Patmos-blogi

Mielipide Bidenin vierailusta Israelissa. Kirjoittanut Leo Meller.

Leo Meller Leo Meller on Radio Patmoksen perustaja ja em. päätoimittaja (2023), sekä Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010).
Julkaistu:

ISRAELIIN suuntautuvat presidentilliset vierailut ovat aina merkkitapauksia.  Erikoisen totta tämä on silloin, kun vapaan maailman ykkösvaltion korkein johtaja saapuu Israeliin. Kuten nyt presidentti Bidenin suvaitessa vierailla juutalaisvaltiossa.

 

PROTOKOLLAN mukaan Israelin pääministeri tervehtii Yhdysvaltojen presidenttiä heti Air Force One lentokoneen laskeuduttua ja korkean vieraan astuttua maankamaralle. Saapuminen lähetetään tietenkin suorana lähetyksenä kansallisessa televisiossa. Katkelmia lähetyksestä nähdään globaalisti Israelin valtion television myymien valikoitujen filmivälähdysten muodossa.

Jerusalemin ja Tel Avivin välinen moottoritie on suljettu, joten presidentti ja hänen seurueensa voidaan kuljettaa Ben Gurionin kansainväliseltä lentokentältä ilman viiveitä. Jerusalemin asukkaat, jotka asuvat lähellä King David -hotellia, pääministerin kansliaa ja Yad Vashemia, saavat valmistautua hankaliin teiden sulkemisiin. Taivaalla pörräävät helikopterit ja poliisi tarjoavat runsasta ja näkyvää läsnäoloa. Vaikuttava on kunnian ja turvallisuuden osoitus vapaan maailman johtajalle.

PRESIDENTTI Joe Bidenin saapuminen Israeliin keskiviikkona heinäkuun 13. päivänä poikkesi mitä suurimmassa määrin aikaisemmista presidentillisistä vierailuista.

Bidenille Israel on pysähdyspiste ennen kuin hän lentää Saudi-Arabiaan perjantaina 15. heinäkuuta.

Toki: Biden tapaa Israelin ja palestiinalaishallinnon (PA) edustajat ennen kuin lentää Saudi-Arabiaan. Vierailu Saudiaan on ollut työn alla useiden kuukausien ajan. Israel on – näin väitetään juutalaisvaltion korkeimmilla tahoilla – lähinnä välttämätön paha.  Ja kun herkistää korvansa kuulemaan Israelin poliittista debattia Bidenin vierailun tiimoilta, törmää mielipiteisiin ja väittelyihin siitä miksi Bidenin vierailu olisi pitänyt estää tai ainakin lykätä eteenpäin.

Kirjaan seuraavaan viisi israelilaista syytä siihen, miksi näin olisi pitänyt tehdä.

  1. Israelin hallitus on siirtymävaiheessa.

On olemassa syy, miksi Yhdysvaltain presidentit yleensä pidättäytyvät itse vierailemasta Israelissa tai isännöimästä Israelin pääministereitä Amerikan mantereella Israelin poliittisten vaalien aikana.

Israelilaiset suuntaavat kohti 1. marraskuuta järjestettäviä viidensiä vaaleja kolmen vuoden sisällä.

Väliaikainen pääministeri Yair Lapid ei ole sellaisessa asemassa, jossa hän pystyisi suuriin diplomaattisiin aloitteisiin tai menettelytapamuutoksiin.

Vaikka Amerikan presidentin vierailu suunniteltiin hyvissä ajoin ennen Israelin hallituksen tuoreinta romahtamista, Bidenin läsnäolo haiskahtaa monien israelilaisten nenässä poliittiselta asioihin sekaantumiselta. Tällaisesta löytyy tuoreita muistoja ja esimerkkejä kuten vaikkapa Bill Clintonin vuonna 1996 Shimon Peresille tarjoama ei kovinkaan hienovarainen tuki. Kyseinen aktio lopulta oli kielteinen toimenpide Peresin hallitusta ajatellen ja hyödytti ainoastaan Benjamin Netanjahua, joka voitti ja kaatoi Peresin pienimmällä mahdollisella äänimäärällä. Eikä myöskään vuonna 2020 Donald Trumpin Netanjahulle osoittama ihailu auttanut lainkaan hänen Likud-puoluettaan.

  1. Pelot siitä, että palestiinalaisten terrori häiritsee vierailua.

Bidenin vierailu tapahtuu keskellä palestiinalaishallinnon jatkuvaa heikkenemistä.

Palestiinalaiset ovat valuneet syrjään maailman tärkeimpien tapahtumien kartalla Ukrainan sodan ja Iranin ydinohjelmansa vuoksi saaman huomion tähden. Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas juhlii tällä hetkellä 17. vuottaan presidenttinä. Hänen suosionsa on syöksykierteessä, mikä tekee tilanteesta kypsän terrori-iskulle, joka häiritsisi Bidenin vierailua. Eli: Abbasia palvelisi palestiinalaissävytetty veriteko jossakin Jerusalemin tuntumassa Bidenin vierailun aikana.

Sellainen on Lähi-itä: se, mikä kaikkialla muualla maailmassa herättäisi kauhua ja kaikenkaltaista hylkytuomiota, palestiinalaisessa kulttuurissa olisi pistejuttu Abbasille.

Puolustusministeri Benny Gantz tapasi äskettäin Abbasin varmistaakseen ensisijaisesti sen, että palestiinalaishallinnon turvallisuusjoukot pystyvät lukitsemaan aisoihin Jeninin, josta käsin suurin osa tämän vuoden palestiinalaisterrorista on saanut alkunsa.

Toistaiseksi ei ole saatu minkäänlaisia uskottaviin uhkiin viittaavia tiedustelutietoja. Mutta palestiinalaiset eivät ota kovinkaan hyvin vastaan sitä, ettei heitä näy maailmanlaajuisen tutkan kuvaruudulla. Myös Iranilla on keinot ja motivaatio toimia ilonpilaajina.

 

  1. Biden vierailee Itä-Jerusalemissa.

Hepreankielisten tiedotusvälineiden mukaan Biden tekee ensimmäisen presidentillisen vierailun Itä-Jerusalemiin. Kaikki merkit viittaavat siihen, että hän vierailee joko Augusta Victorian sairaalassa tai al-Makassedin sairaalassa, jotka molemmat sijaitsevat Öljymäellä.

Perjantaiaamun vierailu on merkittävä, koska se tapahtuu ilman israelilaisia saattojoukkoja.

Valkoiselta talolta tämä on symbolinen ele palestiinalaisille.

Mutta israelilaisille se on selvä loukkaus Israelin koko Jerusalemin käsittävää suvereniteettia kohtaan.

Vuonna 1996 Ranskan presidentti Jacques Chirac läksytti Israelin turvallisuushenkilöstöä, joka seurasi häntä sisälle Jerusalemin Pyhän Annen kirkkoon. Chirac ei suostunut menemään sisälle kirkkoon, ennen kuin israelilaiset lähtivät, ja uhkasi lentää takaisin Ranskaan, ellei näin tapahtuisi. Vuonna 2020 Ranskan presidentti Emmanuel Macron teki saman tempun.

Kukaan ei odota Bidenin olevan yhtä hyökkäävä, mutta on selvää, että tällainen vierailu heikentää Israelin suvereniteettia Jerusalemissa.

Länsimuurilla Biden ei kuitenkaan vieraile. Että sillä tavalla, sanoisi Niilo Tarvajärvi.

  1. Shireen Abu Aklehin kuolema on edelleen arka asia.

Palestiinalaiset ovat edelleen raivoissaan siitä, että Yhdysvaltain tutkijat päästivät Israelin ”pälkähästä” palestiinalaisamerikkalaisen Al Jazeera -toimittajan kuolemasta.

Israelilaiset ovat harmissaan siitä, että ulkoministeriö vaati Israelin puolustusvoimia vastuuseen tapahtumasta vain päivä sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli vahvistanut, että ballistiset testit eivät olleet vakuuttavia.

Abu Aklehin perhe vaatii tapaamista Bidenin kanssa, ja Yhdysvalloissa demokraattiedustaja Rashida Tlaib kehottaa Bidenia ”hankkimaan käsiinsä Shireenin tappamisesta vastuussa olevien sotilaiden nimet”.

  1. Israelin ja Saudi-Arabian suhteet lientyvät ilman Bidenin vierailuakin.

Ensisijainen syy Bidenin vierailuun Saudiassa on vauhdittaa alueellista ilmapuolustusverkostoa Iranin uhan torjumiseksi.

Tämä turvallisuusyhteistyö on varmasti Israelin etujen mukaista riippumatta siitä, johtaako se avoimesti normalisoituviin siteisiin Saudi-Arabian kanssa vai ei.

Biden selitti tätä lauantaina 9. heinäkuuta 2022 julkaistussa Washington Postin mielipidekirjoituksessa. On kuvaavaa, että kyseisessä kirjoituksessa Israelia ja palestiinalaisia ei juurikaan käsitelty. Biden kehui, kuinka tärkeää on, että hän on ensimmäinen presidentti, joka lentää Israelista Jeddaan ja piti sitä ”pienenä symbolina Israelin ja arabimaailman orastavista suhteista ja askeleina kohti Israelin ja arabimaailman suhteiden normalisoitumista, jota hallintoni pyrkii syventämään ja laajentamaan”.

Israelin ja Saudi-Arabian lähentyminen on kuitenkin pitkäaikainen projekti, eikä se tapahdu yhdessä yössä. Eikä yhden presidentin mainostempauksessa. Maat olivat menossa oikeaan suuntaan jo ennen Bidenin presidenttikautta.

Toki presidentillisillä vierailuilla on merkitystä. Ne ovat konkreettinen osoitus kahden liittolaisen välisestä läheisyydestä.

Israel tarvitsee sitä, että Washington investoi sen Iron Beam -laserpuolustusjärjestelmään, ja sitä, että Yhdysvallat ottaa johtavan roolin alueellisen liittouman koordinoinnissa Irania vastaan.

Israel jakaa myös tiettyjä Saudi-Arabian keskeisiä toiveita, joista Biden kuulee lisää Jeddassa. Iranin tukeman Jemenin pohjoisosan sissiryhmän, huthien, nimeäminen uudelleen terrorijärjestöksi on listan kärjessä.

LOPULTA Bidenin vierailussa Lähi-itään on kyse enemmän saudien kannustamisesta pitämään energiahinnat alhaalla kuin hänen tapaamisistaan Jerusalemissa ja Ramallahissa.

Toisin sanoen: Biden voisi saman tien ohittaa Israelin ja vierailla ainoastaan saudien luona. Kyllä Israel löytäisi keinot selviytyä tulevista päivistä ilman tätä presidentillistä vierailuakin.

 

Kirjoitettu torstaina 14.7.2022

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (2)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. IlkkaT.O.

    Yhdellä Pohjois-Euroopan tasavallalla oli aikoinaan naisoletettu presidentti, jonka toimissa löytyi paljon yhtäläisyyksiä (presidentti) Bidenin kanssa: mihin koski tai mitä kommentoi, aina seurasi todistettu epäonnistuminen. Viitteitä löytyy näin myös liittokansleri Merkeliin. Vain päämediamme eivät ole näitä (vielä) huomanneet/huomioineet…

  2. Topias

    Biden on langennut punavihreään (sielun vihollisen) ansaan kun lähtenyt kerjäämään näiden ääniä vaaleissa.