Patmos-blogi

Apinarokko – mitä siitä?

Marja Rantanen Marja Rantanen on lääketieteen tohtori ja Patmos Lähetyssäätiön lähetyslääkäri.
Julkaistu:

Samalla kun terveysviranomaiset Suomessa ja laajemmin Euroopassa varoittavat mahdollisesti kesäksi tulevasta uudesta korona-aallosta viruksen Omikron BA.5 variantin myötä, maailmalla oudosti leviävä apinarokko herättää kysymyksiä.

Apinarokko on 1950-luvun lopulta saakka tunnettu isorokon sukuinen tauti, jota esiintyy kotoperäisenä villieläimissä Länsi- ja Keski-Afrikassa. Tauti löytyi laboratoriossa pidetyistä apinoista, joskin sen varsinaisia kantajia ovat jyrsijät ja muut pikkunisäkkäät. Afrikassa apinarokko on viime vuosikymmeninä aika ajoin tarttunut eläimistä ihmisiin, mutta huonosti ihmisestä toiseen. Länsimaissa sitä on tavattu yksittäisinä tapauksina matkustamiseen ja eksoottisten eläinten kauppaan liittyen. Yhdysvalloissa vuonna 2003 apinarokko tarttui Ghanasta tuoduista villieläimistä preeriakoiriin, joista tartunnan sai tiettävästi 79 henkilöä.

Apinarokon taudinkuvasta ja -kulusta

Apinarokko on kuumetauti, johon liittyy päänsärkyä, lihaskipuja, vilutusta ja väsymystä, sekä erityisempinä piirteinä suurentuneita imusolmukkeita ja rokko, missä ihomuutokset usein alkavat kasvoista ja leviävät muualle kehoon ensin laikkuina, sitten vaiheittain näppyinä, vesikelloina, märkärakkuloina, joiden puhjettua muodostuu rupi. Rakkuloita on myös kämmenissä ja jalkapohjissa. Rokosta voi jäädä arpia.

Apinarokossa rakkulat sisältävät virusta rupivaiheeseen asti. Virusta voi olla myös sairastuneen ruumiin nesteissä ja eritteissä.

Virus siirtyy toiseen ihmiseen kosketuksessa ihohaavaumien tai limakalvojen – silmien, nenän ja suun – kautta. Yskäisy tai aivastelu voi levittää virusta pisaratartuntana. Viruksen leviämisestä ilmateitse ei ole varmuutta (WHO).

Taudin itämisaika on muutamasta päivästä kolmeen viikkoon.

Useimmat sairastuneet toipuvat muutamassa viikossa.

Apinarokon kuolleisuus Afrikassa vaihtelee 10/100 ja 1/100 välillä. Keski-Afrikassa virus on ollut vaarallisempi kuin Länsi-Afrikassa. Länsimaissa hiljattain puhjenneissa tautiryppäissä ei vielä ole raportoitu kuolleita.

Apinarokkoa ilman suoraa yhteyttä Afrikkaan

Mikä nyt on erikoista apinarokon leviämisessä, on taudin yllättävä ilmestyminen yli kahdessakymmenessä maassa ilman suoraa yhteyttä Afrikan matkoihin tai villieläimiin. Runsaan kahden viikon aikana varmistettuja tai todennäköisiä apinarokkotapauksia on kirjattu Euroopassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa ja Australiassa nelisen sataa, mikä määrä Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan on varmaankin vain jäävuoren huippu. Tilanteen ennakoidaan kehittyvän nopeasti.

Virusta kartoitetaan  

Portugalilaiset virustutkijat selvittivät nyt muutamalta sairastuneelta ottamiensa näytteiden avulla viruksen geneettistä rakennetta voidakseen päätellä sen alkuperän. Kyseessä on orthopoxvirus, isorokkoviruksen ja lehmänrokkoviruksen sukulainen. Jokaisen otetun näytteen mukaan virus oli läpikäynyt noin viisikymmentä mutaatiota verrattuna muutama vuosi sitten Britanniassa eristettyyn apinarokkovirukseen, mistä se näyttää kehittyneen. Tuo aiemmin Britanniassa tunnistettu apinarokkovirus oli tullut maahan Nigeriassa sairastuneen matkustajan mukana. Vuonna 2018 – 2019 tuo virustyyppi levisi myös Israeliin ja Singaporeen aiheuttamatta laajempaa epidemiaa.

Mutaatioiden määrä on tutkijoiden mukaan suuri, kun kyseessä on luonnostaan melkoisen stabiili DNA-virus. Virologit puhuvat jo ’hyper-mutatoituneesta’ virusmuunnoksesta.

Tri Emilia Skirmutt, virologi Oxfordin yliopistossa, myös havaitsi joidenkin viruksen osien kokeneen useita mutaatioita ja deleetioita. Asiantuntijoiden mukaan nämä muutokset ovat voineet lisätä viruksen kykyä tarttua ihmisestä ihmiseen.

Viime vuoden lopulla tanskalainen isorokkorokotteen valmistaja, mikä rokote tehoaa myös apinarokkoon, varoitti apinarokkotartuntojen lisääntyneen ihmisten välisissä kontakteissa. Tämän Bavarian-Nordic lääkeyhtiön tutkijat arvelivat tapausten lisääntymisen johtuvan viruksen ’geneettisestä evoluutiosta’.

Tutkijat tietysti pyrkivät edelleen selvittämään tarkemmin viruksen perimää. WHO ilmoitti viikko sitten, että merkkejä viruksen muuttumisesta ei ole.

Epidemian alku 

Portugalin Kansallinen terveysinstituutti Lisbonissa, missä apinarokkoviruksia analysoitiin, päätteli monessa maassa puhjenneen taudin todennäköisesti alkaneen yhdestä sairastuneesta tilanteessa, jossa virus saattoi tarttua moneen henkilöön.

WHO:n asiantuntija David Heymann, joka aiemmin johti Maailman terveysjärjestön hätätilanteiden osastoa, arvioi apinarokon ’sattumanvaraisen’ puhkeamisen liittyvän kahteen hiljattain toteutettuun festivaaliin Espanjassa ja Belgiassa. Gran Canarialla 5. – 15. toukokuuta pidettyyn pride festivaaliin osallistui n. 80 000 ihmistä Britanniasta ja muualta Euroopasta. Monet nyt ilmaantuneet apinarokkotapaukset on liitetty siihen. Espanjan terveysviranomaiset ovat liittäneet useita tapauksia yhteen tiettyyn ’saunaan’ Madridissa. Belgiassa kolme apinarokkotapausta on liitetty isoon ’fetishi’ festivaaliin Antwerpenissa, mikä pidettiin 5. – 8. toukokuuta. Tilaisuuden järjestäjät sanoivat, että heillä oli syytä olettaa viruksen tulleen festivaaleille ulkomaisten vieraiden myötä.

Tri Heymann, joka myös toimii professorina Lontoon Hygienian ja trooppisen lääketieteen laitoksessa, piti hyvin mahdollisena, että ”paikalla oli joku, joka oli saanut tartunnan, jolle kehittyi rakkuloita sukuelimiin, käsiin tai muualle kehoon, ja sitten hän levitti tautia toisiin seksuaalisen tai läheisen fyysisen kontaktin kautta.”

”Sitten tulivat nämä kansainväliset tapahtumat, jotka lähettivät tartunnan ympäri maailmaa, Yhdysvaltoihin ja Euroopan maihin.”

Tällainen arvioitu taudin leviämistapa poikkeaa taudin tyypillisestä kulusta Keski- ja Länsi-Afrikassa, missä ihmiset saavat tartunnan yleensä villieläimistä, kuten jyrsijöistä ja apinoista.

Ketä tauti koskee?

Britannian terveysviranomaisten mukaan suurin osa tunnetuista apinarokkotapauksista Euroopassa on todettu miehillä, jotka ovat harjoittaneet seksiä miesten kanssa, mutta kuka tahansa voi saada tartunnan läheisessä kontaktissa sairastuneeseen, hänen vaatteisiinsa tai vuodevaatteisiinsa.

Tauti on vaarallisempi lapsille ja raskaina oleville.

Voiko apinarokkoa ehkäistä?

Isorokkorokotteiden on todettu olevan 85-prosenttisesti tehokkaita apinarokon ehkäisyssä.

Alun perin isorokkorokotteessa käytettiin lehmänrokkovirusta, sittemmin vaccinia-virusta, jonka alkuperä on epäselvä. Mahdollisesti kyseessä on isorokko- ja lehmänrokkohybridivirus.

Eurooppalainen bioteknologialaitos Bavarian-Nordic tekee isorokkorokotetta muunnellun vaccinia-viruksen pohjalta kauppanimillä Imvanex (Eurooppa) ja Jynneos (Yhdysvallat).

Rokotteita on vähän, koska isorokko on virallisesti maailmasta hävitetty tauti. Rokotetta on käytetty satunnaisten apinarokkotapausten yhteydessä. Nytkin terveysviranomaiset esimerkiksi Britanniassa tarjoavat isorokkorokotetta apinarokkoon sairastuneiden kontakteille.

Hoidosta

Apinarokko paranee yleensä virustaudeille tavanomaisessa oireenmukaisessa perushoidossa muutamassa viikossa. Jotkut viruslääkkeet voivat toimia apinarokossa lyhentäen taudin kestoa. Näihin kuuluu tecovirimat, mikä hyväksyttiin tammikuussa 2022 EU:ssa apinarokon hoitoon. AIDS hoidossa käytettyä cidofovir injektoitavaa lääkettä on myös käytetty apinarokossa Yhdysvaltojen tautien kontrolli- ja ehkäisyviranomaisen (CDC) mukaan.

Miten huolestuttavaa?

Eri maissa terveysviranomaiset pitävät laajan epidemian tai pandemian mahdollisuutta pienenä. Silti tautia pidetään huolestuttavana sen epätavallisen tarttumisen vuoksi ihmisyhteisöissä.

WHO:ssa ei myöskään olla huolissaan maailmanlaajuisesta pandemiasta.

Yhdysvalloissa liittovaltion hallitus tilasi 13 miljoonaa annosta Jynneos rokotetta ensimmäisen apinavirustartunnan varmistuttua maassa. Rokote toimitetaan vuosina 2023 ja 2024.

Antony Faucin johtama NIAID on kaukonäköisesti tukenut apinarokkoon tehoavien lääkkeiden tutkimusta ja kehittelyä syyskuusta 2020 alkaen 10 miljoonalla US dollarilla. Tutkimuksen on määrä jatkua syyskuuhun 2025 asti. (Tieto: mm. The National Pulse, 30-5-2022.)

Wuhanin virologisessa laboratoriossa – laitoksen oman julkaisun Virologica Sinica mukaan – tehtiin helmikuusta 2022 alkaen tutkimusta apinarokkoviruksella. Tutkimuksen tarkoituksena oli koota apinarokkovirus, josta osa otettiin pohjaksi viruksen PCR tunnistuskokeelle.

Eri tavoin apinarokkoon on valmistauduttu.

Kannattaa käyttää tervettä harkintaa ja käyttäytyä viisaasti. Unohtamatta kääntymistä ainoan kaikkivaltiaan auttajamme, Luojamme ja Vapahtajamme puoleen.

Etenkin nyt maailmalla vietettävän ja Suomessa jopa tasavallan presidentin puolison suojelua nauttivan ”pride kuukauden” aikana.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (2)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. IlkkaT.O.

    ’Vastuullista uutisointia’ – omasta mielestään – harrastava päämedia YLE kertoi ensimmäisessä apinarokko-uutisoinnin yhteydessä taudin levittäjistä vain sen, että Euroopassa on ollut kaksi tautilinkoa, mainitsematta niitä ollenkaan nimeltä. Sitä vastoin ruotsalainen iltapäivälehti Expressen edellisenä päivänä kirjoitti taudin leviitäjäksi Belgiassa järjestetyn, 6-päiväisen fetissi-tapahtuman. Eikö totuudenmukainen uutisointi olisi mahdollistanut välttämään lisää mahdollisia tautikontakteja?
    Miksi valtion varoin maksetulta YLE:ltä kuulee ja lukee jatkuvasti vain ’yhden totuuden’ uutisointia? Mikä pahinta, se on uponnut myös kristikuntaamme syvälle.

  2. Päivän sana

    Johanneksen ilmestys 16:

    1 Ja minä kuulin suuren äänen temppelistä sanovan niille seitsemälle enkelille: ”Menkää ja vuodattakaa ne seitsemän Jumalan vihan maljaa maan päälle”.
    2 Ja ensimmäinen lähti ja vuodatti maljansa maan päälle; ja tuli pahoja ja ilkeitä paiseita niihin ihmisiin, joissa oli pedon merkki ja jotka kumarsivat sen kuvaa.