Patmos-blogi

”Gazan terveysministeriön mukaan…”

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on raamatunopettaja, toimittaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

Helsingin Sanomien muisti on lyhyt. Juuri kun lehti on joutunut julkisesti tekemään parannusta Hamasin valheiden sinisilmäisestä uskomisesta ja levittämisestä (al-Ahli sairaalan tapaus) HS palaa vanhoihin tapoihin pönkittämään Hamasin narratiivia. Eikä sekään riitä. Ulkomaantoimittaja Matilda Jokisen jutun (HS 22.10.2024) mukaan ”globaalissa etelässä” ajatellaan, että se mitä Venäjä tekee Ukrainalle, sitä Israel tekee Gazalle. Toimittaja ei selvästikään ole erimieltä. 

Jokinen suhtautuu globaalin etelän vallitsevaan mielipiteeseen kaikin puolin kritiikittömästi, vaikka se heijastelee Venäjän Israel- ja länsivastaista vaikutustoimintaa globaalissa etelässä. Venäjän aktiivisen vaikutustoiminnan ansiosta siellä myös laajalti ajatellaan Venäjän taistelevan Ukrainassa natseja vastaan.

Rinnastus on groteski, pinnallinen ja kaikin puolin väärä.

Rinnastus on groteski, koska se kääntää kaiken moraalisesti päälaelleen syyttäen väkivallan uhria siitä, että tämä puolustaa itseään vuosia jatkunutta ja nyt kulminoitunutta kansanmurhaista väkivaltaa vastaan ja haluaa tehdä siitä lopun.

Rinnastus on pinnallinen, koska Venäjä pommittaa Ukrainaa ihan eri syystä kuin Israel pommittaa Gazaa. Venäjä ei puolustaudu ukrainalaisterrorismia vastaan. Päinvastoin. Ukraina ei ole ampunut tuhansittain raketteja siviilikohteisiin ja lähettänyt terroristisia partioita raiskaamaan ja mestaamaan venäläisiä siviilejä rajakylissä.

Rinnastus on kaikin puolin väärä, koska Venäjä todistetusti kohdistaa iskunsa siviilikohteisiin, joilla ei ole mitään sotilaallista tarkoitusta. Israel ei toimi näin. Venäjä ei varoita ilmaiskuistaan etukäteen. Israel varoittaa ja kehottaa siviiliväestöä siirtymään pois turvaan iskujen välittömästä läheisyydestä.

Ja niin edelleen.

Nämä ja monet muut ilmeiset eroavaisuudet eivät välttämättä merkitse mitään Venäjän voimakkaan vaikutustoiminnan kohteina olevissa globaalin etelän maissa. Mutta niiden tulisi merkitä totuudesta kiinnostuneille toimittajille.

Miten sotia oikein verenhimoisia terroristeja vastan?

”Silmittömästä väkivallasta järkyttyneen Israelin vastaus terroriin on iskenyt alusta asti koko Gazan kaistan väestöön, ei vain Hamasin jäseniin”, HS jutussa sanotaan.

Kirjoittaja uhkuu ja puhkuu omia ja toisilta lainattuja suuria sanoja (”sotarikos”, ”kollektiivinen rangaistus”, ”apatheid” jne) moittiessaan Israelia, joka toimittajan mielestä käy sotaa kansanmurhaista terroristijärjestöä vastaan ihan väärin. Sähkön toimituksen väliaikainen katkaiseminen maanalaisessa tunneliverkostossa Gaza cityn alla piileskeleviltä terroristeilta on väärin, koska muutkaan eivät saa Israelista toimitettua sähköä. Kansainvälisillä avustusrahoilla rakennetuissa terroritunneleissa voi terroristeille myös tulla nälkä ja jano, joten Israelin pitäisi huolehtia, että ruokaa ja juomaa Gazassa riittää kaikille.

Milloin alkaa Hamasin vastuu Gazan tilanteesta ja ahdingosta? Sitä lehti ei kerro. Hamas kaivoi EU:n rahoilla hankitut vesiputket maasta ja rakensi raketteja niistä. Shaar Hanegevin alueneuvoston johtaja Ofir Liebstein Israelin puolelta rakensi vesijohdon Gazan rajaa pitkin parantaakseen gazalaisten hyvinvointia ja vedensaantia. Hamas kaivoi putket ylös ja teki niistä raketteja. 7. lokakuuta Hamas hyökkäsi kibbutsiin ja tappoi Ofir Liebsteinin. Mutta Israel on vastuussa.

Kirjoittaja ei kuitenkaan osaa kertoa – eikä mielikuvitus tunnu riittävän -, miten siviilejä ihmiskilpinä ja siviili-infran keskellä häikäilemättä toimivasta Hamasista sitten pitäisi hankkiutua eroon oikein? Niin että ”vastaus” osuisi ”vain Hamasin jäseniin”. Kun kerran Israel toimittajan mielestä sotii ihan väärin ehkä Hamasin johtajat voisi kutsua Hesariin kahville keskustelemaan siitä, miten ”silmittömästä väkivallasta järkyttyneen Israelin” tulisi sotia oikein, jotta Hamas kukistettaisiin. Mikä olisi tilanteeseen nähden ”sopusuhtainen” vastaus, jotta Hamas saataisiin kukistettua barbaarisen verilöylynsä jälkeen? Joku idea juttuun varmaan syntyisi pullakahvin äärellä. Tai, ei, älä kerro. Tiedän jo: Tuhotaan Israel niin saadaan rauha Lähi-itään! Siitä sitten neuvottelemaan.

Naton pääsihteeri esitti kirjoittajan mukaan, että Israelin voimankäyttö ”tulee olemaan sopusuhtainen.” HS:n jutussa kuitenkin närkästellään Israelin ilmaiskujen laajuutta ja tuhoja lainaten asiayhteydestä irrotettua The Guardian -lehdestä löydettyä Israelin puolustusvoimien tiedottajan lausuntoa, jonka mukaan Gazaan on pudotettu ”satoja tonneja pommeja”. Tiedottajan mukaan ”painotus on vahingon aiheuttamisessa, ei tarkkuudessa.”

Kirjoittaja siis antaa ymmärtää, että Israel on luopunut terrorististen sotilaallisten kohteiden tuhoamisesta täsmäiskuin ja lähinnä kaataa kuin saavista tonneittain pommeja gazalaisten niskaan. Jotta narratiivi toimisi Hesarille ei jää paremman puutteessa muuta vaihtoehtoa kuin siteerata tueksi taas sitä kuuluisaa ”Gazan terveysministeriötä”, jonka mukaan ”alueella on viimeisten kahden viikon aikana kuollut yli 4 000 ihmistä, joista yli 1 600 on lapsia.”

Ihan arkijärjellä ajateltuna: Vaikka ottaisimme Hamasin terveysministeriön tiedot uuhrimääristäkin sellaisenaan luotettavina, niin jos Gazaan on parissa viikossa pudotettu ”satoja tonneja pommeja” lähinnä maksimaalisen vahingon aiheuttamiseksi siviileille, kuten jutussa annetaan ymmärtää, ja lopputuloksena on lopultakin vain noin 4000 kuolonuhria, niin eikö tämä käytettyyn tulivoimaan nähden pikemminkin kerro joko täydellisestä osaamattomuudesta tai sitten ilmapommitusten tarkkuudesta ja sotilaallisesta tavoitteellisuudesta mukaan lukien pyrkimyksestä välttää siviilivahinkoja?

Tai sitten Israelin ilmavoimat ei ole niin tehokas ja osaava kuin väitetään, sillä tulosta voidaan pitää huonona käytettyyn tulivoimaan nähden. Jos näet tarkoituksena oikeasti olisi ollut vahingoittaa tieten tahtoen siviilejä ja siviiliinfraa – kuten jutussa annetaan ymmärtää ja mikä olisi sotarikos – voisi tulivoiman määrää ajatellen kuvitella uhrien määrään olevan moninkertainen. Vähintään nolla lisää lukuihin.

Tässä vaiheessa voisi ajatella, että HS myös olisi jo oppinut läksynsä. Kun toimittaja Gazan terveysministeriöön vedoten antaa jutussa ymmärtää, että Israel pommittaa ”suhteettomasti” ja lähes summamutikassa siviilejä, eikö tule mieleen kertoa tai kysyä miksi Gazan terveysministeriö ei kerro kuinka moni näistä uhreista on Hamasin taistelijoita? Gazan terveysministeriön mukaan ilmeisesti yhtään Hamasin terroristia ei ole kuollut. Ainoastaan ”ihmisiä” ja ”lapsia”. Kyllä, Hamas rekrytoi alaikäisiä lapsia ”kesäleireillä” taistelijoikseen ja käyttää heitä sotatoimissa Israelia vastaan. Tämä ei ole uutinen.

Lisäksi aiemmista yhteenotoista tiedetään, että Gazan terveysministeriön siivili- ja jopa ”lapsiuhreiksi” ilmoittamista henkilöistä suuri joukko on ollut täysi-ikäisiä Hamasin aktiiveja taistelijoita. Tämä tiedetään siitä, että kuukausia taisteluiden tauottua Hamas julkaisee julisteita ja kuvia kaatuneista taistelijoistaan. Olen tämän dokumentoinut kirjassani.

Tämä ei tarkoita, että uhrien joukossa ei olisi sivullisia ja siviilejä, joita Hamas on käyttänyt ihmiskilpinä tai jotka Israelin varoituksista huolimatta eivät ole poistuneet vaaran paikasta. Ei myöskään sitä, että Israel saisi toimia pidäkkeettä sodan oikeussäännöistä piittamatta. Tämä tarkoittaa vain sitä, että olisi jo aika muistaa, että Gazan terveysministeriö on yhtä kuin Hamas ja Hamas valehtelee minkä ehtii, kuten hiljattain al-Halin sairaalan tapauksessa.

Israel noudattaa sodan oikeussääntöjä silloinkin, kun niistä ei Israel itse erityisesti saa mitään suojaa sen enempää taistelukentällä kuin sen omalle siviiliväestölle. Eipä ole nuo säännöt eikä maailman median refleksinomaisen moralisoiva sormenheristely Israelille tuntuneet hillitsevän sen enempää Hamasia kuin muitakaan terroristeja.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (8)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. pirjo

  pasi kerro Raamatun valossa tätä Israelin tilannetta, kerro Israel risteilyllä, ei politiikkaa, vaan mitä Raamattu sanoo, sillä siellä on varmasti oikeaa tietoa missä mennään.

 2. PTMarketta

  Toimittajien logiikka vaikuttaisi kummalliselta, jos ei ymmärtäisi heidän tietoisesti ohjailevan lukijoiden asenteita, mikä ei kyllä täytä hyvän journalismin kriteereitä. Jos toimittaja esim. uskoisi, että Gazassa on kuollut pommituksissa suuri määrä lapsia, eikö hänen päähänsä pälkähtäisi kysymys, miksi siellä sotatoimialueella on ollut niin paljon lapsia, vaikka IDF on monta kertaa kehottanut siviilejä evakuoitumaan. Eikö tällaisten kysymysten esittäminen ja tutkiminen kuuluisi ammatistaan ylpeän toimittajan työhön? Juutalaisten ystävieni mielestä vääristeltyjen tietojen suosimisen syynä on toimittajien vasemmistopainotteisuuden lisäksi se, että uutistoimituksissa pelätään kostoiskuja, joten asiat on varminta esittää muslimimyönteisessä valossa. Edes neutraalisti Israelista kirjoitettua uutista on vaikea valtamedioista löytää.

 3. IlkkaT.O.

  YK:n pääsihteeri Gutierres on ’kunnostautunut’ tänään – jälleen – syyttämään Israelia kauheasta väkivaltaisesta humanitaarisesta sotarikoksesta Gazan siviilejä vastaan; UNSC kokoontuu ilmeisesti parhaillaan. Israelin ulkoministeri kysyi vastineessaan pääsihteeriltä: ”In what world do you live?”
  Israel ei peräänny valmistelemastaan vasta-maahyökkäyksestä Hamasia vastaan, miksi pitäisi? Kyse on Israelin eksistentiaalisesta puolustautumisesta hyökkääjää vastaan, jonka täydellinen välinpitämättömyys omasta vaalikarjastaan on jo sinänsä riittävä todistus Hamasia vastaan.
  Valtioilla, jopa Israelilla, on Geneven ”Sodan oikeussääntöjen” mukaan oikeus puolustautua, se pitäisi olla selvää jo toimittaja-harjoittelijoillekin. Terroristijärjestö Hamas ei edes pyri edustamaan valtiota vaan terrorismia sen vakavimmassa muodossaan, käyttäen ihmiskilpinä omia alueensa asukkaita, ml.lapsia, todisteet riittävät valitettavan hyvin.
  IDF:n tiedottaja Hagarin ja USA:n puolustusministeriön Kirbyn välillä oli ohuesti näkemyseroa; todellinen vaara konkretisoituisi/eskaloituisi järkyttävällä tavalla jos Biden erehtyisi hiemankin lieventämään lausuntojaan palestiinalaisten suuntaan. Paine tulee kasvamaan eksponentiaalisesti IDF:n lähtiessä liikkeelle maahyökkäykseen: Palestiinan/Gazan-puolesta miekkarit voimistuvat ympäri maanpiiriä ja tunnettuna mutta vääristettynä tosiasiana Israel on yksin syyllinen. Gazan ”terveysministeriö” lienee tappavin alallaan, Natsi-Saksassa toimi aikanansa vastaava.

 4. Jussi

  On kyllä täysin käsittämätöntä, että kun Israelin pinta-ala on 1 % ympäröivien arabivaltioiden pinta-alasta, niin sekin on liikaa arabeille. Tätä ei voi selittää muuta kuin hengellisesti.
  Outoa on myös se, että arabit eivät halua sijoittaa näitä Gasan heimoveljiään omiin maihinsa. Kai nämä gasalaiset ovat ainoastaa pelinappuloita heille tässä kierossa pelissä Israelia vastaan.

 5. lähettiläs

  Ranskan presidentti Macron kävi Israelissa pönkittämässä omaa vaalisuosiota sanomalla, että mummojen ja lasten tappaminen on hirveä rikos, minkä takia tarvitaan heti ”humanitaarinen” tulitauko. Tosin Macron on tässä asiassa täysin palestiinalaisten asiamies, koska tulitauosta hyötyisi vain Hamas. Ranskassa on kuusi miljoonaa muslimia, joilla on äänioikeus.

  Hamasilla on erittäin suuri siviiliväestön kannatus Gazassa, joten siellä ei ole juurikaan viattomia siviilejä. Israel onkin vetänyt rajan siihen, että joka ei tottele Israelin siviileille antamia ohjeita, hän on Hamasin kannattaja. Juuri näin. Siviilit tukevat kansalaistottelemattomuudella Hamasia ja Israelin vastaista taistelua, jotta he saisivat vallattua koko Israelin.

  Suomen poliitikot ja televisioasiantuntijat hokevat koko ajan kahden valtion mallia, joka vain pahentaisi kriisiä. Jos länsimaat tunnustaisivat Hamas-valtion, se antaisi vain sille vain lisää voimia taistella Israelia vastaan.

  Televisioasiantuntijat ehdottavat ratkaisuksi vaalien järjestämistä Palestiinassa, joka on todella asiantuntematon ehdotus. Palestiina ei ole kyennyt elämään demokratian ja oikeusvaltion pelisääntöjen mukaisesti, kuten ei ole muutkaan arabimaat. USA yritti viedä aseilla demokratiaa Afganistaniin ja lopulta sinne tuli entistä pahempi talibanien diktatuuri.

  Yle ja muut televisiokanavat ovat alkaneet myllyttämään Gazan siviilien ”kauheaa humanitaarista kriisiä”. Tosin kukaan ei viitsi sanoa, että kriisi johtuu siitä, että Hamas pitää siviilejä ihmiskilpinä ja siviilit ovat aiheuttaneet kriisinsä tukemalla Hamasia.

  Tässä toteutuu Raamatun ennustus, että kaikki kansat kokoontuvat Israelia vastaan. Monet lopun aikojen profetiat ovat täyttyneet ja loputkin täyttymässä, joten temppeli rakennetaan Jerusalemiin. Herran Jeesuksen paluu on nyt todella lähellä. Sitä edeltää kovat synnytystuskat, kuten Raamattu ennustaa.

  • Filos

   Sitten on vielä se JEPD- lähdeteoria, joka on humpuukia. Siinähän väitetään, että esim. Mooseksen kirjat ei olisikaan Mooseksen kirjoittamia, vaan eri lähteistä koottuja kauan Mooseksen kuoleman jälkeen, joskus 500- luvulla Juudan pakkosiirtolaisuuden aikaan Baabelissa. Mooseksen kirjat olisivat siten juutalaisten keksimiä tarinoita kansallisen identiteetin pönkittämiseksi. Ei tarvi ihmetellä kirkon tilaa, kun tuollaista roskaa opetetaan teologian opiskelijoille. Itse asiassa tuo lähdeteoria ruokkii korvausteologista ajattelua. Israelin todellinen historia vesitetään.
   Jeesus sanoi Mooseksesta; ”minusta hän on kirjoittanut”.
   Pitäisikö uskoa Jeesusta vai nykyisiä näsäviisaita liberaaliteologeja Mooseksen kirjojen alkuperästä?

  • Jykä

   Tuota, tuota.

   Ihan vain semmoista kysyisin, että mistä mahtaisit tietää Hamasin käyttävän siviilejä ihmiskilpinä, ellei Yle tai joku muu media olisi siitä puhunut?

   Esimerkiksi Yle esitti asiantuntija-arvioita 8. päivä tätä kuuta Hamasin ottamien panttivankien mahdollisesta käytöstä ihmiskilpinä. 14. päivä tätä kuuta Hesari puolestaan kirjoitti Gazan tunnelijärjestelmästä ja puhui siviilien käyttämisestä ihmiskilpinä.

   Mitä sitten tulee Hamasin kannatukseen tavallisten gazalaisten joukossa, niin sitä lienee vaikea mitata: alue ei ole vapaa. Hamas ei ole järjestänyt vaaleja vuoden 2006 jälkeen, jolloin se nousi valtaan. Vaalien sijaan se vainoaa poliittista oppositiota, hajottaa mielenosoituksia ja ylläpitää autoritaarista yhteiskuntajärjestystä.

   Selvää on, että tämmöinen peli ei voi jatkua ja ainoana vaihtoehtona on poliittinen sopiminen ja kahden valtion malli, johon Hamas ei ole koskaan suostunut, sillä se ei tunnusta Israelia. Niinpä väitteesi Hamas-valtiosta on pohjaa vailla. Hamasin poliittinen vastustaja Fatah olisi kyllä halukas kahden valtion malliin, ja se on itse asiassa jopa tehnyt sopimuksia Israelin kanssa.

   • IlkkaT.O.

    Median tehtävänä on tuoda esiin luotettavaa faktaa, Hamasin ihmiskilpi-kerronnassa niin YLE:llä kuin muillakin sekulaarin median toimijoilla on usein ohranvihne kurkussa kun siitä pitäisi kertoa. Mutta kans.väl. todennettu tieto pitää paikkansa ilman YLE:kin.
    Fatahin himoitsema kahden valtion malli olisi silkka itsemurha Israelille; pohjoiseen Israeliin jäisi 1967- aselepolinjan mukaisesti vain. n. 14 km levyinen kaistale mahdollisen ”Palestiinan valtion” ja Välimeren väliin, ja Israelin Jumalan lupaama ikuisesti jakamaton Jerusalem pilkottaisiin niin, että Vanha kaupunki ja Temppelivuori jäisivät ”Palestiinan valtiolle”. Ei vain tule onnistumaan. Valitettavan moni, presidenttiämme myöten uskoo kahden valtion mallin tuovan lopullisen rauhan ja ilon kyyneleet. Eppäillä tuota soppii..nimittäin em. malli olisi PA:lle vain väliaskel, jonka jälkeen nähtäisiin uutiskuvissa lisää vollottavia (niitä kuuluisia kroko-kyyneleitä) palestiinalaisia, joille kuuluisikin koko Israelin valtion nykyinen alue.
    Israel tulee olemaan vielä monen konfliktin keskipisteessä, lopullinen malli – se toimiva – on kuitenkin tarkasti ilmoitettu Raamatun lehdillä, tuoden todellisen rauhan maailmaan.