Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 15.10.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Englannin kirkolliset johtajat vastustavat maan suurlähetystön siirtoa Jerusalemiin

(Lähde: The Jerusalem Post 08.10.2022)

Englannin anglikaanista kirkkoa johtava Canterburyn arkkipiispa Justin Wellby ja Ison-Britannian roomalaiskatolisen kirkon korkein johtaja, Westminsterin arkkipiispa ja kardinaali Cardent Vincent Nichols ovat ilmaisseet vastustavansa maan pääministerin Liz Trussin päätöstä mahdollisesti siirtää Ison-Britannian Israelin suurlähetystö Tell Avivista Jerusalemiin.

Ison-Britannian mahdollista päätöstä voidaan pitää Jerusalemin tunnustamisena Israelin pääkaupungiksi. Myös palestiinalaiset vaativat Jerusalemia omaksi pääkaupungikseen.

Kardinaali Nichols ilmaisi twiitissään pitävänsä aikeita Ison-Britannian suurlähetystön siirtämisestä syvästi huolestuttavina ja pelkäsi sen vaikeuttavan alueen rauhanprosessia. Kannassaan kardinaali seuraili paavi Franciscusta. Myös anglikaanista kirkkoa johtava arkkipiispa Wellby ilmaisi huolensa mahdollisista suurlähetystön siirtämisaikeista.

Pääministerikamppanjansa aikana pääministeri Truss väläytteli mahdollisuutta siirtää maan Israelin suurlähetystö Jerusalemiin. Lopullista päätöstä asiasta ei kuitenkaan ole tehty. Monet israelilaiset ovat tervehtineet ajatusta ilolla, kun taas palestiinalaiset ovat vastustaneet sitä.

Venäjän kirkon tärkeät metropoliitat edustivat tilaisuudessa, jossa Ukrainan alueita liitettiin Venäjään

(Lähde: Moskovan patriarkaatin englanninkieliset sivut 01.10.2022)

Moskovan patriarkaatti kertoo sivuillaan, että sen korkeat metropoliitat edusivat tilaisuudessa, jossa presidentti Vladimir Putin muodollisesti hyväksyi osin Venäjän miehittämien alueiden Donetskissa, Luhanskissa, Zaporizziyassa ja Hersonissa liittämisen Venäjään. Teko on kansainvälisen oikeuden vastainen, eikä Venäjä edes hallitse näitä alueita kokonaisuudessaan. Miehittämilleen alueille Venäjä on perustanut omat nukkehallintonsa, joiden johtajat nyt esittivät anomuksen liittyä Venäjään.

Läsnä tilaisuudessa olivat muun muassa Moskovan patriarkaatin kansleri, metropoliitta Dionysios, ulkosuhteista vastaava metropoliitta Antoni sekä metropoliitta Panteleimon. Putinin tukijana tunnettu patriarkka Kirill ei kuitenkaan osallistunut Kremlin palatsissa järjestettyyn tapahtumaan.

Venäjä kirkko on aktiivisesti tukenut Putinin hallintoa. Se pitää myös Ukrainaa omaan kirkolliseen hallintoalueeseensa kuuluvana, mitä Ukrainan ortodoksien kirkko ei hyväksy. Esimerkiksi ekumeeninen patriarkka Bartolomeos on tunnustanut Ukrainan kirkon itsenäisyyden eli autokefalian.

Egyptiläisopiskelijat protestoivat uusia pukeutumissääntöjä vastaan

(Lähde: Al-Monitor 09.10.2022)

Egyptiläisopiskelijat ovat raivostuneet joidenkin maan yliopistojen alettua vaatia ”säädyllistä pukeutumista” alkavana lukuvuonna. Uudet pukeutumisvaatimukset sattuvat samaan aikaan yliopistojen lukuvuoden aloituksen kanssa. Ohjeistukset kieltävät muun muassa lyhyet housut, leggingsit ja revityt farkut yliopiston alueella. Ohjeistuksia on annettu sekä naisille että miehille.

Yliopistojen pukeutumisrajoitukset ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton. Rajoituksia on puolusteltu muun muassa sillä, että monet työpaikatkin seuraavat samankaltaisia pukukoodeja ja kunnollisella pukeutumisella kunnioitetaan yliopiston tiloja ja seurataan yliopistojen sääntöjä.

Varsinkin opiskelijat ovat kuitenkin vastustaneet rajoituksia ja toivoneet luottamusta omaan arvostelukykyynsä pukeutumiseen liittyvissä asioissa.

Vaikka uudet ohjeet esimerkiksi rajoittivat räikeää meikkaamista, niissä ei vaadita naisia peittämään kasvojaan tai käyttämään hiukset ja kaulan peittävää huivia eli hijabia.

Kiinalaisseurakunnat kukoistavat Isossa-Britanniassa

(Lähde: Christianity Today 08.10.2022)

Ensimmäisen Ison-Britannian kiinalaiskristittyjä tarkastelevan tutkimuksen mukaan kiinalaisseurakunnat kukoistavat Isossa-Britanniassa. Monet niistä ovat jopa kaksin- tai kolminkertaistuneet. Erityisesti tulijoita on ollut Hongkongista, missä Kiinan hallituksen kontrolli on viime vuosina kasvanut ja kaventanut itsehallintoalueen vapauksia.

Tutkimuksen mukaan myös ei-kristityt kiinalaiset ovat muuttamisen jälkeen avoimia kuulemaan evankeliumin ja kääntymään kristityiksi. Seurakunnat ovatkin myös yhteisöllisesti tärkeitä Ison-Britannian kiinalaisväestölle. Kiinalaiset seurakunnat ja muut siirtolaisseurakunnat ovat kasvaneet viime vuosina räjähdysmäisesti Euroopassa.

Kasvavat seurakunnat ovat yleensä konservatiivisia ja Raamattua ja evankeliointia korostavia.

Tutkimuksen mukaan kiinalaisista ensimmäisen polven maahanmuuttajat ovat hyvin uteliaita ja avoimia kuulemaan evankeliumin, kun taas toisen polven maahanmuuttajat, jotka ovat syntyneet Isossa-Britanniassa, ovat paljon vähemmän avoimia.

Antisemitismi on nousussa Yhdysvaltain yliopisto-opiskelijoiden joukossa

(Lähde: CBN News 07.10.2022)

Juutalais- ja Israel-vastaisuus on lisääntynyt Yhdysvaltain yliopisto-opiskelijoiden joukossa. Myös viime vuonna raportoitujen antisemitististen viharikosten määrä on suurin arkistohistorian aikana. Juutalaisvastaisuus ilmenee muun muassa synagogia ja muita juutalaisten seurakuntien kokouspaikkoja vastaan tehtynä vandalismina.

Antisemitistinen liikehdintä on huolestuttavaa ja esimerkiksi palestiinalaisia tukevissa mielenosoituksissa vaaditaan toistuvasti juutalaisten ”puhdistamista” esimerkiksi yliopistojen kampuksilta. Usein juutalaisvastaisuus liittyy radikaaliin palestiinalaisten tukemiseen.

Berkeleyn oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Erwin Chemerinsky huomauttaa, ettei ongelma ole vielä suuri: alle 10 % yliopistojen opiskelijaorganisaatioista on päättänyt boikotoida Israelia kannattavia mielipiteen ilmaisuja ja niitä edistäviä puhujia.

Lausunto on herättänyt ihmettelyä, koska mitään ryhmää ei saisi sulkea ulkopuolelle tai eristää nykyaikaisessa yhteiskunnassa.

Iso-Britannia asettaa pakotteita Iranin uskonnolliselle poliisille

(Lähde: BBC News 10.10.2022)

Iso-Britannia on asettanut pakotteita Iranin uskonnollisen poliisin ja muiden maan turvallisuusorganisaatioiden johtohahmoja vastaan sen seurauksena, että maassa on pyritty tukahduttamaan väkivalloin kolme viikkoa sitten alkaneita, naisten pukeutumista rajoittavia sääntöjä vastustavia mielenosoituksia. Maan turvallisuusjoukot ovat paikoitellen muun muassa ampuneet mielenosoittajia.

Protestit leimahtivat kolme viikkoa sitten, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli poliisin pahoinpideltyä häntä, koska Amini ei ollut pukeutunut Iranin tiukkojen sääntöjen mukaisesti. Suuri määrä naisia, opiskelijoita, koululaisia ja muita maan hallintoon tyytymättömiä ihmisiä on liittynyt protesteihin, jotka ovat jatkuneet jo kolme viikkoa.

Iso-Britannia on pakotteillaan muun muassa kieltänyt uskonnollisen poliisin ja muiden turvallisuuspalveluiden johtajien maahantulon ja jäädyttänyt kaikki sen johtajien varat maassa.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *