Patmos-blogi

Viisi vinkkiä elävöittämään rukouselämääsi Raamatun äärellä

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on toimittaja, raamatunopettaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

Nuoruusvuosinani minulla oli jostain syystä tapana pitää rukoushetki ja raamatunlukuhetki tiukasti erillään. Nykyään rukoilen lähes poikkeuksetta avattu Raamattu edessäni ja välillä sen sivuja rukouksissa selaillen. Puhun Taivaan Isälle ja Hän pyhän sanansa kautta puhuu minulle.

Jollakin verkkosivulla tuli vastaani tähän liittyen viisi kohtaa siitä, kuinka rukoilla Jumalan sanaa.

Nämä viisi vinkkiä rikastuttavat varmasti myös sinun rukouselämääsi. Tässä ne ovat:

1. Pyydä, että Pyhä Henki opettaa, kuinka rukoilla. Hän on suuri opettajamme. Raamattu lupaa, että jos lähestymme Jumalaa, Hän lähestyy meitä. Pyhä Henki on puhunut palvelijoidensa kautta ja inspiroinut Jumalan sanan. Rukoile, että Hän valaisee sanansa sinulle.

2. Lue ja rukoile psalmeja ääneen. Ota Daavid avuksesi, kun rukoilet. Psalmeissa on esillä koko inhimillinen tunnekirjo pelosta, häpeästä, hämmennyksestä, syntien tunnustamiseen, iloon ja ylistykseen. Käytä Paavalin rukouksia efesolaiskirjeessä syventääksesi suhdettasi Jumalaan.

3. Kirjoita henkilökohtainen rukous. Joskus emme vain löydä sanoja. Toiset taas ilmaisevat itseään paremmin kirjoittamalla. Kirjoita siis rukous itsellesi. Sen laatiminen Herran edessä on jo itsessään rukoukseen hiljentymistä, koska henkesi ja mielesi työstää asiaa Jumalan edessä.

4. Opettele Raamattua ulkoa. Toisto on oppimisen äiti, sanotaan. Jumalan omien sanojen toistaminen ei ole samaa kuin hokea tyhjiä, koska Jumalan sana ei ole turha eikä tyhjänpäiväinen sana. Jumalan sanan opetteleminen rukoushetkessä ulkoa nostaa mielesi ja katseesi pois ongelmistasi Jumalan sanaan. Lisäksi sana jää sydämeesi ja mieleesi pitkäksi aikaa senkin jälkeen, kun rukouksiisi on vastattu.

5. Lue raamatunpaikkoja aihepiireittäin. Käytä hakusanakirjaa tai nettiä avuksi ja kokoa sellaisia raamatunpaikkoja ja Jumalan sanan lupauksia, jotka puhuttelevat sinua tilanteessasi. Huomaat, että niistä muodostuu todellinen aarteisto avuksesi.

Muutamia ehdotuksia tässä:

 • Syyllisyyteen– Psalmi 51:10
 • Yksinäisyyteen – 5 Moos. 31:8
 • Iloon – Psalmi 100:1–2
 • Kun Jumala tuntuu olevan kaukana – Matt. 28:20
 • Hengelliseen apatiaan – Psalmi 42:1–3
 • Ylpeyteen – Fil. 2:3–4
 • Pelkoon – Psalmi 46:1–4
 • Hengelliseen uupumukseen – Matt. 11:28
 • Kärsimättömyyteen – Psalmi 27:14
 • Toivottomuuteen – Room. 15:13

Herra saakoon siunata rukoushetkesi, kun kastelet sen Hänen ikiaikaisella sanallaan.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Dogma

  Miksi pitäisi rukouselämää yrittää jotenkin elävöittää? Rukous on ihmisen omaa puhetta Isälleen taivaassa. Se on jokaisen henkilökohtainen sanoma Jumalalle.

  Paljon tähdellisempää kuin keinotekoinen rukouksen elävöittäminen, on miettiä, miten Jumala yleensä kuulee rukouksia. Raamatussa on monia jakeita, joissa kerrotaan, milloin rukoukset estyvät. Paljon hedelmällisempää on poistaa rukouksen perille menon esteitä kuin jatkaa hokemalla hokien rukousta, jota Jumala ei halua kuulla.

  Mikä sitten estää rukousten kuulemisen? Tässä muutama jae. Ihmisen on laitettava ensin oman uskonelämänsä kuntoon ja sitten lähestyttävät puhtaalla sydämellä Herran puoleen.

  Jes 1:15 Vaikka te levitätte kätenne rukoukseen, minä peitän silmäni, en tahdo teitä nähdä. Vaikka te rukoilemistanne rukoilisitte, minä en teitä kuuntele, koska kätenne ovat veren tahrimat.
  16 Peseytykää, puhdistautukaa, tehkää loppu pahoista töistänne, ne ovat aina silmissäni. Lakatkaa tekemästä pahaa.

  Sananl 28:9 Joka sulkee korvansa Herran lailta, sen rukouskin on Herralle kauhistus.

  1 Piet 3:7 Samoin te, miehet, eläkää vaimonne kanssa ymmärtäväisesti, muistaen, että hän on heikompi osapuoli. Osoittakaa hänelle kunnioitusta, sillä hän on yhtä lailla armon ja elämän perillinen. Näin ei mikään tule esteeksi rukouksillenne.

  Jaak 4:3 Ja vaikka pyydätte, te ette saa, koska pyydätte väärässä tarkoituksessa, kuluttaaksenne kaiken mielihaluissanne.