Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 12.3.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Ukrainan sota saattaa laukaista nälkäkriisin maailmalla

(Lähde: Al Monitor 08.03.2022)

Venäjän hyökkäys Ukrainaan uhkaa vehnän tarjontaa kaikkialla Lähi-idässä. Egyptin valtiovarainministeri arvioi, että maalla on huhti-toukokuussa korjattavan sadon jälkeen kahdeksan kuukauden vehnävarannot.

Egypti on yksi maailman suurimmista vehnän kuluttajista, ja suurin osa sen tuonnista tulee Venäjältä ja Ukrainasta. Ukrainan meneillään oleva sota on pakottanut maan ponnistelemaan varmistaakseen, että sillä on tarpeeksi vehnää. Egyptiläiset maanviljelijät aikovat lisätä vehnän viljelyä, jotta kriisiltä vältyttäisiin ensi talvena.

Venäjän hyökkäys on vaikuttanut myös muiden Lähi-idän maiden vehnätoimituksiin. Gazan vehnän tarjonta, joka tulee suurelta osin Ukrainasta, vähenee nopeasti. Monet libanonilaiset pelkäävät myös kohtaavansa pian vehnäkriisin, sillä Libanon tuo myös vehnää Ukrainasta.

Reuters uutisoi 4.3.2022, että Unkari on päättänyt lopettaa vehnän myynnin ulos maasta. Samansuuntaisia rajoituksia on valmisteilla myös Turkissa ja Moldovassa.

Kiina aloitti joulukuussa laajat vehnän ostot maailmanmarkkinoita. Venäjän hyökättyä Ukrainaan, Kiina avasi laajat vehnän ostot Venäjältä. (Näin uutisoi China Macro Economy 24.02.2022). Kiina näyttää varautuvan maailman nälkäkriisiin ja Venäjä myy ruokavarastonsa rahoittaakseen sotaa.

300 evankelista pastoria Venäjällä on allekirjoittanut omalla nimellään avoimen kirjeen, jossa tuomitaan Venäjän sota Ukrainassa.

(Lähde: Evangelical Focus 04.03.2022)

”Meidän täytyy katua sitä, mitä olemme tehneet, ensin Jumalalle ja sitten Ukrainan kansalle”, pastorit kirjoittavat avoimessa kirjeessään. Ainakin 300 Venäjän evankelisen pastorin allekirjoittamassa julkisessa kannanotossa tuomitaan sota ja puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä.

Christianity Todayn mukaan allekirjoittajat ovat pääasiassa baptisteja ja helluntaipastoreita sekä muita kristittyjä johtajia Moskovasta, Pietarista ja muista kaupungeista eri puolilla Venäjää. Teksti on julkistettu protestanttisen kustantajan verkkosivuilla 2. maaliskuuta.

”Armeijamme osallistuu täysimittaisiin vihollisuuksiin toisessa maassa pudottamalla pommeja ja ohjuksia naapurimme Ukrainan kaupunkeihin. Mikään poliittinen intressi tai syy ei voi oikeuttaa viattomien ihmisten kuolemaa. Vanhat miehet, naiset ja lapset kuolevat.”

”Pyhä Raamattu kehottaa meitä ”pitämään kätemme poissa pahasta ja etsimään teitä rauhaan” ja varoittaa, että ”joka kylvää pahaa, se niittää”.

Duuma, Venäjän parlamentti, kokoontui ylimääräiseen istuntoon kaksi päivää myöhemmin keskustelemaan uusista toimenpiteistä, mukaan lukien jopa 15 vuoden vankeusrangaistukset ”väärää tietoa levittäville” kansalaisille. Hallitus rajoitti sananvapautta mediassa ja sosiaalisessa mediassa pyrkiessään vaientamaan sisäistä sodanvastaisuutta.

Euroopan kirkkojen konferenssi vetoaa patriarkka Kirilliä puhumaan sotaa vastaan

(Lähde: Orthodox Times 4.3.2022)

Euroopan kirkkojen konferenssin puheenjohtaja, Christian Krieger on vedonnut Moskovan patriarkka Kirilliin, että tämä nostaisi äänensä selkeästi vastustamaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Krieger odotti patriarkalta myös konkreettisia pyrkimyksiä sodan lopettamiseksi ja rauhan saavuttamiseksi.

Vetoomuksessaan Christian Krieger sanoo uskonnollisten ja poliittisten johtajien kaikkialla maailmassa ja uskovien eri kirkoissa odottavan sitä, että patriarkka tunnustaisi hyökkäyksen ja kehottaisi arvovallallaan poliittisia johtajia vuoropuheluun konfliktin ratkaisemiseksi. Euroopan kirkkojen konferenssin puheenjohtaja kuvasi patriarkka Kirillin vaitioloa ”sydäntä kylmettäväksi” ja kehotti Venäjän ortodoksista kirkkoa katsomaan muualle kuin kansallisiin intresseihin, sillä evankeliumi on rauhan viesti koko ihmiskunnalle.

Saman sisältöisiä vetoomuksia on kuultu useita muitakin. Muutamaa päivää aiemmin, keskiviikkona 2.2. Kirkkojen Maailmanneuvoston pääsihteeri Ioan Sauca vetosi patriarkka Kirilliin, jotta tämä tuomitsisi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

Kirillin vaiteliaisuus on herättänyt tyytymättömyyttä myös venäjänkielisissä ortodokseissa Venäjän ulkopuolella. Esimerkiksi Amsterdamin venäjänkielinen seurakunta on ilmoittanut, ettei se enää muistele Moskovan patriarkkaa esirukouksissaan.

Paavi lähettää kaksi kardinaalia Ukrainaan

(Lähde: Catholic News Agency 7.3.2022)

Paavi Franciscus on määrännyt kaksi kardinaalia matkustamaan Ukrainaan osoittaakseen tukea ja solidaarisuutta maan väestön kärsimyksille. Puolalaiset kardinaalit Konrad Krajewski ja inhimillisestä kehityksestä vastaavan Vatikaanin viraston prefekti kardinaali Michael Czerny ovat lähteneet paavin määräyksestä Ukrainaan.

”Matkustan Ukrainaan Puolan kautta niin kauan kuin voin”, ilmoitti kardinaali Krajewski. Hän toimii Vatikaanin ylimpänä almujen jakajana.

Paavi Franciscuksen mukaan kardinaalien tehtävä on mennä Ukrainaan palvelemaan ja auttamaan kristittyjä ihmisiä. Hänen mukaansa kristittyjen tulisi ajatella sodan olevan hulluutta ja saada ihmiset kohtaamaan tekemänsä julmuus, jotta he lakkaisivat tekemästä sitä.

Pyhän istuimen tiedottaja muistutti, että kardinaalien lähettämisellä tahdotaan muistuttaa myös monista muista samankaltaisista konflikteista esimerkiksi Jemenissä, Syyriassa ja Etiopiassa.

Venäjällä valtiollista sotapropagandaa pannaan kirkollisten johtajien suuhun

(Lähde: Christianity Today 4.3.2022)

Venäjällä Ukrainan sotaan liittyen uskonnollisten johtajien suuhun on pantu sellaista, mikä ei pidä paikkansa. Venäläisessä Vzglyad-lehdessä esitettiin Sergei Ryakhovskyn, joka on pastorina eräässä Venäjän suurimmista helluntailaisista kirkoista, rukoilevan Venäjän sotilaallisen operaation puolesta ja toivottiin, että se päättyisi pääsiäiseen mennessä.

Vzglyad-lehden mukaan kaikki kristilliset tunnustuskunnat ovat väkivaltaa vastaan, ”mutta samaan aikaan ymmärrän, että rauha voidaan saavuttaa erilaisilla metodeilla, joihin – niin kuin tässä tapauksessa – voi kuulua myös voimankäyttö”. Venäjän mediassa maan toimintaa Ukrainassa on kutsuttu ”sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi” ja sen kutsumista sodaksi on pyritty estämään.

Myöhemmin Ryakhovsky kielsi haastattelun ja sanoi sitä väärennökseksi. Instagram-päivityksessään hän kirjoitti: ”Rakkaat sisaret ja veljet, jos lähitulevaisuudessa luette lehdistöstä lainauksia minulta Ukrainan tilanteeseen liittyen, tietäkää, etteivät ne ole oikeita.”

Israelin pääministerin vieraili viikko sitten Putinin luona

(Lähde: Al Monitor 08.03.2022)

Israelin pääministeri Naftali Bennett arvioi Venäjän presidentti Vladimir Putinin olevan keskittynyt ja päättäväinen, ei harhainen tai hallitsematon. Bennett tapasi Putinin Moskovassa lauantaina 5.3. Vierailu tapahtui salassa. Siitä tiedotettiin vasta tapaamisen aikana. Mukana oli ministeri Zeev Elkin, joka toimi tulkkina. Ukrainassa syntynyt Elkin oli KGB:n tarkkailema toisinajattelija, joka muutti Israeliin Neuvostoliiton romahtaessa. Elkin tuntee Putinin hyvin. Tapaamisen sisällöstä on tihkunut hyvin vähän tietoja. Israelin edustajat ovat kuitenkin olleet tapaamisen jälkeen yhteydessä Saksan, Ranskan ja USA:n johtoon. Yleinen arvio on, että pahin on vielä edessäpäin. Putinin ehdot ovat ankaria, eikä hän osoita valmiutta kompromisseihin tai merkkejä katumuksesta tai heikkoudesta.

Bennett ja Elkin lensivät Moskovaan yksityiskoneella lauantaiaamuna. He ovat molemmat uskonnollisia juutalaisia, joten tällainen matka sapattina oli aivan poikkeuksellinen toimenpide. Tällainen sapattikäskyn rikkominen on mahdollinen vain välittömässä hengenvaarassa.

Israel pyrkii olemaan Ukrainan kriisissä puolueeton osapuoli ja säilyttää suhteet molempiin osapuoliin oman etunsa tähden. Venäjä on Israelille tärkeä Syyrian ja Iranin tilanteen tähden. Toisaalta Ukrainassa on suuri juutalainen väestö, joka on nyt Venäjän aggression kohteena.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *