Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 14.10.2023

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Nobel-palkittu kirjailija sanoo, että usko Jumalaan inspiroi hänen kirjoittamistaan

(Lähde: CNE News 11.10.2023)

Tänä vuonna kirjallisuuden Nobel-palkinnon sai katolinen kristitty kirjailija Norjasta. 64-vuotias Jon Fosse on vuosien varrella noussut maan parhaaksi näytelmäkirjailijaksi, lastenkirjailijaksi ja runoilijaksi. Hänen teoksiaan on käännetty 50 kielelle, ja viime aikoina hän on ”tehnyt vaikutuksen” romaaneillaan.

Fossen teoksiin on vaikuttanut hänen katolinen uskonsa. Hän kääntyi katolilaiseksi vuonna 2013. Fossen teoksia lukeneet löytävät usein raamatullisia rinnastuksia. Fosse on Jumalan sanan ihailija ja pitää sitä tärkeimpänä vaikuttajana elämässään.

Fosse valitsee teoksissaan mahdollisuuden antaa lukijoidensa painia Jumalan salaperäisten puolien kanssa. Fosse kirjoittaa niin, että lukija kokee maailman ja todellisuuden olevan arvoituksellinen ja paljon suurempi kuin mitä me ymmärrämme ja voimme pukea sanoiksi.

Fosse ei aina ollut harras katolilainen. Ennen sielunetsintäänsä hänestä tuli ateisti erottuaan Norjan kirkosta 16-vuotiaana. Sitten hänelle kehittyi alkoholiongelma. ”Join paljon monta vuotta. Alkoholi otti täysin vallan, siitä tuli suuri ongelma. Minun on nimittäin aina oltava hyvin selvin päin, kun kirjoitan, muuten kirjoitan huonosti”, hän kertoi. Hän kuitenkin lopetti juomisen katolilaisuuteen kääntymisen jälkeen.

Englannin kirkko ratifioi samaa sukupuolta olevien liittojen siunaamisen

(Lähde: Virtue online 10.10.2023)

Englannin kirkon piispainkokous on periaatteessa hyväksynyt sen, että samaa sukupuolta oleville pareille voidaan toimittaa avioliiton siunaaminen.

Monien seurakuntien odotetaan ilmoittavan halunsa erota Englannin anglikaanikirkosta tämän jälkeen. Se ei ole helppoa, sillä pääsääntöisesti seurakunnat eivät omista kirkkorakennuksiaan, vaan niiden omistus on kirkon keskusjohdolla.

On selvää, että enemmistö maailman anglikaaneista tulee irtautumaan Englannin anglikaanikirkosta. Nigerian, Ruandan, Ugandan, Kongon ja mahdollisesti Etelä-Sudanin piispat eivät lähde Englannin kirkon viitoittamalle tielle. He uskovat, että Englannin anglikaanikirkon toiminta loppuu 25-30 vuoden kuluttua ja he voivat yksinkertaisesti ottaa sen haltuunsa tuolloin. USA:n Episkopaalisen kirkon ja varmasti myös Kanadan anglikaanisen kirkon kohdalla se tapahtuu jo aikaisemmin.

Tärkeitä päätöksiä on tehtävä, ja ne on tehtävä pian. Nykytilanne, kun otetaan huomioon Englannin kirkon äskettäinen päätös siunata samaa sukupuolta olevien liitot, on käänteentekevä ja pitkällä aikavälillä kestämätön.

Israel kutsuu palvelukseen 300 000 reserviläistä palvelukseen

(Lähde: Reuters 09.10.2023)

Israel on ilmoittanut kutsuvansa palvelukseen 300 000 reserviläistä, ilmoitti armeijan tiedottaja maanantaina 9.10. Kymmeniä tuhansia reserviläisiä on kutsuttu palvelukseen jo lauantaista 7.10. lähtien vain vähän Hamasin aloittaman Israeliin kohdistetun hyökkäyksen jälkeen. Israel on saanut haltuunsa joitakin Gazan kaistan ympäristökyliä.

Israelin armeijan osittaista liikekannallepanoa on epäilty valmistautumiseksi Israelin vastahyökkäykseen Gazaan. Tällaisia suunnitelmia ei kuitenkaan ole mitenkään virallisesti vahvistettu.

Israelissa on käytössä yleinen asevelvollisuus, joka on miehille kolme ja naisille kaksi vuotta. Maan armeija on yksi Lähi-idän alueen vahvimpia sekä sotilaallisesti että kalustoltaan.

Israelin ja Hamasin konfliktissa on ensimmäisen viikonlopun aikana kuollut ainakin 700 israelilaista ja satoja palestiinalaisia asemiehiä ja siviilejä. Gazaa hallitseva islamistinen äärijärjestö Hamas on luokiteltu esim. EU:ssa terroristijärjestöksi.

Paavi Franciscus ja Jerusalemin latinalainen patriarkka vetoavat rauhan puolesta Israelissa

(Lähde: Catholic News Agency 8.10.)

Paavi Franciscus ja Jerusalemin latinalainen patriarkka Pierbattista Pizzaballa ovat vedonneet rauhan puolesta sen jälkeen, kun islamistinen terroristijärjestö Hamas hyökkäsi Israelia vastaan viime viikonloppuna.

Paavi ilmaisi sunnuntaina 8.10. julkilausumassaan surunsa ja vetosi aseellisten hyökkäyksien lopettamiseksi. Jerusalemin latinalainen patriarkka puolestaan vetosi tilanteen rauhoittamiseksi heti lauantaina 7.10. Patriarkka Pizzaballa vetosi kestävän ratkaisun saamiseksi Israelin ja palestiinalaisten väliseen pitkäaikaiseen konfliktiin.

Palestiinalaisen terroristijärjestön Hamasin hyökkäys alkoi lauantaiaamuna 7.10., jolloin juutalaiset viettivät Simhat Tora -juhlaa, joka on lehtimajanjuhlan päätyttyä vietettävä iloinen juhla, jolloin vuoden aikana luettu Mooseksen laki luetaan loppuun. Simhat Tora -juhlan aikana toorakääröjä kannetaan ilokulkueessa ja synagogissa ja niiden ulkopuolella lauletaan, tanssitaan ja heilutetaan lippuja.

Turkkilaisprofessori varoittaa Hagia Sofian romahtavan, jollei sitä suljeta

(Lähde: Orthodox Times 03.10.2023)

Turkkilainen historioitsija ja professori Ilber Ortayli on varoittanut artikkelissaan, että Istanbulissa sijaitseva 1500-vuotta vanha Hagia Sofia pitäisi sulkea, koska tällä hetkellä historiallisessa rakennuksessa vierailee liikaa matkustajia ja se on professorin mukaan vaarassa romahtaa. Samassa artikkelissaan professori Ortayli on esittänyt huolensa vaurioista, joita rakennukselle on tapahtunut sen jälkeen, kun se muutettiin moskeijaksi 2020. Yksi huolenaihe on ollut esimerkiksi viemäröinnin ja putkiston riittävyydestä rakennuksessa käyvien muslimien rituaalipesuja varten.

Hagia Sofian rakensivat bysanttilaiset vuonna 537 kristikunnan suurimmaksi kirkoksi. Se toimi kirkkona lähes tuhat vuotta eli siihen saakka, kun turkkilaiset valloittivat Konstantinopolin vuonna 1453, jolloin rakennuksesta tuli moskeija. Modernin Turkin perustaja Mustafa Kemal Atatürk muutatti moskeijan museoksi vuonna 1934.

Moskeijaksi museo muutettiin vuonna 2020. Sen kunto on sen jälkeen heikentynyt ja aiheuttanut huolta.

Protestanttiset kirkkokunnat menettävät jäseniä USA:ssa

(Lähde: Apologia Report 09.10.2023)

Viisi protestanttisen kristillisyyden pääuomaa ovat: Amerikan baptistikirkko, Amerikan evankelisluterilainen kirkko (ELCA), Yhdysvaltain presbyteerikirkko (PCUSA), episkopaalinen kirkko, ja metodistikirkko (UMC). Nämä kirkkokunnat ovat jokainen menettäneet kymmenessä vuodessa vähintään 30 prosenttia jäsenistään. Amerikan luterilainen kirkko on itse asiassa menettänyt yli 40 prosenttia jäsenistään kymmenen vuoden aikana.

Näille kirkkokunnille on tyypillistä luopuminen raamatullisista perhearvoista ja ylipäänsä Raamatun auktoriteetista. Kaikki kirkkokunnat eivät kuitenkaan ole menettäneet jäseniä. Helluntaikirkko on pystynyt säilyttämään kasvua, joskin kasvu on hidastunut. Pienehkö perinteistä kristinuskoa puolustava presbyteerikirkkokunta PCA on kasvanut jopa voimakkaasti.

Kristillisyyden kasvava trendi USA:ssa on perinteisten kirkkokuntien ulkopuoliset riippumattomat seurakunnat, jotka kasvavat voimakkaasti.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *