Patmos-blogi

Koronarokotteet ja noituuden paluu lääketieteeseen

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on raamatunopettaja, toimittaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

Saan suht säännöllisesti viestejä, joissa minua pyydetään katsomaan jokin video liittyen koronarokotteisiin. Usko tai älä, mutta valtaosan niistä katson aina suurella mielenkiinnolla. Utelias ja tiedonjanoinen kun olen. Toisaalta haluan kuulla kaikkia osapuolia muodostaessani oman kantani. Osa videoista on surkeita tekeleitä ja pelotteluvideoita, jotka sisältönsä puolesta muistuttavat lähinnä huonoa elokuvakäsikirjoitusta salaliittoineen. Osassa on asiantuntevampaa keskustelua eri tutkijoiden kesken, mutta sellaisen keskustelun sisällön arvioimiseksi harvalla on riittävää perustietämystä  erottaakseen jyvät akanoista silloin, kun keskustelijat asiantuntija-asemansa arvovallalla tulevat esittäneeksi ihan vääriäkin tietoja. 

Näiden videoiden joukossa on tullut vastaan pari, joiden teemat tulevat sen verran lähelle omaa kutsumustani Jumalan sanan opettajana ja teologina, että koen olevani pätevä lausumaan niistä jotain ääneen.

Toisessa nigerialainen pastori ja toisessa ruotsalainen pastori opettavat. Kumpikin vihjailee puheessaan enemmän tai vähemmän avoimesti, että koronarokotteet ovat noituutta, josta Ilmestyskirjan 18. luvussa jakeessa 23 käytetään alkukielessä sanaa farmakeia (φαρμακείᾳ).

On vaikea välttyä siltä vaikutelmalta, että puhujien tarkoitus oli näin Raamattuun vetoamalla varoittaa ottamasta koronarokotetta, joka puhujien mielestä näyttäytyy aikain merkistössä lähinnä nykyaikaisena noituutena.

On vaikea ymmärtää mitä tekemistä Ilmestyskirjan 18 luvun noituutta tarkoittavalla kreikankielisellä sanalla (myös Gal. 5:20 ja Ilm. 9:21) on nykypäivän lääketieteen ja lääketeollisuuden, tai edes koronarokotteiden kanssa. Tällainen yhteys on lähinnä vilkkaan mielikuvituksen tuotosta, ja nousee siitä, että Ilmestyskirjassa esiintyvä sana etymologialtaan muistuttaa nykyään ihan eri käytössä olevaa lääketieteeseen ja lääkkeiden valmistukseen viittaavaa kreikkalaisperäistä sanaa farmakologia – lääkeaineoppi.

Jos tarkoitus on leimata nykypäivän lääketieteellinen lääkkeiden ja rokotteiden valmistus noituudeksi tämän jakeen perusteella, silloin ei voi valikoiden hylätä ainoastaan koronarokotteita, vaan kaikki nykyisin käytössämme olevat lääkkeet ja lääkevalmisteet aspiriinista syöpähoitoihin.

Tämän takia kyseinen sananselitys on tässä kohden  epäuskottavaa. Siinä poimitaan mielivaltaisen tarkoitushakuisesti vain yksi nykylääketieteen keksintö, koronarokotteet, farmakeia -sanan alle.

Mistä farmakeiassa oikein oli kyse?

Joitakin aikoja sitten Israelin arkeologit löysivät muinaisesta Tel Aradin kaupungista 2700 vuotta vanhan epäjumalille rakennetun temppelin rauniot. Mielenkiintoiseksi löydön teki se, että temppelin alttarilta löydettiin alttarilla poltetun suitsukkeen tuhkaa. Kun sitä analysoitiin, huomattiin, että tämä ”suitsuke” sisälsi eläimen lantaan sekoitettua kannabista! Epäjumalia palveltiin kirjaimellisesti ”pilvessä”, rituaalisessa kannabispöllyssä. Löydöstä uutisoi muun muassa Times of Israel -verkkolehti 1st high: Ancient Israelites at Biblical shrine used cannabis to spark ‘ecstasy’ (30.5.2021)

Nämä epäjumalia palvelleet papit pyrkivät huumaavien aineiden avulla laajentamaan tietoisuuttaan ja avasivat itsensä näin epäjumalille, joita Raamattu pitää demonisina. Tämä on lähempänä sitä farmakeiaa, josta Ilmestyskirja varoittaa.

Jos sillä tahdotaan nähdä jotain yhteyttä nykypäivään, se varoittaa huumekaupasta ja huumaavien aineiden käytöstä. Nykypäivänäkin saa aika ajoin lukea ihmisistä, jotka hakevat yhteyttä henkimaailmaan laajentamalla tietoisuuttaan huumaavilla aineilla.

Jokaisella on syynsä ottaa tai olla ottamatta rokotetta. Ilmestyskirjan 18:23 ei kuitenkaan ole mitään tekemistä nykyaikaisten lääkkeiden tai koronarokotteiden kanssa. Tällainen on edesvastuutonta pelottelua, joka ei tule yhtään uskottavammaksi sillä, että puhuja esiintyy Jumalan nimessä ja puhuu uskottavan oloisesti puutaheinää hymyssä suin.

New Age uskomuksia ja astrologiaa

Kun nyt ryhdyin rokotteista ja noituudesta kirjoittamaan, niin palautuu mieleeni pari muuta minulle lähetettyä videota mennä kuukausilta.

Eräät vilpittömästi hyvää tarkoittavat kristityt ystävät (en siis lainkaan moiti heidän vaikuttimiaan) lähettivät minulle kahden yhdysvaltalaisen naislääkärin videoita, joissa varoitettiin tuloillaan olevista rokotteista ja niihin liittyvistä. Molemmat olivat kirjoittaneet kirjoja ja rokotekriittisyytensä myötä nousseet myös laajalti somejulkisuuteen. Toisella oli jopa risti kaulariipuksena.

Selvitin videot saatuani hiukan heidän taustojaan esimerkiksi heidän omien verkkosivujensa kautta. Ja kas: Toinen heistä oli astrologi! Toinen, se ristiriipusta kantava, puolestaan New Age -aktivisti. Eräällä toisella minulle lähetetyllä videolla hän selittää miten rokotteet tekevät meistä kaikista kauko-ohjattavia. Mutta ei silti huolta, hän rohkaisi, sillä ihmisen sydän on sellainen elin, josta lähtevä tieteellisesti mitattava energia ja säteily kykenee neutraloimaan kaikki meihin kohdistuvat 5G-aallot.

Olin hämmentynyt siksi, että videoiden lähettäjät itse olivat syvällisiä kristittyjä. Eivätkö he lainkaan olleet katsoneet lähettämiään videoita tai selvittäneet, että niissä esiintyvät ”asiantuntijat” olivat käytännössä uusaikalaisia okkultisteja?

Sittemmin olen huomannut, että monen muunkin koronarokotteita kritisoivan videoasiantuntijan taustalta paljastuu yhteyksiä hengellisesti hämäriin piireihin. Erilaisten uskomushoitojen edustajat, jotka saavat elantonsa homeopaattisilla tai muilla uskomushoidoilla (kansanparannus, energia, kristallit yms), ovat laajalti edustettuina koronarokotekriittisissä piireissä. Kenties siksi, että he lähtökohtaisesti suhtautuvat koululääketieteeseen kriittisen kielteisesti.

Luontaislääkintää Amazonin viidakosta

Omalla tavallaan mielenkiintoinen tapaus on somekuuluisuuteen noussut Andalucian vuoristosta innokkaasti vlogaava nuori rokotekriittinen suomalainen naisaktivisti. Hän kuvailee perustamansa järjestön englanninkielisillä verkkosivuilla missiokseen ”väkivallattomuuden” sekä ”henkisen elämäntavan” ja ”holistiseen parantamisen”. Näissä merkeissä hän kertoo aikanaan matkustaneensa Amazonin sademetsässä asuvan Shipibo alkuperäiskansan pariin oppiakseen luonnonmukaisia ”muinaisia parantamisen taitoja”.

Samaisilla verkkosivuilla esitellään myös kasvissyönnin merkitystä henkisyydelle ja sitä perustellaan hindulaisten tekstien lisäksi ”Essealaisten rauhan evankeliumilla”, jossa Jeesus väitetysti rohkaisee seuraajiaan kasvissyöntiin. Kyseinen ”evankeliumi” on tosiasiallisesti unkarilaisen unitaariharhaoppisen Edmond Szekelyn vuonna 1928 luoma huijaus ja väärennös, eikä sillä ole mitään tekemistä Raamatun Jeesuksen tai hänen sanojensa kanssa.

Henkien manaamista

Vielä eräs esimerkki. Toukokuun alussa Tampereella järjestettiin Suomen koronarokotekriittisen rintaman seminaari, jota järjestäjät itse pitivät merkitykseltään suorastaan ”Jaltan kokoukseen” rinnastettavana tapahtumana.

Aamulehti uutisoi 9.5.2021 tilaisuudesta otsikolla: ”Tamperelaiseen juhlatilaan kokoontui lauantaina kymmeniä ihmisiä ilman turvavälejä ja maskeja – Mukana Qanon-aktiivi ja koronavalheiden takia potkut saanut lääkäri.” Arviolta paikalla oli satakunta osallistujaa. Seminaariluennot löytyvät kaikki netistä.

Pointti tässä yhteydessä ei ole otsikon viittaus maskeihin ja turvaväleihin. Sen sijaan kiinnostava on osallistujien koostumus, joka ilmenee myös seminaaritallenteisiin lähemmin tutustmalla: QAnon salaliittoilijat sekä erilaiset uskomus- ja energiahoitojen edustajat ovat löytäneet toisensa sulassa sovussa yhteisen asian äärellä ja muiden itseoppineiden asiantuntijoina esiintyvien kanssa muodostavat suomalaisen koronarokotevastaisen vaikuttamisen ja tiedottamisen rintamakärjen.

Erityisen säpsähdyttävä hetki seminaarissa oli lopussa yleisökysymyksille tarkoitettu vapaa sana, joka alkoi yleisön edessä tapahtuvalla spiritistisellä henkien kanavoinnilla!  Henkien mukaan tästä kokoontumisesta alkaisi ihan uusi aika Suomessa ja paikallaolijat ovat tämän herätyksen ydinjoukkoa. Kanavointia kesti monta minuuttia ja tilanne päättyy innokkaisiin aplodeihin.

Lopuksi

Kaiken edellä kirjoittamani tarkoitus ei luonnollisesti ole esittää, että kaikki koronarokotekriittisyys kumpuaisi ilmiöistä, joita kristinuskon valossa voidaan pitää okkulttisina. Eivät kaikki suinkaan kannata uskomushoitoja tai salaliittoja.

Kristittyjen on kuitenkin syytä olla hengellisesti valveilla ja suhtautua varovaisesti netissä leviäviin villeihin teorioihin ja pelotteluvideoihin, joiden kritiikki saattaa lähemmässä tarkastelussa palautua kristinuskon näkökulmasta hyvin kyseenalaisiin puitteisiin. Sellaista vaikuttaa näet olevan yllättävän runsaasti liikkeellä.

Lisäksi sellaisten kritiikitön levittäminen antaa uskottavuutta tahoille ja näkemyksille, jotka ovat elämää pelastavia koronarokotteita huomattavasti lähempänä sitä noituutta, josta Raamattu varoittaa.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (37)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Anna-Liisa Punto-Luoma

  Kiitos Pasi Turuselle erinomaisesta kirjoituksesta, joidenkin ”koronarokotekriitikoiden” epämääräisen hengellisen taustan selvittämisestä ja paljastamisesta, yhteisestä ihmettelystä siitä, miksi niin monet kristityt ovat lähteneet tähän mukaan, sekä asiallisista kommenteista liittyen valikoivaan raamatuntulkintaan.

 2. totuus

  Laajamittaista sensurointia on ,sallien vain yhden äänen kuuluviin.
  Suomen mediaa seuraavien on mahdotonta saada muuta informaatiota.

  • Ihmettelijä

   N. 10 vuotta sitten näin unen antikristuksesta ja vuosia ajattelin unen olleen viesti siitä millainen antikristus on. Koronakriisin myötä minulle avautui konkreetisesti unen viesti: Meidän tulee tuntea meidän paimenemme. Joh 10:27 Minun lampaani kuulevat minun ääntäni, ja minä tunnen ne, ja ne seuraavat minua.

   Emme voi luottaa luotettavampaankaan puhujaan, pappin tai pastoriin vaan on kuunneltava ainoan oikean paimen ääntä ja toimittava sen mukaan. Valheen voima tulee olemaan ihmisi suurempi, jolloin täytyy tuntea totuus

   2 tes 2:11 Ja sentähden Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen, niin että he uskovat valheen

   Jännä, että korona sai aikaan sen mitä vainot ei ole aaaneet aikaan : uskovat pelkäävät eikä seurakunnat kokoonnu enää…

 3. Johannes

  Kyllä nyt Pasi sohaisi ampiaispesää, kun puhui järjen ääntä sen unohtaneille skeptikoille. Esimerkiksi näissäkin kommenteissa on viitattu rokotteen muuttavan DNA:ta, mikä on yksiselitteisesti valhe. Patmoksen seuraajissa on paljon näitä skeptikkoja, jotka näkevät salaliittoja siellä missä niitä ei ole ja kieltäytyvät uskomasta lääketieteen edustajien valtaosaa ja uskovat häviävän pientä osaa, joka kieltää faktat.

 4. Asseri Katajamäki

  Mitä tämä rokotteiden puolustaja oikeastaan tällä pitkällä litaniallaan haluaa sanoa. Sitä että ottakaa kaikki tämä myrkkypiikin ruumiiseen E, niin pääsette nopeammin hengestänne. Se tässä on kuitenkin hyvää, että Taivaan koti odottaa.

  • M.O.T.

   Minä ja monet tuttavani ovat ottaneet koronarokotteen. Me kaikki olemme hengissä ja voimme oikein hyvin. Ei ole koronakaan iskenyt meihin.

   Rokoteaine hajoaa elimistössä muutamassa viikossa, joten sinä aikana tulee esille sivuoireet, jos ovat tullakseen. Nykyaikaisia RNA-rokotteita on annettu jo sadoille miljoonille noin vuoden ajan ja mitään merkittäviä sivuoireita ei ole havaittu. Tilastot pikemminkin kertovat, miten rokotettujen joukossa on koronakuolleisuus merkittävästi pienempi kuin rokottamattomien keskuudessa.

   Sairaanhoitopiirit kertovat, että kaikki tehohoidossa olevat nuoret ovat kokonaan rokottamattomia. Jotkut heistä kuolevat ja monille tulee jokin pysyvä vamma, kuten esim. keuhkon vajaatoiminta, long-covid, makuaistin menetys jne.

   Rokotevastaisuus perustuu suurimmaksi osaksi epätietoisuuteen ja salaliittoteoreetikkojen levittämään manipuloivaan valetietoon, mitä oikkujen vaivaamat ihmiset erehtyvät uskomaan.

   • Sarikonmari

    Toistat valtamedian jargonia joka on täynnä valetta. Tiedän koska työskentelin siellä pitkään.
    Korona on uudelleen nimetty kausi-influenssa johon on kuollut joka vuosi 500-2000 henkilöä Suomessa. Pääosin vanhuksia joilla jokin muu perussairaus.

    • M.O.T.

     Tällä asialla ei ole mitään tekemistä rokotteiden vaarallisuuden kanssa. Rokotteet ovat turvallisia ja kausi-influenssaankin on annettu jo pitkään rokotteita.

  • piritta

   Minä en ymmärtänyt mitään pasin kirjoituksesta, onko hän rokotteen kannalla vai ei, joka tapauksessa uskovia on paljon jotka ottavat rokotteen, kukin tehköön miten haluaa, mutta eriarvoisuutta tulee jo uskovienkin keskuudessa.
   Vihollinen saa sumentamaan silmät niin että ihminen pitää oikeana sitä kun on vihollisen pauloissa, silloin uskonelämä hämärtyy ja siihen johtaa penseys, myös uskovat pelkäävät tätä aikaa, tätä virusta, siksi otetaan rokote, Jumalaan ei enää luoteta, ei luoteta että hän avaa punaisen meren kulkea siitä läpi toiselle rannalle, mitä Raamattu sanoo :”pelkoa ei rakkaudessa ole, vaan täydellinen rakkaus karkoittaa pelon, sillä pelossa on rangaistusta, ja joka pelkää,se ei ole päässyt täydelliseksi rakkaudessa” 1joh.4:18
   Eikö rutto ole sama kuin korona, selittäkää minulle luuk.21:11

 5. Erkki Hänninen

  En ole rokotevastainen enkä korona/kulkutautimyönteinen. Kuitenkin olen kokenut sisäistä kehotusta hieman odottaa rokoteasiassa. Oikeat rokotteet kehitetään paljon pitemmässä ajassa kuin nykyiset ns. kokeelliset koronarokotteet. Itse ainakin nukun useammat Väyryset, jos otan rokotteen. Jumala on antanut omilleen terveen järjen käytettäväksi! Siunausta kaikille!

 6. Kirsti

  Kunpa olisitkin oikeassa, Niko! (Ja Pasi: mitä syytä kenelläkään kristityllä olisi levittää väärää pelottelua? Vielä kun joutuu vihan kohteeksi siitä.) Mutta ”jos tulee jotain ongelmia tämän rokotteen kanssa niin sitten puhua siitä, ei ennen” – itse ainakin kirjoitin aiemman kommenttini siitä lähtökohdasta, että omia ystäviäni on jo joutunut vakavien haittojen uhreiksi näistä piikeistä. Tuttavapiirissäni olen myös kuullut jo liian monesta menehtyneestä, päiviä tai viikkoja piikin jälkeen. Aivan turhaan. Fimean puolentoista viikon takainen tähän mennessä käsiteltyjen vakavien haittojen määrä (1877) on todennäköisesti pieni murto-osa todellisuudesta. Ennen kaikkea ajattelen, että jos nyt pakkorokotettavat nuoret eivät sitten voikaan saada lapsia tai heidän oma elämänsä on muutaman kuukauden tai vuoden päästä pilalla, niin mitä sitten enää on tehtävissä? Vahinko on jo tapahtunut.

  Kun on lähdetty peukaloimaan Jumalan luomistyötä (dna, rna) niin käykö kuten gmo-tuotteilla: ei enää siemeniä, ei enää hedelmällisyyttä, ”allergiat” lisääntyvät räjähdysmäisesti.

  Kuten kuningatar Ester sanoi ”jos meidät olisi myyty vain orjiksi ja orjattariksi, olisin siitä vaiti”, Ester 7:4. Jos kuitenkin nämä sensuroidut, lukemattomien lääkärien, tutkijoiden ja juristien varoitukset pitävät paikkansa, JOS, niin silloin jakeen alkuosakin on totta meidän kohdallamme. Orjuus taas näyttäisi olevan aika pitkällä nyt jo. Kuka olisi kuvitellut vuosi-pari sitten, että vapaaehtoisesti suostuisimme elinkeinon harjoittamisen lopettamiseen, liikkumisrajoituksiin, matkustuskieltoihin, kokoontumiskieltoihin, ettei saa laulaa, ei hengittää vapaasti raitista ilmaa, ei käydä vapaasti vanhuksia tapaamassa tai ei ollenkaan. Eikö se teistä tunnu julmalta? Ja että kohta pankkikorteillamme on käyttöä vasta, kun olemme suostuneet lääketieteellisiin pakkotoimiin. Sitähän nyt Sitra suunnittelee. Ei voi ostaa ja myydä.

  Laittaa hiljaiseksi Sananlaskujen kohta 24:11. Todellakaan en haluaisi kuulla myöhemmin ”mikset kertonut, kun kerran tiesit”. ”Jos sinä tänä aikana olet vaiti…”

  Silti, Jeesuksen veren suojaan luotamme tässäkin vaikeassa ajassa, rukoilemme, ja nostamme päämme ja rohkaisemme mielemme, luottaen, että ”teidän vapautuksenne on lähellä.”

 7. Helena Varjamo

  Mies jota arvostin ennen, en enää voi. Pasi Turunen ei ole ottanut oikeasti selvää tosiasioista ja jokaisellehan pitäisi olla selvää että ei myöskään voi ketään asiantuntijaa herjata pelkästään hänen elämän katsomuksen perusteella jos hänellä on kuitenkin totuuden mukaista asiaa mm. koronaronainjektioista😢
  On tainnut valittukin eksyä pahemman kerran 🤦

 8. Jani

  Mielenkiintoinen kirjotus Pasi, mutta valitettavasti hiukan puolivillaisesti tehty. Otat taitavasti New Age -liikkeen ja Qanonin mukaan saamaan rokotekriittisyyden näyttämään kyseenalaiselta. Tiedän monia oikeasti kristittyjä, itseni mukaan lukien, jotka ovat aiheesta kriittisiä.
  Ymmärrän, että farmakeia -sanaan voi liittyä tulkinnan varaa, mutta tuo sinun perustelusi ei kovin uskottavalta myöskään tuntunut, spekulaatioon sekin perustui.
  Mikä farmakeia sitten pystyy eksyttämään kaikki kansat? Niinkuin ko. jae sanoo. Vaikka se ei olisi koronarokote suoraan, on nykypäivän lääketieteellä pelottan suuri auktoriteettiasema, joka ulottuu koko maailmaan, eikö? Joten miksi emme pitäisi nykypäivän/tulevaisuuden lääketiedettä mahdollisena vaihtoehtona farmakeia sanan merkitykselle?
  Vai pitäisikö meidän suhtautua kreikan haureus sanaan (porneia), josta juontuu pornografia, samanlaisella ”mielikuvituksen tuotetta” asenteella? ”Ei sitä voi nykypäivään suoraan johtaa? Ei me tiedetä mitä se on silloin tarkottanut jne.” Miksi joitain sanoja voidaan johtaa suoraan ja toisia taas ei? Ei hermeneutiikka perustu ”mutuun”.
  Kyllä meillä pitää olla oikeus kristittyinä tutkia Sanaa, vaikka se ravistelisi meidän mukavuusaluetta.
  Ja mitä tulee lääketieteen auktoriteettiasemaan: koronapassit, rokotuspakot, rokotushaitat, ihmisoikeuksien rajoittaminen jne. Kuuluuko meidän kristittyinä vain niellä kaikki tämä kyseenalaistamatta? Nämä alkavat minusta muistuttamaan totalitaristisia keinoja. Ollaanko me oikeasti valmiita antamaan vapautemme kyseenalaistamatta sitä?

  Ps. Tiesitkö muuten, että Tal Zaks, Modernan Chief medical officer on sanonut mRNA injektioteknologiasta näin: ”we are actually hacking the software of life.” Itsellä ainain karvat nousevat pystyyn…

 9. Niko Kapanen

  Tämä on sen verran uuteen teknologiaan perustuva rokote että itse päätin pidättäytyä, odottaa ja katsoa miten käy seuraavien ainakin parin vuoden aikana.
  Sitä kuitenkin pelkään että muutaman vuoden kuluttua, korona on ohi ja rokotetut voivat hyvin ja kaikki tämä pelottava salaliitto jota nimenomaan kristityt suurilta osin levittävät ympäri maailmaa, tulee selvästi julki ilkeänä valheena ja harhana ja me, kristityt, tulemme ikävä kyllä maksamaan siitä joutumalla olemaan tuomittuina maailman ihmisten silmissä valehtelioina ja väärän pelon lietsojina eikä luottamusta kristittyihin saada sen jälkeen korjattua pitkään aikaan.

  Eli parasta mitä kristityt, jotka eivät luota tähän rokotteeseen, voivat tehdä on neutraalisti pidättäytyä siitä mutta lakata levittämästä salaliittoja ja jos tulee jotain ongelmia tämän rokotteen kansa niin sitten puhua siitä, ei ennen.

  • Miika Tynjala

   Kiitoksia paljon, Pasi, todella asiallisesta ja maltillisesta, ”kultaisen keskitien” kirjoituksesta! Toivotaan ja rukoillaan, etta kaikki tyotoverisi Patmos ry:ssa suhtautuvat jatkossa koronarokotteisiin yhta asiallisesti. Siunattua, varjeltua, rohkaisevaa ja tehokasta alkavaa syksya koko Patmos ry:lle ja Suomen Siionille taalta Filippiineilta!