Vad ska inte förpackas i en skokartong?

Lägg inte i följande saker i lådan;

Begagnade eller trasiga föremål eller kläder, godis, choklad, mat eller vätskor, tandkräm, schampo elle salvor, krigs-, vålds-,eller magirelaterade föremål, knivar eller andra stålvapen, östliga föremål eller pengar.

Vad är The Greatest Journey -kurs

I samband med distributionen av paket kommer barn att bjudas in på Great Adventure-kursen. Det stora äventyret är en 12-lektionssöndagsskola som erbjuds av lokala församlingar där barn lär sig om Bibelns berättelser och evangeliets kärnbudskap.

Ett stort äventyr ansluter barnen till den lokala kyrkan och flera barn hittar en plats i kyrkans aktiviteter.