Rony Smolar – Israel-uutisviikko 16.3.2020

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Koronavirus ja vaalien jälkeinen sekava poliittinen tilanne ovat viime päivinä olleet israelilaisten arkea, eikä kumpaakaan ole saatu kunnolla hallintaan. Ainoa hyvä puoli tässä kuitenkin on se, että pitkästä politikoinnista hämilleen joutuneen väestön edut vihdoin huomioidaan. Se näkyy ja kuuluu nopeasti löytyneestä kansallisesta yhteishengestä, mihin ei niinkään vaalitulos, vaan yhä leviävä koronavirus on pakottanut.

Pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi torstai-iltana televisiossa, ja toisti sen vielä lauantai-iltana ääneen sen, mitä israelilaiset olivat pelänneet mutta myös toivoneet. Nimittäin, maa on viruksen seurauksena ajautunut kansanterveyden ja -talouden osalta historiansa pahimpaan poikkeustilaan, minkä takia tilanne vaatii poliittisten voimien yhdistämistä. Netanjahu kutsuikin opposition puoleksi vuodeksi yhteiseen hätätilahallitukseen, missä salkut jaettaisiin tasan.

”Sysätkäämme sivuun poliittiset erimielisyytemme ja yhdistäkäämme voimamme viruksen aiheuttamien vaikeuksien voittamiseksi, sillä sitä kansamme meiltä odottaa”, oli Netanjahun osoittama vetoomus oppositiojohtaja Benny Gantzille.
Edellisen kerran tällainen hätätilahallitus muodostettiin 53 vuotta sitten, jolloin suurilukuiset arabiarmeijat uhkasivat Israelia sodalla, mikä kuusi päivää kestettyään lopulta päättyi Israelin murskaavaan voittoon.

Israelilaiset ovat sodista ja eri kriiseistä johtuen oppineet elämään poikkeuksellisissa oloissa, mutta viruksen pelätty leviäminen koko väestöön on nyt aivan eri vakavuusaste.

Tässä poikkeustilanteessa presidentti Reuven Rivlin aloitti eilen tunnustelut hallituksen muodostajan löytämiseksi. Kokenutta Netanjahua on kuitenkin vaikeata ohittaa, minkä lisäksi hän on vallitsevassa virustilanteessa ottanut itselleen hallituksen tiedotusvastuun ja siten iltaisin saanut näkyvyyttä mm. television uutislähetyksissä.

Isällisesti hän, jopa havainnollisesti, neuvoo miten ihmisten tulisi toisiaan tervehtiä, miten pitää välimatkaa, mihin yskitään ja aivastetaan ja milloin ja miten pestään kädet. Näitä media sitten toistaa tietoiskuissaan.

Netanjahua on kiitelty tiiviistä paneutumisesta vallitsevaan kriisiin. Hänen kerrotaan työskentelevän lähes kellon ympäri ja pitävän yhteyttä eri toimijoihin ja asiantuntijoihin, jopa ulkomaita myöten.

Mutta se ei kuitenkaan ole poistanut sitä tosiseikkaa, että korruptiosta syytettynä häntä odottaa oikeudenkäynti, jonka piti alkaa tänään. Poikkeustilanteesta johtuen se viime hetkellä kuitenkin päätettiin lykätä kahdella kuukaudella, jotta Netanjahu ja hallituksen ministerit voisivat keskittyä virustorjunnan vaatimiin toimiin.

Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä oikeusistunnon lykkäämisestä, sillä Netanjahun uskottiin jo ennalta tukeutuvan viivytystaktiikkaan. Nyt koronaviruksen tuomat poikkeukselliset olosuhteet sekä Netanjahulle myötämielinen oikeusministeri pelastivat hänet näyttäytymästä israelilaisten silmissä kiusallisessa asetelmassa, missä maan istuva pääministeri nähtäisiin tuomareiden edessä.

Netanjahun kutsu yhtenäishallitukseen ei juurikaan ollut innostanut oppositiota eikä sen johtajaa Benny Gantzia, joka ei pitänyt Netanjahun kutsua vilpittömänä eikä rehellisenä. Siksi Gantz on pyrkinyt muodostamaan vaalituloksen pohjalta hallituksen, jopa vähemmistöhallituksen. Hänen johtamansa opposition rivit olivat viime päivinä rakoilleet jopa niin, että vaaleissa savutettu kolmen paikan etumatka oli välillä supistunut tasatulokseen Netanjahun johtaman oikeistoryhmän kanssa.

Mutta eilen alkuillasta näytti taas siltä, että Gantz olisi sittenkin hankkinut parlamenttienemmistönsä takaisin ja että hän voisi saada presidentiltä hallituksen muodostamistehtävän.

Kuultuaan eilen kakkia parlamenttiin Knessetiin valittujen puolueiden edustajia presidentti Rivlin antanee hallituksen muodostamistehtävän myöhemmin tänään Benny Gantzille.

Eilisten tapaamisten jälkeen presidentti halusi tyynnytellä pitkän ja uuvuttavan vaalikierteen kourissa ollutta maan väestöä sekä torjua uhkaamassa olleet neljännet vaalit:

”Elämme nyt poikkeuksellisia aikoja, niin poliittisesti, taloudellisesti kuin kansallisen terveyden ja yhtenäisyyden kannalta. Haluan kuitenkin painottaa, että kokemamme poikkeustilanteet eivät milloinkaan ole tapahtuneet maamme demokratian kustannuksella, vaan olemme yhteiskuntana joka kerta tulleet niistä vahvemmiksi”, olivat presidentti Rivlinin rohkaisevat sanat israelilaisille.

Nyt kysytäänkin suostuisiko Gantz nykytilanteessa tarjoamaan Netanjahulle mukaantuloa yhtenäishallitukseen, vai olisiko se hänelle ainut vaihtoehto. Nimittäin. Israelissa on yleistynyt vaatimus yhteiseen hiileen puhaltamisesta, vaikka vaalitaiston aikana miehet olivat ottaneet hyvin kärkevästi yhteen.

Tämänhetkinen tilanne Israelissa poikkeaa muista koronaviruksen kanssa kamppailevista maista, sillä maassa ei yli vuoteen ole ollut toimivaa hallitusta. Tämä korostuu erityisesti viruksen torjuntaan liittyvissä toimissa, missä virkamiehet ja terveysalan asiantuntijat, eikä hallitus, heti alussa ottivat viruksen tosissaan. Virustilanteen on vakuutettu nyt olevan tehohoidossa sekä viranomaisten hallinnassa.

Tiedossa olevia tartuntatapauksia on tähän aamuun mennessä 213, eli jonkin verran vähemmän kuin Suomessa. Kahden sairastuneen tila on vakava mutta kuolemantapauksia ei vielä ole ollut.

Hoitokeinot ovat monet ja hoitopaikkoja on viranomaisten mukaan riittävästi. Mutta, kuten Suomessa, niin hoitohenkilökunnan altistumisen pelätään vaikuttavan resursseihin. Siksi henkilökuntaa pyritään pitämään terveenä ja heitä jatkuvasti testataan. Tällä hetkellä 2.500 terveydenalan henkilöä on Israelissa karanteenissa.

Lauantai-iltana televisiossa esiintynyt Netanjahu kertoi israelilaisille karun totuuden: Israelilaiset ovat nyt kohdanneet näkymättömän vihollisen, minkä seurauksena ihmisten arki tulee radikaalisti muuttumaan ja siihen tulee mukautua.
Toistaiseksi kaikki oppilaitokset ja päiväkodit ovat eilisestä lähtien suljetut, kaikki yli kymmenen hengen kokoontumiset on kielletty, samoin yleisötilaisuudet ja suuret hartaushetket synagogissa. Tänään suljetaan kaikki kokoontumispaikat, kuten kauppakeskukset, kuntosalit, kahvilat ja ravintolat ja työpaikoille tulee mennä vain työtehtävien sitä vaatiessa. Muuten viranomaiset kannustavat etätyöhön.

Ja tapaamisten sijasta ihmisiä kehotetaan videoyhteyksien välityksellä pitämään yhteyttä toisiinsa. Viranomaiset vakuuttavat, että virustilannetta seurataan tarkoin ja vastatoimet kohdennetaan aina tarpeen mukaan.

Kaupoista vain ruokakaupat ovat jatkossakin auki, samoin, apteekit ja pankit, mutta ihmisten tulee tartunnan välttämiseksi kaikissa tilanteissa pitää toisiinsa vähintään kahden metrin välimatka. Julkisen liikenteen jatkumisesta tehdään päätös myöhemmin tänään.

Tehostettuun virustorjuntaan kuuluu myös se, että Israel on poikkeuksellisella ratkaisulla eristänyt itsensä muusta maailmasta määräämällä kaikki maahan tulevat, siis myös turistit, 14 vuorokauden eristyksiin, mikä ilman karanteenipaikkaa estää maahantulon.

Viruksen tartuttamista maista Israel oli ensimmäinen, joka otti tämän torjuntakäytännön, ja nyt moni muu maa, viimeksi Norja noudattaa samaa käytäntöä. Israelissa se on johtanut ulkomaalaisten lentoyhtiöiden, myös Finnairin, matkojen peruutuksiin.

Iltaisin televisioiden ääreen kokoontuneille israelilaisille Netanjahu ilmoitti viranomaisten aikovan jatkossa ottaa käyttöön poikkeuksellisen tiukat toimet, joista eräs on terroritorjunnassa käytettävä seurantateknologia. Viranomaiset joutuvat kuitenkin ottamaan huomioon yksityisyyden suojaa määrittelevien lakien mukaiset rajoitukset ja siksi aiotusta seurannasta jonkin verran joustetaan.

Mutta terveystilanteen lisäksi hallituksen huolet ovat maan kasvavissa talousvaikeuksissa. Toimitusministeristönä toimiva hallitus pyrkii nyt eri velkaelvytysratkaisuilla ja matalilla koroilla pitämään maan talous pystyssä sekä vähentämään niin työntekijöiden kuin työnantajien tuntemaa ahdinkoa.

Työmarkkinoilla on jo ilmennyt rauhattomuutta, kun palkattomat lomautukset hiertävät eri aloilla. Hallitus on lähipäivinä kuitenkin luvannut löytää tähän tilapäisratkaisun ja vakuuttanut eri sosiaalirahastoista löytyvän varoja.

Yli kahden miljoonan koululaisen ja nuoren nyt jäätyä kotiin, osa etäopetukseen, ovat radio ja televisio sekä verkkopalvelimet päättäneet panostaa heidän viihdyttämisekseen. Puhtaasti lastenohjelmien ja opetusohjelmien lisäksi teknologiasta otetaan nyt irti se, mitä vuorovaikutuksella on mahdollista.

Näin, yhteyksien kautta kanavilla järjestetään mm. tieto- ja kirjoituskilpailuja sekä viihdeohjelmaa ja opetusta. Monet tunnetut viihdetaiteilijat ja kulttuuri-ihmiset ovat tarjoutuneet mukaan tähän toimintaan. Ja tietenkin lasten vanhemmat ovat kiirehtineet hankkimaan pelejä, leluja ja kirjoja.

Israelissa on myös otettu käyttöön Persianlahden sodan aikana 1991 keksitty hiljainen radioasema, joka herää ääneen, kun jokin tärkeä viranomaistiedote tai muu tilanteeseen kuuluva tieto halutaan julki. Tämä palvelee erityisesti maan ortodoksijuutalaisia, joilta radion kuunteleminen on sapattina kielletty.

Samalla kun Israelissa on vaadittu Etelä-Korean kaltaisia laajoja ja tehokkaampia testaustoimia, niin virustilanne Lähi-idässä on viiveellä ja melko tehottomasti otettu viranomaisten hallintaan. Tiiviillä alueella tätä seurataan Israelissa tarkoin. Yhteistyö palestiinalaishallinnon kanssa on käynnistynyt ja Jordanian ja Egyptin vastaiset rajat on tarkassa valvonnassa suljetut. Naapuri Syyria ilmoittaa, ettei maassa toistaiseksi ole havaittu koronaa, mikä vaikuttaa epäilyttävältä, kun maan tiedetään olevan läheisessä kanssakäymisessä viruksen saastuttaman Iranin kanssa.

Alun salailun ja viivyttelyn jälkeen Iran onkin nyt myöntänyt olevansa nopeasti ja laajalle levinneen koronaviruksen kourissa. Yli 700:n on kerrottu kuolleen ja yli 13.000:n saaneen tartunnan; jopa hallinnon huipulla olevia on virukseen kuollut tai saanut tartunnan.

Muualla Persianlahdella on vanhuksia kehotettu pysymään kodeissaan ja työntekijöitä etätyöskentelyyn. Lisäksi Saudi Arabia on kahdeksi viikoksi keskeyttänyt kaikki maahan saapuvat lennot.

Ja lopuksi sopivasti aamun aiheeseen: Tel Avivin itäpuolella sijaitseva Sheban keskussairaala on tunnetun amerikkalaislehden Newsweekin terveysalan vuotuisessa äänestyksessä nimetty maapallon yhdeksänneksi parhaimmaksi sairaalaksi. Sijoitus parani vuoden takaisesta yhdellä.

Sairaala on Israelin suurin ja siellä hoidetaan vuosittain yli puolitoista miljoonaa ihmistä. Sheba-sairaala on myös kliinisen tutkimuksen suurin keskus, ja maapallolla sairaala on sydäntautien, syövän sekä aivotutkimuksen johtavia keskuksia. Sheba on viime aikoina keskittynyt myös ajankohtaisen koronaviruksen saloihin.

Uusien lääkkeiden ja hoitojen löytämiseksi sairaala on tunnettu myös kansainvälisestä tutkimusyhteistyöstään maapallon suurimpien lääkevalmistajien kanssa.

Amerikkalaislehden äänestykseen osallistui kymmeniätuhansia lääke- ja terveysalan ammattilaisia eri puolilla maapalloa. Valintaan vaikuttivat myös sairaaloista kerätyt asiakaspalautteet.

Äänestyksen kärjessä oli kolme amerikkalaissairaalaa, joista toistamiseen parhaana pidettiin Mayo-sairaalaa. Parhaimpien joukosta löytyi sairaaloita myös Kanadasta, Saksasta ja Sveitsistä.

Ja aivan lopuksi: Kansainvälisessä sosiaalisessa mediassa eli verkossa kiertää paraikaa salaliittoteoria, mikä mukaan juutalaisten väitetään keksineen koronaviruksen! Kuinkas muuten! Väitettiinhän Euroopassa aikoinaan riehuneen ruton olleen juutalaisten aiheuttama. Eli, onko mikään muuttunut?

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar