Mordokain ja Esterin hauta Iranissa sytytettiin palamaan

Yhdysvaltain juutalaisryhmät tuomitsevat väitetyn tuhopolton “räikeästi antisemitistiseksi hyökkäykseksi juutalaisia ja juutalaisuutta vastaan” ja kehottaa Teherania suojelemaan juutalaisia kohteita; yksi raportti sanoo, ettei suuria vaurioita pyhäkölle syntynyt.

Israel ja Lähi-Itä

Muinainen pyhäkkö, jota Iranin juutalaiset pitävät Esterin ja Mordokain hautapaikkana, sytytettiin palamaan yöaikaan torstaina 14.5.

Valtion johtama islamilaisen tasavallan uutistoimisto näytti vahvistavan hyökkäyksen raportissaan. Raportti otettiin kuitenkin pois sen verkkosivuilla pari tuntia myöhemmin. Yhdysvaltojen tukema Radio Farda raportoi, ettei pyhäkkö ilmeisesti ollut kärsinyt suuria vahinkoja.

Raportin mukaan tekijä on tunnistettu valvontakameroiden kuvamateriaalista.

Simon Wiesenthal Center ihmisoikeusjärjestö vahvisti tuhopolttohyökkäyksen, joka tehtiin Israelin valtion perustamisen 72-vuotispäivänä.

Muslimit ovat kautta historian suojelleet juutalaisia pyhiä kohteita Persiasta Marokkoon, mukaan lukien Esterin ja Mordokain hautaa. Mutta kaikki tämä on muuttunut ajatollahien aikana ja sen myötä syntyneen terrorismin vuoksi. Viime vuosina on ollut vuosittain antisemitistisiä mielenosoituksia pyhillä paikoilla, joihin juutalaiset ovat tulleet rukoilemaan rauhallisesti satoja vuosia, Simon Wiesenthal Center sanoi julkilausumassaan.

Lähde: Times of Israel 15.5.2020: Outcry as Tomb of Mordechai and Esther in Iran reportedly set ablaze