Patmos-blogi

Venäjän evankelisen allianssin johtajan pahoitteleva yhteydenotto aiheena sotilaallinen invaasio ja anteeksipyytäminen

Vieraskynä Patmosblogi julkaisee vierailevien kirjoittajien mielenkiintoisia tekstejä Vieraskynä -palstan nimikkeellä. Kaikki kirjoittajat vastaavat itse tekstinsä sisällöstä.
Julkaistu:

New York 14.3.2022.  Maailman evankelinen allianssi (WEA) on saanut avoimen kirjeen Venäjän evankelisen allianssin pääsihteeriltä pastori Vitali Vlasenkolta.  Kirjeessä pahoitellaan Venäjän sotilaallista invaasiota Ukrainaan ja rukoillaan anteeksi antoa. Venäjän evankelinen allianssi on yksi WEA:n 143 kansallisesta jäsenjärjestöstä.  Pääsihteeri Vlasenko pyytää jakamaan kirjettä maailmanlaajuisesti.

 

RAKKAILLE veljilleni ja sisarilleni ympäri maailmaa:

Venäjän evankelisen allianssin pääsihteerinä suren sitä, millaisiin sotilaallisiin toimiin maani on ryhtynyt toiseen suvereeniin valtioon, Ukrainaan, tekemässään invaasiossa.

Minulle, kuten monille muille kristityille, tämä sotilaallinen invaasio oli järkytys. Pahimmassakaan skenariossani en voinut edes kuvitella, mitä Ukrainassa tällä hetkellä tapahtuu. Kaksi toisilleen läheisesti sukua olevaa kansaa, joiden joukossa monet ovat syvästi sitoutuneita kristilliseen (pääasiassa ortodoksiseen) uskoon, ovat nyt keskellä kiivaita taisteluita – toisen pyrkiessä demilitarisoimaan Ukrainan ja toisen pyrkiessä pelastamaan maansa miehitykseltä.

Monilla venäläisillä ja ukrainalaisilla on läheisiä sukulaisia toisessa maassa. Venäläisellä voi olla Kiovassa asuvia tyttäriä ja lapsenlapsia; ukrainalaisilla voi olla Moskovassa asuvia ja työskenteleviä lapsia. Tänään monen sydän on täynnä tuskaa, pelkoa ja syvää surua rakkaittensa sekä oman tulevaisuutensa ja maansa puolesta, koska toisen maailmansodan jälkeen kukaan ei enää voi tietää, mitkä sodan rajat ja sen seuraukset voivat olla.

Tänään sotilaita kuolee molemmin puolin. Rauhantahto tuhoutuu pommitusten ja rakettihyökkäysten keskellä, ja ympäri Eurooppaa pakolaiset – naiset, vanhukset ja lapset – saavat lisääntyvästi huomiota.

Kaikki nämä tapahtumat synnyttävät minussa syvää surua, katkeruutta ja katumusta maani johdon tekemien päätösten vuoksi. Tunnen myös suurta myötätuntoa kaikkia niitä kohtaan, jotka joutuvat kärsimään tämän päätöksen seurauksena.

TEIN kaikkeni estääkseni sodan ja yritin pysäyttää tämän sotilaallisen invaasion:

Venäjän evankelisen allianssin pääsihteerinä kirjoitin päivää ennen hyökkäystä presidentti Vladimir Putinille avoimen kirjeen, jossa tuin Ukrainan uskonnollisten johtajien pyyntöä rauhanomaisesta ratkaisusta kaikkiin konflikteihin.

Aloimme paastota ja rukoilla Venäjän ja Ukrainan välisen rauhan ja sovun puolesta.

Allianssimme osallistui julkiseen rukoukseen Venäjän, Ukrainan ja Euroopan johtajien rinnalla kaikkien osapuolten sovinnon puolesta.

Venäjän evankelinen allianssi antoi humanitaarista apua yli viidellesadalle Etelä-Venäjälle sijoitetulle ukrainalaispakolaiselle.

Käynnistimme pyöreän pöydän kokouksen ja sitä seuranneen kansainvälisen konferenssin, jonka aiheena olivat sotilaalliset ja poliittiset konfliktit.

VENÄJÄN kansalaisena ja evankelisen allianssin pääsihteerinä pyydän nyt anteeksi kaikilta, jotka ovat kärsineet, menettäneet rakkaitaan ja sukulaisiaan tai menettäneet asuinpaikkansa tämän sotilaallisen konfliktin seurauksena. Rukoukseni on, että saatte Herralta voimaa ojentaaksenne kätenne solidaarisuuteen ja anteeksiantamukseen voidaksemme elää maapallollamme yhtenä Jumalan kansana.

Auttakoon Taivaallinen Isämme meitä kaikkia.

Kunnioittaen veljenne Herrassa,

 

VITALI VLASENKO

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (4)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. julkinensana

    Kirkko ja Kaupunki julkaisi 8.3.2022 mielenkiintoisen uutisen, miten Venäjän kirkon johtaja Kiril kommentoi saarnassaan Ukrainan sotaa. Idän ja lännen välillä ei ole vain turvallisuuspoliittinen jännite vaan myös kulttuurisota. Venäjä yrittää padota eurooppalaisen liberaalin politiikan tuloa Venäjälle, joka on kansallismielinen ja ortodoksinen yhteiskunta. Venäjän muuttuminen liberaaliksi demokratiaksi olisi uhka Venäjän valtaeliitille, kuten on protestanttisten kirkkokuntien suvaitsevainen linja myös uhka ortodoksiselle konservatismille. Tässä muutama poiminta lehden uutisesta:

    Ukrainassa käydään sotaa homouden synnin turmelemaa länsimaailmaa vastaan – ”Puhumme ihmiskunnan pelastuksesta”

    Sovintosunnuntaina pitämässään saarnassa Moskovan patriarkka sanoi Donbassin alueen asukkaiden kärsineen sorrosta ortodoksisen uskonsa vuoksi.

    Kirillin mukaan on olemassa uusi maailmanjärjestys, ylenmääräisen kulutuksen ja väärän vapauden maailma. Sinne pääsemiseen vaaditaan testi, joka on ”yksinkertainen ja samalla kauhea”. Se on Pride-kulkue. Jos ihmiset vastustavat Pridea, he eivät pääse sisälle tähän uuteen maailmanjärjestykseen.

    Homoseksuaalisuus on Kirillin mukaan syntiä, jonka Jumala tuomitsee, ei ihmisen “inhimillisen käyttäytymisen variaatio”, jota pitäisi kunnioittaa.

    ”Jos ihmiskunta alkaa uskoa, että synti ei ole Jumalan lain rikkomista, että se on vain yksi ihmisenä olemisen mahdollisuuksista, sivilisaatio päättyy siihen. Pride-paraatit on suunniteltu osoittamaan sitä, että synti on laillinen tapa olla ihmisenä. Jotta pääsisi niin kutsuttujen vapaiden maiden klubiin, on välttämätöntä pitää homoparaateja”, Kirill saarnasi.

    Hän totesi, että sillä, mitä nyt tapahtuu kansainvälisten suhteiden kentällä, ei ole vain poliittisia seurauksia, vaan puhutaan jostain paljon tärkeämmästä. ”Puhumme ihmiskunnan pelastuksesta, siitä päätyykö ihmiskunta Jumalan ja Pelastajan oikealle vai vasemmalle puolelle. Kaikki se, mikä liittyy synnin oikeuttamiseen, on testi uskollisuudestamme Herralle”, Kirill linjasi.

    • Esa J.

      Muistakaa, että arkkipiispa Kirill on sen ikäluokan pappi, jonka KGB valitsi ja koulutti papiksi. Sama koskee muitakin Neuvostoliiton aikaisia pappeja.

      Se merkitsee, että Kirill kavereineen on mustasydäminen tšekisti! Tšeka oli yleisvenäläinen vastavallankumouksen, keinottelun ja sabotaasin torjunnan erikoiskomissio, perustettu 20.12.1917. Lukuisten nimenmuutosten myötä siitä tuli KGB (vitsi: Kontora Grubii Banditov = raakojen roistojen toimisto).

      Nyky-Venäjän FSB on sen suoraa jatkumoa.

      • M.O.T.

        Voi olla, että Kiril on Putinin pappi, mutta hän osaa vedota ortodoksiseen kansaan niin, että he sanoman hyväksyvät.

        Monissa muissakin kansoissa valtaa pitävillä ja papistolla on symbioosi. Papisto voitelee kenet tahansa poliitikon, joka vain maksaa heidän palkkansa.

        Samalla tavalla luterilaisen kirkon piispat mielistelevät Suomen poliittista johtoa puhumalla homoavioliittojen ja naispappeuden puolesta, jotta luterilainen kirkko saa pitää verotusoikeuden, veronmaksajat ja aseman valtiokirkkona.

        • Jukka Mikkola

          Niin,
          mutta ehkä erona on ainakin se, että täällä Suomessa mielistellään ainakin periaatteessa demokraattisesti muodostettua ”valtiollista ja poliittista eliittiä”. Ainakin toistaiseksi.

          Ja mielistelyhän ei sinänsä ole aivan poikkeuksellista: ns. ”ei valtiokirkollisissa seurakuntamalleissa” on vaarana, että mielistellään niitä tahoja, joilta saadaan ”fyrkkaa” tai muuta ”eliitin” tukea tai tunnustusta ja aplodeja.

          Valtarakenteita syntyy – mutta vaarallisinta lienee, jos ei ole ”kilpailevia tahoja”. Silloin on vaarana diktatuuri tai totalitarismi myös uskonnollisesti.

          Sen vuoksi sanan- ja uskonnonvapaus (ja ”katsomusvapaus”) on äärimmäisen tärkeää. Ehkä siihenkin pätee tietynlainen ”kaidan tien” malli: demokratia on hyvin helppo menettää, siitähän kristillisperäinen Eurooppakin on esimerkkinä – joka kuitenkin on tehnyt menneisyydestään tiliä, toisin kuin ns. ”itäiset totalitarismit”: Neuvostoliitto, Kiina, eräät kaakkoisaasian maat ym.

          Summa summarum:
          ”Vaarat vaani tielläni, lankean, ken nostaisi…”
          Suuri ei aina ole kaunista, vaikka rajoitetussa merkityksessä ehkä ns. tehokasta. Vallan keskittyminen sen eri muodoissaan huolestuttaaa ”Putin-Landian” länsipuolellakin. Idästä puhumattakaan.