Patmos-blogi

Jerusalem tulee väkikiveksi

Jouko Koistinen Patmos Lähetyssäätiön hallituksen jäsen rovasti Jouko Koistinen työskenteli kaksikymmentä seitsemän vuotta vankeinhoidossa vankilapastorina, ensin Pelson vankilassa ja sittemmin Kuopiossa, josta työstä hän jäi eläkkeelle vuonna 2020.
Julkaistu:

Profeetta Sakarja ennusti kaksi ja puoli tuhatta vuotta sitten, kuinka lopun aikana kaikki kansat piirittävät Jerusalemia. Jerusalem tulee kuitenkin tuona päivänä väkikiveksi kaikille kansoille. Kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä. Tänä päivänä voimme huomata, kuinka tuo profetia on toteutumassa kovaa vauhtia. Yhä useammat kansakunnat ovat kääntymässä Israelia vastaan. Israelille ei annettaisi enää edes oikeutta varmistaa rajojaan niin, ettei sen kimppuun enää hyökättäisi raakalaismaisella tavalla. Tänä päivänä löytyy enää muutamia kansakuntia, jotka äänestävät rohkeasti valheellisia päätöslauselmia vastaan, joilla Israel yritetään tuomita milloin missäkin tuomioistuimessa. Samalla huomaamme, kuinka Raamatun ennustukset vuosituhansien takaa täyttyvät ihmeellisen tarkasti.

Kaksi ja puoli tuhatta vuotta sitten eräs Raamatun profeetta ennusti, kuinka lopun aikana yksi kaupunki koko maailmassa tulee olemaan sellainen, jota vastaan kokoontuvat kaikki maailman kansat. Ja tuo kaupunki tulee väkikiveksi kaikille kansakunnille.

Tämänhän ennusti profeetta Sakarja, 12: 2,3: ”Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille, kun ne piirittävät Juudaa ja Jerusalemia. Sinä päivänä minä teen Jerusalemista väkikiven kaikille kansoille: kaikki, jotka sitä nostavat, repivät pahoin itsensä.”

Jerusalem päätyi israelilaisten haltuun kolme tuhatta vuotta sitten kuningas Daavidin aikana. Eräänä päivänä Jumala itse käski kuningas Daavidia rakentamaan uhripaikan jebusilaisen Ornanin puimatantereelle, joka sijaitsi Jerusalemissa Daavidin kaupungin pohjoispuolella. Daavid rakensi tuolle puimatantereelle alttarin ja Jumala vastasi taivaasta tulella, joka kulutti Daavidin alttarille valmistaman uhrin. Näin valikoitui samalla Jerusalemin temppelin tuleva paikka, johon Daavidin poika Salomo rakennutti temp-pelin 960-luvulla eKr.

Jerusalemista tuli siis jo Daavidin aikaan Israelin valtakunnan pääkaupunki ja jumalanpalveluskeskus. Raamattu todistaa monessa kohtaa, kuinka Jumala on valinnut Jerusalemin omaksi kaupungikseen. Jumala itse sanoo, 2. Aik. 6:6: ”Mutta Jerusalemin minä olen valinnut nimeni asuinsijaksi.” Ps. 132:13-14 sanoo: ”Sillä Herra on valinnut Siionin, halunnut sen asunnoksensa: `Tämä on minun leposijani iankaikkisesti; tässä minä asun, sillä tänne on minun haluni ollut´.” Myös Jeesus itse korosti Jerusalemin erityis-asemaa Jumalan suunnitelmissa, kun hän kutsui Jerusalemia ”Suuren kuninkaan kaupungiksi”, Matt. 5:35.

Roomalaiset tuhosivat temppelin ja ajoivat juutalaiset pois Jerusalemista v. 70 jKr. Sen jälkeen Jerusalem ei ole kuitenkaan toiminut yhdenkään toisen valtakunnan pääkaupunkina. Eikä se ole ollut muutenkaan merkittävä kaupunki. Jotkut länsimaiset kirjailijat, jotka vierailivat Pyhässä maassa muutama sata vuotta sitten, kuvasivat sitä lähinnä haisevaksi kyläpahaseksi, josta kukaan ei ollut erityisemmin kiinnostunut.

Olisi voinut luulla, ettei Jerusalem nousisi missään vaiheessa merkittävään asemaan, eikä ainakaan polttopisteeksi maailman näyttämölle. Eihän Jerusalem sijaitse maantieteellisesti sen kummemmassa paikassa, ei joen, eikä meren rannalla, eikä se ole myöskään merkittävä maailman kaupan keskus, eikä se ole väkiluvultaan mikään monimiljoonainen kaupunki.

Kuitenkin tänä päivänä Jerusalemia tavoittelevat kiivaasti omakseen muutkin kansakunnat. Islaminuskoiset väittävät, että Jerusalem tulee aina olemaan jakamaton Palestiinan pääkaupunki. Heidän harmikseen täytyy todeta, että koko islamin uskonto syntyi vasta 1600 vuotta sen jälkeen, kun Jumala oli jo Daavidin ja Salomon aikana antanut vahvat lupauksensa Jerusalemille ja Israelille. Lisäksi Muhammed ei käynyt elämänsä aikana koskaan Jerusalemissa, vaikka yritetään väittää, että hänen yöllinen matkansa lentävällä ratsulla, jolla oli naisen pää, olisi suuntautunut juuri Jerusalemiin. Mutta eihän sekään voi pitää paikkaansa, koska Muhammed sanoi käyneensä tuolla yöllisellä matkallaan kaukaisimmassa mos-keijassa, mutta Jerusalemissa ei vielä ollut Muhammedin eläessä yhtään moskeijaa. Ja koko tuo kerto-mus tuntuu mieluummin sadulta. Lisäksi nimi Jerusalem ei esiinny kertaakaan Koraanissa, mutta esiintyy lähes 800 kertaa Raamatussa.

Raamattu todellakin ennustaa, että kaikki kansat lopun aikana kokoontuvat Jerusalemia vastaan. Tämän päivän valossa on helppo uskoa, että tuokin Raamatun profetia tulee kerran toteutumaan. Antisemitismi ja viha Israelia kohtaan kasvaa kasvamalla. YK:ssa ja sen alaisissa järjestöissä viime vuosien aikana monet meille jo pyhäkouluista tutut Raamatun paikat on murskaluvuin äänestetty paikoiksi, joilla ei ole mitään yhteyttä Israeliin ja sen historiaan. Tunnetuimpana tällaisena paikkana on mm. Temppelivuori. Joku onkin sattuvasti sanonut, että jos arabimaat päättäisivät YK:ssa vaatia päätöslauselmaa, että aurinko nousee lännestä ja laskee itään, se menisi murskaluvuin läpi. Todennäköisesti Suomikin äänestäisi päätöslauselman puolesta, tai korkeintaan äänestäisi tyhjää, osoittaen, ettei tiedä, mistä aurinko nousee.

Kun Hamas hyökkäsi yllättäen Israeliin 7.10. -23, kiduttaen, raiskaten ja tappaen tuhansia ihmisiä, olisi luullut maailman myötätunnon edes hetkeksi kääntyvän Israelin puolelle. Kun Israel yrittää pelastaa jäljellä olevia panttivankeja hirvittävistä olosuhteista ja varmistaa, ettei terroristijärjestö enää ikinä hyökkäisi Israeliin tai ammu sinne raketteja, huomataankin, että Israel on itse syytettynä kansainvälisessä tuomioistuimessa kansanmurhasta.

Ennen vanhaan jokaisella kylällä Suomessa oli oma kokoontumispaikka, jossa lähinnä kylän nuoriso kokoontui yhteisiin illanviettoihin. Siellä oli mm. kyläkeinu ja saattoipa siellä olla myös ns. väkikivi. Väkikiveksi oli valikoitunut tarpeeksi iso kivi, jonka nostamisessa kylän miesväki kilpaili keskenään. No, sehän on selvä, että tuollaisessa äärimmäisessä ponnistelussa ja kilpailussa saattoi myös tapahtua haavereita. Lihakset tai jänteet saattoivat revähtää, jopa luutkin rikkoutua, ja ainakin kiven teräviin särmiin helposti repi itsensä. Ilmeisesti Sakarja viittaa tällaiseen kiveen, kun hän ennustaa, että eräänä päivänä Jerusalemista tulee väkikivi kaikille kansoille. Kansat repivät tuossa koitoksessaan pahan kerran itsensä. Mutta juuri tuossa vaiheessa Jumala itse puuttuu asioihin, kun Kristus tulee kunniassaan ja surmaa suunsa henkäyksellä vihollisensa.

Huomaamme siis taas kerran, että Raamatun profetiat ovat toteutumassa kirjaimellisesti. Et voi mainita tänä päivänä yhtään muuta kansaa ja kaupunkia, jota vastaan olisi niin yksimielinen viha ja vastustus kuin on Israelia ja Jerusalemia vastaan. Profeetta Sakarja kuitenkin ennustaa, 8:3: ”Näin sanoo Herra: Minä käännyn jälleen Siionin puoleen ja tulen asumaan Jerusalemin keskellä.” Tämän maailman tuomioistuimet, YK ja sen alajärjestöt saavat tehdä mitä tahansa päätöksiä ja julkilausumia. Vaikka Antikristuskin tulee eräänä päivänä menemään Jerusalemin temppeliin ja julistaa olevansa jumala, siitä huolimatta, Raamatun ilmoittama Jumala, Herra Sebaot tulee lyömään vastustajansa ja asumaan Jerusalemin keskellä.

Voit itse päätellä, mikä olisi todennäköisyys arvata oikein, jos joku ennustaisi kaksi ja puoli tuhatta vuotta aikaisemmin kaikista maailman sadoista tuhansista kaupungeista yhden, sanoen että sitä vastaan kaikki kansat tulevat lopulta kokoontumaan. Mutta Sakarja tiesi tuon, koska Jumalan Pyhä Henki oli sen hänelle ilmoittanut.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (8)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Petri Huovila

  Apt 1:19 näyttäisi todistavan siitä, että opetuslapset ja juutalaiset yleensä puhuivat arameaa: ”Tämä tuli kaikkien Jerusalemin asukkaiden tietoon, ja niin sitä peltoa kutsutaan heidän kielellään Hakeldamaksi eli Veripelloksi.” Hakeldama ei ole hepreaa vaan arameaa.

  Hamas/chamas tarkoittaa vihaa, kyllä. Mutta nykyhepreassa tuo terrorijärjestö Hamasin nimi kirjoitetaan eri tavalla kuin Raamatun chamas. Siinä on alef-kirjain mukana, mikä ei esiinny Raamatun sanassa

  • M.O.T.

   Israelissa tavallinen kansa ei puhunut arameaa vaan hebreaa.

   Raamattu on kirjoitettu alun perin hebreaksi, mutta kun sitä on käännetty eri kielille monien kielien kautta, niin siihen on jäänyt joitain aramealaisia sanoja, mutta on jäänyt myös selvää hebreaa runollisia sanaleikkejä myöden.

   Kuolleenmeren alueelta löytyneet kirjoitukset ovat melkein kaikki hebreaksi. Raamattu ilmoittaa selvästi, että juutalaiset puhuivat hebreaa. Jeesus puhui Paavalille hebreaa ja Paavali puhui kansalle hebreaa. Kreikan kielessä on oma sana SYRISTI aramean kielelle, jota ei tässä käytetä vaan hebreaa tarkoittavaa sanaa HEBRAIS.

   Ap.t 21:39 Paavali vastasi: ”Minä olen juutalainen, kotoisin Kilikian Tarsoksesta, jonka kaikki varmaankin tuntevat. Pyydän sinua, salli minun puhua kansalle.”
   40 Komentaja suostui tähän. Paavali asettui portaille seisomaan ja viittasi kädellään, ja kaikki vaikenivat. Hän alkoi puhua heille heprean kielellä:
   22:1 ”Veljet ja isät! Kuulkaa, mitä nyt sanon puolustuksekseni.”
   2 Väkijoukko hiljeni entisestään kuullessaan hänen puhuvan hepreaksi, ja Paavali jatkoi:

   26:14 Me kaikki kaaduimme maahan, ja minä kuulin äänen sanovan heprean kielellä: ’Saul, Saul, miksi vainoat minua? Paha sinun on potkia pistintä vastaan.’
   15 Minä kysyin: ’Herra, kuka sinä olet?’ Herra sanoi: ’Minä olen Jeesus, jota sinä vainoat.

 2. Erkki Hänninen

  ”Voi raskaita ja imettäväisiä niinä päivinä! Sillä suuri hätä on oleva Maan päällä ja viha TÄTÄ KANSAA VASTAAN;… (Luukas 21:23.)

  Uskon, että Sana puhuu näistä meidän päivistämme, juuri tässä ja nyt!

  Rukoillaan armoa Israelille ja kansallemme!

  Shalom le Israel!

 3. pike

  KIITOS AJANKOHTAISESTA KIRJOITUKSESTA, TÄNÄ PÄIVÄNÄ SAA NÄHDÄ SEN KUINKA PEITE ON IHMISTEN SILMIEN EDESSÄ, TUO PEITE ON MYÖS ISRAELIN JUUTALAISTENKIN SILMIEN EDESSÄ, VASTA KRISTUKSESSA PEITE POISTUU, SUOMI ON MENNYT SYNKKÄÄN TILAAN, HENGELLISEEN SOKEUTEEN, KIELTÄEN ELÄVÄN JUMALAN JA HÄNEN RAKKAUTENSA, TILALLE TULEE PIMEYS JA SITÄ HE RAKASTAVAT MIELUITEN. ”OI NOUSE SUOMEN KANSA, ANNOIN TEILLE HYVÄN MAAN, KAIKESSA MINÄ SINUA VARJELIN…”

 4. IlkkaT.O.

  ”Sitten Salomo alkoi Herran temppeliä Jerusalemiin, Moorian vuorelle, jossa Herra oli ilmestynyt hänen isällensä Daavidille, siihen paikkaan, jonka Daavid oli valmistanut, jebusilaisen Ornanin puimatantereelle”. (2. Aik.3:1, 1933/38).
  Jerusalemin valinta oli taivaallisissa tehty jo paljon ennen Daavidin suorittamaa valtausta. Siitä paikasta kuvannollisesti uskon ”kantaisä” Abram oli tuonut kymmenykset ”Saalemin kuninkaalle Melkisedekille” (Saalem lyhennyksenä Jerusalemista, Psa. 76:2), Aabraham oli uhraamassa poikaansa Iisakia Moorian vuorella, kunnes Herra osoitti sijaisuhrin: Oinaan tarttuneena sarvistaan orjantappurapensaaseen, kuvaus Moorian vuoren sijaisuhrista Golgatalla, UL:n Temppeli Pyhässä Hengessä. (Siitä alkoi myös sarven käyttö pasuunana israelilaisten keskuudessa).
  Sakarjan kirjan profetia juutalaisen kansan kohtalosta lopun aikana, 2/3 tuhoutuen, 1/3 huutaen avuksi Herraa Jeesusta pelastuen, on nyt esikuvattuna järkyttävällä tavalla Hamasin terroristien hyökkäyksessä 07.10.2023: Yliluonnollinen pahuus (hebr. ’hamas’, (ihmiskunnan pahuus ennen vedenpaisumusta) väkivalta itseisarvona, ilman todellista syytä), kidutukset, joukkoraiskaukset, elävältä polttamiset, teloitukset; lapset, vanhukset, aikuiset, saa ihmisen mielen hyvin surulliseksi. Näin Jumalan sanan profetiat täyttyvät, kun vihan aikana kaikki kansat hyökkäävät ja tuomitsevat Israelin valtion olemassa-olon ja juutalaisen kansan, mutta jonka teon kautta Jumala tuomitsee lopullisesti maailman kansat.
  Jerusalem, suuren Kuninkaan kaupunki on saanut kärsiä hirvittävät verilöylyt menneiden vuosituhansien kuluessa, yhden vielä odottaessa, josta Herra tulee sen lopullisesti pelastamaan.

  • Jykä

   En nyt ole asiantuntija hepreassa, mutta eikö mainitsemasi heprean väkivalta ole äänneasultaan kuitenkin chamas?

   Terroristien porukka on ääntämyksellisesti ilmeisesti pelkkä hamas, joka on paitsi porukan virallisen nimen akronyymi myös käsittääkseni intoa tai omistautuneisuutta merkitsevä arabian sana.

   Näitä samankaltaisia sanapareja on arabiassa ja hepreassa muitakin, sillä kielet ovat sukua keskenään. Joskus nuo sanaparit jopa tarkoittavat samoja asioita, kuten shalom ja salaam.

   • IlkkaT.O.

    Juu, enpä tyrmää kommenttiasi, mutta itselleni asia selvisi nimenomaisesti tuon arabian ja hebrean kielen sanojen täysin vastakkainen merkitys, kun kuitenkin lausuminen on täysin samankuuloista (suomalaiselle). Sitten vielä aramean kielen samankaltaisuudet, esim. kun Jeesus puhuu, että ” kun viikunapuun oksa on tuore ja lehdet puhkeavat kesä/loppu on lähellä”.
    Omalta osaltani edelläkirjoitettu sen perusteella kuin olen kuullut lausuttavan.

    • M.O.T.

     Jeesus ei puhunut arameaa, vaikka moni teologi niin väitää.

     Teoria arameasta on kumoutunut lopullisesti, kun Kuolleenmeren ja Masadan alueilta on löytynyt paljon Jeesuksen aikaisia arkielämää koskevia kirjeitä ja kirjoituksia hebreaksi. Sen lisäksi Israelista on löytynyt saviruukkuja, kolikoita ja hautakiviä, joissa tekstit oli hepreaksi. Arkeologiset löydökset eivät todista aramean mutta todistavat hebrean puolesta, jota tavallinen kansa näytää puhuneen. Sen takia Jerusalemin yliopistossa opetataan, että Jeesuksen äidinkieli oli hebrea.

     Myös Apostolien tekojen kirja kertoo, miten Paavali puhui kansalle hebreaksi ja Jeesuksen puhuin Paavalille hebreaksi.