Patmos-blogi

Se on salaliittoteoria!

Juha Ahvio Juha Ahvio on teologian tohtori, dosentti ja Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja.
Julkaistu:

Viime aikoina on kuultu perin runsaasti siinä ja tässä asiayhteydessä hokemaa, joka kuuluu seuraavasti: Se on salaliittoteoria! Heti, kun tämä tuomio kuullaan tai nähdään kirjallisessa tekstissä tai somessa, tiedetään, että rajoja on ylitetty.

Mikä hyvänsä selitys, teoria, tulkinta tai käsitys onkaan keskustelun kohteena ollut, tuon maagisen tuomion langettamisen jälkeen näkemys, joka keskustelun kohteena on ollut, on lopullisesti siirtynyt pois eettisesti hyväksyttävien ja järkiperäisen asiallisten mahdollisuuksien joukosta. Samoin on käynyt kyseisten näkemysten esittäjälle. Hänet, pahuuteen syyllistynyt, määrätään oitis sosiaaliseen nurkkaan, herjaavan häpäisevä ja leimaava foliohattu päähänsä painettuna.

Se on salaliittoteoria! -hokema on siis varsin vahva ja kaikkivoipa. Ja vaikuttaa huomattavasti enemmän ex opere operato eli pelkän toimitetun teon eli pelkän hokemisen nojalla kuin yksikään roomalaiskatolinen sakramentti ikinä. Ja hokeman langettama tuomio astuu voimaan välittömästi.

Kannattaa katsoa Patmos Lähetyssäätiön Youtube-kanavalta 16.4.2020 ensi-illassa ollut tunnin mittainen video ”Koronasalaliitot – Todet ja tarut” , jossa Pasi Turunen ja minä keskustelemme paitsi nimenomaisista koronasalaliitoista myös salaliittoteemasta yleensä. Nyt käsillä olevassa blogitekstissä täydennän sitä, mitä viittaamassani videokeskustelussa toin esiin.

Salaliittoteoria-leimaaminen on poliittinen käsikassara, verbaalinen ase, kielellistä ja mentaalista painostusta ja mielenmaiseman haltuunottoa, diskurssiavaruuden hallintaa. Lähes aina lähdetään siitä, että kysytään: Mikä psykologinen tekijä saa sen ja sen uskomaan salaliittoon? Tuskin koskaan kysytään: Onko ”salaliittoväite” kenties faktuaalisesti järkevä tai tosi?

Tällainen ideologisen sitoutunut ja tendenssimäinen kysymisen valikoivuus kumpuaa seuraavasta todellisuudesta. Vasemmistoliberaali orwellilainen sanahegemonia on todellisuutta länsimaisessa mediassa. Muista, että Verkkouutiset on niin kutsutusti vastuullinen ja luotettava lähde. Siksi on suositeltavaa lukea tarkasti 5.5.2020 Verkkouutisissa päivätty Eero Iloniemen artikkeli ”Vaalivoittajat vaietkoot edistyksen nimissä”. Iloniemi kirjoittaa muun muassa seuraavasti:

”Uusi selvitys New York Times -lehden sananvalinnoista puhuu sen puolesta, että 2010-luvulla on käyty tehokasta ja laajamittaista orwellilaista kampanjaa, jotta ihmiset saataisiin ajattelemaan ’oikein’. Talousasioista bloggaava Marginal Revolution -sivusto on julkaissut analyysin Yhdysvaltojen tiedostavan eliitin äänenkannattajan sananvalinnoista. Termit rasisti, valkoisuus, valkoisten etuoikeudet, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, naisviha, LBGT, intersektionaalisuus, vihapuhe, transgender, valkoinen ylivalta ja niin edelleen ovat kaikki kokeneet räjähdysmäisen kasvun lehden sivuilla.”

”2010-luvulla kaikkien näiden termien käyttö on moninkertaistunut, muutamien kuten ’male privilege’ (miesten etuoikeudet) on monikymmenkertaistunut. Tietyt termit ovat myös lähes kadonneet tiedostavan eliitin suusta. Tällaisia ovat nykypuheessa toksista patriarkaalisuutta edustavat sanat kuten kirkko ja velvollisuus. Maailmankuva muodostuu kielenkäytössä. Veikkaan, että tulos olisi samansuuntainen Helsingin Sanomien sivuilla.”

Se on salaliittoteoria! -hokeman käyttäminen verbaalisena leimakirveenä on orwellilainen uuden ja kaikille pakollisen maailmankuvan rakentamisen väline.

Muutamia lisäesimerkkejä Se on salaliittoteoria! -leimaamisen ideologisesta käytöstä.

Vasemmistoliiton äänenkannattaja Kansan Uutiset julkaisi 17.4.2020 artikkelin ”Bill Gates äärioikeiston salaliittoteorioiden kohteena”. Artikkelissa nojauduttiin USA:n vasemmiston kärkijulkaisun The New York Timesin raportointiin siitä, miten niin sanottu äärioikeisto on viime aikoina esittänyt vahvaa kritiikkiä rahaparoni Bill Gatesia vastaan liittyen hänen rokotushankerahoituksiinsa ja muihin koronaviruspandemialinjauksiinsa.

Kansan Uutisten mukaan on siis äärioikeistolaista eli harhaisen paheksuttavaa salaliittoteoriaväittämistä esittää rahaoligarkkien kuten Gatesin pyrkivän hyötymään koronaviruspandemiasta lääketeollisuuden ja rokotteiden avulla. Tällaista paheksuntaa olemme nyt kuulleet jatkuvasti ja vanhurskaana itsestään selvyytenä esitettynä. Kaksi kysymystä nousee kuitenkin väkisin esiin.

Onko edellä mainitun Kansan Uutisten kuvailun kaltaisesti väittäminen äärioikeistolaista? Onko edellä mainitun kuvailun kaltaisesti väittäminen salaliittoteoreettista?

Jos vastaus näihin kysymyksiin on myönteinen, on seuraava johtopäätös loogisesti väistämätön. Meillä Suomessa on pääministerinä kauhean äärioikeistolaisen salaliittoteoretisointimenneisyyden omaava henkilö, Sanna Marin! Näin on ihan pakko olla, kun otetaan lukuun paitsi edellä mainittu Kansan Uutisten ja The New York Timesin esittämä paheksuva luonnehtiminen, myös seuraava.

Suomen Uutiset julkaisi 18.5.2020 artikkelin ”Sanna Marinin vanha rokotekirjoitus alkoi kiertää netissä sunnuntaina”. Tämän artikkelin mukaan:

”Somessa alkoi sunnuntaina kiertää pääministeri Sanna Marinin vuonna 2010 julkaisema sikainfluenssarokotetta koskeva blogikirjoitus. Tekstin jyrkät sanamuodot nostattavat kulmakarvoja. Arviolta yhdeksän maissa sunnuntai-iltana www.sannamarin.net-verkkosivusto suljettiin. Kävijää tervehtii vähäeleinen teksti: ’Sanna Marin. Sivuja päivitetään.’ Marinin rokotetta koskeva blogikirjoitus on edelleen luettavissa archive.org-arkistointipalvelusta”.

Sivut palautuivat sittemmin jälleen luettaviksi. Mutta tosiasia on, että Sanna Marin julkaisi Debatissa 3/2010 10.8.2010 päivätyn kirjoituksen ”Raharikas lääketeollisuus”, jossa ilmaisi näkemyksiään varsin selkokielisesti. Marin kirjoitti silloin – silloiseen viruspandemiaan, lääketeollisuuteen ja rokotusbisnekseen liittyen – esimerkiksi seuraavasti.

”Nyt se sitten vihdoin selvisi: sikainfluenssauhkaa ei todellisuudessa ollutkaan. Ainakaan siinä määrin kuin media, poliitikot ja lääketieteen ammattilaiset uhan vaarallisuudesta varoittelivat. Mutta kuka oikein hyötyi possujen kärsillä ja saparoilla lietsotun hysterian ylläpitämisestä?”

”Rokotevalmistajat saivat yksin Suomelta 100 miljoonaa euroa paksumman lompakon rokotteista, joiden vaikuttavuudesta terveyden laatuun ja tilaan on heikosti näyttöä. Euroopan tasolla possurokotekustannukset kipuavat miljardeihin. Pelko ja uhka ovat aina olleet tehokkaita markkinointikeinoja ja näiden varjolla on helppo myydä kansalle kuin kansalle palanen turvallisuudentunnetta. Massahysterian saavutettua kipupisteensä ei järjelle tai tosiasioille enää ole sijaa julkisessa keskustelussa. Päätöksenteosta tulee kiihotetun kansanjoukon lepyttämisen airut. Sanaparsi ’mitä jos’ onkin yksi tehokkaimmista holtittoman rahanmenon oikeuttavista taikasanoista. Esirippu laskee ja lääketeollisuus kumartaa katsomossa töllöttäville aivottomille lampaille.”

”Lääketeollisuus kuljettaa lääkäreitämme vuosittain varsin avokätisesti erilaisiin seminaareihin ja koulutustapahtumiin ympäri maailmaa. Esimerkiksi Tampereen kaupunginhallituksen henkilöstöjaostolle tulee vuosittain hyväksyttäväksi kymmeniä tämänkaltaisia seminaarikutsuja. Toiminta on mahdollista, koska siitä hyötyvät sekä matkojen kustantajat että vastaanottajat. Lääkeyhtiöt saavat sanomansa perille ja kenties myötämielisemmän suhtautumisen tuotteisiinsa eli pidemmän päälle lisää rahaa, kaupunki saa maksutonta koulutusta lääkäreillensä ja lääkärit saavat kokemusta, tietoa ja tärkeydentunnetta matkoiltansa.”

”Tilannetta voidaan halutessa perustella myös asiakkaan hyödyn näkökulmasta: saavathan sairaatkin tuhansien eurojen arvosta ammattitaitoisempaa apua vaivoihinsa. Toiminnan eettisyys on kuitenkin helposti myös kyseenalaistettavissa. ’Lahjuksilla’ on aina hintansa ja lopulta laskun maksavat kuluttajat lääkkeiden hintojen sekä vääristyneen kilpailun ja tarjonnan muodossa. Lääketeollisuus on yksi vaikutusvaltaisimmista nykypäivän poliittisista viiteryhmistä ja se toimii samalla paperisella polttoaineella kuin mikä tahansa kapitalistinen instituutio – rahalla.”

Jos Sanna Marinin tekstiä vuodelta 2010 lukee vuoden 2020 Kansan Uutisten ja The New York Timesin tarjoamien arvovaltaisten kriteereiden, luonnehdintojen, leimaamisten ja Bill Gatesin puolusteluiden ohjaamana, on nykyisen pääministerimme kymmenen vuotta sitten kirjoittama teksti täysin äärioikeistolainen ja salaliittoteoreettinen. Tällöin on myös pakko kysyä, voiko Suomen pääministerinä toimia henkilö, jonka menneisyyteen sisältyy yllä olevan kaltainen äärioikeistolainen salaliittoteoreettinen julkinen kannanotto?

Eikö se niin mennyt, että tällaisten vanhojen – vieläpä salaliittoteoreettisten – tekstien nojalla henkilö voidaan nyky-Suomessa saattaa jopa rikosoikeudelliseen vastuuseen? Varsinkin, kun tekstissä leimataan ihmisiä halventavalla eläinvertauksella ”aivottomiksi lampaiksi”? Ja eikö sen pitänyt mennyt niinkin, että joka tapauksessa julkinen maine on mennyttä henkilöltä, joka on syyllistynyt äärioikeistolaisten salaliittoteoriaväitteiden esittämiseen?

Jos Sanna Marinin vuonna 2010 kirjoittaman kaltainen teksti on kuitenkin ollut silloin ihan OK eikä aiheuta tänäänkään mitään kriittisiä toimenpiteitä, miksi sitten Bill Gatesin tämänpäiväisiä arvostelijoita kauhistellaan salaliittoteoreetikoiksi ja hirvittäviksi äärioikeistolaisiksi?

Mieti myös seuraavaa lainausta kirjani Eurooppa ja Suomi islamisoituvat (Kuva ja Sana, 2015) sivuilta 149–150, alaotsikon ”Kulttuurimarxistit ja islamistit uskovat salaliittoihin” alta:

Kuten Kansan Uutiset uutisoi 28.9.2013 artikkelissaan ’Jeesuksen yhteiskunnallinen ja radikaali sanoma on vesitetty’, Kallion kirkossa kokoontuneet vasemmistoaktivistit Kai Sadinmaa, yhteiskuntatieteilijä ja kansanedustaja Anna Kontula sekä Antti Ronkainen markkinoivat väitteitä, joiden mukaan:

’Suurin osa elää velkaorjuudessa ja hyvin pieni valtaeliitti päättää kaikesta, työn- ja tulonjaosta…13 suurinta pankkia ja 161 ihmistä, joista suurin osa valkoisia miehiä, hallitsevat käytännössä kaikkea…’”

”Tämähän on kuin suoraan Siionin viisaitten pöytäkirjoista tai Muslimiveljeskunnan ideologiaa edustavan palestiinalaisen islamistiterroristijärjestö Hamasin peruskirjasta, jossa varoitetaan judeomasonististen sionistien kapitalistisesta salaliitosta ja kehotetaan taistelemaan sitä vastaan. Antifeministisestä salaliitosta on varoitellut aktiivinen kirkollis-yhteiskunnallinen vasemmistovaikuttaja ja tutkijatohtori Sari Roman-Lagerspetz, kuten käy ilmi Aamulehden artikkelista ’Salaliitto? Naistutkijan mukaan Audi-miehen kommentit eivät olleet sattumaa’ 3.9.2009.”

”Vasemmistolaiset tutkijat ja seksuaaliradikaalit vaikuttajat voivat näköjään täysin legitiimisti esittää julkisia salaliittoväitteitä vailla pelkoa uskottavuuden menettämisestä. Salaliittoväitteet ovat asianmukaisia ja vakavasti otettavia silloin, kun niitä käytetään kapitalisminvastaisiin ja uusia seksuaalipoliittisia agendoja edistäviin radikaaleihin tarkoituksiin”.

Eikö olekin hassua: Kansan Uutiset sekä paheksuu (vuonna 2020) rahavaikuttajiin kohdistuvia salaliittoväitteitä ja leimaa ne äärioikeistolaisiksi, että uutisoi myönteisesti (vuonna 2013) kommunistien rahavaikuttajiin kohdistamia salaliittoväitteitä täytenä totena!

Eli siis – yllätys, yllätys! – kun vasemmistolainen paljastaa rahaoligarkkien hankkeet, vaikkapa lääketeollisuuden saralla, tai esittää pienen rahaeliitin hallitsevan kaikkea ja kaiken tapahtuvan tämän hallinnan mukaisesti, ei kyse olekaan salaliittoväitteestä, vaan edistyksellisestä tiedostamisesta ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden tavoittelusta.

Tai kun salaliittoväitteen kohteena ovat natsit suunnitelmineen, ei väite ole lainkaan salaliittoväite, vaan vastuullista ja tutkittuun tietoon pohjautuvaa uutisointia, kuten Ylen 2.4.2020 päivätyssä artikkelissa ”Uusnatsit innostuivat pandemiasta”. Tässä artikkelissa vedotaan uusnatsien tarkoitushakuisiin suunnitelmiin käyttää hyväkseen koronapandemiaa omien ideologisten päämääriensä ajamisen edistämiseksi, jopa bioterrorismia hyväksi käyttäen. Tässä natsiasiayhteydessä tällaisten hankkeiden todellisuuteen uskomista ei pidetä lainkaan salaliittoteoreettisena.

Mutta sitten kun vastaavan kaltaista asiallista dokumentaatiota tarjotaan George Soroksen – tai Bill Gatesin – pyrkimyksistä hänen omilla sanoillaan asiallisessa lähteessä julkaistuna, kuten esimerkiksi Project Syndicate -julkaisun 11.5.2020 päivätyssä Insider-Interview -haastatteluartikkelissa ”The Crisis of a Lifetime”, jossa Soros katsoo koronapandemian luoneen hänen suunnitelmiensa toteuttamiselle otollisen ainutlaatuiset ja kerran elämässä -mahdollisuudet, on taas heti kyseessä antisemitistinen salaliittoväite ja -teoria, joka tulee herjaleimata somessa ja niin edelleen.

Salaliittoteoreettiseksi hysteeriseksi vihavainoharhaisuudeksi leimataan varmasti tämäkin kahdeksan KD- ja PS-kansanedustajan esittämä varsin aiheellinen kysely, josta Verkkouutiset uutisoi 20.5.2020 päivätyssä artikkelissaan ”Ministeriöillä on edustajille tuntematon verkosto – kysely.” Artikkelin mukaan:

”KD:n kansanedustaja ihmettelee, voisivatko muutkin järjestöt päästä samaan kuin sateenkaariverkosto. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen on jättänyt kahdeksan muun edustajan kanssa kirjallisen kysymyksen ’valtioneuvostossa toimivan sateenkaariverkoston asemasta ja oikeutuksesta toimia valtioneuvoston vaikuttajaelimenä ja käyttää julkisia resursseja’.”

”Kysymyksessä viitataan oikeusministeriön viimeviikkoiseen tiedotteeseen. Sen mukaan ’valtioneuvostossa toimii epävirallinen sateenkaariyhteistyöverkosto, jossa on mukana eri ministeriöiden edustajia, yhdenvertaisuusvaltuutetun ja tasa-arvovaltuutetun toimistojen edustajat sekä kansalaisyhteiskunnan edustajia. Verkoston toimintaa koordinoivat oikeusministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö’. Tiedotteessa kerrotaan verkoston kahden puheenjohtajan olevan noiden ministeriöiden työntekijöitä.”

Eli ratkaisevaa näyttää koko ajan olevan: Kuka väittää ja kenestä/mistä väitetään? Ei se, onko faktuaalisia perusteita eikä sekään, että kaikkia väitteitä arvioitaisiin samoilla kriteereillä.

Opetus kaikesta edellä esitetystä on: Älä mene ”Se on salaliittoteoria!” -pelotteluvipuun. Älä anna uunottaa itseäsi sen avulla harjoitetulla mentaalisella poliittisella pakotuksella. Kysy aina: Riippumatta siitä, miksi niihin uskotaan, ovatko esitetyt väitteet tosia? Älä anna pitää itseäsi hyödyllisenä idioottina ja hyväntahtoisena hölmönä.

Salaisia liittoja ja suunnitelmia tai julkisia liittoja ja suunnitelmia, niin tai näin. Tosiasiat ovat kuitenkin faktoja, ja ne ratkaisevat. Totuus on totuutta täysin riippumatta siitä, kuka totuuden eli väitteen ja todellisuuden vastaavuuden tuo esiin tai millä tavalla tuo esiin.

Älä anna mielenhallitsijoiden päättää puolestasi. Ajattele itse!

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (6)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Miia S

  Hyvä kirjoitus, kiitos siitä!

  Ei tarvitse kuin lukea läpi Rockefeller säätiön Lock Step suunnitelman vuodelta 2010 tai Katsoa Event201:n sekä Agenda 21:n sisältöä, niin nousee karvat pystyyn, miten hyvin pojat ovat suunnitelleet kaiken. Ei ole sattumaa.

  • Anna

   Kyllä, ei ole sattumaa tämä kestävän kehityksen Agenda 21.
   Suunnitelmissahan on saada ihmiset tiiviisiin metropoleihin, ja maaseutu tyhjennettäväksi ihmisistä erilaisin keinoin: maankäyttöä rajoitetaan, kiinteistöveroja nostetaan, autoilun ja polttoaineen hintaa nostetaan, veroja maksetaan ajettavien kilometrien mukaan, haja-asutusalueiden palvelut lopetetaan, etäluettavat vesi- ja sähkömittarit pakollisiksi (meillä on jo), tulisijojen käyttö kielletään. Viedään mahdollisuudet tulla omillaan toimeen varsinkin maaseudulla jne…
   Hyvä valvoa ihmisiä, kun heidät saadaan isoveljen verkostoon ja hallintaan, 5G ja Internet of Things.
   Ei mutta, lähdenkin pitämään maaseutua elävänä. Onkin tehtävä kurkkupenkki, kylvettävä porkkanat, istutettava perunat, sipulit, herneet ja purjon taimet. Kasvihuoneessa kukkii jo tomaatit ja paprikat. Kasvihuonekurkut odottaa istuttamista. Niin ja kukkia on istutettava ruukkuihin, paljon, kun nyt ilmat viimein lämpenee. No niin, saappaat jalkaan… jouda näitä salaliittoteorioita.

 2. IlkkaT.O.

  ”Nuku, nuku armainen Suomi-neito, seta-tyttös valveill’ on!”.
  Ajatus kävi mielessä kuin motoksi kuultuun ja nähtyyn, nyky-Suomen suurimpaan todennettuun salaliittoon, punavihreän hallituksemme toimia seuraillessa. Pääministerimme, Sanna Marin on jäänyt valehtelusta kiinni aikaisemminkin, puolustaessaan maahanmuuttoa. Marinin vaalipiirin teltalla keväällä 2019 olivatkin – nähtävästi hallituksenkin omaksumat? – auran-luku, tarot-korteista ennustaminen ja taikatemput vaalikarjaa (aivottomia lampaita) lumoamassa.
  Demokratian periaattein, sellainen hallitus kuin kansa. Voiko rimaa enää syvemmältä alittaa? Konservatiiviskristillisyyden ja samalla totuudellisuuden näkökulmasta järkyttävää, muttei ainutkertaista maailmassa.
  Kukaan äänestänyt/äänestämättä jättänyt ei voi puolustella mitenkään itseään jos nyt ajatukset ovatkin vaihtuneet sitten kevään 2019 hallitusneuvotteluiden päätteeksi. Hallituksen halittavaksi järjestyi myös ihana ”sadankomitea”; Jo kahdesti on rukattu hallituksen ja avustajiensa budjettia ylöspäin. Seinästä hilloa, kansa maksaa, siihen punaviher-leirityksissä ollaan totuttu ja suomalaiset totutettu, yhteiskunnan piikkiin ja ilman minkäänlaista ministeri-vastuuta. ”Kallista..punavihreä on”
  Monet kerrat nyky-ministerimme ovat siirtäneet oman vastuunsa virkamieskunnalle saatesanoilla: ”En voi hyväksyä..”
  Korona-pandemia ei ole suomalaisten mielenliikkeitä juurikaan Herran puoleen liikauttanut julkisessa keskustelussa – toivottavasti yksityisesti sitäkin enemmän. Ennenkuin julkisesti käännytään Suomessa elävän Jumalan puoleen, vakavat koetukset seuraavat toistaan. Taloutemme on hallitsemattomana kuilun (EU?) partaalla. Sanon tämän varmuuden vuoksi tässä yhteydessä.
  Globalistien ja kulttuurimarxilaisten punavihreässä salaliitossa eläminen etenee globalisaation trendejä myötäillen. Siitä on Jumala ja Hänen sanansa jätetty kauas. Tulevaan ahdinkoon ollaan jo sijaissyyllisiä etsimässä, siitä kertoo koruttomasti jo alkaneet – aluksi henkiset – uskonvainot. ”Ja Raamattu ei voi raueta tyhjiin” (Joh.10:35).

 3. Erkki Hänninen

  Kiitos tri Ahvio ajattelemaan panevasta kirjoituksesta.

  Uusnatseilla on jonkinlaisia ”salaliittoaikeita” oikeastikin. Uusnatsien Kohtivapautta-sivustolla on mm tämmöistä: ” Tuleva lama on tilaisuus, joka kansallisradikaalien on hyödynnettävä tehokkaasti.” Tarkoittaa Koronan aiheuttamaa lamaa, jonka varjolla kansallissosialistit tekevät vallankumouksen.

  Joskus voi sanoa, että ei savua ilman tulta, näistä ns. salaliittoteorioista…

  • Jukka mikkola

   Niinpä,
   Salaliitto vai muuten vain tehty ystävyys, -yhteistyö- ja avunantosopimus sauna/kahvikerho/kaljakerho lisineen? Siinäpä pulma, miten määritellä se, mitä on sovittu julkisuudessa ja hiljaisuudessa.
   Minuakin on syytetty salaliittoteoriasta, kun hiukan humoristisesti pyrin erästä työntekijöiden ja työnantajien sopimuksen esittelyn keskustelutunnelmaa ja väittelyäkin kuvailin ”kolmiodaamalta vaikuttavaksi”.
   Silloin(kin) haluttiin kriittiset äänet häivyttää. En kuitenkaan salaliittoa itse epäillyt – ainakaan ennen tuota kommenttia, jossa minut esitettiin salaliittoteoreetikoksi. Oliko peräti salaliittoteorian vuoksi ”uhriutumista” läsnä?

   • piritta

    Onko ” Havaintoja uudesta maailmanjärjestyksestä” salaliitto teoriaa, ?se kaikki mitä sinne on kirjoitettu monia vuosia. Itse en usko että on salaliitto, siellä on paljon asiaa mikä on totta, esim. eikö mikrosiru olisi totta, eikö se ole pedon luku, joka laitetaan oik.käteen tai otsaan,?
    Hyvät ihmiset kaikki kirjoitukset sirusta ynm.kirjoitukset on totta mainitsemassani blogissa, tätä ei tietenkään julkaista, koska ette usko, että siru on edes olemassakaan.Eikö tämä maailmanjärjestys ole kovaa vauhtia menossa pedon aikakauteen siruineen,jonka avulla voidaan seurata ihmistä, jolla maksetaaan ostokset ynm…kaikki, puhumattkaan vainoista joita pakoon emme pääse.Nimimerkki, ( neljän lasten lapsen huolestunut mummi)