Patmos-blogi

Median yksipuolisuus suhteessa Israeliin hirvittää

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on raamatunopettaja, toimittaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

”Totuus ja öljy nousevat aina pinnalle”, sanoo arabialainen sananlasku.

Olen vuosia seurannut ja kirjoittanut niin kotimaisen kuin ulkomaisenkin median yksipuolisesta tavasta käsitellä Israelia.  Kirjassani Israel – Jumalan silmäterä, maailman silmätikku (Kuva ja Sana, 3.p. 2019) olen analysoinut lukuisia esimerkkejä ja pyrkinyt osoittamaan, että tämä koettu yksipuolisuus ei ole sinivalkoisista silmälaseista aiheutuva näköharha. Kyse on todellisesta ongelmasta.

Seuraavassa pari tuoreempaa esimerkkiä median asenneongelmasta.

The New York Times

Kesälomalla silmiini osui arvostetun israelilaisen Jerusalem Center for Public Affairs –ajatushautomon  kiinnostavan analyysin New York Times -lehden tavasta raportoida Gazan 2021 sodasta. Juttu oli katkelma tulossa olevasta laajemmasta raportista The Gaza War 2021: Hamas and Iran Attack Israel (Gazan sota 2021: Hamasin ja Iranin hyökkäys Israelia vastaan). Otsikko kuvaa hyvin mistä sodassa kulissien takana oli kyse.

JCPA:n artikkeli The Media in the 2021 Gaza War: The New York Times’ Journalistic Malpractice – Lenny Ben-David (7.7.2021 – Jerusalem Center for Public Affairs), syyttää New York Timesia ”epäeettisestä journalistisesta toiminnasta” Gazan sodan uutisoinnissa.

Olen kääntänyt oheen jutun pääkohdat, jotka itsessään kertovat jo hyvin paljon:

”Vuoden 2021 Gazan sodan aikana New York Times julkaisi kymmenen Gazaa koskevaa artikkelia ja pääjuttua, jotka oli kirjoittanut ja kuvannut paikalliset gazalaiset yhdyshenkilöt, valokuvaajat ja ’järjestelijät’ (fixers). Koska Gaza on Hamasin hallinnassa, kukaan ei voi raportoida tai kuvata siviilialueilla sijaitsevia Hamasin raketinheittimiä tai laajoja ja kalliita Hamasin asetunneleita.

Arvostettu arabitoimittaja, joka raportoi Gazasta vuosikymmenien ajan, selitti: ’He raportoivat, mitä Hamas haluaa heidän kirjoittavan; valokuvaa Hamasin etsimät kuvat. He eivät voi kirjoittaa tai valokuvata mitään, mikä vahingoittaisi Hamasin imagoa … Minä syytän Lontoossa ja New Yorkissa istuvia uutistuottajia, jotka jakavat tarinoita, vaikka he tietävät järjestelijöiden asettamat rajoitukset.’

24. kesäkuuta 2021 New York Times julkaisi 14 minuutin tutkivan videojutun otsikolla ’Gazan tappava yö’. Kaikkien Gazan sodan kertomusten tulisi käsitellä Hamasin maanalaisia ​​tunneleita – joita käytetään aseiden ja henkilöstön siirtämiseen – jotka olivat Israelin täsmäpommituksen kohteena Wahda-kadun alueella Gazan kaupungissa. Silti video sisälsi vain 10 sekunnin katkelman kapeiden tunnelien läpi liikkuvista aseistetuista miehistä Reutersin vuonna 2014 kuvaamasta leikkeestä.

Qatarin Al Jazeera ja Iranin Mehr News lähettivät 5. kesäkuuta videon, jossa näkyivät Hamasin monimutkaiset tunnelit täynnä raketteja, aseita, ohjuksia, tykistön ammuksia, varastointialueita ja jopa komentokeskus. Mutta näistä ei ollut jälkeäkään New York Timesin megatuotannossa.

Timesin video ja artikkelit kertovat, että Gazan huoneistojen romahtaminen Wahda-kadulla ’oli mahdollinen sotarikos’. Mutta se jättää huomiotta hengissäselviytyneen Azzam Al-Kollekin lausunnon, joka kuvasi kolmikerroksisen rakennuksensa romahtamista Wall Street Journalille. Hänen mukaansa paikalla vierailleet insinöörit kertoivat hänelle, että rakennus putosi noin 40 metriä katutason alapuolelle, kun se putosi maanalaiseen tyhjyyteen – Hamasin tunneliin.

Toukokuussa 2021 koetussa Gazan sodassa New York Times on ansaitusti saanut maineen ennakkoluulaisimpana ja puolueellisimpana Israelin kriitikkona Pohjois-Amerikan valtavirran tiedotusvälineissä.”

Suomen Yleisradio – YLE

YLE tuntuu olevan samasta puusta veistetty, mitä Israel uutisointiin tulee, kuin New York Times.

Asia ei pelkisty, eikä selity valtamedia vs vaihtoehtomedia vastakkainasettelulla. Ikään kuin YLE aina ja kaikessa olisi väärässä ja vaihtoehtoiset tiedonlähteet aina oikeassa.

Juttuja ja uutisia tekevät ihmiset, joten ne heijastelevat tekijöidensä kykyjä tai kyvyttömyyttä tarkastella ja taustoittaa uutisoitavaa kohdetta ja niihin liittyviä tapahtumia.

Israel vaikuttaa olevan YLE:n toimituksille jonkinlainen sokea piste.

”Ben Zyscowicz: YLE:n yksipuolisuus hirvittää” otsikoi 10.7.2021 kokoomuksen Verkkouutiset.fi jutun, jossa pitkän linjan poliitikko Ben Zyscowicz peräänkuulutti valtion omistamalta YLE:ltä monipuolisempaa ja asiallisempaa otetta suhteessa Lähi-itään ja Israeliin.

”Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz hämmästelee Yleltä viime aikoina tulleita lukuisia Israel-vastaisia dokumentteja. Hänen mukaansa Lähi-idän kriisin käsittely kaipaisi yleisradioyhtiöltä tasapuolisempaa otetta ”hirvittävän yksipuolisuuden” sijasta,” Zyscowicz haastoi perustellen huomiotaan esimerkiksi kysymällä ”kuinka monta dokumenttia on Suomessa nähty Hamasin hirmuhallinnosta?”

”Islamistijärjestön tiedetään murhauttaneen henkilöitä, joita epäillään yhteistoiminnasta Israelin kanssa. – Kerran näitä ruumiita vedettiin pitkin Gazan pääkatuja oikein varoituksena muille. Oletteko nähneet tästä dokumentteja Ylellä, Zyskowicz kysyy.”

YLE tuntuu olevan suhteettoman kiinnostunut Lähi-idän ainoan demokratian puutteista samalla kun se jättää sitä ympäröivän Lähi-idän karkeat ihmisoikeus- ym loukkaukset lähes tyystin huomioimatta.

”Kansanedustajan mukaan Ylellä ei nähty ennen arabikevättä juurikaan dokumentteja Egyptin, Libyan ja muiden arabimaiden epädemokrattisista sortojärjestelmistä,” verkkouutiset.fi kirjoittaa.

Pohdittuaan syitä tällaiselle yksipuolisuudelle Zyscowicz näkee yhden mahdollisen selittävän tekijän toimittajien ideologisessa taustassa:

”– Yksi teoria on, että vanhojen rauhanpuolustajien ja rauhanaktivistien kaikki silloiset nuoruudenajan sankarit ovat osoittautuneet toinen toistaan hirvittävämmiksi diktaattoreiksi, Ben Zyskowicz sanoo.

– Neuvostoliitto, Itä-Saksa, Kuuba, Nicaragua. Ja Vietnam, josta lähti satoja tuhansia venepakolaisiksi ja saman verran laitettiin uudelleenkoulutusleireille. Entä Afrikassa [Robert] Mugabet ja muut.”

Niinpä Israelin vastustaminen tulee Zyskowiczin mukaan ”kuin vanhasta muistista” ja selittää osaksi sen, miksi vanhat neuvostoihjailijjat jaksavat toistuvasti olla Israelin kimpussa.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (2)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Hannu

    Periaatteessa kuitenkin on niin, että Israelin tekoja pitäisi arvioida samoilla kriteereillä kuin muidenkin kansojen, sillä kyllä Israelkin kuuluu samaan syntiseen ihmiskuntaan kuin muutkin. Eri asia on sitten, tapahtuuko aina niin.

  2. julkinensana

    Yleisradiossa on hyvin palestiinalaismyönteinen Lähi-idän kirjeenvaihtaja Aishi Zidan, jonka raportointi Israelista on läpinäkyvän puolueellista ja yksipuolista. Hän on vihreiden kansanedustaja Ozan Yanarin vaimo. Vihreät ovat saaneet vallattua tärkeän poliittinen virka, jota ennen hoiti juutalainen Rony Smolar.

    Siinä ei ole mitään uutta, että Israelia vastaan hyökätään joka suunnalta. Sakarjan kirja kertoo ajasta, jolloin kaikki kansat hyökkäävät Israelia vastaan. Tämä aika on Antikristuksen aika, mutta profetia on esitäyttynyt monta kertaa sitäkin ennen. Lohdullista on kuitekin tietää, että Herra lopulta pelastaa jäännöksen, joka on puhdistut monien ahdistusten kautta, tuomitsee ne kansat, jotka jakoivat Israelin maan.

    ”Minä kokoan kaikki kansat taistelemaan Jerusalemia vastaan. Kaupunki valloitetaan, talot ryöstetään, naiset raiskataan, puolet kaupungin asukkaista viedään vieraaseen maahan. Mutta jäljelle jääneitä ei tuhota.” (Sak 14:2)

    ” — Katsokaa, mitä tulee tapahtumaan! Tuohon aikaan minä käännän Juudan ja Jerusalemin kohtalon. Minä kokoan kaikki kansat Josafatinlaaksoon* ja käyn siellä oikeutta niitä vastaan oman maani ja kansani Israelin tähden. Ne hajottivat Israelin muiden kansojen sekaan ja jakoivat minun maani.” (Joel 3:1,2)