Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 15.4.2023

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Saudi-Arabian poliisi pidätti kerjäläisiä Mekassa

(Lähde: The Islamic information 4.4.2023)

Pidätykset tehtiin osana laajempaa kampanjaa kerjäämisen lopettamiseksi kaupungissa.

Kerjäläiset pyysivät rahaa pyhiinvaeltajilta ja rikkoivat näin Saudi-Arabian lakia, poliisi kertoi. Pidätetyt kerjäläiset odottavat nyt oikeuden päätöstä kohtalostaan.

Kerjääminen on Saudi-Arabiassa kiellettyä, mutta se on myös sosiaalinen ongelma. Monet maan kerjäläisistä ovat ulkomaalaisia, jotka tulivat Saudi-Arabiaan etsimään työtä, mutta eivät löytäneet sitä.

Saudi-Arabian hallitus on käynnistänyt useita aloitteita kerjäämisen torjumiseksi ja ongelman perimmäisiin syihin puuttumiseksi. Näihin aloitteisiin kuuluvat ammatilliset koulutusohjelmat työttömille saudeille ja ulkomaalaisten kerjäläisten karkottaminen maasta.

Näistä ponnisteluista huolimatta kerjääminen on edelleen ongelma. Poliisi kehottaa yleisöä ilmoittamaan viranomaisille kaikista kerjäämisistä ja varoittaa, että kaikki kerjäläiset joutuvat oikeuden eteen.

Maailmanlaajuinen väestön väheneminen on pian vakava haaste ihmiskunnalle

(Lähde: Spiked 10.04.2023)

Maailmanlaajuista järjestystä uhkaa väestökato. Voimme jo nyt nähdä sen seuraukset Ranskan eläketaisteluissa ja rikkaita maita koettelevassa työvoimapulassa.

Maailman väkiluku on pitkään kasvanut.  Puolet maailman väestönkasvusta on tapahtunut viimeisen 50 vuoden aikana. Mutta nyt YK:n mukaan väestönkasvu on laskemassa lähelle nollaa, erityisesti kehittyneemmissä maissa. Maailmanlaajuisesti viime vuoden kokonaisväestönkasvu oli pienin 50 vuoteen. Vuoteen 2050 mennessä väestön määrän arvioidaan vähenevän noin 61 maassa.

Joidenkin YK:n väestöennusteiden mukaan maailman väkiluku voisi saavuttaa huippunsa vuonna 2086, jonka jälkeen maailman väestö alkaa vähentyä.

Olemme siirtymässä uuteen aikakauteen, jota määrittelee ensimmäinen suuri väestön väheneminen sitten keskiajan. Kiinan vanhusväestön odotetaan yli kolminkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä, mikä on yksi historian nopeimmista väestörakenteen muutoksista. Vuosien 2050 ja 2100 välisenä aikana Saharan eteläpuolisen Afrikan ennustetaan tuottavan kaiken väestönkasvun. Valitettavasti maahanmuutto, joka on yksi ilmeinen lievityskeino, on osoittautunut erittäin epäsuosituksi lähes kaikissa rikkaissa maissa, ja se on johtamassa tiukempiin rajatarkastuksiin kaikkialla Euroopassa.

Suuri skisma

(Lähde: European Conservative 11.04.2023)

Helmikuussa 2023 anglikaaninen yhteisö repesi, kun enemmistö anglikaaneista sanoutui irti Canterburyn arkkipiispasta. Se oli reaktio päätökseen alkaa siunata samaa sukupuolta olevia pareja. Tämä repeämä kulkee lännen ja globaalin etelän välistä rajaa pitkin. Jakolinja näkyy kaikissa kirkkokunnissa.

Tilanne on vakava. Maailma on yhä edelleen järkyttynyt vuosien 1056 ja 1521 suurista järistyksistä ja niistä seuranneista kuiluista, jotka jakoivat Euroopan itään ja länteen, pohjoiseen ja etelään. Ukraina sijaitsee tavallaan sivilisaatiolinjojen risteyskohdassa. Tämän vuoksi jotkut pitävät nykyistä sotaa arvojen ja maailmankatsomusten välisenä konfliktina siitä, mitä pidetään pyhänä.

Anglikaanien tapaus osoittaa, että tällä hetkellä uudelleenneuvottelujen kohteena olevat perheeseen liittyvät moraaliset kysymykset ovat luonteeltaan maailmanlaajuisia ja perustavanlaatuisia. Jos vähättelee mahdollisen skisman vakavuutta, ei ymmärrä seksuaalimoraalin ja perheen perusluonnetta. Yhteiskunta on riippuvainen näistä instituutioista ja muodostuu niiden kautta. Riidassa on kyse pyhistä periaatteista, joista ei ole helppo tehdä kompromisseja. Jos väittää, että tämä on vain kirkon sisäinen asia, ymmärtää uskonnon merkityksen väärin.

Australialaistutkija löytää vanhimman tunnetun Matteuksen evankeliumin käsikirjoituksen

(Lähde: CBN News 12.04.2023)

Australialainen keskiajan tutkija Grigory Kessel on löytänyt keskiaikaisia pergamentteja käsittelevässä tutkimuksessaan vanhan syyriankielisen katkelman Matteuksen evankeliumista, joka ajoittuu 200-500-luvulle. Nyt löydetty fragmentti on ehkä vanhin tunnettu käännöskäsikirjoitus. Syyrian kieli on aramean kielen myöhäismuoto, jota Bysantin valtakunnan itäpuolella asuvat kristityt käyttivät liturgisena kielenään.

Matteuksen evankeliumin katkelmassa oli teksti Matt. 11:30-12:26. Se oli löytynyt niin sanottuna palimpsestina eli puhdistettuna ja uudelleen käytettynä pergamenttina. Nahasta tehty pergamentti on säilyvää, mutta kallista kirjoitusmateriaalia, joten sen kierrätys oli hyvin tavallista ja pergamentteja saatettiin käyttää uudelleen jopa useita kertoja.

Paljaalla silmällä Matteuksen evankeliumin vanhaa tekstiä ei näkynyt, mutta ultraviolettikuvauksen avulla vanha teksti saatiin näkyviin. Tekstikerroksia oli tässäkin pergamentissa peräti kolme.

Tätä pergamenttia, josta käsikirjoitus löytyi, säilytetään Vatikaanin apostolisessa kirjastossa.

Ortodoksit maailmalla juhlistavat pääsiäistä

(Lähde: Orthodox Times 12.04.2023)

Ortodoksikristityt ovat vuonna 2023 viettäneet palmusunnuntaita silloin, kun katoliset ja protestantit ovat viettäneet pääsiäistä. Lähinnä Suomen ortodoksista kirkkoa lukuun ottamatta ortodoksiset kirkot viettävät pääsiäistä vanhemman, Julius Caesarin aikaisen juliaanisen kalenterin mukaan, jota käytettiin länsimaissakin 1500-luvulle saakka.

Vuonna 1582 paavi Gregorius XIII tahtoi korjata juliaanisen kalenterin ongelman, joka johtuu siitä, että siinä karkauspäiviä lisätään liian usein ja siksi kalenteri alkoi jätättää vuodenaikoihin ja esimerkiksi kevätpäiväntasaukseen nähden. Vuosisatojen oloon katoliset ja protestanttiset maat omaksuivat tämän kalenterin ja lopulta myös ortodoksiset maat, mutta pääosa ortodoksisista kirkoista jatkaa pääsiäisen viettoa juliaanisen kalenterin mukaan, vaikka juhlisivatkin muita juhlia gregoriaanisen kalenterin mukaan.

Lännessä pääsiäistä vietetään luonnollisen kevätpäiväntasausta seuraavan uudenkuun jälkeisenä sunnuntaina, ortodoksisissa kirkoissa kalenteriin merkityn kevätpäiväntasauspäivän jälkeisenä sunnuntaina. Tänä vuonna juliaanisen kalenterin kevätpäiväntasaus oli 11 päivää myöhemmin kuin luonnollinen kevätpäiväntasaus.

Israel kieltää muiden kuin muslimeiden vierailut al-Aqsan moskeijassa ramadanin loppuun saakka

(Lähde: Al-Jazeera 12.04.2023 & Premier Christian News 12.04.2023)

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on ilmoittanut, että muiden kuin muslimeiden vierailut al-Aqsan moskeijassa kielletään muslimien paastokuukauden ramadanin loppuun saakka. Ramadanin odotetaan loppuvan 20.4.

Al-Aqsan moskeija on muslimeille maailman kolmanneksi pyhin paikka. Juutalaisten mielestä se taas on samalla temppelivuorella, jolla sijaitsi juutalaisten temppeli ja joka siksi on juutalaisuudelle kaikkein pyhin paikka.

Viime viikolla Israelin poliisin piti selvittää useita levottomuuksia al-Aqsan moskeijakompleksissa ja sen ympäristössä, mikä johti lukuisten ihmisten pidätyksiin. Levottomuudet saivat kipinänsä raketti-iskuista, joita tehtiin muutamia päiviä aiemmin Israeliin Etelä-Libanonista ja Gazan alueelta ja joihin Israel sitten vastasi tykistötulella.

Netanyahun päätöstä rajoittaa muiden kuin muslimien vierailua al-Aqsan moskeijassa suosittivat kaikki Israelin keskeiset turvallisuusviranomaiset.

Ortodoksikristittyjen pääsiäisenviettoa viranomaiset rajoittavat tänä viikonloppuna niin, että vain viidennes tavallisesta osallistujamäärästä sallitaan Pyhän haudan kirkkoon. Ortdoksikirkko on ilmoittanut, että he eivät aio noudattaa annettua rajoitusta.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *