Poika ja työkalusetti

Joulukuinen Romania on tänään yllättävän lämmin. Suomalainen tiimimme on herännyt aikaisin aamulla taittaaksemme yöpaikastamme tunnin matkan pakettienjakelujuhlaan Arsuran pieneen kylään. Aurinko maalaa pellot ja ohi vilisevät asutukset kultaisiksi automme kulkiessa pitkin Vasluin maakunnan maaseutua Romanian itäisessä osassa.

Poika ja työkalupakki

Ulkona lämpöä tuova aurinko ei kuitenkaan yllä lämmittämään Arsuran kulttuuritaloa sisälle asti. Rakennuksen suuressa takassa on siksi pidetty tulta yllä jo kahden vuorokauden ajan ja nyt talo on valmis ottamaan vastaan odotetut vieraat. Operaatio Joulun Lapsen Vasluin alueen vapaaehtoiset työntekijät ovat järjestäneet tämän joulujuhlan kolmesta eri lähikylästä saapuville koululaisille.

Traditionaalisen tervetuliaisseremonian mukaan kansallispukuun pukeutunut poika tarjoaa leipälimppua ja suolaa suomalaiselle tiimillemme. Kuulemme joululauluja romaniaksi ja Roberto Brandãon laulamana hengellisiä lauluja englanniksi. Lapset kuuntelevat tarkasti, kun evankeliumi kerrotaan heille suuria piirroskuvia apuna käyttäen.

Sitten seuraa odotettu hetki, lahjojen jako. 2–4-vuotiaat tytöt. Pojat 2–4. Tytöt 5–9, pojat 5–9. Tytöt 10–14 ja pojat 10–14. Jokaisen lapsen saatua oman lahjansa lasketaan yhdessä: 5 – 4 – 3 – 2 – 1, saa avata! Ihastuneet huudot, riemu ja ihmettely täyttävät salin, kun 119 kenkälaatikkolahjan kannet avataan yhtä aikaa. Leluja nostellaan paketeista ja esitellään vieressä istuville kavereille.

Arsuran kulttuuritalo oli joulukuisena aamupäivänä elämää täynnä kun 119 lähiseutujen koululaista saivat jokainen oman Operaatio Joulun Lapsen pakettinsa jouluisen ohjelman päätteeksi.

Seison ulko-oven raossa, kun lapset lähtevät takaisin kouluilleen. ”Crăciun Fericit, Merry Christmas!”, ”Bye bye!”. Hymy, vilkutus. Viimeiset kohtaamiset. Teini-ikäinen poika esittelee ohitseni kävellessään selvästi koskettuneena kenkälaatikkolahjasta saamaansa työkalusettiä opettajalleen. Gabriel on 12-lapsisen helluntalaisperheen toisiksi nuorin, ja hän kertoo tuntevansa Jeesuksen henkilökohtaisesti. Hän kertoo suuresti rakastavansa nikkaroimista, puusta rakentelemista. Tänään Jumala muistutti Gabrielia valtavasta rakkaudestaan hyvin konkreettisella tavalla.

Gabrielin paketti on lähtöisin Kempeleestä. Tunnistan lähettäjän nimen ja näytän Gabrielille puhelimestani hänen kuvansa. Pojan lähdettyä takaisin koululleen laitan paketin lähettäjälle tekstiviestin sekä kuvan onnellisesta paketin vastaanottajasta. Tänään Jumala muistutti Gabrielia siitä, miten hän näkee ihmisen sydämeen, on Hyvä Isä ja haluaa antaa lapselleen hyvää. Vastausviestistä päätellen Jumala sai koskettavalla tavalla muistuttaa myös paketin lähettäjää Suomessa siitä, mikä yhden kenkälaatikkolahjan merkitys on.

Kempeleestä Romanian Arsuraan matkanneen työkalusetin uusi omistaja Gabriel.

Minua Jumala muistutti tänään siitä, miksi Operaatio Joulun Lapsen työtä tehdään vuodesta toiseen. Siitä, kuinka maailmanlaajuisen kenkälaatikkolahjaprojektin kautta saamme hyvin konkreettisella tavalla olla viemässä Jeesuksen rakkautta Eurooppamme vähäosaisimmille lapsille.

Suuri kiitos mukanaolostasi vuonna 2022, ja toivottavasti Operaatio Joulun Lapsi saa tehdä työtä yhdessä kanssasi yhä tänäkin vuonna!