Patmos-blogi

Ovatko Trumpin kristityt äänestäjät myyneet sielunsa saatanalle?

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on raamatunopettaja, toimittaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat oven edessä. Oltiin Donald Trumpin värikkäästä persoonasta ja tyylistä mitä mieltä tahansa, hän on onnistunut tekemään Amerikan politiikasta äärimmäisen mielenkiintoista seurattavaa. Jokaisella on vahva mielipide niin Trumpista kuin siitä, mikä on  ”oikea” vaalitulos. Asiantuntijoiden mielestä Trump on ollut poikkeuksellinen presidentti siinäkin, että hän on edeltäjiään paremmin pitänyt vaalilupauksensa ja onnistunut ajamaan agendaansa (Iltalehti 27.10.2020).

Trumpin karski kielenkäyttö ja Twitter -viestittely herättävät kuitenkin ristiriitaisia tunteita ja niistä uutisoidaan isosti ja laajalti. Mutta kyllä Bidenkin osaa, vaikka uutiset eivät samassa mitassa hänen edesottamuksiaan noteeraa.

”Sinä olet valehteleva ponisotilas, jolla on naama kuin koiralla” totesi Biden vaalitilaisuudessa New Hampshiressa 21-vuotiaalle naisäänestäjälle, joka esitti kriittisen kysymyksen.

”Olet pirun valehtelija … Otetaan vaikka punnerruskisa, jos haluat tietää missä kunnossa minä olen … läski…” uhosi Biden vaalitilaisuudessa Iowassa kookkaalle eläkeläismaanviljelijälle, joka esitti kriittisen kysymyksen Bidenin pojasta Hunter Bidenista.

”Mene ja äänestä jotain toista” Biden sanoi Des Moinesin vaalitilaisuudessa äänestäjälle, joka esitti kriittisen kysymyksen ilmastopolitiikasta, samalla kun tökki kysyjää kämmenellä ja sormella rintaan ja tarttui tätä kevyesti takin liepeestä kiinni.

”Jos sulla on vaikeeta päättää tuetko minua vai Trumpia, sä et oo oikeesti musta(ihoinen)” laukaisi Biden mustaihoiselle radiotoimitajalle. Biden pyysi rasistista kommenttiaan jälkikäteen anteeksi.

Biden on jäänyt kiinni puheidensa plagioinnista, valehdellut omasta opintomenestyksestään ja herättänyt kummeksuntaa muun muassa nuuskimalla naiskollegoidensa hiuksia  ja tarinoilla jalkakarvoistaan, joita lapset uima-altaassa silittelivät. Katolisen kirkon edustajan mukaan Bidenille ei tulisi antaa ehtoolista, koska hänen kantansa aborttiin on radikaali ja kirkon opin vastainen.

Vaaliväittelyissä Biden jyrkästi kielsi milloinkaan sanoneensa aikovansa lopettaa öljyntuotantoon liittyvän vesisärötyksen. Kuitenkin hän itse, samoin kuin hänen vp-ehdokkaansa Harris, ovat toistuvasti ja todistetusti sanoneet toisin. Iltalehden (IL 27.10.2020) tuoreen arvion mukaan Biden saattoi juuri öljyteollisuuden sulkemispuheillaan vaaliväittelyssä varmistaa Trumpin voiton.

New York Post -lehden alunperin esille nostama Hunter Bidenin tietokoneen kovalevyn sisältämien sähköpostien ja entisen liikekumppanin vahvistama mittava korruptiovyyhti, sekä Joe Bidenin osuus tässä kaikessa, on vasta nousemassa päivänvaloon ja lähempään tarkasteluun. Demokraatit ovat turvautuneet ”salaliittoteoriaan” väittäen kaiken olevan (yllätys yllätys) vain Venäjän vehkeilyä.

Kaukaa katsoen monen mielestä amerikkalaisilla on vaaleissa vain huonoja vaihtoehtoja, joista valita. Tilanne muistuttaa tältä osin neljän vuoden takaisia vaaleja. Lempeäluontoisempi Biden vetoaa vasemmistolaisemmalla politiikallaan enemmän eurooppalaiseen sosiaalidemokraattiseen mielenmaisemaan, kuin oikeistokonservatiivisempi ja monen mielestä karkeasti käyttäytyvä yrittäjäliikemies Trump.

Mikä Trumpissa vetoaa kristittyihin äänestäjiin?

Eric Metaxas, joka Suomessa tunnetaan muun muassa Päivä Oy:n kustantamasta Bonhoefferin -elämäkerrasta, on tunnettu konservatiivinen kristitty radiotoimittaja, kirjailija ja vaikuttaja. Eric Metaxas Show on laajalti kuunneltu ohjelma Yhdysvalloissa. Metaxas on ollut viime vaaleista lähtien Trumpin äänekäs kannattaja.

Tuoreessa Charisma -lehdelle antamassaan haastattelussa hän arvelee Amerikan tulevaisuuden sellaisena, kuin sen tunnemme olevan vaaleissa vaakalaudalla: Eric Metaxas Says a Biden Win Would Spell the End of America as We Know It (CharismaMagazine 26.10.2020)

Tietenkään kaikki Amerikan kristityt eivät ole äänestämässä Trumpia. Osa arvostelee Trumpin tukemista ankarasti. Kuinka Metaxas siis vastaa siihen, että kristityt voivat tukea Trumpia? Referoin seuraavassa Charisma-lehden haastattelua.

Metaxas sanoo olevansa hyvin huolissaan siitä, että monille kristityille ei tunnu olevan tärkeää äänestää raamatullisten arvojen mukaisesti. ”Vaaleissa ei ole kyse ihmisestä, vaan hallinnosta, tulevaisuudesta ja politiikasta. Trumpin hallinto ja politiikka edustavat tulevaisuutta, jonka rinnalla toisenlainen vaihtoehto näyttää pelottavalta”, Metaxas sanoo.

Hän pitää kysymystä Trumpin luonteesta harhaanjohtavana olkiukkona. Asia on monimutkaisempi:  ”Luonne on tavattoman tärkeä, mutta asia ei ole niin yksinkertainen. Jos toinen kaveri makaa ympäriinsä naisten kanssa, mutta vastustaa orjuutta ja toinen kaveri puolestaan haluaa ylläpitää orjuuden, joudut punnitsemaan vaihtoehtoja keskenään.”

Metaxas on vakuuttunut, että Trump on muuttunut, eikä ole sama mies kuin 15-vuotta sitten. Hänen kantansa vaikkapa aborttiin, joka on Metaxasille tärkeä, on merkittävästi muuttunut presidenttiparin nuorimman pojan Barronin syntymän myötä.

”En ole koskaan nähnyt toista presidenttiä, joka olisi yhtä voimakkaasti ollut Elämän Puolesta, kuin hän. Kuinka sen voi selittää? Ihmiset muuttavat mielensä. Tässä presidentissä on paljon upeaa, mikä on osasyy siihen, että olen viime aikoina puolustanut häntä niin äänekkäästi. En ole koskaan nähnyt median ja lehdistön hyökkäävän kenenkään kimppuun niin epäreilusti. Sitä on kauhea katsoa,” Metaxas toteaa.

Hän on huolissaan ihmisistä, jotka eivät näe lehtiotsikoiden taakse. ”He vain ottavat uutiset vastaan sellaisenaan ja uskovat suurimman osan.” Lehdistö ja media ovat Metaxasin mukaan luopuneet todellisesta roolistaan ja puolueettomuudesaan. Ne pyrkivät kaikin tavoin kaatamaan Trumpin. Tämä selittää osaksi sen, että ihmiset eivät saa koko kuvaa tilanteesta.

Metaxas ei myöskään niele pureksimatta teoriaa, jonka mukaan ”setä-Joe” on mukava kaveri. ”Hän voi olla mukava, mutta pitäisi edes määritellä mitä sillä tarkoitetaan. Jos kannattaa politiikkaa, joka repii lapset pois ätinsä kohdusta, en ymmärrä kuinka voi päästä ’mukavien kaverien’ -luokkaan,” Metaxas toteaa.

”Biden on kannattanut rajatonta aborttioikeutta. Ja mikä pahinta, hän väittää olevansa kristitty, katolilainen. Katolilaiset ovat olleet voimakkaimpia abortin vastustajia. Hän huijaa ihmisiä ajattelemaan olevansa harras katolilainen. Se on täyttä hölynpölyä. Hänen politiikkansa on dramaattisella tavalla anti-katolilaista. Ja luulen, että hänen politiikassaan on niin paljon muitakin ihmisille vahingollisia asioita.”

Metaxas huomauttaa Charisma -lehdelle antamansa haastattelun lopuksi, että demokraatit eivät vuosikymmenien aikana ole pitäneet lupauksiaan värillisten ja kaupunkilähiöiden hyväksi. Päinvastoin värillisten asuinlähiöt ovat tuhon partaalla, rikollisuus on lisääntynyt, perheet hajonneet. Demokraattien politiikka on tuhonnut ihmisten mahdollisuudet parempaan elämään ja monet värilliset ovat panneet tämän jo merkille.

Trumpin ensimmäinen kausi koettu myönteisenä

Taannoisessa vaalidebatissa Trump täräytti toteamalla, että hän on saanut 47 kuukaudessa enemmän aikaan, kuin vastaehdokkaansa, urapoliitikko Joe Biden 47 vuodessa. Amerikkalaisille konservatiiviäänestäjille Trumpin ensimmäinen kausi onkin näyttäytynyt poliittisesti yllättävän myönteisenä.

Yhdysvaltojen nopeimmin kasvavan podcastin toimittaja, juutalainen konservatiivikommentaattori Ben Shapiro summasi lyhyessä videossaan kolme syytä sille, miksi hän aikoo äänestää Trumpia, vaikka ei äänestänyt häntä edellisvaaleissa:

Ensiksi, Trump on osoittanut vääriksi pelot siitä, että hänen politiikkansa ei olisi oikeasti konservatiivista. Shapiro myöntää olleensa tässä väärässä arvioidessaan Trumpia viime vaalien alla. Trump on osoittautunut poliittisesti kaikkein konservatiivisimmaksi presidentiksi, jonka Shapiro muistaa koskaan nähneensä.

Toiseksi, Trumpin luonne ja käytös, jota Shapiro on johdonmukaisen kriittisesti tarpeen tullen arvostellut, tunnetaan jo tässä vaiheessa ja sen aiheuttama vahinko on jo syntynyt, eikä tule yllätyksenä kenellekään.

Kolmanneksi, demokraattipuolue on Shapiron mukaan täysin seonnut! Puolue on muuttunut ja siirtynyt äärivasemmalle. Tämän päivän demokraattipuolue ei ole, kuten ei Joe Bidenkaan, enää sama, kuin vaikkapa 25 vuotta sitten.

Franklin Graham, joka aiemmin kertoi miksi hänen isänsä Billy Graham olisi äänestänyt Trumpia, pohdiskeli Trumpin ensimmäisen kauden merkitystä kristityn äänestäjän näkökulmasta:

”Jo ensimmäisellä kaudellaan presidentti Trump on nimittänyt lähes 200 perustuslaillista liittovaltion tuomaria. Amy Coney Barrett mukaanlukien hän on nimittänyt kolme konservatiivista korkeimman oikeuden tuomaria. Pelkästään näillä toimilla on vaikutusta paitsi minun sukupolveeni myös lasteni ja lastenlasteni elämään”, Graham totesi.

Hän pitää tärkeänä myös sitä, että Trump on puolustanut uskonnonvapautta niin kotimaassa kuin ympäri maailmaa ja rohkeasti todennut koko kansakunnalle, että kristillinen kirkko on ”välttämätön” koronapandemian aikana.

Merkittäviä ovat Trumpin hallinnon aikaansaannokset Lähi-idässä. Franklin Graham toteaa:

”Aivan vuoden 2020 vaaleja edeltävillä viimeisillä hetkillä hän on tehnyt rauhansopimuksia Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiraattien, Bahrainin ja Sudanin välillä – ja raporttien mukaan Saudi-Arabia on valmistelemassa Israelin tunnustamista. Tämä on ennenkuulumatonta. Kuka tahansa muu presidentti olisi luultavasti saanut Nobelin rauhanpalkinnon tästä – ja hänen olisi pitänyt. Presidentti Trump oli myös ensimmäinen presidentti, joka piti lupauksensa siirtää Yhdysvaltain suurlähetystö Jerusalemiin.”

Trumpin johdolla Yhdysvalloista on myös tullut energiaomavarainen. ”Hän on alentanut veroja, ja talouden kasvun vuoksi, jopa keskellä pandemiaa, ihmiset voivat nykyään paremmin kuin neljä vuotta sitten,” Graham summaa. Trump on ollut tiukka NATO:n suuntaan, pysynyt lujana Kiinaa, Venäjää, Turkkia ja Pohjois-Korea kohtaan. Hän sai Turkin vapauttamaan amerikkalaisen vangitun pastorin Andrew Brunsonin.

”Samaan aikaan hän on vastustanut Washingtonin poliittista rämettä, joka valheellisesti on syyttänyt häntä jopa virkarikoksesta,” Graham toteaa.

Värillisten äänet voivat ratkaista vaalit

Tämä kaikki valaisee osaltaan sitä miksi lisääntyvässä määrin jopa värilliset ja latinot tukevat Trumpia. Ylivoimainen enemmistö mustaihoisista ja latinoista tulee edelleenkin äänestämään demokraattiehdokasta. Mutta jo viime vaaleissa Trump sai merkittävästi enemmän värillisten ja latinojen ääniä, kuin edellisissä vaaleissa maineeltaan ”putipuhdas” republikaaniehdokas Mitt Romney.

Entisten demokraattiäänestäjien WalkAway -liike ja mustien äänestäjien Blexit -liike (Black Exit) ovat kuitenkin siirtämässä uusia äänestäjiä, kenties ratkaisevan määrän, Trumpin leiriin. Helsingin Sanomien taannoinen juttu Trumpin mustat kannattajat saavat kuulla solvauksia ja jopa tappouhkauksia (HS 27.10.2020) kertoo miksi Biden ja demokraatit eivät enää vetoa kaikkiin entisiin Obaman värillisiin kristittyihin äänestäjiin.

Moni on varmasti eri mieltä niin Metaxasin, Grahamin kuin Shapiron (eikä minunkaan mielipiteeni varmasti ole lukijalle salaisuus) kanssa siitä, millainen painoarvo kokonaisuuden valossa tulisi antaa Trumpin politiikalle ja toisaalta hänen ristiriitoja herättävälle käytökselleen ja persoonalleen.

Mutta on selvää, että amerikkalaisten konservatiivien ja evankelikaalisten kristittyjen tuki Trumpille edessä olevissa presidentinvaaleissa ei ole selitettävissä sillä, että he olisivat myyneet sielunsa paholaiselle. Retorisen värikkääseen kieliasuun peitelty konservatiiveja demonisoiva moralisointi jää lopultakin tunnepitoiseksi ja pinnalliseksi.

Päinvastoin kristityt äänestäjät (eivät kaikki, mutta ne, joiden kristillisyyttä mustamaalataan heidän Trumpille antaman tukensa vuoksi) näkevät juutalais-kristilliset konservatiiviset arvot, joiden varaan Amerikka on perustettu, ja niistä kaikille amerikkalaisille hyvinvointia ja parempaa tulevaisuutta tarjoavan johdonmukaisen politiikan merkityksen laajemmin, kuin vain kysymyksenä siitä kuka on julkisuudessa kiva ja kiltin oloinen ja vähemmän ristiriitoja herättävä. He katsovat asioita neljävuotiskautta pidemmälle. Heille kysymys on Amerikan kohtalosta ja tulevaisuudesta vuosikymmeniksi eteenpäin.

Riittääkö tämä kaikki Trumpin vaalivoittoon? Se selviää pian.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (34)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Kristuksen Seuraaja

  Pelkästään Raamatun näkökulmasta on selvää, että Raamattu ei ota kantaa aborttiin. Sieltä ei voi vetää johtopäätöstä seksuaaliterveyden vastaisiin kantoihin, kuten Trump on tehnyt.

  Sen sijaan Raamatusta voi suoraan johtaa raamatullisen kannan, että Pariisin ilmastosopimuksesta irtautuminen on Raamatun vastaista.

  Jeesuksen sanat ja teot köyhien ja sairaiden kärsimysten lievittämiseksi antavat Jumalan Pojan suoran käskyn pysyä WHO:n (maailman terveysjärjestön) suurimpana rahoittajana.

 2. Jussi

  Vastauksena otsikkoon: kyllä.

 3. IlkkaT.O.

  Yleensä, kun Trumpin talouskauden loistavia, todellisia saavutuksia pyritään himmentämään, tapahtuu se nim. ”CEO”:n tavalla, eikä ole suinkaan ensimmäinen kerta. Se olikin Obama, joka niin teki. Ei pidä paikkaansa. Trump teki, saadakseen amerikkalaiset yritykset takaisin panostamaan omaan maahansa (jota Obama ei tehnyt) myös sen, että korjasi Obaman jättimäisen virheen nostamalla kauppasodan Amerikan kiinalaistamiselle. Obama oli, ymmärtämättömyyttään luovuttanut amerikkalaista teknologiaa ja know-how’ta paljon Kiinaan (jota Trump ei tehnyt ilman vakavaa vastiketta, jolla oli kotimarkkinoita suojaava vaikutus).
  Kotimaan kysyntä kasvoi Trumpin kaudella, yhä enemmän tuli niitä, jotka sijoittivat amerikkalaiseen kotimaan yrittämiseen. Varsinainen kasvusysäys, suurin ja pisin syntyi em. vaikutuksen kanssa siksi, että amerikkalaisten oma ja kv. talouden luotto Trumpin Amerikkaan alkoi kantaa hedelmää eli vaikuttaa pörssiin valtavalla voimalla. MAGA, Trumpin agenda (eiObaman) oli nousun tae ja vaalilupaustensa pitäminen, joka Obamalta puuttui. Näin lyhykäisesti. Samoin se, että, kun jotain positiivista tapahtuu, kuten nyt USA:n uusi nousu, kunnian ottajia (dem.) löytyy melkein joka puskan takaa.
  Sitten olennainen, Jumalan lupaukset ovat alkaneet täyttyä Amerikan kohdalla uudelleen Trumpin siunaessa Israelia ja lujittaen kaikinpuolin ystävyyttään sen kanssa. Trump toimii asiassa raamatullisesti, Obama ei.
  CEO, kannattaa lukea 1. Moos. 12:3 vaikkei uskossa olisikaan. Muuten, sama voidaan soveltaa EU:n rajuun alasajoon käänteisesti. Jumala on antamansa sanan takana.

  • USA:sta ei tule koskaan enää "great again"

   Nyt tiistaina nähdään, menestyykö Trump, kuten luullet hänen ansaitsevan menestystä. Näyttää heikolta, hyvin heikolta. Galluppien mukaan vaa’ankieliosavaltioissa Biden on jo johdossa.

   Suomen Kuvalehden tänään ilmestyneessä uunituoreessa lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli vaaliasetelmasta. Trumpin on voitettava Florida, muuten Bideninen johto karkaa tavoittamattomaksi. Galluppien mukaan Biden jo johtaa Floridassa.

   Floridan voitto ei sekään riitä, vaan Trumpin on ohitettava kilpailijansa Georgiassa, Pohjois-Carolinassa ja Arizonassa, joissa Biden on mennyt yllättäen johtoon. Tämäkään ei vielä riitä voittoon, vaan Trumpin on otettava mieletön loppukiri Pennsylvaniassa, Michiganissa ja Wisconsinissa, joista Trumpin on voitettava ainakin yksi.

   Mitäs jos Trump häviää niukasti ja etenkin postiäänillä, mitä Trump on kritisoinut epäluotettavaksi järjestelmäksi. TV-asiantuntijat puhuivat pitkään siitä, että mahtaako Trumpin takana olevat militialiikkeet tarttua aseisiin ja vaatia eräissä osavaltioissa liittovaltiosta eroamista, koska he eivät tule hyväksymään Bidenia presidentiksi? Tunnelma USA:ssa on kuulemma kuin vuosi ennen edellistä sisällissotaa.

   Eräs saarnaaja sanoi osuvasti, että vaikka haluaisimme kuinka paljon tahansa hyvää Israelille ja tietenkin niin haluamme, mutta joka tapauksessa Herra Jeesuksen valtakunta tulee ja sitä edeltää Raamatun ennustamat synnytystuskat. Ennen valtakunnan tuloa tulee poistaa jumalattomuus myös Israelin kansasta. Goog tulee Israelin vuorille, kuten Hes 38-39 ennustaa halusit sinä sitä tai ei. Antikristuskin tulee sen jälkeen Jerusalemiin, kuten Dan 9:27 ja Sak 1:8-14:2 ennustaa. Vanha paha lakaista pois ja sen tilalle tehdään uutta.

   • USA:sta ei tule koskaan enää "great again"

    Oikaisu jaemerkintään: Antikristuskin tulee sen jälkeen Jerusalemiin, kuten Dan 9:27 ja Sak 13:8-14:2 ennustaa.

 4. Jorma Uimonen

  Edessä on epäilemättä vaalit, joilla on merkitystä koko maailmalle. Näen meidän kristittyjen tärkeimmäksi tehtäväksi rukoilla, että kaikki sujuisi rauhallisesti ja vaalien lopputulosta kunnioitettaisiin – oli se sitten mikä tahansa.

  Pettynyt olen sen sijaan siihen, millä agressiivisuudella Patmos on lähtenyt vaaleja masinoimaan – kaukaa meren takaa. Arvostetut Raamatun opettajat ovat valinneet puolensa jyrkin sanakääntein, vihjaillen ja totuuden rimaa ainakin hipoen. Se tuskin on heidän tehtävänsä. Patmoksen ystävissä lienee runsaasti molempia ehdokkaita kannattavia. Nyt on suurelle osalle heistä annettu kipeitä sanallisia korvatillikoita.

  Saattaa olla, että monet kokevat Patmos -ystävyytensä tämän jälkeen liian ahdistavaksi. Onneksi löytyy sellaisiakin lähetysjärjestöjä, jotka tyytyvät kutsuunsa toimia Jeesuksen Kristuksen lähettiläinä sotkeentumatta räikeään politikointiin. Vieläpä alueella, joka ei vähimmässäkään määrin kuulu heille.

  • E Heikkinen

   Muistan sinun kommenttisi vuosien takaa viime USA:n pres vaalien alla.
   Tod näköisesti olet sama JU?
   Kirjoitit silloinkin hyvin kriittisesti (Nm:ssä)Trumpista ja hänen valintansa seurauksista etkä nähnyt siinä mitään hyvää.
   Kirjoitit mm. pelkääväsi sitä , että Trump on niin hullu , että hän on vaaraksi koko maailmalle , ettei häntä saa päästää lähellekään ydinasenappulaa!
   Eli pata kattilaa soimaa ! Eikö olisi parempi nyt julkisesti myöntää olleensa totaalisen väärässä. (jos siis olet tuo sama JU)

   Minkäänlaista agressiivisuutta enkä väärää näe näissä kirjoituksissa enkä patmoksen asiaohjelmissa joissa peilataan maailman tapahtumia ja poliittisia asioita.
   Päinvastoin kristillisestä näkökulmista poliittisiin tapahtumiin ja asioihin on huutava pula! Ja kiitos minunpuolesta Patmokselle siitä että se täyttää tätä puutetta!
   Patmoksen tavassa tehdä poliittisia analyyseja mm Juha Ahvion ,Pasi Turusen , Leo Mellerin tavoin ansaitsee kyllä ihan toisenlaisen arvion .
   En minäkään pitäisi mistään perustelemattomista heitoista enkä fanaattisista hehkutuksista jonkun puolesta toista vastaan . Edellämainitut ei syyllisty sellaiseen, niinkuin ei myöskään umpipuusilmäiseen valtamedia riippuvaisuuteen , vaan kyllä asioihin on perehdytty syvällisemmin .
   Kyllä tässä ihan hukassa oltaisiin jos meidän kristittyjen ei sallittaisi millaanlailla yrittää käsittää ja ymmärtää mitä tänä aikana maailmassamme tapahtuu ja mistä erilaiset ilmiöt politiikassa ja yleensä yhteiskunnassa kumpuaa.
   Se myöskin auttaa rukoilemaan kohdennetusti eri asioiden ja uhkien vuoksi.
   En todella ymmärrä kehoitusta kristittyjen pistää pää pensaaseen , ja elämään jotenkin ulkopuolella yhteiskunnan , ikäänkuin mikään ulkopuolinen maailma ei meihin kristittyihin mitään vaikuttaisi, vaikka semmoinen on täysin mahdotonta muutoin kuin eristäytyä johonkin luostariin?

   Kyllä meidän on vaan elettävä tässä maailmassa , vaikka emme olekaan tästä maailmasta (niinkuin Jeesuskin rukoili) ja se merkitsee sitä , että kristiityinäkin meidän on otettava kantaa ja joudumme ottamaan kantaa aikamme ilmiöihin ja tapahtumiin halusimme tai emme!
   Ja juuri siksi: Me tarvitsemme monipuolista tietoa jotta voimme muodostaa oikeita johtopäätöksiä ja toimia sekä muodostaa kokonaiskuvaa sen mukaan!
   Siksi olen hyvin kiitollinen , että kristittyjen keskuudessa on niitä jotka asioihin perehtyvät ja tutkimuksiansa julkituovat!
   Ja minusta on hyvin alentavaa, että jotkut kristityt joiden mielipiteet ei täsmää eivätkä miellytä asioihin perehtyneiden kristittyjen tutkijoiden (esim Juha Ahvio) työn tuloksiin, lähtevät vailla minkäänlaisia vastaperusteluja ja -argumentteja mitätöimään heitä ja minkäänlaista halua ymmärtääkään aloitetaan heidän uskonelämän ja kutsumustyönsä kyseenalaistaminen!
   Tätä olen ollut havaitsevinani usein.!

   Milloinkahan suomalainen kristillisyys kasvaa niin aikuisuuteen, että sille ensiksikin tulee luonnollinen ymmärrys , siitä että kaikenlaisista asioista, mitä taivaankannen alla on ja tapahtuu voidaan puhua ja tutkia ilman jotakin epämääräistä vinoutuneen kristillisyyden leimaa (kuka olisi se arvovaltaisin joka pystyy tuon ”vinoutuneisuuden ”rajan määrittämään? Se varmaan ei selviäisi kaikkia tyydyttävällä tavalla! ).
   Ja toiseksi ,jos tuo ensimmäinen aikuisuuden kynnys ylitettäisiin ,jossa kanssakristityn kristillisyyden mittapuu jätetään korkeamman tason määriteltäväksi , opittaisiin sallimaan ja kunnioittamaan ihmisten ja miksei järjestöjen kuten mm Patmos ilmaisuvapautta , mielenkiinnonkohteita ja mielipiteitä.
   Kolmanneksi pyrittäisiin ymmärtämään niitä pointteja ja syitä miksi jotkin asiat joku toinen kristitty pitää tärkeinä tuoda esiin ja puhua ja kirjoittaa niistä, siitäkin huolimatta , vaikka ne henkilöä itseään ei juuri siinä elämäntilanteessa ja kasvun vaiheessa näytä lainkaan tarpeellisilta ja jotka voivat näyttää pintapuolisesti tarkasteltuna jopa sairaan ärsyttävinä ja mielikuvia kaikenlaisista olkiukoista synnyttävinä.
   Ja sitten vasta kun on hankkinut vasta- argumentit, voi lähteä niiden turvin kommentoimaan niin kauan kun todellista aihetta ja uskoa oman näkemyksen aukottomuuteen riittää.
   Kaiken kuitenkin pitäisi pysyä asioissa, ei henkilöihin eikä heidän hengellisyyden tason( ei myös taustajärjestöjen esim mm Patmos)kyseenalaistamiseen silloin kun argumentit loppuu.
   Ja jos voi osoittaa oikeasti toisenlaisesta näkökulmasta asioita todeksi niin sehän on vain hyväksi kaikille !
   Mutta se loanheitto, mitä täällä valitettavan usein nähdään, ei kerro mitään em hengellisestä täysi-ikäisyydestä vaan lähinnä lastentarhatason kinastelulta ja kiistämiseltä vain ja ainoastaan kinastelun ja kiistämisen vuoksi ja se ei rakenna ketään vaan ainoastaan hajoittaa (tosin jotkut taitaa siihen pyrkiäkin)!

 5. jm

  Hyvä kirjoitus Pasi!Aivan loistava homma että täällä sentään katsotaan asioita hiukan erilailla kuin valtamediassa.Täälläkin osa on huolissaan siitä kuinka Bideniin liittyviä asioita tuodaan esille ja näinhän ei saisi tehdä!Älkää olko huolissanne,ylivoimaisesti suurin osa mediasta haukkuu Tumppia ja kehuu Bidenia.Sama edellisellä kerralla,Clintonhan se perheineen on mitä puhtoisin seurue!Kyllähän vähän huvittuneenakin saa olla kuinka hienosti ne silmät sulkeutuu porukalta kun asia ei miellytä.Trump on ollut ylivoimaisesti paras presidentti kun katsotaan lupauksia mitä hän teki 2016.Kyllä se yllätti itsenikin miten kova mies on kyseessä.Tottakai korona sotki tilanteen mikä suosii vastapuolta.Eli nostan hattua Patmoksen tietyille henkilöille jotka uskaltavat avata suunsa tietäen mitä on tulossa.Media Suomessa ei ole myönteisiä asioita Trumpista löytänyt.Vihervasemmistolainen suosikki Biden kuten myös Clinton edellisellä kerralla ovat saaneet näkyviin ”suuria” saavutuksiaan.Mitenkäs twitter on reagoinut tänä aikana liittyen Hunter Bidenin tilanteeseen?Suositaanko Trumppia vai Bidenia? Ottakaa selvää asioista vihreät maailmanpelastajat,josko olisi jotain kerrottavaa!

 6. Taisto

  Minua kiinnostaa oikeasti, että miksi USA:ssa kiihkeät pro life kannattajat ovat samalla siis kuolemanrangaistuksen ja vapaan asekanto-oikeuden puolustajia? Kertokaa myös oikea arkielämän esimerkki, joka voidaan todentaa, missä esim demokraattinen puolue on ajanut uskonnonvapauden de facto kaventamista. Ollaan todellakin aika kaltevalla pinnalla, jos ei suoraa paralleeria löydy. Pelkkä kreationistien tai äärifundamentalistinen absoluuttisen totuuden kritisoiminen ei vielää ole uskonnonvapauden rajoittamista. Muutenkin tuntuu, että elämää suurempi draama on käsillä, kun joku uskaltaa tälläkin palstalla olla erimieltä pres Trumpin politiikan kanssa.

 7. Kyllästynyt

  Olen erittäin pettynyt Patmoksen Trump-hehkutukseen vaalien alla. Täällä levitetään jopa salaliittoteorioita ja kovin yksipuolista totuutta asioista. Jutut alkavat olla kuin MV-lehdessä konsanaan.

  On tullut selväksi millainen mies Trump on, eikä kukaan oikeasti uskovainen ihminen käyttäytyisi sillä tavoin. Republikaanit eivät muutenkaan ole mitään Jumalan valittuja, sillä niin korruptoitunut on koko USA:n poliittinen kenttä. Mielestäni kristittyjen tulisi nostaa molempien ehdokkaiden epäkohdat esille, eikä hyväksyä kaikkea koska se on ”vähempi paha”. Toivon että jatkossa jättäisitte politikoinnin vähemmälle ja käyttäisitte enemmän lähdekritiikkiä.

 8. Heräsin huoleen ja kysymykseen

  Yksi mielenkiintoisimpia linkkejä Turusen jutussa oli katolisen kirkon kardinaali Raymond Burken haastattelusta kertova juttu. Tässä viime aikoina kun oli suotta tullut mieleeni pohtia, onko katolinen kirkko löyhentänyt aborttinäkemyksiään. Ei näköjään ole, vaan abortti katsotaan kuolemansynniksi, eikä katolisen ole lupa kannattaa aborttia missään muodossa eikä kenelläkään aborttia kannattavalla jäsenellä, ei edes presidenttiehdokas Joe Bidenilla, pidä olla oikeutta pyhään ehtoolliseen, koska se olisi pyhäinhäväistys ja vaarantaisi hänen itsensä sielun pelastumisen.

  Jäljempänä viitataan Paavalin opetukseen 1.:ssä Korinttolaiskirjeessä, jossa vapaasti tulkiten syntejänsä katumaton (ja niistä ylpeä?) nauttisi ehtoollista omaksi tuomiokseen.

  Tässä on muuten asia, josta ev.lut. kirkon pitäisi varmaankin opettaa huomattavasti enemmän. Ehtoollisen nauttijoita ei siellä mitenkään rajata. Asia jää täysin jokaisen omalle vastuulle. Onkohan sentään edes joka kerta yhteistä syntien tunnustusta ennen ehtoollista? Tästä olisi mielenkiintoista kuulla myös opetusta Patmoksen raamatunopettajien ja teologien taholta.

 9. IlkkaT.O.

  Uskovien kannalta tärkeimmät ”vaalit” on jo käyty Golgatan keskimmäisellä ristillä: Jumalan ennalta profeettojensa kautta asettama ”ehdokas”, ainosyntyinen Poikansa on voittanut lopullisesti, Saatanan vastustuksesta huolimatta; Jeesus Kristus sovintoverensä kautta, tullen pian perustamaan näkyvän Kuningaskuntansa maan päälle, Jerusalem, Rauhan kaupunki pääkaupunkinaan, jonne tulevaisuudessa faktisesti kansakunnat tulevat viemään kunniansa Herran eteen.
  Mitkä vaikutteet edesajavat Kristuksen Kunigaskunnan perustamista jo meidän ajassamme? Seurakunta on asetettu siihen tehtävään ihmiskunnan keskellä, vajavaisista uskovista ihmisistä koostuvan seurakunnan perusta on Jumalan sanassa. Silloin kiistämätön tosiasia on, että jos kerran Jumala on olemassa, Hän Luojana on Sanassaan kertonut, mikä on kuolemattoman sielun omistavalle ihmiselle hyväksi: ”Pelkää Jumalaa ja pidä Hänen käskynsä, sillä niin tulee jokaisen ihmisen tehdä”, kirjoittaa kuningas Salomo jo VT:ssa, viisaimmaksi ihmiseksi sanottu. Vain Raamatun ilmoittama totuus rakkauteen kestää perille saakka. Näin eivät toimi liberaalidemokraatit USA:ssa tänä päivänä. On järjetöntä, harhaista totuuden kieltämistä, jos ei ole nähnyt yli kolme-vuotista, häpeilemättömän julkeaa, päivittäistä presidentti Trumpin henkilöön kohdistuvaa valhepuhetta valtavirta-median toimesta niin USA:ssa kuin Euroopassa ja Suomessa.
  Voittipa kumpi hyvänsä, sillä on lopunajassamme, jota uskomme elävämme, seurauksensa. Hedelmistään puu tunnetaan: Ennen koronaa Trumpin kaudella USA:n pisin yhtäjaksoinen ja suurin talouskasvu, sanan- ja uskonnonvapauden ylläpitäminen, jota ei liberaalidemokraattien ”suvaitsevaisto” suvaitse, ”Pro-life” elämän puolustaminen niiden puolesta, jotka eivät itse voi puhua elämänsä puolesta, Israelin ystävyyden lujittuminen ja suhteiden normalisoituminen useiden islamilaisten valtioiden ja Israelin välillä; näitä vastaan Jumala ei ole. Nyt vaalit ovat näyttämässä vakavasti, jatkuuko tämä. Ei Trumpkaan täydellinen ole, eikä kukaan muukaan ihminen.
  Mitä tekee EU: Juuri päinvastoin, sen vihan ”hedelmät” näkyvät myös, näitä vastaan Jumala on! EU on jyrkässä luisussa, kaikki indikaattorit EU:n taloudenkehityksen suhteen ovat pohjalukemissa (Suomi mukana). Bidenin/Harrisin Amerikka voi löytää itsensä juuri tällaisesta suosta -Jos EU:ssa vain ymmärrettäisiin, että Iranin ja palestiinalaisterroristien ja YK2030-Agendan tukemisen sijaan hyvän eli Jumalan tahdon etsiminen toisi muutoksen; sama ongelma tulisi väistämättä Biden/Harrisin kohdalla. Trumpin Amerikka on näyttänyt, puutteistaan huolimatta esimerkkiä. Toisinpäin, Antikristus nousee EU-kehityksen seurauksena.
  Lopulta, Herra tulee toteuttamaan sanansa lopullisesti ja rutosti (Room.). Puolesta vai vastaan?

  • CEO

   IlkkaT.O. kommentoi:
   ”Hedelmistään puu tunnetaan: Ennen koronaa Trumpin kaudella USA:n pisin yhtäjaksoinen ja suurin talouskasvu”

   USA:n voimakas talouskasvu alkoi jo Obaman kauden lopulla, mikä johtui enemmän kv. suhdanteista kuin USA:n sisäpolitiikasta. Trumpin politiikan vaikutus on tässä asiassa vähäinen.

   Kun koronavirus iski, Kiina ryhtyi tiukkoihin toimenpiteisiin koronan tukahduttamiseksi. Nyt Kiinassa on talous toipunut ennalleen, mistä merkkinä on se, että Kiinan sisäinen lentoliikenne on toipunut takaisin verrattuna aikaan ennen koronaa.

   Trumpin kyvyttömyys johtaa koronan vastaisia torjuntatoimenpiteitä on johtanut siihen, että koko maan talous ja sisäpolitiikka on halvaantunut koronan takia eikä koronan päättymistä USA:ssa ole mitään merkkejä. Pikemminkin siellä riehuu koronan toinen aalto ja pahin on vielä edessä. USA:n talous on tuhoutunut koronalamaan ja niihin ylikalliisiin tukipaketteihin, mitkä rahoitettiin painamalla uusia dollareita valtiotalouden velanottoa varten.

 10. Jutusta kiittäen

  Tässä on Turusella erittäin mielenkiintoisia linkkejä – eikä vähiten siksi, että pelkkien televisiouutisten varassa eläville piirtyy varsin kiiltokuvamainen kuva Bidenista. Meillä Yle julkaisi nettisivullaan ilmeisesti lähinnä varalta (että voi sanoa uutisoineensa tasavertaisesti) yhden jutun, joka käsitteli Bidenin epäilyttävämpiä naisjuttuja. Siinä puhuttiin Trumpia vihaavien feministien ongelmasta äänestää Bidenia, joka aika vahvoin näytöin on vuosikymmeniä sitten syyllistynyt vakavaan lähentelyyn alaistaan kohtaan.

  Trumpin törkeitä sanomisia ja karkeuksia nostettiin julkisuuteen jo ennen viime vaaleja, meilläkin sosiaalinen mediakin täyttyi yhdysvaltalaisilla Clintonin vaalimenestystä tukemaan pyrkivillä meemeillä. Tämä oli ainakin todellisuutta kansainvälisempää tuttavapiiriä omaavien keskuudessa. Etenkin jotkut englantia puhuvissa maissa asuvat ulkosuomalaiset levittivät surutta tätä Trumpia pilkkaavaa ja Clintonia ylistävää vaalipropagandaa.

  Jo silloin oli varmasti Yhdysvalloissa tieto, että nimenomaan kristityt äänestäjät ovat USAssa ratkaisuasemassa. Trumpin kristillisyys pyrittiin kyseenalaistamaan sangen epäkristillisin argumentein ja keinoin.

 11. Elämän puolella

  Jos on Yhdysvaltojen politiikka vain valtamedian uutisten valossa, ei kannata ainakaan ihmetellä, miksi Yhdysvalloissa taas tullaan sankoin joukoin äänestämään Trumpia. Hän on pitänyt vaalilupauksensa jokaisessa kategoriassa. Hän on mm. lopettanut rahoituksen USA:n aborttiklinikoilta, Kiinan 2 lapsipolitiikalta (jossa loppuraskaudessakin viedään naisia pakkoaborttiin välillä tappaen molemmat). Trump on Israelissa tunnustettu kaikista parhaimmaksi Israelin ystäväksi yhdysvaltalaisten presidenttien seassa.

  Yhdysvalloilla on suuri merkitys läntisessä maailmassa kristillisyyden vaalimisen tasoon – ja muutenkin uskon ja sen ilmaisemisen vapauteen. Kun maallistunut media Suomessa kohisi pelkästään Greta Thunbergin ilmastopuheesta YK:ssa, USAn kristillisissä uutisissa noteerattiin Trumpin uskonvapautta YK:ssa vahvistaneet toimet. En huomannut Suomessa yhtäkään uutista asiassa valtamediassa.

  Demokraatit olivat vuosikymmeniä sitten paljon kristillisempiä kuin nyt. Nyt he eivät välitä Israelista oikeasti, he ajavat LGBT-ideologiaa, jonka jopa monet homoseksuaalit ovat todenneet olevan lopulta heitäkin vastaan, koska hekään eivät enää saisi tunnustaa vain 2 sukupuolen todellisuutta. Demokraatit tukevat vallankumouksellisanarkistia BLM-liikettä, joka on näkyvästi ihaillut marxilaisuutta ja vastustanut perinteisiä perhearvoja. Lähes kaikki itseään kristittyinä pitävät mustat irtisanoutuvat liikkeestä. USAn kristillistä mediaa ja somea seuraava huomaa nopeasti tämän sekä Turusen mainitseman Blexit-liikehdinnän.

  Demokraattipuolue tarvitsee ”uskonpuhdistuksen” edustaakseen jälleen kristillisiä arvoja. Nyt se ei sitä ole. Maailmanlopun meininki tulee kiihtymään, jos Biden valitaan. Yhdysvallat saattaa nopeasti menettää silloin asemansa maailmanjohtajana. Olisiko tämä kotkansiivellisen pedon (Danielin kirja) siipien menetys, ja jos niin mitä se tarkoittaisi meille kaukana Karhun vieressä asuville?
  Jos Biden voittaa, hyvin todennäköisesti todellisen vallan saa hyvin nopeasti Bidenin varapresidentti, Yhdysvaltojen liberaaleimmaksi senaattoriksi tituleerattu nainen, Kamala Harris. Jälkimmäinen yhdessä Bidenin kanssa tulee rapauttamaan maansa moraaliarvot lopullisesti. Lisäksi Bidenin itsensä kerrotaan olevan hyvin pehmeä Kiinan suuntaan ja myös Yhdysvaltojen energiaomavaraisuuden riisuvalle ilmastopolitiikalle. Tällainen asetelma tukee ihmisoikeuksia polkevan talousjättti Kiinan ja sen kumppanien aseman pönkittämistä Yhdysvaltojen aseman kustannuksella. Aivan varmasti uskonvainot kaikkialla maailmassa tulevat lisääntymään, jos Biden voittaa.

  Kristittyjä ei ole kutsuttu kiihdyttämään lopunajoille profetoituja maailmanlaajuista levottomuutta, vainoja ja ahdistusta. Kristityt on kutsuttu vaalimaan puhtaita arvoja ja totuutta.

 12. Esa Nikulainen

  Miten Trumpin LGBTQ-myönteisyys? Siitä löytyy lisää tietoa esimerkiksi hänen virallisien kampanjasivujen alasivulta: pride.donaldjtrump.com

  • Pohdiskelija

   Jos Trump on niin LGBTQ-myönteinen, miksi kaikki LGBT-liikkeiden edustajat ovat niin kauhuissaan siitä ajatuksesta, että Trump saa jatkaa presidenttinä? Miksi näitä asioita ajavat tuntuvat pelkäävän ja vihaavan Trumpia?

   Trumpin on uutisoitu nimittäneen avoimesti homoseksuaalin Richard Grenellin kansallisen tiedustelupalvelun johtajaksi. Trump ei siis ilmeisesti syrji ammattinimityksissä homoksi itsensä mieltäviä ihmisiä. Silti hänen on uutisoitu vastustaneen LBTQ-liikkeen ajamia asioita. Trump ei todellakaan aja gender-ideologisia asioita.

   Vaikka Grenell kohahdutti Trumpin halinnon kieltämällä ulkotilassa tapahtuneella Pride-lipulla Berliinin lähetystössä Saksassa, Suomessakin on jo alkanut USAssa tutumpi ilmiö, jossa homoseksuaalit irtisanoutuvat Pride- ja LGBTQ-liikkeestä. He haluaisivat siivota liikkeestä muut kirjaimet ja jättää siihen vain 2 ensimmäistä, koska he kokevat transseksuaalien ja muunsukupuolisuutta ajavien sortavan heidän oikeuksiaan olla hyväksymättä partnerikseen biologisesti vastakkaista sukupuolta edustavaa.

   Älykkäimmät homoseksuaalit ovat huomanneet, kuinka rauhallista heidän elonsa länsimaissa oli ennen LGBTQ-liikettä ja Pride-marssien hekutusta. USAssa ilmeisesti enemmistön mitta on alkanut täyttyä unisex-vessojen ja muiden typeryyksien vaatimuksesta. Siitä kuinka biologiset miehet mutta juridisesti naiseksi päässeet dominoivat tietyissä naisten urheilukisoissa tai hyödyntävät uusia sääntöjä biologisten naisten hyväksikäytössä ja sortamisessa. Jännintä on, että juuri kukaan ei kuuntele näiden LGBTQ-liikkestä irtoavien aktiivijäsenten ääniä ja varoituksia, vaan genderideologiaa ajetaan, vaikka kansan valtaosa vastustaa esim. alaikäisten transhoitoja.

   Olisiko Trump Pride-nimellä kulkevassa liikehdinnässä kyse siitä, että LGBTQ-liikkeestä kirjaimia pois haluavat ja liikkestä irtisanoutuvat homoseksuaalit kokevat turvallisemmaksi Trumpin joukkueen kuin täysin sokeasti kyseisen liikkeen vaatimuksiin suostuvan vastapuolen?

 13. Mauno Mattila

  Trumpin ensimmäinen päätös, ensimmäinen asettama virkamies ja ensimmäinen ele jo ennen presidentiksi asettamista ei ainoastaan ole tärkein vaan myös kuvaavin. Tämä on Mike Pencen valinta varapresidentiksi.

  Mike Pence on kristityn valtiomiehen perikuva, jolla yhtäältä löytyy YouTubesta uskoontulo todistus ja toisaalta hän on tukevasti jalat maassa, rauhallinen ja kuitenkin luja kuin kallio.

  Varapresidentin valinnassa näkee paljon sen, mihin presidentti itse uskoo, koska varapresidentistä ei nosteta tekaistuja kohuja, vaan sitä voi rauhassa tutkia ja muodostaa siitä oman kuvan. Jos Trump olisi liikkeellä rahan takia, maineensa nostamisen takia tai muun oman edun tähden liikkeellä, hän ei varmasti olisi valinnut vakaasti vaeltavaa uskovaista varapresidenttiä.

  Toinen samaan asiaan liittyvä asia on Trumpin kokemus johtamisesta. Huono johtaja nimittäin on sellainen, joka itse on mikromanageroiva päällepäsmäri, mutta hyvä johtaja tuntee rajansa. Toisin kuin Suomessa, koronaviruksen ollessa kuumimmillaan, Trump asetti asiantuntijaryhmän välittömästi ja tätä samaa asioiden delegointia päteville työntekijöille hän on tehnyt johdonmukaisesti monissa tilanteissa, itse keskittyen suuriin linjoihin. Tässä auttaa menestyksekäs yritysjohtaminen ja kokemus siitä.

  Sama asettaminen on näkynyt myös korkeimman oikeuden tuomareissa ja toisaalta siinä, että hän on ottanut pois korruptoituneita virkamiehiä ja johtajia. Meillä tuntuu poliittiset virkanimitykset taas vetävän juuri päinvastaiseen.

  Kun mietitään, että minkä kansa äänestäen valitsee presidentiksi, niin ehkä tämä kysymys on oleellisempi, että mitä valittu presidentti vastaavasti itse valitsee miehiksi ja naisiksi. Trumpin valinnat ovat olleet olosuhteisiin nähden erittäin hyviä.

  Nimittäin, kun Trump tuli valituksi presidentiksi neljä vuotta sitten, puhuin puheen nimeltä ”Trump (et)in aika” ja sain silloin nämä Mooseksen appiukon viisaat neuvot sanaksi sille, mitä Trump tekisi.

  ”Sinä uuvutat sekä itsesi että tämän kansan, joka on kanssasi; sillä tämä tehtävä on sinulle liian raskas, etkä sinä voi sitä yksinäsi toimittaa. Kuule nyt, mitä minä sanon. Minä neuvon sinua, ja Jumala on oleva sinun kanssasi. Ole sinä kansan edusmies Jumalan edessä, ja saata sinä sen asiat Jumalan eteen. Ja opeta heille säädökset ja lait, ja neuvo heille tie, jota heidän on kuljettava, ja mitä heidän on tehtävä. Mutta valitse koko kansasta kelvollisia ja Jumalaa pelkääväisiä, luotettavia ja väärää voittoa vihaavia miehiä, ja aseta ne heille tuhannen, sadan, viidenkymmenen ja kymmenen päämiehiksi.” – 2. Mooses 18:18-21

  • vartija

   Mauno Mattila, sinä olet tunnettu karismaattinen Youtube-saarnaaja. On syytä tuoda esille, mikä on koko motiivisi kannattaa Trumpia.

   Olet jakanut amerikkalaisen saarnaajan Jeremiah Johnsonin profetiaa Donald Trumpista videollasi ”Pedon valtakunta pimenee”, kohdassa 33 min 13 sek, mihin ilmoitit uskovasi.

   Johnsonin profetia väittää Trumpin olevan Jumalan profeetta ja viestinvälittäjä, jota kaikkien pitäisi kuunnella. Profetian mukaan Trumpista tulee Jumalan pasuuna Amerikkaan. Trumpin sukunimi liitetään sanaan trumpetti.

   Monet raamatunopettajat ovat lausuneet, etteivät he usko Johnsonin profetian olevan Herrasta ja yksi heistä on mm. Petri Paavola, joka on julkaissut artikkelin aiheesta ”Donald Trump ja antikristillinen eksytys”.

   Vaikka Trump on ollut Israelin puolella, niin se ei tee hänestä profeettaa eikä oikeuta häntä toimimaan miten lystää. Trump on Israelin puolella, koska hänen lapsensa ovat naimisissa juutalaisten kanssa ja Trumpin lastenlapset ovat juutalaisia. Kun arvioidaan Trumpin hedelmiä, niin ne eivät ole hyviä, joten Trump ei ole Jumalan profeetta eikä viestinvälittäjä.

   Nyt sinä tuot esille, että varapresidentin valinta olisi joku todiste siitä, että todellisuudessa Trumpin agenda on kristillinen. Trump valitsi varapresidenttinsä siten, että hän saisi raamattuvyöhykkeen äänet taakseen. Trumpin toiminta ei ole kristillistä, mutta hän haluaa hyötyä raamattuvyöhykkeen äänestäjistä, joten hän täyttää eräitä heidän toiveitaan. Todellisuudessa Yhdysvaltojen raamattuvyöhykkeen kristillisyys on konservatiivista tapakristillisyyttä, joka nojaa enemmän vuosisatojen perinteisiin kuin Raamattuun. Kirkossa käydään, koska muuten naapurit pitävät heitä pahoina ihmisinä.

 14. Eija Räihä

  Ihmettelen suuresti että Patmos lähetys lähtee tuommouselle tielle. Nostatte Bidenin typerät sanat esille, mutta ette vastaavasti Trumpin sanoja. Tarvittinki tämmöistä poliittista esille tuloa? Olen pettynyt.

  • Kuka on oikeasti kristitty?

   Eikös valtamedia kaivele Trumpin sanomisia jopa vuosikymmenien takaa, ajalta, jolloin Trump ei ollut edes uskossa? Eikö se riitä. Missä on kristillien armosi ja anteeksiantosi Trumpia kohtaan? Vai onko se muka niin, että kristityksi kelpaa sittenkin vain sellainen, joka on sattunut syntymään kristityksi ja lapsesta pitäen oppinut noudattamaan kaikkia hyviä kristillisiä tapoja?

  • Tiina Ketola

   Tässä on ollut hyviä kommentteja, moneltakin.
   Tuohon kanssa kiinnitin huomiota että vain Bidenin sanomisista kommentoitiin.
   Amerikan presidentin mahtivirka on tietysti maailmanlaajusesti erittäin tärkeä ja todellakin on väliä, kuka virkajakkaralla istuu. Mutta tämä laatuista ”käännytystä” Trampin kannattajaksi en ymmärrä.
   Sukulainen joka on asunut Amerikassa 17vuotta, muuttaa marraskuussa Suomeen. Sanoo maan olevan sekaisin. Se ei ehkä koskaan enää korjaannu… Ja hänen mukaansa paljon on Trampin hallinnossa ja hänen toimissaan kritisoitavaa. Tämä siis paikalla asuneen mielipide.
   Mitä me tiedämme kummankaan ehdokkaan uskosta? Minä en, tiedä ainakaan.

 15. ritva kiema

  Tähän loppui minun osalta Patmoksen tukeminen. Olen täysin kyllästynyt tähän Trump/Biden jauhantaan.Miksi Suomen kristillisen järjestön pitää siihen näin paljon ottaa kantaa. Miten tästä on tullut suomalaisen kristillisen järjestön tehtävä? Olen suomalainen, en voi äänestää USAN vaaleissa.

  • Sari Hyvärinen

   Itse katson Patmoksen aina olleen myös kansainvälinen lähetysjärjestö, mistä todistaa niin Joulun lapsi -projekti yhteistyössä Samaritarian Purse -järjestön kanssa sekä juutalaistyö ja eri puolilla maailmaa tehtävä lähetystyö.

   Näen Yhdysvaltojen vuosikymmeniä kestäneen suuren roolin Israelin puolustajana ja tukijana täysin epäreilua sortoa vastaan – olipa tämä sorto naapurimaiden islamin nimissä tehtyä sortoa tai sitten syvempiä syitä ja islamin uskoa tuntemattoman lännen Israelia kohtaan suuntaamaa sortoa.

   Trump on juutalais-kristillisten arvojen vaalija, Israelin ystävä, elämän puolustaja ja suuri uskonvapauden puolesta puhuja. Biden puolustaa abortteja, hänen varapresidenttinsä Kamala Harris puolustaa kaikkia vasemmistoliberaaleja arvoja. Koko läntisen maailman kristillinen vapaus on vaakalaudalla.

   Vaikka et voi äänestää Yhdysvalloissa, aina voit rukoilla sinne kristittyjä arvoja puolustavaa presidenttiä.

   Itse ainakin jatkan vankkumattomasti Patmoksen ystävänä. Minusta Patmoksen Israel- ja juutalaisystävällisyys on ehdottoman merkityksellistä Raamatun sanan valossa, kuten myös sen kansainvälinen lähetystyö ja esirukoustyö.

 16. Taisto

  Näyttääkö siis taas siltä, että pitäisi valita ruton ja koleran välillä, varsinkin jos väitteet J Bidenin ”lausahduksesta” ei olekaan niin sanottu fake News? Minun on vain kovin vaikea ymmärtää suomalaisen laitapuolen( itseään raamatullisiksi ja kansalliskonservatiivisiksi kutsuvien) intoa tukea pres Trumpia. En oikein jaksa uskoa pres Trumpin vilpittömyyteen ”konservatiivisten arvojen” vilpittömänä puolustajana, enemmänkin opportunistina. Hänen ilmastopolitiikkansa on aika kauhistuttava, flirttailu rasismiin kanssa vastenmielistä. Myös paradoksi ”pro life” juttujen ja voimakkaan NRA fanituksen ja kuolemanrangaistuksen puoltamisen kanssa on perin kummallista. Miksi muuten suomalaiset Trump fanit ovat kovin hiljaa kuolemanrangaistuksen ongelmista, vai pidetäänkö sitäkin vain marginaalisena häiriönä?Itseäni inhottaa hänen talouspolitiikkansa, jossa valkoisen keskilännen rusty belt on valjastettu yläluokan veronkevennysten maksajaksi. (Teolliset työpaikat tuottavat ydinkannattajakunnan äänet, jotta rikkain desiili saisi verohelpotuksia) Trumpin talouspolitiikkaa on vaikea perustella kristillisillä arvoilla. Ehkä joku Qanon liikkeen suomalainen kannattaja varmaan ei näe ”aikamme Kyyroksessa” (Jesaja39-42) mitään suurempaa kritisoitavaa…?

  • Diotrefes

   Trump on nimittänyt Korkeimpaan oikeuteen 3 konservatiivituomaria, yhteensä konservatiiveja on 6 ja liberaaleja 3. Yksi näistä kolmesta on jo 82-vuotias, joten on mahdollista, että Trump pääsee jatkokaudellaan nimittämään neljännen tuomarin Korkeimpaan oikeuteen. Jos siis tulee valituksi. Nyt olisi siis mahdollista konservatiiveilla saada 7-2 -enemmistö Korkeimpaan oikeuteen. Tällä saattaa olla ratkaiseva merkitys.

  • Ilmastopolitiikka ei ole tiedettä kunnioittavaa

   Ilmastopolitiikasta huolestuneen kannattaisi ennemmin olla huolestunut siitä, miksei haitallisia pienhiukkasia erittäin hyvin suodattavia dieselmoottorien suodattimien käyttöä edistetä maailmanlaajuisesti. Samoin kannattaa ihmetellä, miksei pienhiukkasia pyydystäviä suodattimia tehtaiden piipuissa käytetä niinkään muualla kuin länsimaissa. Pohjola ja Suomi on näissä ollut edelläkävijä.

   USA sanoutui irti Pariisin ilmastosopimuksesta, koska sadat huippututkijat allekirjoittivat sitä suosittelevan aloitteen. Hiilidioksidin (joka on mm. hengityskaasu ja elintärkeä kasveille) ei ole ratkaisu mihinkään. CO2:een pohjautuva päästökauppa ei varsinkaan puhdista ilmastoa. Pariisin sopimus siirtää rahaa supersaastuttaja Kiinalle ja sallii tämän ja muiden maailman saastuttavimpien maiden entisestään lisätä päästöjä.

   Pitäisi erottaa erilleen se, mikä on oikeaa tiedettä ja mikä on pelkkää ilmastopolitiikkaa. Kannattaa kuunnella erityisen tarkkaan esim. ilmastopolitiikan tutkijan Eija-Riitta Korholan puheosuudet Patmosplussasta löytyvästä Ajankohtafoorumista episodista ”Ilmastohysteria ja elokapina” (ensi-ilta 15.10.2020).

  • Esivalta ei turhaan miekkaa kanna

   Itsellenikin on aiemmin ollut hyvin suuresti pahennusta herättävää minkä tahansa maan kuolemantuomion ylläpito. Yhdysvalloissa presidenttitasolla ei käsittääkseni rangaistusasteikoista päätetä.

   Kuolemantuomio on voimassa joissakin osavaltioissa, toisissa ei. Näin on valtamedia kertonut vuosikymmenten ajan. Siitä säätävät siis jokaisen osavaltion hallitsijat erikseen.

   Kuolemantuomio tuntuu brutaalille meille eurooppalaisille, jotka olemme tottuneet pitämään kristillistä arvopohjaamme yhtenä tärkeimpänä perusteena ko. tuomiosta luopumiselle. Myös israelissa juutalaiset rabbit olivat aikanaan vaikuttamassa siihen, että Brittimandaatin perinnöksi jättämä laki kuolemantuomiosta jäi koskemaan vain kansanmurhaan syyllistyneitä ja sitä yrittäviä, vaikka ns. Mooseksen laki kuolemantuomion tunteekin eikä juutalaisilla ole Uutta testamenttia.

   Kymmeneen käskyyn sisältyy yksiselitteisesti ”Älä tapa” -muotoon suomennettu käsky, joka kuulemma alkukielellä on pikemminkin ”älä murhaa”, mikä selittää sen, että uskovaisetkin ovat oikeutettuja puolustamaan maataan sodassa. Myös esivallan miekka ja rangaistuskäytännöt ovat täysin erillään oman käden oikeudesta. Muistammehan sentään Paavalin opetuksen esivallan merkityksestä ja voimakkaan kehotuksen esivallan kunnioittamiseen.

   Myös Jeesus totesi Rooman hallitusvallan edustajalle Pontius Pilatukselle: ”Sinulla ei olisi mitään valtaa minuun, ellei sitä olisi annettu sinulle ylhäältä. Sentähden on sen synti suurempi, joka jätti minut sinun käsiisi.” (Joh. 19:11)

   Esivallan miekan kanto tai sen oikeutus on erityisen vaikea ymmärtää pohjoismaissa lässyjen lakien maissa. Meillä kristittyä ja kuuliaista kansaa on ollut helppo hallita hyvin miedoilla rangaistuksilla. Kun laittomuus lisääntyy, ja jos lisääntyy jumalaton epäjumalia palvova kansanosa ulkomaisella vahvistuksella tiettyyn pisteeseen, mekin alamme nähdä, että välttämättä päänsilityksellä esivallan ainoana hallitsemiskeinona ei aina pärjää.

   Rankan väkivaltarikollisuuden käsittely silkkihansikkain saattaa koko kansan kaaokseen ja tällaisen rikollisuuden valtoimenaan leviäminen voi viedä kansakunnan nopeammin sisällissotaan kuin mikään muu syy. Kuuliainen ja rauhaa rakastava kansa toivoo aina lakia ja järjestystä ylläpitävää esivaltaa.

  • Israelin siunaajaa odottaa siunaus

   Jesajan kirja kannattaa ilman muuta lukea huolella loppuun asti. Lukija näkee, ettei Israelille säädetty rangaistus ole ikuinen, vaan todellakin liitto Jumalan ja valitun kansan välillä pitää – Jumala pitää sen yksinään ja lopulta rankaisee Israelin kimppuun käyviä ja heitä pilkkaavia kansoja. Toki muualtakin Raamtusta käy ilmi, että kristityt saavat osansa Jumalan lupauksista vain Israelin kansan rinnalla. Israelin ja juutalaisten siunaamisesta luvataan siunaus, Israelin kiroajan Jumala lupaa kirota itse henkilökohtaisesti.

   Trumpillekin tuo siunaus on luvattu tietenkin, ja se pysyy niin kauan kuin hän Israelin siunausta toteuttaa. Taistolta kysyisin, mikä ihmeen Qanon-liike? Se tuskin liittyy yhtään mitenkään Jumalan antamiin lupauksiin Israelille tai Israelia siunaaville kansoille, vai liittyykö?

   Seuraan Yhdysvaltojen kristittyjä ja konservatiivisia tahoja sekä tietenkin Trumpin kannattajien edesottamuksia Yhdysvalloissa. Qanon-liikettä ei ole mainittu. Taitaa olla joku aivan marginaalinen juttu. Liekö se sittenkin vasemmistoradikaalien oma liike?

 17. IlkkaT.O.

  Pasi Turuselta kohtalaisen raflaava kysymys. Kenelle se on myyty – jos on – ennen Trumpia? Saatana pettää edelleen, ei Trump, vaikka media/lehdistö sen niin pääosin kuittaakin. Tätä asiaa on kommentoitu jo itseasiassa ennen Trumpin 1. kauden virkaanastujaistilaisuuttansa, varmaan kommentoidaan samaan sävyyn kyseiseltä taholta pian uudestaan. Silloiset väkivaltaiset antifa-miekkarit Washingtonissa olivat mediassamme suorastaan sankarillisia tekoja.
  Se on jo varmaa, että presidenttinä Donald J. Trump on ollut ilman muuta hyvää aikaansaavimpia presidenttejä USA:n historiassa (mm. SCOTUS:n jäsenten nimitys). Trump puhui täysin totta sanoessaan saaneensa enemmän aikaan – siis hyvää – 47:ssä kuukaudessa kuin Joe Biden 47:ssä vuodessa.
  Ja jos FBI ei jostakin ”kummasta” syystä olisi piilotellut isä ja Hunter-poika Bidenin Kiina – Ukraina -diilien suhmurointeja, Joe-sedän ura olisi jo ohi. Biden jatkaisi myös Obamacarea, josta – kuinka ollakaan – ei meille suomalaisillekaan ole kerrottu sen sisällön todellisia vaikutuksia USA:n kansalaisten terveydenhuoltoon, tai, että se kustannuksiltaan olisi syössyt Obaman hallinnon taloudenhoidon myötä USA:n taloudelliseen katastrofiin. (Pitäisi jo suomalaisillakin kellot soida, kuinka EU:n liberaalidemokraatit sotkevat Suomen talouden suohon). Trump lähti päinvastaisesti todellisena business-miehenä kuivaamaan rapakon takaista suota ja on onnistunut siinä huippuhyvin: missä olisi talous jos Obaman aikana olisi korona iskenyt?

  (Jää tilan puutteen vuoksi Lähi-idän historialliset, Trumpin käynnistämät tapahtumat kertomatta).

  • julkinensana

   IlkkaT.O. kirjoitti: -Se on jo varmaa, että presidenttinä Donald J. Trump on ollut ilman muuta hyvää aikaansaavimpia presidenttejä USA:n historiassa (mm. SCOTUS:n jäsenten nimitys). Trump puhui täysin totta sanoessaan saaneensa enemmän aikaan – siis hyvää – 47:ssä kuukaudessa kuin Joe Biden 47:ssä vuodessa.

   Mitähän Trump on saanut aikaan?

   *USA:n politiikka on kaaoksessa.
   *Valkoisen talon henkilökuntaa erotetaan ja eroaa sellaista tahtia, ettei ennen ole nähty
   *USA:n kansainväliset suhteet ovat tulehtuneet
   *Nato alkaa olla hajoamisen partaalla ja Venäjä käyttää tilaisuutta hyväkseen lyödäkseen kiilaa Turkin ja Naton väliin
   *Omaa asemaa puolustetaan vastahyökkäyksellä syyttämällä arvostelijoita fake-news propagandasta, mutta omaan peiliin ei katsota
   *Trumpin henkilökohtaisen elämän edesottamukset ovat kaikkea muuta kuin kristillisiä, mutta konservatiivien kristillinen siipi ei piittaa siitä ollenkaan

   On se niin surullista nähdä, että Suomessakin on joitakin henkilöitä, joihin vetoaa tällainen populistinen äärikonservatiivisuus ilman mitään asianmukaista lähdekritiikkiä.

 18. E Heikkinen

  Näin!
  Yhdyn tähän näkemykseen:…. juutalais-kristilliset konservatiiviset arvot, joiden varaan Amerikka on perustettu, ja niistä kaikille amerikkalaisille hyvinvointia ja parempaa tulevaisuutta tarjoavan johdonmukaisen politiikan merkityksen laajemmin, kuin vain kysymyksenä siitä kuka on julkisuudessa kiva ja kiltin oloinen ja vähemmän ristiriitoja herättävä. He katsovat asioita neljävuotiskautta pidemmälle. Heille kysymys on Amerikan kohtalosta ja tulevaisuudesta vuosikymmeniksi eteenpäin.!

  Sama tilanne meillä! Nykyinen punavihervasemmistolainen valtaeliitti on maamme ja kansamme tuho! Tämä tilanne olisi korjattavissa jos vain tahtoa ja ymmärrystä löytyy ja laajempaa ja syvempää käsitystä kuin ylpeilyä vogue lehden kansikuvapääministeristä ja kiiluvasilmäistä arvostelua PS:n tavallisesta kansanrahvasedustajasta joka ei nyt satu osaamaan eikä liioin ole kiinnostunutkaan osata tyypillistä ammattipoliitikon poliittisesti korrektia kielenkäyttöä jossa puhutaan paljon mutta ei lopultakaan sanota yhtään mitään.

 19. julkinensana

  Donald Trump toi USA:n politiikkaan kaaoksen.

  Entä Trumpin äänestäjät, ovat he vanhurskaita?

  Eikös sellainen sanonta ole, että kansa saa sellaiset johtajat, jotka kansa ansaitsee?

  USA:n äänestäjät, olivat he sitten kumpaa puolta tahansa, ovat saaneet kaaoksen, minkä he ovat ansainneet jumalattomilla teoillaan, mitä kumpikin osapuoli tekee mutta omalla tyylillään.

  • Entäs UT:n opetus esivallan merkityksestä?

   Kumpi puoli mahtaakaan eniten olla unohtanut, mitä varten esivalta on? Demokraattien kannattajat ovat mellakoineet Trumpin valinnasta lähtien, vaikka ennen vaaleja maalailivat kuvaa, kuinka Trumpin joukot eivät ehkä hyväksyisi vaalitulosta, vaikka heillä on maailman demokraattisin ja luotettavin vaalisysteemi. Kansan pahuus paljastuu kapinassa Jumalan lakeja kunnioittavaa esivaltaa vastaan.

   Room. 13: ”Jokainen olkoon alamainen sille esivallalle, jonka vallan alla hän on. Sillä ei ole esivaltaa muutoin kuin Jumalalta; ne, jotka ovat, ovat Jumalan asettamat. Sentähden, joka asettuu esivaltaa vastaan, se nousee Jumalan säätämystä vastaan; mutta jotka nousevat vastaan, tuottavat itsellensä tuomion. Sillä hallitusmiehet eivät ole niiden pelkona, jotka tekevät hyvää, vaan niiden, jotka tekevät pahaa. Jos siis tahdot olla esivaltaa pelkäämättä, niin tee sitä, mikä hyvää on, ja sinä saat siltä kiitoksen; sillä se on Jumalan palvelija, sinulle hyväksi. Mutta jos pahaa teet, niin pelkää; sillä se ei miekkaa turhaan kanna, koska se on Jumalan palvelija, kostaja sen rankaisemiseksi, joka pahaa tekee. Siksi tulee olla alamainen, ei ainoastaan rangaistuksen tähden, vaan myös omantunnon tähden. Sentähdenhän te verojakin maksatte. Sillä he ovat Jumalan palvelusmiehiä, ahkeroiden virassansa juuri sitä varten.”
   ”Antakaa kaikille, mitä annettava on: kenelle vero, sille vero, kenelle tulli, sille tulli, kenelle pelko, sille pelko, kenelle kunnia, sille kunnia. Älkää olko kenellekään mitään velkaa, muuta kuin että toisianne rakastatte; sillä joka toistansa rakastaa, se on lain täyttänyt. Sillä nämä: ”Älä tee huorin, älä tapa, älä varasta, älä himoitse”, ja mikä muu käsky tahansa, ne sisältyvät kaikki tähän sanaan: ”Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi”. Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Sentähden on rakkaus lain täyttämys. Ja tehkää tämä, koska tunnette tämän ajan, että jo on hetki teidän unesta nousta; sillä pelastus on nyt meitä lähempänä kuin silloin, kun uskoon tulimme. Yö on pitkälle kulunut, ja päivä on lähellä. Pankaamme sentähden pois pimeyden teot, ja pukeutukaamme valkeuden varuksiin. Vaeltakaamme säädyllisesti, niin kuin päivällä, ei mässäyksissä ja juomingeissa, ei haureudessa ja irstaudessa, ei riidassa ja kateudessa, vaan pukekaa päällenne Herra Jeesus Kristus, älkääkä niin pitäkö lihastanne huolta, että himot heräävät.”