Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 22.4.2023

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Kristityksi kääntynyt sai kuuden kuukauden vankeustuomion Irakissa

(Lähde: Middle East Concern 18.04.2023)

Jagarkhuin Abdulrahman Ismael, joka tunnetaan nimellä ”Jagar”, todettiin 29. maaliskuuta syylliseksi televiestintälaitteen väärinkäyttöön Kurdistanin alueen lain mukaisesti, jossa kriminalisoidaan ”… uhkailu, herjaaminen tai loukkaaminen …”.  Hänen kirkollaan oli vaikeuksia löytää hänelle asianajajaa, koska kristityksi kääntyneen puolustaminen olisi uhka myös asianajajalle.

38-vuotias ja naimisissa oleva Jagar kääntyi kristityksi vuonna 2018, hänet kastettiin ja hän käy Duhokin anabaptistiseurakunnassa. Lokakuussa 2022 hänet haastettiin oikeuteen, koska hänen sosiaalisessa mediassa julkaisemiensa viestien katsottiin loukkaavan islamia. Hänelle annettiin suullinen varoitus ja hänet vapautettiin. Marraskuun alussa 2022 hänet haastettiin uudelleen, hänelle ilmoitettiin jumalanpilkkasyytteestä ja hänet pidätettiin. Hänet vapautettiin myöhemmin takuita vastaan.

Tapaus sattui samaan aikaan kuin anabaptistisen kirkon alueellisen johtajaa, piispa Bahzad Mziria syytettiin jumalanpilkasta. Nämä kaksi tapausta ovat saaneet laajalti julkisuutta verkossa, mikä lietsoi vihaa kristittyjä vastaan.

Jagarin asianajaja on jättänyt valituksen, jota ei ole vielä käsitelty.

Kristityt ovat huolissaan Pakistanin digitaalisesta väestönlaskennasta

(Lähde: UCA News 16.03.2023)

Tiedon ja koulutuksen puute, sekä köyhyys estävät kristittyjä osallistumasta kansalliseen väestönlaskentaan.

Pakistanin kristityt ovat huolissaan hallituksen ensimmäisestä digitaalisesta väestö- ja asuntolaskennasta, joka käynnistettiin 1. maaliskuuta ja jonka luvattiin olevan avoin ja osallistava. Väestönlaskennan tulosten odotetaan valmistuvan 30. huhtikuuta.

Massiivisen hankkeen tarkoituksena on kerätä väestötietoja jokaisesta ihmisestä ennen tämän vuoden parlamenttivaaleja. Sen odotetaan myös toimivan tehokkaana välineenä suunniteltaessa toimenpiteitä maan köyhien sosioekonomisen kehityksen edistämiseksi.

Kristityt eivät kuitenkaan näytä olevan kovin innostuneita osallistumaan uusimpaan väestölaskentakampanjaan. Vuoden 1998 väestönlaskennan mukaan kristittyjä oli vielä 1,59 prosenttia. Vuoden 2017 kansallisen väestönlaskennan mukaan kristittyjen osuus oli pudonnut 1,27 prosenttiin sen 207 miljoonasta asukkaasta, jotka ovat enimmäkseen muslimeja.

Kirkon johtajat väittävät, että kristittyjen määrä ilmoitettiin vuoden 2017 väestönlaskennassa huomattavasti liian pieneksi. He pelkäävät, että uusi laskenta voi heikentää kristittyjen poliittista edustusta, heikentää palvelujen saatavuutta ja lisätä syrjintää ja syrjäytymistä.

Ellei Canterburyn arkkipiispa tee parannusta, hänen johtajuuttaan ei enää tunnusteta

(Lähde: Premier Christian News 18.04.2023)

Anglikaanikirkon raamatullista enemmistösiipeä edustavat kirkonjohtajat kokoontuvat  Ruandassa. Kigalissa pidettävässä historiallisessa kokouksessa on 1 300 osallistujaa 53 maasta.

Britannian valtiollinen hallitus saa edelleen valita maailmanlaajan anglikaanisen yhteisön hengellisen johtajan. Tämä näyttäytyy anglikaanikirkon afrikkalaisen ja aasialaisen enemmistön silmissä jänteeltä siirtomaavallasta. Asia on kuitenkin ennen muuta hengellinen ja teologinen. Länsimainen kuihtuva kirkko etääntyy entistä kauemmaksi raamatullisista arvoista ja uskosta. Siksi globaalin etelän kirkonjohtajat sanoutuvat irti Canterburyn arkkipiispan johtajuudesta.

Canterburyn arkkipiispa on puolestaan pyrkinyt diplomaattisesti lähestymään afrikkalaisia kirkonjohtajia. ”Konfliktien, kärsimyksen ja epävarmuuden maailmassa meidän on muistettava, että meitä yhdistää enemmän kuin meitä erottaa. Erimielisyyksistämme huolimatta meidän on löydettävä keinoja jatkaa yhdessä kulkemista ja työskentelyä Jeesuksen Kristuksen seuraajina palvellaksemme hädänalaisia”, totesi Canterburyn arkkipiispa.

Kristittyjä on pidätetty Libyassa epäiltyinä saarnaamisesta ja islamin hylkäämisestä

(Lähde: Catholic News Agency 18.4.2023)

Pohjoisafrikkalaisen Libyan turvallisuusviranomaiset ovat ilmoittaneet tehneensä pääkaupungissa Tripolissa erityisoperaation sekä Libyan kansalaisia, että ulkomaalaisia vastaan, joita syytetään islamin hylkäämisestä ja kristinuskon julistamisesta.

Turvallisuusviranomaiset eivät kertoneet pidättämiensä ihmisten nimiä.

Kaksi pidätetyistä oli amerikkalaisia, jotka opettivat kansainvälisessä koulussa ja kuuluivat helluntailaisen kirkon lähetysjärjestöön.

Libyan turvallisuusviranomaiset ovat lausunnossaan verranneet kaikkea ei-islamilaista lähetystyötä ääriajatteluun ja terrorismiin, vaikka maa on viime vuosina kärsinyt ääri-islamistisesta terrorismista. Libyalaisista kristittyjä arvioidaan olevan vain noin puoli prosenttia. Kristitty vähemmistö on usein ollut väkivallan, kaappausten ja viranomaisten mielivaltaisten pidätysten uhreina.

Libyan arvioidaan olevan maailman maista viidenneksi vakavin kristittyjä vainoavista maista. Poliittinen islam on vahvistunut maassa, mikä on entisestään heikentänyt maan uskonnollisten vähemmistöjen tilannetta.

Muslimit viettävät ramadan-kuukauden päättymisjuhlaa tällä viikolla

(Lähde: Al-Jazeera 18.4.2023)

Islamilaisen paastokuukauden eli ramadanin päättävän juhlan eli eid al-fitrin arvellaan alkavan suurimmassa osassa maailmaa 20.-23. huhtikuuta. Islamilaisen kalenterin kuukaudet ovat aina 29 tai 30 päivää pitkiä. Kuukauden päättyminen havainnoidaan silmämääräisesti uuden kuun näkymisen mukaan. Tämän vuoksi juhlaa saatetaan viettää hieman eri aikaan eri puolilla islamilaista maailmaa eikä kuukauden tarkkaa päättymispäivää voi välttämättä tietää ennen kuin edeltävänä iltana.

Eid al-fitr on arabiaa ja tarkoittaa paaston päättämisjuhlaa. Sitä edeltävän ramadanin aikana aamunkoiton ja iltarukouksen välisenä aikana aikuiset muslimit eivät syö eivätkä juo mitään. Paaston päättämisjuhlaa vietetään usein perheiden ja lähisuvun kesken. Juhlan viettoon kuuluu myös eri puolilla islamilaista maailmaa erilaisia perinneruokia. Varsinkin lapsille jaetaan tavallisesti myös uusia vaatteita tai muita lahjoja. Joissakin maissa tapoihin kuuluu myös esimerkiksi haudoilla vierailu.

Iranin entisen shaahin poika vierailee Israelissa

(Lähde: Al-Monitor 17.4.2023)

Iranin viimeisen shaahin, vuoden 1979 islamilaisessa vallankumouksessa syrjäytetyn Mohammad Reza Pahlavin poika Reza Pahlavi on tehnyt vierailun Israeliin. Reza Pahlavi vieraili Israelissa vaimonsa Yasminen kanssa. He tapasivat muun muassa Israelin pääministerin Benjamin Netanyahun.

Iranin entistä kruununprinssiä vastassa oli Israelin tiedusteluministeri Gila Gamliel. Matkansa aikana Reza Pahlavi totesi, ettei Iranin nykyinen islamilainen hallinto edusta koko kansaa. Hän osallistui muun muassa holokaustin muistopäivän juhlallisuuksiin, tapasi iranilaislähtöisen juutalaisyhteisön edustajia ja vieraili Itkumuurilla sekä Bahai-uskonnon pyhissä puutarhoissa.

Iranin ja Israelin suhteet olivat 1950-luvulta 1970-luvulle asti sangen läheiset, mutta Iranin islamilaisen vallankumouksen jälkeen maat ovat olleet hyvin vihamieliset. Entinen kruununprinssi ei ole vieraillut kotimaassaan vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen, jolloin hän oli 19-vuotias. Nykyään hän asuu Yhdysvalloissa.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *