Veriplasmasta ”passiivinen rokote” Israelissa

Magen David Adom kerää plasmaa koronaviruksesta toipuneilta lahjoittajilta, kertoo Zaki Heller järjestön tiedottaja.

Plasma_kuva_keskikoko

Israelin terveysministeriö on pyytänyt MDA-järjestöä valmistamaan plasmayksiköitä koronaviruksesta parantuneilta. MDA:n veripalvelun varajohtajan professori Eilat Shinarin mukaan ”Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) on viime viikolla antanut suostumuksensa vastaaviin toimiin, ja Kiinassa koronaviruspotilaista saadun plasman käyttö on jo käynnissä”.

Osana projektia MDA kerää plasmayksiköitä koronaviruksesta parantuneilta vakavasti sairaiden potilaiden hoitamiseksi. Tämä perustuu oletukseen, että taudista toipuneet ovat kehittäneet veriplasmaansa erityisiä virustentorjuntaproteiineja (vasta-aineita). Tällaiset yksiköt antavat potilaille ”passiivisen rokotuksen”, joka saattaa auttaa heitä selviytymään taudista.

Vasta-aineita sisältävää plasmaa on aikaisemmin käytetty esimerkiksi SARS-potilaiden hoidossa vuonna 2002 puhjenneen epidemian yhteydessä. Tätä ennen vastaavaa hoitoa on annettu Israelissa Länsi-Niilin viruksesta kärsiville potilaille. FDA hyväksyi samanlaisen protokollan Yhdysvalloissa 24.3.

MDA:n veripalvelun apulaisjohtaja, professori Eilat Shinarin mukaan ”koronaviruksesta (CoVID-19) toipuneita tullaan kutsumaan luovuttamaan verta erityisellä menetelmällä (plasmafereesi), jossa luovuttajalta kerätään ainoastaan plasma ja muut verikomponentit palautetaan takaisin verenkiertoon. MDA:n veripalvelut ovat käyttäneet tätä menetelmää yli 30 vuoden ajan, ja joka päivä tuhannet vapaaehtoiset luovuttavat verta juuri tällä tavalla. Ensimmäisessä vaiheessa plasmayksiköitä käytetään verensiirroissa, mutta tarkoituksena on kerätä riittävästi plasmaa vasta-ainerikasteen (immunoglobuliini) valmistamiseen potilaiden myöhempää hoitoa varten. Tietenkin jokaisen plasmaluovutukseen kutsutun on täytettävä terveysministeriön verenluovutukseen laatimat kriteerit ja vaatimukset”.

Plasman kerääminen voidaan suorittaa vasta 14 päivän kuluttua täydellisen parantumisen jälkeen, ja näiden päivien aikana terveysministeriö on yhteydessä toipuneisiin henkilöihin ja siirtää sitten heidän tietonsa Magen David Adomille, jonka veripalvelu soittaa kaikille plasmanluovutukseen suostuneille toipuneille.

Projektin on määrä alkaa muutaman päivän kuluttua, ja sen suorittaa Tel HaShomerissa sijaitsevan MDA:n veripalvelukeskuksen plasmafereesiyksikkö.

MDA:n pääjohtaja Eli Bin kertoo: ”MDA seisoo Israelin koronaviruksen vastaisen taistelun eturintamassa, ja sen yksiköt työskentelevät yötä päivää vastatakseen kymmeniintuhansiin puheluihin. Näihin ponnistuksiin on liitetty mukaan toimintoja, joita on jo kokeiltu menestyksellisesti ympäri maailmaa, ja toivomme, että yhdessä me voitamme tämän haasteen.”

MDA eli Magen David Adom on ambulanssi- ja veripankkipalveluita tuottava järjestö Israelissa. Patmos Lähetyssäätiö on MDA:n ystävyysjärjestö Suomessa.