Rony Smolar – Israel-uutisviikko 14.12.2020

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko.jpg

Viime aikoina mollivoittoisina kuulostaneet Israelin uutistapahtumat, kuten muhiva hallituskriisi, monet turvallisuuskysymykset sekä kolmannen tartunta-aallon kynnykselle edennyt pandemia peittyivät viime viikolla israelilaisten mielialoja pitkästä aikaa ilahduttaneilla tapahtumilla.

Kärkiuutisista käytiin kilpaa, mutta selvästi myönteisimpänä uutisena nähtiin Israeliin saapuneet ja paljon julkisuutta saaneet kolme rokotelentoa, jotka samalla toivat toivon kipinän lähes vuoden kestäneeseen korona-ahdistuneisuuteen.

Talvisen aamuauringon paisteiselle Tel Avivin koronaviruksen hiljentämälle kansainväliselle lentokentälle oli pääministeri Benjamin Netanjahun johdolla saapunut suuri joukko median edustajia vastaanottamaan ensimmäisen rokote-erän laskeutumista.

Eikä kestänyt kauankaan, kun poliittisten irtopisteiden toivossa auringon kanssa kilpaa hymyillyt Netanjahu nähtiin seisovan kuljetuskonttien edessä ja vakuuttavan rokote-erän pikaisen saapumisen olleen hänen aikaansaannostaan.

Totuuden nimissä todettakoon, että Netanjahu oli joitakin päiviä aikaisemmin käynyt tiiviitä puhelinneuvotteluja amerikkalaisen rokotevalmistajan Pfizerin pääjohtajan Albert Bourlan kanssa Israelin pääsemiseksi rokotteiden kärkimaiden joukkoon. Neuvottelujen tuloksena syntyikin sopimus kahdeksan miljoonan rokoteannoksen pikatoimituksesta.

”Tämä on pitkän urani sykähdyttävimpiä hetkiä” julisti silminnähden tyytyväinen Netanjahu, joka vakuutti toivon valon nyt näkyvän pimeän tunnelin päässä. Seuraavan päivän lehdet totesivat rokotteiden pikaisen saapumisen tulleen sopivasti vaimentamaan Netanjahun vastaista kritiikkiä, sillä viruksen torjuntatoimissa viranomaiset olivat epäonnistuneet. Kun vuorokauden tartuntamäärät olivat jälleen kohonneet lähes 2000:een ja öinen ulkonaliikkumiskielto oli jo toteutumassa, päätti Netanjahu käyttää kansainvälisiä suhteitaan.

Israelilla oli jo toimitussopimus myös toisen amerikkalaisvalmistajan Modernan kanssa.

Kun rokotteita on Yhdysvalloista saadun käyttöluvan myötä lähipäivinä tulossa vielä arviolta neljä miljoonaa annosta, niin Israelissa on ilmoitettu rokotusten alkamispäiväksi joulukuun 20. Aikeissa on rokottaa 60.000 ihmistä päivässä.

Israelissa terveysviranomaisilla on nyt kuitenkin kiire valmistella jakelua sekä rokotuspisteitä eri puolille maata, samoin rokotettavien järjestys vaatii pohdintoja.

Hoitohenkilöiden sekä armeijan tiedetään olevan rokotettavien kärjessä, mutta Netanjahu ilmoitti innostuksessaan ottavansa rokotteen ensimmäisenä, ehkä esimerkkinä niille, jotka vieroksuvat rokotteen ottamista. Heitä lasketaan olevan jopa viidesosa väestöstä.

Ensimmäisen rokote-erän saapumisen nähtiin myös osuvana lahjana kahdeksan päivää valon ja toivon juhlana paraikaa vietettävänä Hannukana. Nimittäin Hannukan ensimmäinen kynttilä sytytettiin heti rokotteiden saapumista seuraavana päivänä, mikä monien mielissä palautti tietoisuuteen lähes kaksi vuosituhattta sitten Jerusalemin toisen temppelin hävityksen aikaiset ihmetapahtumat, joihin Hannukan vietto juuri liittyy.

Mutta israelilaisten koholla olleet mielialat saivat pian lisäpotkua, kun Pohjois-Afrikan arabivaltio Marokko ilmoitti normalisoivansa suhteensa juutalaisvaltion kanssa. Ilmoitus tuli presidentti Donald Trumpilta, joka keskustelussaan Marokon kuninkaan Mohammed VI:n kanssa oli päässyt sopimukseen, että kuningaskunta palauttaa ”diplomaattiset suhteet Marokon ja Israelin välille sekä laajentaa taloudellista ja kulttuurista yhteistyötä edistääkseen alueellista vakautta”. Trumpin mukaan Israel ja Marokko avaavat välittömästi uudestaan vuonna 2002 suljetut yhteystoimistonsa Marokon pääkaupunkiin Rabatiin sekä Tel Aviviin.

Israelissa sopimusta uusista suhteista pidettiin historiallisena, jopa riemukkaana, minkä lisäksi pääministeri Benjamin Netanjahu lupasi rauhansopimuksen muuttuvan hyvin lämpimäksi. Hän kuvasi tunnelmaa toteamalla, ettei rauhan valo ole milloinkaan aikaisemmin valaissut Lähi-itää kirkkaammin kuin tänä Hannukana.

Myönteisyydestä kertoo myös se, että Netanjahu oli perjantai-iltana yhdessä presidentti Trumpin kanssa puhelinyhteydessä Marokon kuninkaaseen ja heidän kerrottiin vaihtaneen onnentoivotuksia toisilleen.

Kuningas Mohammed kiirehti toteamaan, että Marokko suunnittelee maiden välille suoria lentoyhteyksiä israelilaisille turisteille. Israelissa elää satoja tuhansia marokkolaistaustaisia juutalaisia, jotka Israelin itsenäistyttyä karkotettiin Marokosta.

Maiden suhteet alkoivat lämmetä 1960-luvulla ja silloisen kuninkaan Hassan II:n tiedetään käyneen hiljaista diplomatiaa Israelin kanssa. Maassa asuu nykyisin pieni juutalaisyhteisö, jonka jäsen Andre´ Azoulay toimi sekä edellisen että nykyisen kuninkaan neuvonantajana. Siksi Marokkoa ehdittiin pitää Trumpin Lähi-idän rauhanpolitiikan kärkimaina suhteissa Israeliin.

Nyt syntynyt sopimus on neljän kuukauden sisällä jo neljäs Trumpin hallinnon aikaansaama historiallinen sovinto Israelin ja arabimaan välillä. Aiemmat sopimuskumppanit ovat Arabiemiraatit, Bahrain ja Sudan.

Suhteiden solmimisen taustalla nähdään Yhdysvaltain ja Israelin yhteinen halu rakentaa rintamaa Irania vastaan ja vähentää Iranin vaikutusvaltaa alueella. Myös Marokko pitää Irania uhkanaan, sillä se tukee Marokkoon kuuluvan Länsi-Saharan itsenäistymistoimia. Sen seurauksena Marokko katkaisi suhteensa Iraniin kaksi vuotta sitten.

Syntyneellä suhteella on myös hintansa, sillä merkittävän talousapupaketin lisäksi Yhdysvallat sitoutuu tunnustamaan kiistellyn Länsi-Saharan alueen kuuluvan osaksi Marokkoa, mikä on nähtävissä takaiskuna Länsi-Saharan itsenäisyydestä haaveilevalle Polisario-liikkeelle. Valkoisen talon mukaan presidentti Trump on lisäksi vahvistanut tukevansa Marokon itsehallintoa alueella.

Tämä on rinnastettavissa Trumpin hallinnon suhtautumiseen Jordanjoen Länsirannan palestiinalaisalueisiin, missä Yhdysvallat ei enää näe Israelin siirtokuntien olevan kansainvälisen lain vastaisia.

Ei siis ihme, että palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kiirehti tuomitsemaan nyt syntyneen sopimuksen. Kuningas Mohammed vakuutti kuitenkin kuningaskuntansa tukevan israelilais-palestiinalaisessa kiistassa kahden valtion ratkaisua.

Uusien diplomaattisuhteiden veikkauksissa eivät odotukset Lähi-idän tai Pohjois-Afrikan ulkopuolelta olleet kovin korkealla, kunnes Himalajalla Intian ja Kiinan välissä sijaitsevan pienen buddalaisen Bhutanin kuningaskunnan ilmoitettiin lauantai-iltana solmineen diplomaattisuhteet Israelin kanssa.

Israelilaiset asiantuntijat ovat viime vuosina olleet kehittämässä kuningaskunnan vesihuoltoa sekä maataloutta, joten maiden suhteiden virallistaminen ei tullut täysin yllätyksenä.

Israelilaiset ovat edelleen voineet iloita suotuisissa merkeissä etenevästä yhteistyöstä rauhankumppanin Arabiemiraattien kanssa. Kauppavaltuuskunnat vierailevat siellä tiheään tahtiin ja hämmästelleet sitä innostuneisuutta, millä heidät siellä on otettu vastaan. Monet paikalliset ovat jopa opetelleet heprean kielen ja mm hotelleissa ja kauppaliikkeissä israelilaisia tervehditään hepreaksi.

Konkreettisin yhteistyön osoitus koettiin viime viikolla Jerusalemissa, kun kaupungin nimeä kantava jalkapalloseura Betar Jerushalajim sai uuden omistajan Emiraateista. Maan eliittisarjassa pelaava ja hyvin menestynyt seura oli jo jonkin aikaa kärsinyt talousvaikeuksista ja etsinyt niihin ratkaisua, kunnes tarve oli kiirinyt aina Persianlahdelle saakka. Nimittäin, jalkapallosta kiinnostunut Emiraattien hallitsijaperheeseen kuuluva sheikki Hamad bin Khalifa päätti sijoittaa seuraan 85 miljoonaa euroa, millä hän hankki itselleen puolet seuran omistuksesta.

”On kunnia omistaa jotain Israelin pääkaupungissa, joten olkoon syntynyt kauppa uusin hedelmä maidemme välisessä rauhansopimuksessa”, julisti innostunut uusi omistaja, joka asetti poikansa seuran johtokuntaan.

Seura on tunnetusti kiihkokansallismielinen, jopa arabivastainen, minkä uusi omistaja uskoo jatkossa muuttuvan. Viime päivinä Jerusalemissa on kuitenkin ollut kauppaa vastustavia mielenilmaisuja.

Kauppoja näyttää todennäköisesti syntyneen myös Emiraattien Dubaissa, missä valtaisassa messukeskuksessa oli viime viikolla kansainvälinen teknologianäyttely. Järjestäjien mukaan näyttelyn tarkoituksena oli tietoisesti uhmata koronapandemiaa ja johdattaa yritykset takaisin normaaliin arkeen.

Osallistujia oli 60:stä eri maasta kaikkiaan 1.200 näytteillepanijaa, joista israelilaisia 130. Ensimmäistä kertaa Persianlahdella julkisesti esittäytynyt israelilainen teknologia oli suuren kiinnostuksen kohteena, sillä esillä oli israelilaisen osaamisen lähes koko kirjo.

Tiedossa ei vielä ole syntyneiden kauppojen kokonaisarvo, mutta kuluttajille tarkoitetut monet arkiset teknologiaratkaisut sekä korkean teknologian hyödyt on nyt esitelty markkinoille, joille Israelilla ei aikaisemmin ole ollut pääsyä.

Ennen tätä näyttelyä Israel oli jo ehtinyt esitellä viikko sitten kertomani ilman hapesta vettä tuottavan laitoksen lisäksi hedelmäpuista sadon korjaavaa automaattista laitetta, joka poimiessaan tunnistaa puista ja pensaista vain kypsät hedelmät.

Toinen on emiraattien maanviljelijöille esitelty maahan kaivettava herkkä tunnistinjärjestelmä, mikä langattomasti ilmoittaa kastelun tarpeesta. Kuumassa ja kuivassa ilmanalassa tämän kasteluvettä säästävän mutta tehokkaasti hyödyntävän järjestelmän on kerrottu kiinnostavan eri puolilla Lähi-itää ja myös muualla.

Dubai onkin hyvää matkaa kehittymässä Israelin teknologian sillanpääasemaksi, mistä käsin tavoitella mm Etu-Aasian valtaisia markkinoita.

Ja lopuksi: Israelin pohjoisosista Bi´inan kylästä oleva Alham Kazan on ilmoittanut aikovansa ensimmäisenä naisena ja arabina asettua ehdokkaaksi Israelin seuraaviin presidentinvaaleihin.

Liikenaisena tunnetulla Alham Kazanilla tiedetään olevan vastassaan ainakin kolme Israelin hallituksen entistä miespuolista ministeriä.

Vaalit järjestetään ensi heinäkuussa, jolloin nykyisen presidentin Reuven Rivlinin seitsemän vuoden virkakausi päättyy.

Rohkeuden puutteesta ei laajalle israelilaisyleisölle vielä tuntematonta Kazania voi moittia, mutta vaikeata hänen on haastaa äänestäjille tuttuja entisiä ministereitä.

Mutta liikenaisena hän voi hyvinkin olla niiden israelilaissisariensa joukossa, joiden ansiosta Israelia pidetään tänä vuonna maailman parhaimpana maana naisyrittäjille. Erityisesti poikkeavina aikoina, kuten nyt pandemia on osoittanut, naisjohtajat ovat osanneet hyvin mukautua muuttuviin haasteisiin.

Tähän päätelmään on tullut luottoyhtiön Mastercardin ylläpitämä kansainvälinen indexi, jonka tietojen tukena ovat mm Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n sekä YK:n alaisen kansainvälisen työjärjestön ILO:n tiedot.

Ja vaikeassa pandemiatilanteessa indexi nostaa esille myös poliittiset naisjohtajat, kuten Angela Merkelin sekä Sanna Marinin.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR