Patmos-blogi

Joe Carter: Mitä sinun tulee tietää Covid-19 rokotuksista?

Vieraskynä Patmosblogi julkaisee vierailevien kirjoittajien mielenkiintoisia tekstejä Vieraskynä -palstan nimikkeellä. Kaikki kirjoittajat vastaavat itse tekstinsä sisällöstä.
Julkaistu:

Alla oleva artikkeli ja kansantajuinen tietopaketti on käännös The Gospel Coalition -verkkosivulla julkaistusta JOE CARTERin artikkelista The FAQs: What You Should Know About COVID-19 Vaccines (TGC 5.12.2020). Käännös: Pasi Turunen. 

Äskettäin kaksi lääkeyhtiötä – Pfizer ja Moderna – ovat jättäneet Liittovaltion lääkevirastolle (FDA) ja muille sääntelyvirastoille ympäri maailmaa hakemuksia COVID-19 mRNA -rokotteidensa käytöstä ja jakelusta.

Pfizer sanoo, että se voi tuottaa maailmanlaajuisesti jopa 50 miljoonaa annosta vuonna 2020 ja jopa 1,3 miljardia annosta vuoden 2021loppuun mennessä, ja että se on valmis jakamaan rokotteen muutamassa tunnissa luvan jälkeen. Vuoden 2020 loppuun mennessä Moderna odottaa myös saavansa noin 20 miljoonaa annosta rokotetettaan Yhdysvalloissa, ja sen odotetaan valmistavan 500–1 miljardi annosta maailmanlaajuisesti vuonna 2021.

Miten rokotteet toimivat?

Rokotteet vähentävät riskiä sairastua työskentelemällä kehon luonnollisen puolustuksen kanssa suojan rakentamiseksi. Pohjimmiltaan rokotteet toimivat, koska Jumala on suunnitellut kehomme paitsi taistelemaan invasiivisia bakteereja vastaan, myös muistamaan ne – ja muistamaan, miten ne tuhotaan.

Kun saat rokotteen, immuunijärjestelmäsi reagoi (1) tunnistamalla hyökkäävän taudinaiheuttajan (virus, bakteerit ja niin edelleen), (2) tuottamalla vasta- aineita (eli immuunijärjestelmän luonnollisesti tuottamia proteiineja taudin torjumiseksi) ja (3) muistamalla taudin ja miten sitä vastaan taistellaan, kun immuunijärjestelmä altistuu tulevaisuudessa.

Rokote tuo ”hyökkäävän taudinaiheuttajan” turvallisesti yhdellä kolmesta tavasta.Ensimmäinen lähestymistapa on ”inaktivoida” virus niin, että sen tärkeimmät komponentit toimivat edelleen, mutta eivät aiheuta infektiota. Näin polio, hepatiitti A ja influenssa (injektoitava versio) toimivat.

Toinen lähestymistapa on käyttää heikentynyttä viruskantaa, joka vaikka teknisesti on vielä elossa, ei ole tarpeeksi vahva aiheuttamaan vahinkoa. Tätä kutsutaan vaimennetuksi rokotteeksi. Sekä tuhkarokko- että ihmisen papilloomavirusrokotteet (HPV) toimivat näin.

Kolmas lähestymistapa on käyttää viruksen geneettisen sekvenssin tiettyjä komponentteja itse viruksen sijaan. Näin mRNA-rokotteet toimivat.

Miten mRNA -rokote toimii?

Kuten edellä todettiin, useimmat rokotteet käyttävät inaktivoitua tai heikentynyttä versiota tai taudin aiheuttavan patogeenin komponentteja stimuloimaan elimistön immuunivastetta vasta-aineiden luomiseksi. MRNA:ta käyttävät rokotteet ovat kuitenkin erilainen lähestymistapa. Kuten Centers for Disease Control (CDC) selittää, mRNA-rokotteet hyödyntävät prosessia, jota solut käyttävät proteiinien valmistamiseen immuunivasteen laukaisemiseksi ja immuniteetin rakentamiseksi SARS-CoV-2: lle, covid-19:ää aiheuttavalle virukselle.

MRNA-rokotteilla, jotka on nimetty geneettisen materiaalin säikeiden mukaan, mRNA on erityisen pinnoitteen sisällä, joka suojaa sitä kehon entsyymeiltä, jotka muuten hajottaisivat sen (toisin kuin jotkut väärinkäsitykset, mRNA-rokotteet eivät pääse solun tumaan, joten rokote ei voi ”muuttaa henkilön DNA:ta” tai geneettistä koodia).

MRNA on pohjimmiltaan ohje solulle siitä, miten tehdä vaaraton pala ”piikkiproteiinia”, joka onainutlaatuinen SARS-CoV-2: lle. Koska vain osa proteiinista valmistetaan, se ei vahingoita rokotettua henkilöä. Kun piikkiproteiinin pala on valmistettu, solu hajottaa mRNA-säikeen ja hävittää sen solun entsyymeillä. Kun proteiini on näytetty solun pinnalla, se saa immuunijärjestelmän aloittamaan vasta-aineiden tuottamisen ja T-solujen aktivoimisen torjumaan sitä, mitä se pitää infektiona. Nämä vasta-aineet ovat spesifisiä SARS-CoV-2-virukselle, mikä tarkoittaa, että immuunijärjestelmä on viritetty suojaamaan tulevilta infektioilta.

Kuten kaikkien rokotteiden tapauksessa, mRNA-rokotteiden etuna on, että rokotetut saavat tämän suojan virusta vastaan ilman, että heidän on koskaan otettava riskiä covid-19-sairastumisen vakavista seurauksista.

Sairastuttaako mRNA -rokote minut tai aiheuttaako se Covid-19 taudin?

Ei, koska rokote ei ole tarttuva (eli se ei käytä viruksen inaktivoitua tai heikentynyttä versiota), ei ole mitään mahdollisuutta, että se aiheuttaa sinulle sairastumisen COVID-19 tautiin.

Ovatko rokotteet turvallisia?

COVID-19-rokotteita testattiin suurissa kliinisissä tutkimuksissa sen varmistamiseksi, että ne täyttävät turvallisuusstandardit. Näihin tutkimuksiin rekrytoitiin kymmeniätuhansia ihmisiä selvittämään, miten rokotteet tarjoavat suojaa eri-ikäisille, eri etnisiin ihmisryhmiin kuuluville ja erilaisissa terveystilanteissa.

Kliinisessä tutkimuksessa on kolme vaihetta. Federal Drug Administrationin (FDA) mukaan vaiheessa 1 rokotetta annetaan pienelle määrälle perusterveitä ihmisiä arvioimaan sen turvallisuutta kasvavilla annoksilla ja saamaan varhaista tietoa siitä, kuinka hyvin rokote toimii immuunivasteen saamiseksi ihmisillä. Vaiheen 2 tutkimuksissa on enemmän ihmisiä, joissa erilaisia annostuskonsteja testataan satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa sadoilla ihmisillä, joiden terveydentila on tyypillisesti vaihteleva, ja eri väestöryhmistä.

Nämä tutkimukset antavat lisäturvallisuutta yleisistä lyhyen aikavälin haittavaikutuksista ja riskeistä, tutkivat annetun annoksen ja immuunivasteen välistä suhdetta ja voivat antaa alustavaa tietoa rokotteen tehokkuudesta. Vaiheessa 3 rokotetta annetaan tuhansille ihmisille satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa, joihin osallistuu laajoja väestöryhmiä (eli rokotteen käyttöön tarkoitettu väestö), ja se tuottaa kriittistä tietoa tehokkuudesta ja tärkeitä turvallisuustietoja. Tämä vaihe antaa lisätietoja immuunivasteen saaneiden ihmisten immuunivasteen käytöstä verrattuna niihin, jotka saavat kontrollia, kuten lumelääkettä.

Arvioidessaan covid-rokotteiden hätäkäyttölupaa FDA edellyttää, että rokotteen valmistajat sisällyttävät rokotteen kemian, valmistuksen ja valvonnan arvioinnin. FDA käyttää myös kaikkia käytettävissä olevia työkaluja ja tietoja, mukaan lukien tietueiden arvostelut, sivustokäynnit ja aiemmat vaatimustenmukaisuushistoriat, arvioidakseen nykyisten hyvien tuotantokäytäntöjen noudattamista. Kuten CDC sanoo:

“Sekä tämä tauti että rokote ovat uusia. Emme tiedä, kuinka kauan suoja kestää tartunnan saaneille tai rokotetuille. Tiedämme kuitenkin, että COVID-19 on aiheuttanut monille ihmisille erittäin vakavan sairauden ja kuoleman. Jos saat COVID-19: n, saatat myös antaa sen läheisille, jotka voivat sairastua vakavasti. COVID-19-rokotteen saaminen on turvallisempi valinta.”

Mitä rokotteen tehokkuudella tarkoitetaan?

Rokotteen teho ja rokotteen tehokkuus mittaavat tapausten suhteellista vähenemistä henkilöillä, jotka on rokotettu tiettyä tautia vastaan. CDC:n mukaan rokotteen tehoa/tehokkuutta mitataan laskemalla rokotettujen ja rokottamattomien henkilöiden tautiriski ja määrittämällä rokotettujen henkilöiden tautiriskin prosentuaalinen väheneminen rokottamattomiin henkilöihin verrattuna.

Rokotteen teho on rokotetun ryhmän suhteellinen taudin väheneminen verrattuna niihin, jotka eivät ole saaneet rokotetta. Esimerkiksi Moderna-virusta testattiin 30 000 amerikkalaisen aikuisen kliinisessä tutkimuksessa. Kaksi viikkoa toisen rokoteannoksen saamisen jälkeen vain 11 rokotetulla henkilöllä kehittyi COVID- 19- oireita verrattuna 185 oireiseen lumelääkeryhmässä. Tämä osoittaa rokotteen tehon olevan 94,1 prosenttia tai 94,1 prosentin vähennyksen niiden tapausten määrästä, joita olettaisit, jos niitä ei olisi rokotettu. (Vertailun vuoksi influenssarokotus vähentää influenssan sairastumisriskiä 40–60 prosenttia koko väestön keskuudessa.)

Lisäksi rokotteella on tällä hetkellä 100 prosentin teho vaikeaa tautia vastaan. Tämä tarkoittaa, että kenellekään, joka on saanut kaksi annosta rokotetta, ei ole sairastunut vakavasti vakavaa COVID-19:ään. Vertailun vuoksi, kahden viikon kuluttua 30 henkilöä lumelääkeryhmässä sairastui vakavasti johtaen yhden kuolemaan.

Miten rokotteet valmistetaan?

On olemassa kolme erilaista rokotteiden tuotantoteknologiaa, jotka FDA on hyväksynyt rokotteiden valmistamiseksi: munapohjaiset, solupohjaiset ja mRNA-pohjaiset.

Influenssarokotteet valmistetaan yleisimmin munapohjaisella valmistusprosessilla. Tämän rokotteen antamiseksi ehdokasrokote injektoidaan hedelmöitettyyn kananmunaan ja inkuboidaan useita päiviä, jotta virukset voivat replikoitua. Virusta sisältävä neste kerätään munasta rokotteen annoksen luomiseksi. Koska yhden rokoteannoksen tuottamiseen tarvitaan yksi muna, tämä prosessi vaatii suuria määriä kananmunia. Pelkästään Yhdysvalloissa tarvitaan lähes 140 miljoonaa munaa joka influenssakaudella.

Toinen menetelmä on solupohjainen tuotanto. Tämä on samanlainen kuin munapohjainen menetelmä, mutta virusta ei inkuboida kananmunissa, vaan sitä viljellään eläinperäisten nisäkkäiden soluissa.

Kolmas menetelmä, jota käytetään Pfizer- ja Moderna COVID -rokotteissa, sisältää yhdistelmäteknologian käytön. Biologisen prosessin (esim. viruksen kasvattaminen munassa tai solussa) sijasta se käyttää kemiallista prosessia. Tämän lähestymistavan vuoksi mRNA-rokotteet voidaan luoda paljon nopeammin kuin muna- tai solupohjaiset rokotteet. Ensisijainen haittapuoli on kuitenkin se, että nämä rokotteet on pidettävä erittäin kylminä. Pfizer- rokote on säilytettävä -70 celsiusaseteesa, ja se hajoaa noin viidessä päivässä normaaleissa kylmälämpötiloissa, jotka ovat hieman pakkasen yläpuolella. Moderna sanoo, että sen rokote voi pysyä vakaana tavallisissa jäähdytetyissä olosuhteissa, 2-8 celsiusasteessa ja jopa 30 päivän ajan sulatuksen jälkeen.

Miksi jotkut Covid-rokotteet vaativat yhden annoksen, kun taas toiset kaksi annosta?

CDC huomauttaa: ”Kaikki paitsi yksi covid-19-rokotteista, jotka ovat tällä hetkellä vaiheen 3 kliinisissä tutkimuksissa Yhdysvalloissa, tarvitsevat kaksi annosta ollakseen tehokkaita.

Toinen COVID-19-rokote käyttää yhden annoksen.”

Kuten edellä todettiin, altistuessaan taudinaiheuttajalle, kuten virukselle tai bakteereille, ihmisen immuunijärjestelmä kehittää immunologisen muistin ja ”muistaa” miten taudinaiheuttajaa vastaan taistellaan.

Jotkin rokotteet vaativat tehosteannoksen (tai tehosterokotuksen), joka annetaan ensimmäisen rokotuksen jälkeen hankitun immuniteetin lisäämiseksi tai ”vahvistamiseksi”. Tehosterokotusta voidaan käyttää, koska keho tarvitsee ”muistutuksen” taudinaiheuttajasta (minkä vuoksi tarvitset jäykkäkouristusrokotteen kymmenen vuoden välein) tai varmistaa, että keho on rakentanut tarpeeksi immuniteettia infektion torjumiseksi.

The College of Physicians of Philadelphia (Philadelphian lääkärikorkeakoulu) toteaa viimeaikaisten tutkimusten viittaavan siihen, että immuniteetin pysyvyys tiettyä sairautta vastaan ”voi riippua nopeudesta, jolla tämä sairaus tyypillisesti etenee kehon läpi. Jos sairaus etenee hyvin nopeasti, immuunijärjestelmän muistivaste (eli aiemman infektion tai rokotuksen jälkeen syntyvät ”vahtikoira-vasta-aineet”) eivälttämättä pysty reagoimaan riittävän nopeasti infektion ehkäisemiseksi – ellei heitä ole ”muistutettu taudista melko äskettäin ja he tarkkailevat sitä jo”.

Käytetäänkö Covid-19 rokotteissa ja -hoidoissa sikiösoluja?

Lyhyt vastaus on ”ei”. Pidempi vastaus löytyy tästä artikkelista.

Miksi kristittyjen tulisi olla perillä näistä rokotteista?

On kaksi ensisijaista syytä, miksi kristittyjen tulisi olla perillä näistä rokotteista.

Ensimmäinen on se, että prosessi paljastaa Jumalan kirkkauden ja herättää kiitollisuutemme. Uusien rokotteiden luominen kestää usein vuosikymmenen, ja kaikkien aikojen nopein aiemmin luotu kesti neljä vuotta. Teknologian ja tiedon kehityksen vuoksi COVID-19-rokotteen kehittäminen kesti kuitenkin alle kuukauden (loppuaika on käytetty kliinisiin tutkimuksiin). On mahdollista, että tehokasta rokotetta aletaan jakaa lähiviikkoina.

Tämä on ennennäkemätön siunaus, jota olisi pidetty vain ihmeellisenä edellisille kristittyjen sukupolville. Vaikka on ymmärrettävää, että jotkut ihmiset (erityisesti ne, jotka eivät tunne taustalla olevaa tiedettä) saattavat olla varovaisia, ensimmäinen vastauksemme tähän uutiseen pitäisi olla kiitoksemme Jumalalle, joka on mahdollistanut miljoonien ihmisten sairauden ja kuoleman estämisen.

Toinen syy on se, että sinun on valmistauduttava tuleviin keskusteluihin, jotka vaikuttavat kirkkoihin ja yhteisöihin. Aivan kuten valtioilla ja paikkakunnilla on rokotusvaatimukset päiväkoteihin ja julkisiin kouluihin pääsylle, saatamme pian nähdä covid-rokotteita, joita tarvitaan monilla yhteisöelämän aloilla – ehkä jopa kirkoissa. Keskustelut tällaisista valtuuksista tulisi perustua lähimmäisenrakkauteen (Mark.12:31) ja viisauteen. Jotta tämä voidaan tehdä hyvin, meidän on etsittävä mahdollisimman tarkkaa tietoa ja perustettava arviomme Jumalan meille antamaan järjenkäyttöön ja harkintaan, eikä valheisiin ja salaliittoteorioihin.

Kun meillä on perusymmärrys rokotusprosessista, voimme olla paremmin valmistautuneita johtamaan perheitämme, kirkkojamme ja yhteisöjämme tämän pandemian lopettamiseksi.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (5)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. jari

  astrazeneca koronarokotteen pakkausselostus kannattaa tutkia tarkkaan ja vaikka selvittää vierasperäiset sanat. Niin selviää myös tämän rokotteen sisältämät aineosaset ja onko siellä aportoidun sikiön solukantaa? Kyllä joka rokotteen pakkausselostukset pitäisi olla löytyvillä. Onhan elintarvikkeissakin valmistus aineiden luettelot ja alkuperä kirjattu pakkaukseen niin miksei sitten rokotteen kohdallakin tule tätä edellyttää. Tietoa ennen kaikkea ihmisille tulee antaa että voivat tehdä päätöksensä tietoon perustuen.

 2. Daniel Patosalmi

  Daniel !
  Kiitos Pasille, kun olet jaksanut kääntää artikkelin suomen kielelle. Netissä on tästä rokotteesta runsaasti mitä erikoisempia kirjoituksia. Eräät väittävät, että virus olisi päässyt karkuun Wuhanin sotilaslaboratoriosta ja että Kiina olisi luonut viruksen biologiseksi aseeksi länsimaita vastaan dollarin kaatamiseksi.

 3. Outi Müller

  KIITOS PASI! Tärkeää saada tämä asia eteenpäin. Siunauksia vuoteen 2021!

 4. Jones

  Erinomaisen informatiivinen ja järkevä kirjoitus!

 5. S

  Kiitos. Selventävää, laitan linkin tutuilleni.