Näin Operaatio Joulun Lapsen paketit jaettiin Ukrainassa

Oletkin jo ehkä kuullut siitä, että Operaatio Joulun Lapsen kenkälaatikkolahjat saapuivat perille Ukrainaan vasta joulun jälkeen. Tämän vuoden keräyksen lahjapakettien kuljetuksessa oli erityisiä haasteita varsinkin Ukrainan rajalla, ja sen takia paketit pääsivät perille vasta tammikuussa 2024.

OJL-160224-artikkelikuva-1

Ukrainan Operaatio Joulun Lapsen koordinaattori Sergei Katchan kiittää suomalaisia lahjoittajia, paketin tekijöitä ja kaikkia Joulun Lapsen ystäviä. Hän muistuttaa siitä, kuinka tärkeää tämä työ on varsinkin tällaisena aikana, kun Ukraina on sodassa.

Myös tänä vuonna Joulun Lapsen paketit jaetaan seurakuntien kautta. Tämä tekee työn arvokkaaksi, koska yhdessä lahjapaketin kanssa kerrotaan evankeliumi ja lapset ohjataan seurakunnassa järjestettävään opetuslapseuskouluun.

Sergei Katchanin mukaan lapset odottivat kenkälaatikkolahjapaketteja jouluksi, mutta tämän hetken olosuhteissa lapset ovat kiitollisia paketeista, saapuivatpa ne milloin hyvänsä. Ukrainan sota on kestänyt pian kaksi vuotta ja tätä aikaa ukrainalaiset kuvaavat sanoilla synkkä ja pimeä. Sergei vahvistaakin, että viimeiset kaksi vuotta ovat olleet kuin kaksi pitkää yötä.

Jakotilaisuudet pommisuojassa

Operaatio Joulun Lapsen tiimi tekee läheistä yhteistyötä paikallisten seurakuntien kanssa.

-Meidän tehtävämme on saada järjestettyä asiat niin, että he seurakunnassa pääsevät jakamaan paketteja helposti ja turvallisesti, kertoo Sergei Katchan.

Sodan takia Ukrainassa on rajoituksia kokoontumisissa. Suurempia jakelulutilaisuuksia ei ole lupa järjestää, maksimimäärä on 30 lasta ja osa tilaisuuksista järjestetään pommisuojissa. Pommisuojat ovat sikäli hyvä tila, että sieltä ei tarvitse siirtyä muualle hälytyksen sattuessa. Joulun Lapsen tilaisuudessa on yhtä iloinen tunnelma kuin aiempinakin vuosina, kun lapset saavat lahjapaketit ja kokoontuvat yhteen.

-Yleensä joudumme poistumaan pommisuojiin, jos tulee hälytys, mutta kun kokoonnumme pommisuojassa, saamme jatkaa tilaisuutta normaalisti, eikä tarvitse poistua, Sergei kertoo.

Orpolasten määrä kasvussa

Eräs toinen ilmiö, joka on tullut esiin sodan keskellä, on orpolasten määrän lisääntyminen. Lapset ovat menettäneet toisen tai molemmat vanhempansa. Osa näistä jo orvoiksi jääneistä lapsista on joutunut pakomatkalle yksin ja eroon perheenjäsenistään. Lasten elämä saattaa olla hyvinkin kaoottinen. Ukrainassa valitettavan monet lapset ovat nähneet hirvittäviä asioita ja kokeneet sodan julmuuden.

Koulut pyrkivät olemaan auki niin, että lapset saavat jatkaa koulunkäyntiään kriisistä huolimatta. Koululla on iso vaikutus lasten mielenterveyteen, sillä se tuo heidän elämäänsä vakautta ja rutiineja. Rutiinit antavat lapselle turvallisuuden tunteen, ja toivoa paremmasta. Myös etäopiskeluun on mahdollisuus, jos lähiopetus ei onnistu, ja erityisesti yläkoululaiset ovat hyödyntäneet etäkoulua monilla alueilla jo pidempään.

Kouluissa on pommisuojat ja jos hälytys sattuu kesken koulupäivän, saattavat lapset joutua viipymään siellä pidempään. Tällainen jatkuva epävarmuus on lisännyt lasten pelkoja ja muita mielenterveysongelmia.

-Se, että on jatkuva pommitusuhka, on kuluttavaa, ja jatkuva epävarmuus näkyy lapsissa. Ukrainassa moni lapsi kärsii paniikkihäiriöstä ja varsinkin niillä alueilla, jotka ovat lähellä rintamaa, Sergei valaisee.

Konfliktin vaikutus terveydenhuoltoon

Konflikti vaikuttaa myös Ukrainan terveydenhuollossa. Sairaaloista ja terveysklinikoilta puuttuu lääkkeitä tai niiden saattavuus voi olla vaikeaa, ja alueesta riippuen ne saatavat loppua lähes kokonaan. Ihmiset kamppailevat vaikeiden sairauksien kanssa ilman apua. Tietyiltä alueilta ihmisiä on kehotettu poistumaan, mutta kaikki evät kykene lähtemään. Onneksi monet tahot haluavat auttaa ja vievät Ukrainaan lääkkeitä ja terveydenhuollon tarvitsemia laitteita.

-Lämmin kiitos kaikille tukijoille. Rukoillemme kaikkien ystävien puolesta myös täällä Ukrainassa, Sergei Katchan rohkaisee suomalaisia lahjoittajia.

Moni asiaa menee uusiksi kriisin keskellä ja toivottomuus valtaa mielen. Sergei Katchan muistuttaa kuitenkin, että tällaiset pienetkin asiat, kuten nämä Operaatio Joulun Lapsen kenkälaatikkolahjapaketit, ovat tärkeä tuki ja kannanotto taistelun keskellä.

NINA DAWOOD