Rony Smolar – Israel-uutisviikko 15.6.2020

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko.jpg

Viime päivinä on näyttänyt siltä, että koronakriisin yhä ahdistellessa Israel on ajanut itsensä tukalaan diplomaattiseen tilanteeseen, josta seuraukset voivat ulottua ystävien menettämisestä aina vastikään kootun hallituksen pystyssä pysymiseen.

Kyseessä nimittäin on aikaisemmin kertomani Israelin hallituksen suunnitelma aloittaa ensi kuussa merkittävät alueliitokset kiistellyllä Jordanjoen länsirannalla.

Tuolla kuuden päivän sodassa 1967 Jordanian menettämällä alueella valtaväestön muodostavat palestiinalaiset. Koska alue on Israelin turvallisuuden kannalta tärkeä, on sinne vuosikymmenien kuluessa ikään kuin ulkovartioasemiksi perustettu israelilaisten asuttamia siirtokuntia, joiden yhteinen asukasmäärä on kasvanut lähes puoleen miljoonaan.

Kun turvallisuuden lisäksi Israel katsoo alueen Raamatun mukaisesti kuuluvan juutalaisvaltiolle, niin kiista itsenäisyyttä tavoittelevien palestiinalaisten kanssa on syvä ja tunteita kuohuttava.

Israelissa on 53 vuoden jälkeen tänä päivänä lähes mahdotonta nähdä itärajan palautettavan ennen sotaa myötäileville rajoille ja naapurivaltion muuttuvan nykyisestä Jordanian kuningaskunnasta Palestiinan valtioksi.

Pitkään muhinut ongelma johtuu siitä, että Länsiranta jaettiin 1990-luvulla yhteisymmärryksessä palestiinalaisten kanssa kolmeen väliaikaiseen hallintoalueeseen, josta valtaosa jäi Israelin armeijan alaisuuteen.

Lopullisista aluejärjestelyistä oli tarkoitus sopia osapuolten rauhanneuvotteluissa, mutta useiden yritysten jälkeen ne ovat jo vuosia olleet katkenneina eikä merkkejä neuvottelujen uudelleen aloittamisesta ole näköpiirissä.

Paluun neuvottelupöytään tekee lähes mahdottomaksi myös Israelin vastanimitetyn hallituksen ohjelma, missä mainitaan käsillä olevat alueliitokset, ja jotka myös sisältyvät amerikkalaisvetoiseen Lähi-idän laajempaan rauhansuunnitelmaan.

Lähi-idän rauhoittamiseen sekä alueellisen hyvinvoinnin lisäämiseen tähtäävä suunnitelma on nyt vaarassa kaatua Israelin alueliitoksiin, joita vastustetaan nyt eri puolilla.

Paineita on kohdistunut niin pääministeri Netanjahua kuin presidentti Turmpia kohtaan, kun jopa ystävällismieliset valtiot ovat vedonneet liitosakeiden peruuttamiseksi.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas kävi juuri viime viikolla Israelissa muistuttamassa suunnitelman seurauksista, jotka voisivat vaarantaa Israelin kauppasuhteet EU:n kanssa. Samalla hän EU:n tulevan puheenjohtajamaan edustajana epäili joidenkin jäsenvaltioiden voivan päätyä rankaisemaan Israelia tunnustamalla Palestiinan valtion.

Myös Israeliin viime aikoina lähentyneet Persianlahden maltilliset arabivaltiot ovat varoittaneet suhteiden palautuvan viileiksi, jos Israel toteuttaisi suunnitelmansa.

Arabimaissa uskotaan levottomuusaallon pyyhkäisevän koko alueen yli ja johtavan ääriliikkeiden voimistumiseen. Se vaarantaisi jopa vakaina pidettyjä arabihallintoja, mikä lopulta vaikuttaisi myös Israelin omaan asemaan Lähi-idässä, toteaa eräs Emiirikuntien diplomaatti israelilaiselle lehdelle antamassaan harvinaisessa haastattelussa.

Israelissa on viime päivinä avoimesti käsitelty kysymystä siitä, kumpi on nyt tärkeämpi, suhteiden normalisointi Saudi Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa sekä diplomaattisuhteiden säilyttäminen ystävien kanssa vaiko alueliitokset Länsirannalla.

Yleisenä vastauksena on ystävien ja hyvien ulkosuhteiden vaaliminen, kun kerran alueliitoksille ei periaatteessa ole aikataulua, vaikka amerikkalaissuunnitelmassa niille heinäkuusta lähtien näytetäänkin vihreätä valoa.

Mutta diplomaattisen pelisilmän omaavalla Netanjahulla on tiukka aikataulu ja liitoksilla on kiire, sillä hänen ystävänsä, republikaani Trumpin uudelleenvalinta näyttää tällä hetkellä kovin epävarmalta eikä demokraattihallinnon uskota lämpenevän liitosajatukselle. Siksi käsillä on Netanjahun mukaan nyt historiallinen hetki.

Netanjahun ongelmana on kuitenkin se, ettei hän ole pettymyksekseen saanut hyviä uutisia ystäviltään Yhdysvalloissa, missä vaikutusvaltaiset juutalaisjärjestöt ja yksityishenkilöt ovat kyseenalaistaneet, jopa tuominneet Israelin hallituksen suunnitelmat.

Kokeneen Netanjahun uskotaan kuitenkin laskelmoivan, että vastustajien, niin juutalaisten kuin arabien kielteisyys laantuu ajan myötä samalla tavoin, kuin kävi yhdistyneen Jerusalemin julistamisessa Israelin pääkaupungiksi, tai Syyrialta vallattuja Golanin kukkuloita liitettäessä Israeliin tai Yhdysvaltojen siirrettyä suurlähetystönsä Jerusalemiin.

Siis, Netanjahun ajatusjuoksua mukaillen: Paljon melua tyhjästä!

Mutta Netanjahu pelaa myös hallituspolitiikallaan ahdistellen hallituskumppaniaan Sinivalkoisten johtajaa, puolustusministeri Benny Gantzia, joka ei ole syttynyt alueliitoksille.

Netanjahu tiedostaa hyvinkin, että Gantzin lähtö hallituksesta tietäisi yhtenäishallituksen kaatumista sekä uusia vaaleja. Se ei tällä hetkellä juurikaan huolestuta Netanjahua, kun hänen johtamansa oikeisto on viimeisimmässä mielipidetiedustelussa selvästi lisännyt kannatustaan ja voisi hyvinkin muodostaa hallituksen ilman Gantzin keskusta-vasemmistoa.

Mutta Netanjahu tarvitsee Gantzia antamaan hallituksesta maltillisemman kuvan ja näyttääkin siltä, että Gantz on lähiaikoina lähdössä Jordaniaan, missä tilanteesta huolestunut kuningas Abdullah on jo uhannut diplomaattisuhteiden katkaisemisella.

Matka olisi poikkeuksellinen, sillä maiden välillä ei vuosiin ole ollut ministerivierailuja.

Israel pyrkii jännittyneessä nykytilanteessa myös muulla tavalla vaalimaan suhteitaan niin Jordaniaan kuin yhä salaisina pidettyjä suhteitaan Saudia Arabian kanssa.

Nimittäin, kyseessä on muslimimaailman kolmanneksi pyhimmän Temppelinvuoren hallintoon liittyvä kiista, missä osapuolena ei ole Israel, vaan muutamat muslimimaat sekä palestiinalaishallinto.

Rauhansopimuksen mukaisesti naapurimaa Jordanian johtaa Israelin valvonnassa Temppelinvuorta hallinnoivaa islamilaista säätiötä eli wakf´ia. Asetelma on toiminut, kunnes Israelin lehdistö paljasti vastikään Turkin hivuttautuneen avokätisillä raha-avustuksillaan mukaan hallintoon, mistä Jordania on syvästi närkästynyt.

Siksi asemastaan huolestunut Jordania on joutunut kääntymään Israelin ja myös Yhdysvaltojen puoleen rajoittaakseen Turkin vaikutusta palestiinalaisten ylläpitämällä pyhällä paikalla. Ratkaisu on nyt löytynyt Israelin ja Saudi Arabian lämmenneistä suhteista ja niin saudien on sallittu liittyä säätiöön, jotta Jordania säilyttäisi siinä keskeisen asemansa. Myös Saudi Arabian naapurit Arabiemiraatit sekä Bahrain tukevat tätä ratkaisua.

Israel on viime päivinä tarjonnut myönteisyyttä myös palestiinalaishallinnolle, mutta huonoin tuloksin. Aiotuista alueliitoksista närkästynyt palestiinalaishallinto on edelleenkin kieltäytynyt vastaanottamasta Israelin sopimuksen mukaisesti hallinnolle keräämiä satojen miljoonien vero- ja tullimaksupalautuksia.

Asenne hieman oudoksuttaa, kun palestiinalaishallinto on vaipunut syvään talouslamaan eikä esim. toukokuun palkkoja ole kyetty maksamaan suurelle virkakunnalle.

Israelin tarjous lainottaa palestiinalaishallintoa yli 200 miljoonalla dollarilla on myös saanut torjuvan vastauksen.

Sen lisäksi palestiinalaiset torjuivat jo toisen Tel Avivin kentälle laskeutuneen avustuslennon Dubaista. Syyksi ilmoitettiin, ettei tästäkään lennosta oltu etukäteen sovittu palestiinalaishallinnon kanssa.

Mutta huonot uutiset kertovat koronaepidemian toisen aallon olevan todella nyt käsillä, sillä niin jyrkästi ovat uudet tartuntatapaukset Israelissa viime päivinä lisääntyneet.

Nyt puhutaan yli 200:sta uudesta tartunnasta vuorokaudessa ja viranomaiset ovat ajoittaneet tämän uuden vaiheen runsaat kaksi viikkoa sitten vietettyyn Shavuot-viikkopyhään, jolloin ihmiset olivat lähemmissä kosketuksissa toistensa kanssa.

Siksi Jordanjoen länsirannan alueliitoksiin viime aikoina keskittyneen Netanjahun oli viikolla palattava televisioruutuihin muistuttamaan israelilaisia suojamääräysten noudattamisesta.

”Virus tottelee vain niitä, jotka tottelevat viranomaisten määräyksiä”, oli hänen kipakka viestinsä.

Näyttäänkin siltä, että Israelissa joudutaan lähipäivinä päättämään paluusta joihinkin sulkutoimiin.

Mutta Israeliin ja Israelista välittyi myös hyviä uutisia, mutta valitettavaa olisi, jos arabimaista tulevat viestit aluekiistojen takia jäisivät huomiotta.

Esimerkiksi Saudi Arabian hengellisen johtajan ja maailman Muslimineuvoston pääsihteerin, tohtori Mohammed al-Issan tuore julkilausuma veti puoleensa niin Israelin kuin juutalaisen maailman huomion.

Avoimessa viestissään hän totesi, että juutalaisten ja muslimien tulee yhdessä rakentaa siltoja kohti vuoropuhelua. ”Vuosisatoja elimme sulassa sovussa kuin siskot ja veljet, kunnes erimielisyydet asettuivat väliimme. Olen ottanut tehtäväkseni rakentaa näitä siltoja ja samalla taistella juutalaisvastaisuuden kitkemiseksi maapallolta”, sanoi muslimivaikuttaja, joka aiemmin tänä vuonna oli tutustunut juutalaisten kohtaloksi tulleeseen Auschwitzin keskitysleiriin Puolassa.

Hyviin uutisiin voi lukea myös pikaista hoitoa tarvinneen kymmenen päivän ikäisen syyrialaislapsen lennättämisen viime viikolla Israelin sairaalaan.

Syyrialaispakolaisten leirillä Kyproksella syntyneellä poikavauvalla todettiin sydänvika, jota paikalliset terveysviranomaiset yrittivät aluksi hoitaa mutta lopulta totesivat paremman asiantuntemuksen löytyvän lähellä sijaitsevasta Israelista.

Israelin Kyproksella oleva suurlähettiläs tuli avuksi ja hoiti pikaisesti tarvittavat erikoisjärjestelyt, kuten koronarajoitteisen maahantulon ohituksen. Samalla hoitohenkilökunta oli hälytysvalmiudessa vastaanottamaan pikku potilaan.

Lapsi yhdessä syyrialaisen isänsä kanssa lennätettiin ambulanssilennolla Israeliin ja Tel Avivin lähistöllä sijaitsevaan Sheban sairaalaan, missä lapselle on tehty sydänleikkaus. Isä jää poikansa toipumisen ajaksi Israeliin.

Tällainen humanitaarinen apu tuli Israelille lähes rutiiniksi Syyrian sisällissodan riehuttua toissatalvena aivan maiden rajalla.

Silloin Israel hoiti parituhatta syyrialaissiviiliä siitä huolimatta, että maat ovat toistensa vihollisia.

Ja lopuksi samassa myönteisessä hengessä: Välimeren rannalla sijaitsevassa Ashdodin kaupungissa toimii pieni eläintarha, missä kehitysvammaiset lapset voivat olla vuorovaikutuksessa hoivaa tarvitsevien loukkaantuneiden pieneläinten kanssa.

Erityisopetusta ja vammaisten asumista tukeva järjestö on vastikään aloittanut uuden hoitomuodon vammaisille lapsille sekä hoivaa tarvitseville eläimille.

Tämä on saanut hyvin innostuneen vastaanoton ja eläintarhassa käy päivittäin noin 40 lasta, jotka asiantuntijoiden hämmästykseksi samastuvat hoivaa tarvitsevien eläinten kanssa.

Lapset osoittavat herkästi kiintymystään, jopa rakkauttaan näitä elämiä kohtaan ja mikä yllättävintä, myös eläimet aistivat tämän vuorovaikutuksen. Vammaisten lasten on selvästi todettu ymmärtävän näitä hoivaa tarvitsevia eläimiä ja mm. koronan liikuntaa rajoittavien määräysten vallitessa lapset ja heidän vanhempansa ovat huolestuneina soitelleet ja tiedustelleet lemmikkieläinten vointia.

Hoitomuodosta hyviä kokemuksia saanut järjestö ilmoittaa aikovansa lähiaikoina avata tällaisia pieneläintarhoja myös muualle Israeliin.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR