Patmos-blogi

Jumala toimii afgaanipakolaisten keskuudessa

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Viime vuosien aikana olemme huomanneet, että aivan ainutlaatuisia asioita on tapahtunut afgaanien keskuudessa. Afgaanit ovat olleet hyvin suljettu kansanryhmä ja siellä on surmattu useita lähetystyöntekijöitä vuosien mittaan. Afganistanissa ei ole yhtä ainoata kirkkorakennusta, eikä virallisesti yhtään seurakuntaakaan, mutta siellä on ollut maan alla salaisesti kokoontuvia ryhmiä.

Kuitenkin tämän kansan keskuudessa on nyt käynnissä– ei ainoastaan Euroopan laajuisesti, vaan vielä laajemminkin – valtava herätys. Tuhansia afgaaneja on kääntynyt kristityksi. Jumala tekee työtä heidän parissaan ja voimme miettiä pitäisikö meidän olla jotenkin mukana tässä työssä.

Suomen afgaanit saavat viestejä ystäviltään Afganistanista ja niiltä, jotka asuvat Iranin puolella, että väki on jälleen liikkeellä. Samaan tapaan kuin kolme vuotta sitten maahanmuuttajien aalto lähti liikkeelle, kun reitti meni Iranin läpi. Samainen aalto lähti jo vuosikymmeniä sitten liikkeelle Afganistanista Iraniin ja tänä päivänä Iranissa elää afgaanipakolaisia laittomasti jo toista sukupolvea. Heillä on Iranissa kuitenkin äärimmäisen huonot olosuhteet.

YK antoi syksyllä julkilausuman, jossa todettiin Afganistanin tilanteen olevan todella huono. Tämä pysäytti hetkeksi ihmisten käännyttämisen takaisin Afganistaniin. Tämä kertoo siitä todellisuudesta, jossa afgaanit elävät ja tämä on se todellisuus, joka on laittanut uuden aallon pakolaisia liikkeelle Iranin kautta.

Myös Iranin tilanne on erittäin huono johtuen viime aikaisista USA:n pakotteista. USA:n ja Iranin välit ovat viime aikoina heikentyneet ja siitä on seurannut heikko taloudellinen tilanne. Sain viestin eräältä iranilaiselta ystävältä, että vaippapaketti maksaa Iranissa tänä päivänä 100 euroa. Olosuhteet ovat siis todella huonot. Laittomasti maassa olevilla afgaanipakolaisilla tilanne on vielä huonompi ja se pakottaa heitä lähtemään pois maasta.

Kolmisen vuotta sitten arvioitiin, että n. 350 000 afgaania tuli Iranin rajan yli Turkkiin ja nyt on samanlainen kansanvaellus menossa. Raja, jonka afgaanien tulee ylittää, on vuoristoinen ja luminen. Aikaisemmin rajan ylittäneet kertoivat tulleensa vuoristoisen rajan yli noin sadan hengen ryhmissä. Tällainen rajan ylittävä ryhmä joutui maksamaan Iranin armeijalle lahjuksen, jotta he saivat tietyn ajan sisällä ylittää vuoret ilman, että heitä ammutaan. Rajan toisella puolella he toivoivat, ettei Turkin rajavartiosto ammu heitä. Kaikkien lahjukset eivät kuitenkaan riittäneet ja heitä ammuttiin ja he joutuivat haavoittuneena tai kannettuna kulkemaan rajan yli Turkin puolelle.

Turkki on kuitenkin saanut tarpeeksi afgaaneista ja ei halua enää vastaanottaa heitä, niinpä se on alkanut rakentaa muuria rajalle. Siitä ei ole julkisuudessa paljon puhuttu, mutta valmisteilla on 144 kilometriä pitkä muuri Iranin ja Turkin väliselle rajalle. Sen on tarkoitus valmistua keväällä 2019. On siis kiire, jos vielä haluaa sitä kautta ylittää rajan.

Jo nyt on hyvin epätodennäköistä, että kaikki halukkaat pääsevät rajan yli koska Turkki on kyllästynyt afgaanipakolaisiin ja Eurooppaan ei enää pääse sitä kautta. Kaikki tulevat pakolaiset jäisivät siis Turkkiin. Nyt katsotaan mitä tapahtuu seuraavaksi.

Kaspianmeren ja Mustanmeren välissä on Turkin ja Iranin raja-alue. Iranilla on myös raja Armenian ja Azerbaidžanin kanssa. Todennäköisesti afgaanipakolaiset tulevat jatkossa sitä kautta Eurooppaan. Lähetysstrategisesti tuo Kaukasuksen alue tulee olemaan merkittävä lähetystyön kannalta. Sitä kautta on tulossa joukko ihmisiä, jotka etsivät turvaa ja uutta elämää itselleen.

Tämä on sellainen alue, jossa Patmoksella on jo työtä olemassa. Siellä koulutetaan paikallisia kristittyjä lähetystyöhön. Rauli Lehtosen, joka on uraauurtava lähetystyöntekijä, vanavedessä sinne on päästy kouluttamaan Georgian, Armenian ja Azerbaidžanin kristittyjä kohtaamaan näitä muslimeita. Kysymys kuuluu, ovatko Suomen kristityt hereillä tässä asiassa ja valmiita laittamaan roposensa, jotta tämä työ on mahdollista ja jotta voitaisiin varustaa paikallisia kristittyjä lähetystyöhön afgaanien keskuuteen koska nyt on Jumalan aika.

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *