Tätä apusi on saanut aikaan: Patmos auttoi pakoon Venäjän suodatusleireiltä!

”Teidän ansiostanne pystyimme luomaan Baltian tehokkaimman vapaaehtoistyön keskuksen”, kirjoitti latvialainen pastori Pavel Patmoksen avun merkityksestä suodatusleireiltä paenneille ukrainalaisille.

august2022

Suomen kuvalehden (12.5.2022) mukaan Venäjä on estänyt ukrainalaisia siirtymästä valloitetuilta alueilta Ukrainan puolelle humanitaaristen käytävien kautta ja pakkosiirtänyt heitä Venäjän puolelle sankoin joukoin.

Hannu Pesosen kirjoittamassa jutussa ”Voitte jäädä ja kuolla – tai mennä Venäjälle” (SK 12.5.2022) kerrottiin kuinka ukrainalaisten ”vapaaehtoiset evakuoinnit” Venäjälle ja venäläisten valtaamien alueiden väestön seulominen ”suodatusleireillä” ovat osa Kremlin raakaa sotastrategiaa.

Esikuvana toimii Stalinin ajan Neuvostoliiton suodatusleirit, joita Venäjä sovelsi jo Tshetsenian sodassa.

Monien ainoaksi vaihtoehdoksi on jäänyt hyväksyä kuljetus Venäjälle tai jäädä kiihtyvän tulituksen ja pommituksien keskelle.

Suodatusleirejä hallinnoivat Venäjän kansalliskaartin Rosgvardijan joukot, jotka on lähetetty armeijan vanavedessä ”puhdistamaan” vallattuja alueita.

Rosgvardija on presidentti Vladimir Putinin yksityisarmeijakseen kuusi vuotta sitten perustama puolisotilaallinen kaarti.

Vas. Tuhannet suodatusleireiltä pakoon päässeet kuljetettiin Patmoksen tukeman vapaaehtoistyön keskuksen kautta turvaan. Oik. Pakoon päässeet äiti ja tytär kiittävät avusta, jonka saivat.

Avunpyyntö!

Samaria-lähetyksen toiminnanjohtaja Ismo Valkoniemi välitti alkukesästä 2022 Patmokselle Latvian Luterilaisen kirkon pastorin pyynnön Mariupolista pakkosiirrettyjen ja maanalaisia reittejä myöten paenneiden ukrainalaisten auttamiseksi:

”He pakenevat venäläisiltä suodatusleireiltä. Maanalainen tukiverkosto auttaa heitä pääsemään rajalle … Pakolaiset saapuvat ilman rahaa, usein lähes ilman
omaisuutta, heillä ei ole varaa ostaa edes vesipulloa. [Poikani] Martin tilaa yrityksiltä keittoa monta litraa. He tekevät voileipiä. Vesi saadaan sponsoreilta. Ja lauttayhtiö tarjoaa ilmaiset liput Saksaan laivalla. Suurin osa kuluista menee ruokaan … Tarkoitan leipää, voita, juustoa, säilykemakkaraa voileipien tekemistä varten ja säilykekeittoja, joita voi vain lämmittää ja kaataa ihmisille. Jos tällainen mahdollisuus on olemassa, se olisi hieno
yhteistyöprojekti Latviassa. Joka päivä Latviaan saapuu 200–300 ihmistä, joista 120–150 menee Liepajaan. Joka päivä.”

Samaria-lähetys on resurssiensa ääriräjoilla auttanut ja majoittanut ukrainalaisia turvaan myös Suomeen. Heillä ei ollut voimavaroja vastata Pavelille myöntävästi ja Ismo kysyikin, olisiko Patmoksen mahdollista auttaa.

Vastasimme nopeasti myöntävästi.

”…kerran, jopa kahdesti [te] lähetitte, mitä tarvitsin.” (Fil. 4:16).

Tuhansien eurojen avustussumma lähetettiin pastori Pavelin johtamalle St. Maynard säätiölle.

Kesän jälkeen saimme huolellisen kiitosraportin varojen käytöstä.

Sen mukaan Liepajan avustuspisteen kautta kulki kesäkuusta elokuun alkuun yli 5000 pakenevaa ukrainalaista, jotka saivat ruokaa, lääkkeitä, majoituksen ja kuljetuksen turvaan.

Pavel kirjoitti: “Teidän ansiostanne pystyimme luomaan Baltian tehokkaimman vapaaehtoistyön keskuksen. Me tarjoamme kaikenlaista apua lämpimistä aterioista ja lauttakuljetuksista hygienia- ja lääkintäpalveluihin.”

Jotta avustustoiminta ei tyrehtyisi, Patmos lähetti toistamiseen varoja avustustoiminnan jatkamiseksi ja jälleen tuhansien Latvian kautta pakenevien ukrainalaisten auttamiseksi kohti vuoden 2022 loppua.