Patmos-blogi

Hamas vie ja media vikisee. Hamas aloitti jälleen turhan sodan.

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on toimittaja, raamatunopettaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

Toisen suvereenin valtion alueelle ammutut sadat raketit ovat sotatoimi. Toisen suvereenin alueen siviilien pommittaminen raketeilla on sotarikos. hallitseva terroristijärjestö Hamas ei välitä, koska se tietää, että media ja kansainvälinen yhteisö rientävät sen moraaliseksi tueksi vaatimaan Israelilta malttia, vaikka ehkä aluksi muodon vuoksi Hamasin toimet tuomitaankin. Näin se on mennyt ennenkin ja Hamas on jälleen kerran esittänyt kansainväliselle medialle tämän tutun “tanssiinkutsun”. On siis syytä seurata tilannetta sen kärjistyessä. Hamas tulee tämänkin aloittamansa sodan häviämään sotilaallisesti. Nähtäväksi jää voittaako se jälleen mediasodan. Israelilla ei ole vaihtoehtoja. Sen on puolustettava kansalaisiaan ja sen se tulee tekemään.

Muutama ajatus tilanteiden kehittymisestä Jerusalemissa.

Hamasin hybridisotaa

Palestiinalaisten mellakointi Jerusalemissa ei ole spontaani mielenilmaus “miehitystä vastaan”, vaan tarkoituksella luotua kaaosta, joka on osa Hamasin hybridisotaa.

Antisemitistisen terroristijärjestö Hamasin korkea-arvoinen upseeri Fathi Hammad, joka aiempien Gazan konfliktien aikana julkisesti kerskui palestiinalaisten käyttämistä  ihmiskilpinä, julisti joitakin päiviä sitten Gazassa:

“Jerusalemin asukkaat, haluamme, että leikkaatte juutalaisten päät irti veitsillä.  Leikatkaa heidän valtimonsa käsin täältä. Veitsi maksaa viisi sekeliä. Osta veitsi, teroita se, laita se tähän ja leikkaa vain (heidän päänsä). Se maksaa vain viisi sekeliä. Noilla viidellä sekelillä nöyryytät juutalaisvaltiota. Tulette huomaamaan, että juutalaiset ja polyteistit vihaavat uskovia kaikkein eniten. Juutalaiset ovat levittäneet korruptiota ja toimineet ylimielisesti, ja heidän tilinteon hetkensä on koittanut. Heidän tuhonsa hetki käsissäsi on koittanut.

Hamas on ampunut tähän mennessä (19.5.)  yli 3000 rakettia. Osa Jerusalemiin ja Tel Aviviin. Israel tulee puolustautumaan ja onkin jo iskenyt tuhoten rakettien laukaisualustoja sekä Hamasin hallintorakennuksia täsmäiskuilla.

Hamasin aloittama sota on turha, koska Hamas tietää häviävänsä ja konfliktin tuovan vain hävitystä palestiinalaistenkin elämään. Mutta Hamas ei välitä palestiinalaisista. Se haluaa vain vahingoittaa Israelia ja sen mainetta. Hamas tietää, että media rientää kommentoimaan konfliktia ja pyrkii sitten ohjailemaan konfliktin uutisnarratiivia terroristijärjestön haluamaan suuntaan. Tämä on nähty monesti ennenkin.

Sikäli kun vanhat merkit paikkansa pitävät saamme kuulla ja lukea Gazan terveysministeriön välittämiä tietoja gazalaisuhreista. Kuten kirjassani Israel – Jumalan silmäterä, maailman silmätikku (Kuva ja Sana, 2019) dokumentoin, näihin Hamasin terveysministeriön lukuihin ja tietoihin on syytä suhtautua äärimmäisen skeptisesti. Jälkikäteen on toistuvasti selvinnyt, että lukumääriä on liioiteltu ja Hamasin taistelijoita merkitty siviiliuhreiksi ja jopa lapsiksi. Kolmasosa Hamasin ampumista raketeista putoaa Gazan sisälle ja ihmisiä, myös lapsia, on kuollut näihin terroristien omiin raketteihin.

Media nieli nopeatempoisessa konfliktissa kritiikittä Hamasin maailmalle syöttämät tiedot, vaikka ne jälkeenpäin osoittautuivat vääriksi. Kun siis mediasta saamme lukea, että “Gazan terveysministeriö” kertoo sitä ja tätä, on hyvä muistaa, että kyse on Gazaa hallitsevan terroristijärjestön “ministeriöstä” ja lukujen takana lienee yksi ja sama Hamas -järjestön mies – Asraf al-Qudra – kuten aiemmissakin konflikteissa.

Kuvajournalistista harhaanjohtamista

Samaan aikaan uutisointi on jo alkanut oirehtia Suomessa ja osoittaa toivomisen varaa. Esimerkkinä YLE:n 10.5.2021 julkaisema verkkojuttu Kumiluodit lentävät ja satoja on loukkaantunut – Mistä on kyse Itä-Jerusalemin kiihtyneissä levottomuuksissa.

Artikkeli pyrkii asettamaan Itä-Jerusalemin mellakat laajempaan asiayhteteen, mutta jättää toivomisen varaa.Teen jutusta pari kriittistä huomiota. Juttuun on saatu dramatiikkaa heti alkuun kuvajournalistisella valinnalla. Kuvien valinnasta ja käytöstä konfliktin narratiivin muokkkaamisessa kirjoitin myös kirjassani Israel – Jumalan silmäterä, maailman silmätikku (Kuva ja Sana, 2019)

Alussa on siis dramaattinen kuva ja lukijan huomio kiinnittyy kuvatekstiin: “Israelilainen poliisi osoittaa aseella palestiinalaismiestä.” 

Tämä teksti ei lainkaan kerro mistä kuvanottotilanteessa on kyse. Kivenmurikoita ja -järkäleitä autoa päin heitellyt raivoava palestiinalaismiesten joukko yritti repiä kivisateeseen autollaan joutuneen valkopaitaisen miehen ulos autosta. Sitä ennen mies oli yrittänyt paeta paikalta ja menettänyt siinä  yhteydessä ajokkinsa hallinnan sillä seurauksella, että hän oli osunut palestiinalaismieheen, joka kuitenkin selvisi törmäyksestä hetken kuluttua jalkeille. Tämä kuitenkin lisäsi hänen kimppuunsa käyneen kivenmurikoita heitelleen väkijoukon vimmaa entisestään, jotka tulivat repimään kuskia väkivaltaisesti ulos autosta ja pahoinpitelemään häntä. Poliisi riensi väliin ampuen ilmaan varoituslaukauksen ja kuski selvisi hengissä lynkkausyrityksestä, jossa olisi melko varmasti menettänyt henkensä ilman poliisin väliin tuloa. Tosin verissäpäin, kuten kuvasta näkyy, kun oli sitä ennen saanut kivenmurikasta päähänsä auton ikkunan läpi.

Sheikh Jarran asuntokiista

Toiseksi, YLE:n jutussa mainittu Sheikh Jarran kiista ei varsinaisesti koske Israelin miehitystä, kuten jutussa annetaan ymmärtää. Tilanteen taustoja avaa paremmin vaikkapa professori Avi Bell jutussaan Understanding the Sheikh Jarra property Dispute (JNS 11.5.2021).

Kyseessä on juutalaisten vuonna 1876 Sheikh Jarran alueelta ostamasta ja siitä saakka yksityisomistuksessa olleesta rakennuksesta, josta juutalaiset häädettiin Jordanian vallattua laittomasti Itä-Jerusalemin juutalaisnaapurustot 1948.  Jordania miehitti laittomasti Itä-Jerusalemia vuoteen 1967 ja antoi juutalaisilta riistämänsä asunnot arabivuokralaisille. Kuuden päivän sodan jälkeen Israelin otettua Itä-Jerusalemin haltuunsa Jordanialta arabiperheet saivat kuitenkin jäädä asuntoihin sillä edellytyksellä, että eivät aiheuta rakennuksille vahinkoa ja maksavat vuokran, kuten Jordanian miehityksen aikainen vuokrasopimus edellytti. Kuitenkin palestiinalaisperheet ovat rikkoneet vuokrasopimuksensa jättämällä vuokrat maksamatta ja saatuaan tämän johdosta häädön kieltäytyneet poistumasta rakennuksesta.

Häädöstä on vuosia taisteltu Israelin oikeusistuimissa, mutta kaikissa tapauksissa oikeus on ratkaissut tapauksen omistajan eduksi, koska palestiinalaiset ovat rikkoneet vuokrasopimuksen ehtoja. Näinhän toimitaan missä tahansa muuallakin. Jos vuokralaiset rikkovat vuokrasopimuksen ehtoja ja/tai jättävät vuokran maksamatta, heidät voidaan häätää.

YLE:n jutussa sanotaan epämääräisesti: “Jos Sheik Jarrahin korttelit siirtyvät Israelin omistuksen, ei palestiinalaisille ole mahdollisuutta enää niitä vaatia itselleen.”  Tämä ei anna oikeaa kuvaa. Kiista koskee yksityisessä juutalaisomistuksessa olevaa rakennusta, josta  palestiinalaisvuokralaiset ovat kieltäytyneet poistumasta vaikka ovat saaneet häädön koska vuokrat on jätetty maksamatta.

Palestiinalaiset ovat tehneet tästä(kin) poliittisen mediasirkuksen ja media on nielaissut syötin. Mitään siirtymistä “Israelin omistukseen” ei tapahdu, koska Sheikh Jarran kiista ei koske palestiinalaisten omistuksessa olevaa omaisuutta eikä myöskään Israelin valtiolle kuuluvaa. Kyseessä on yksityisessä juutalaisomistuksessa oleva rakennus, jonka vuokralaiset eivät ole suostuneet kunnioittamaan vuokrasopimusta eivätkä omistajan laillisia vaatimuksia ja toiveita.

Tilanteen eskaloituessa Gazan rajan pinnassa on jälleen aihetta seurata tarkasti konfliktiuutisointia. Arvelen uutisoinnin noudattavan tutuksi tullutta kaavaa, jota kuvailin lähemmin kirjassani Israel – Jumalan silmäterä, maailman silmätikku (3. painos, 2019).

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (7)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Anna

  Kiitos tästä blogista. En ole tietoinen siitä, onko tämä tai tästä aiheesta lähetetty palautetta Ylelle, mutta senverran tärkeä asia mielestäni, että tartuin asiaan.
  Avi Bell on columnissaan hyvin selkeästi taustoittanut Sheikh Jarran kiistan historian.

  Joten näillä sanoilla palaute Ylelle:
  ” “Jos Sheik Jarrahin korttelit siirtyvät Israelin omistuksen, ei palestiinalaisille ole mahdollisuutta enää niitä vaatia itselleen.”

  Featured column
  Avi Bell May 11, 2021
  Understanding the Sheikh Jarrah property dispute
  Israel’s critics have distorted the facts, perverted international law and attempted to intimidate courts and law enforcement officials into adopting the critics’ bigotry.
  (osoite jätetty tässä pois, koska se löytyy blogista)

  Uskottavasti hän kertoo columnissaan, mikä on osapuolten omistusoikeuksien oikeusperusta ja vuokrasopimuksista ja niiden päättymisen syistä.
  Omasta puolestani uskon, ettei palestiinalaisilla ole mahdollisuutta enää niitä vaatia itselleen.
  Mielelläni näkisin, kuulisin ja lukisin Ylen käsittelevän asiaa tältäkin kannalta. Columnistin asiantuntemus mielestäni riittää ko. asiassa.

  Avi Bell
  Käännetty englannista-Abraham Bell on israelilainen oikeusprofessori San Diegon yliopiston oikeustieteellisessä korkeakoulussa ja Bar-Ilanin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Bell sai B.A. ja J.D. Chicagon yliopistosta, ja hänen S.J.D. Harvardilta. Wikipedia (englanti)”

 2. Tommy Hammero

  Olis hyvä kun tälläisen tärkeen uutisen sais englannin kielelllä myös. Olen muutamissa englannin kielisissä ryhmissä Somessa ja tää ois tärkee juttu kaikilla uskovaisille tiedostaa.

 3. Dogma

  Israel on kyllä palannut takaisin kotimaahansa ja siitä on tullut raskas väkikivi kaikille niille kansoille, jotka sille jotain pahaa haluavat tehdä. Toisaalta ei Israel mitään Tooraa nouda. Maassa on paljon juutalaisia perinteitä, mutta harva siellä Tooraa oikeasti noudattaa. Maa on varsin maallistunut. Ultraortodoksit ovat vähemmistönä ja heillä on Talmudin perinnäissäännöt, joiden mukaan he menevät vaikka Toorassa sanottaisiin toisin. Toorassa on muuten käsky uskoa Kristusta, mutta sitäkään he eivät usko.

  On syytä palauttaa mieleen, mitä Herra sanoi juutalaisille Joosuan jälkeen. Herra antoi naapurikansojen ja ryöstelevien joukkojen hyökkäillä Israeliin, koska se ei Tooraa noudattanut. Näen Israelin nykyisiin levottomuuksiin saman syyn.

  Tuomarien kirja 2:
  10 Ja kun koko sekin sukupolvi oli tullut kootuksi isiensä tykö, nousi heidän jälkeensä toinen sukupolvi, joka ei tuntenut Herraa eikä niitä tekoja, jotka hän oli Israelille tehnyt.
  11 Niin israelilaiset tekivät sitä, mikä oli pahaa Herran silmissä, ja palvelivat baaleja
  12 ja hylkäsivät Herran, isiensä Jumalan, joka oli vienyt heidät pois Egyptin maasta, ja lähtivät kulkemaan muiden jumalien jäljessä, niiden kansojen jumalien, jotka asuivat heidän ympärillänsä, kumarsivat niitä ja vihoittivat Herran.
  13 Mutta kun he hylkäsivät Herran ja palvelivat baalia ja astarteja,
  14 niin Herran viha syttyi Israelia kohtaan, ja hän antoi heidät ryöstäjien käsiin, jotka ryöstivät heitä, ja myi heidät heidän ympärillään asuvien vihollisten käsiin, niin etteivät he enää voineet kestää vihollistensa edessä.
  15 Mihin ikinä he lähtivätkin, oli Herran käsi heitä vastaan, tuottaen onnettomuutta, niinkuin Herra oli puhunut ja niinkuin Herra oli heille vannonut; ja niin he joutuivat suureen ahdinkoon.
  16 Silloin Herra herätti tuomareita, jotka pelastivat heidät heidän ryöstäjäinsä käsistä.

 4. IlkkaT.O.

  Länsimaiden lähes täydellinen silmien ummistaminen – naiviuuttaan tai tarkoituksellisesti – palestiinalaisten uhmakkaalta rettelöintihalulta Israelia ja juutalaisia vastaan yleensä on avannut sitä kautta avoimet ovet Iranin käydä proxy-sotaan Israelia vastaan etelän suunnalta, Hisbollah on jo pohjoisessa ja Iranin vallakumouskaartilaisia idässä Syyriassa.. Siitä kertovat palestiinalaisten Gazasta lähetetyt taistelu-dronet, nimeltään “Shebab”. Niissä on selvä iranilaisten “Ababil”-dronen omainaisuudet. Niitä Iran toimitti esim. Jemenin hutheille, joilla he hyökkäsivät Saudia-arabian öljynjalostamoja vastaan. Ko. dronet voidaan varustaa taistelukärjillä ja ne ovat lähetettävissä ohjattuina maaliinsa propellimoottorinsa avustamana. Niitä voidaan laukaista myös veneestä. Selvää on, etteivät näitä droneja palestiinalaiset yksin olisivat kyenneet kyhäämään.
  Palestiina saa uudelleen USA:lta Biden/Harrisin hallinnon toimesta “hyödyllisiin” tarkoituksiin suurta rahoitusta – sen käydessä samalla uudelleen JCPOA-sopimukseen liittymistä Iranin kanssa – vaikka USA:n hallinto itse myöntää palestiinalaisille myönnettävien avustusten menevän “hyvää-tarkoittaviksi” naamiotuneiden järjestöjen kautta terroristien tarpeisiin. Yhtä hullua toimintaa on USA:n nykyisen hallinnon lopetettua terroristisen huthi-järjestön poistamisen terroristi-listaltaan. Muuta logiikka ei voi oikein hakemallakaan hakea kuin Israelin ja Trumpin aikaisen hallinnon nöyryyttämisen. Se on ainakin toteennäytetty. Omalta osaltaan USA:n nykyinen hallinto on avaamassa Pandoran lippaan, jos sen hallinto ei käännä kurssiaan tai hallinto muutu; muutoin USA tulee olemaan yksi suurimmista häviäjistä, Kiina ja Venäjä ovat odottaneet näitä aikoja, jo VT:n profeettojenkin mukaan. Qataria lukuunottamatta arabien rahoitus palestiinalaisille olisi vähentynyt, sitä vastoin Iranin läsnäolo kasvanut exponentiaalisesti kiihtyvällä vauhdilla alueella.
  Sota on tulossa, mutta me rukoilemme Israelin Pyhän varjelusta esikoiskansalleen ja pelastusta Jeesuksessa Kristuksessa.

 5. Pekka

  Hamas on tuhottava !

 6. Anu Hytönen

  Pasi, toivottavasti olet lähettänyt tämän myös Ylen toimitukselle. Eihän se tietenkään mitään auta mutta jos toimitus tietää, että jotkut tietävät sen vääristelevän totuutta niin ehkä pitemmän päälle mahdollinen omatuntonsa kolkuttaisi

 7. ressu

  Palestiinalaisten mahdollisuudet täysmittaiseen sotaan ovat koko ajan heikentyneet. Israel onnistui solmimaan diplomaattisuhteita useisiin arabimaihin, koska arabimaat olivat lopen kyllästyneet riitelemään palestiinalaisten rinnalla Israelia vastaan, kun vaihtoehtona olisi maallista varautta tuova kaupankäynti Israelin kanssa. Tällä kertaa ei ole odotettavissa, että arabimaat sen enempää tukisivat palestiinalaisia. Persianlahden sunnimaat ovat myös riidoissa Iranin kanssa, jotka hakevat nyt turvaa Israelista Irania vastaan, kun USA on heikentynyt, mikä on ollut myös yksi motiivi siihen, että Israel on saanut normalisoitua suhteensa näihin maihin.

  Israelin pääuhka tulee Iranin suunnalta, joka hallitsee puolisotilaallisten organisaatioiden ja nukkehallitsijoiden avulla Libanonia, Syyriaa, Irakia ja Jemenin kapinallisalueita. Raamatun aikainen Persia on noussut jaloilleen uudelleen, mistä kertoo myös niin sanottu Tukholman profetia, jonka mukaan Venäjä saa luvan mennä Eufratille raivaamaan tietä idän kuninkaalle (Iranille). Niinhän on käynyt, että Venäjä on mennyt Syyriaa, missä kulkee Eufrat-virta. Kun palestiinalaiset alkoivat mellakoimaan Israelia vastaan, YK:n hätäkokouksen yksi koolle kutsujista oli Kiina. Tämä on hyvin mielenkiintoinen peliliike Israelia vastaan.

  Iran käy omaa uhkapeliään jalostamalla uraania ydinaseita varten. Jalostamisesta on tehty kiristyskeino saada länneltä myönnytyksiä. Iranilla ei ole kuitenkaan varaa tehdä ydinkoetta, koska silloin Israelilla olisi todellinen syy iskeä omilla ydinaseilla Irania vastaan. Irania hillitsee kauhun tasapaino.

  Itse uskon, että palestiinalaisten mellakointi tulee rauhoittumaan. Seuraava todellinen koetinkivi tulee Israelille olemaan temppelin ilmestyminen Jerusalemiin ja Googin sota. Ennusmerkkejä tästä on jo olemassa.