Kenkälaatikollinen kauneutta

Vuoden 2023 Operaatio Joulun Lapsen kummit Eve ja Ossi osallistuivat Moldovan jakelumatkalle. Heidän tekemä ”Kenkälaatikollinen kauneutta” -laulu kuvaa hyvin niitä tunteita, joita he kokivat matkan aikana.

Ossi-OJLMATKA-artikkelikuva-pääkuva

Vuoden 2023 Operaatio Joulun Lapsi -teemakappale, Kenkälaatikollinen kauneutta, sai alkunsa voimattomuuden tunteesta tämän maailman epäoikeudenmukaisuuden edessä.

”Muutoksesta itsekin kai unelmoin,
mutta mitä käsin pienin tehdä voin?
Ja kun suurta palloamme katselen,
olen eessä haasteen epätoivoisen.”

Voimattomuuden kokemus oli välillä läsnä myös Moldovassa kenkälaatikkolahjojen jakelumatkalla. Oma kykenemättömyys auttaa tuntui suorastaan lamaannuttavalta esimerkiksi silloin, kun tapasimme ränsistyneessä pimeässä hökkelissä asuvan nuoren, jonka elämä vaikutti jääneen jumiin sairauden ja kurjien kotiolojen muodostamaan kierteeseen. Avuttomaksi koin itseni myös yksinkertaisissa pakettien jakelutilanteissa, joissa kohtasimme köyhiä lapsia täydellisen kielimuurin takaa. Hetkittäin tuntui, ettei minulla ole mitään annettavaa.

”Mutta miksi valitsisi en
osaa, joka olis minun kokoinen?”

Ja totta onkin, että kovin paljon minulla itselläni ei annettavaa ole. Sen huomaaminen sai edellä mainituissa tilanteissa aluksi aikaan pettymyksen ja vähän turhautumista, mutta aika pian seurasi sen huojentavan asian hyväksyminen, että minulta ei myöskään odoteta enempää. Olen pienellä paikalla ja saan olla siinä hyvällä omallatunnolla. Juuri tässä tilanteessa tehtäväni on vain hymyillä näille lapsille, pumpata ilmaa poikien paketeista löytyneisiin jalkapalloihin, puhua heille joitakin sanoja suomea ja kuunnella sujuvasti, kun he puhuvat minulle kieltä, josta en ymmärrä sanaakaan.

”Mul on sielussani vaaka vinksallaan,
 jos nyt tekojani siellä punnitaan,
jokaista kun hyvää työtä kohden on
laiminlyöntieni paino lohduton.

Siksi mul ei ole varaa milloinkaan
käydä pyhimyksen viittaa kantamaan,
mutta lahjaksi kun paljon saanut oon,
eikö siitä riittäis toisen ahdinkoon.”

On ihanaa, ettei tarvitse yrittää olla enempää kuin todellisuudessa on. On mahtavaa, että tätä avustustyötä tehdään isolla joukolla, ja jokainen voi osallistua omien mahdollisuuksiensa mukaan. Ja mikä parasta, kaikki lepää loppujen lopuksi Jumalan käsissä. Hänelle on kaikki mahdollista ja lopulta Hän tekee tarvittavan työn. ”Jos Herra ei taloa rakenna, turhaan sen rakentajat näkevät vaivaa. Jos Herra ei kaupunkia varjele, turhaan sen vartija valvoo.” Ps. 127:1.

”Ehkä tuol on joku jossakin,
jota minä juuri auttaa osaisin.

Moldovan jakelumatkalla tunsin kiitollisuutta jokaisesta vapaaehtoisesta, joka on päättänyt uhrata hieman omaa aikaansa ja/tai rahojaan Operaatio Joulun Lapsen hyväksi. Oli suuri ilo ja etuoikeus päästä omin käsin luovuttamaan kenkälaatikkolahjoja ja nähdä se valtava riemu lasten kasvoilla, kun he avasivat pakettejaan. Maailmassa todellakin riittää ihmisiä, joille juuri sinä ja minä voimme olla tuomassa iloa ja apua. Ja siitä lahjasta, jonka me olemme Jumalalta saaneet, riittää ammennettavaa.

”Kenkälaatikollinen kauneutta keskelle arjen rosoisen
voi viedä viestin: vielä on toivoa, elonmerkkejä rakkauden.
Kenkälaatikollinen kauneutta on kuva siitä aarteesta,
jonka lahjana sai tämä maailma kauan sitten jouluna,
kerran Joulun Lapsessa.”

OSSI MÄKI-REINI