Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 25.3.2023

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Jerusalemin patriarkka tuomitsee israelilaisradikaalien hyökkäykset jumalanpalvelukseen

(Lähde: Orthodox Times 20.03.2023)

Jerusalemin ortodoksinen patriarkka Teofilos III on tuominnut jyrkin sanankääntein israelilaisten radikaalien kansallismielisten ryhmien tekemän iskun Getsemanessa sijaitsevaan kirkkoon kesken jumalanpalveluksen. Ortodoksit uskovat kirkon sijaitsevan paikalla, jolla on Neitsyt Marian hauta.

Radikaalin nationalistinen israelilaisryhmä häiritsi jumalanpalvelusta, koetti fyysisesti vahingoittaa sitä johtavaa arkkipiispa Joakimia ja kävi käsiksi erääseen kirkon pappiin. Patriarkka Teofilos tuomitsi kaikki nämä teot ja luonnehti niitä ”terroristisiksi”. Hän ilmaisi myös huolensa uskonnonvapauden tilasta Israelissa.

Viime vuosina äärikansallismieliset juutalaisryhmät ovat ottaneet kohteikseen erityisesti kristittyjen kirkot, hautausmaat ja papiston. Ryhmien vahingonteot ja väkivalta usein lisääntyvät kristillisten juhla-aikojen lähestyessä.

Patriarkka ilmaisi huolensa Pyhän maan ”autenttisen kristittyjen länsäolon” vähenemisestä ja muistutti kansainvälisen lain suojelevan myös Jerusalemin ja pyhän maan kristillisiä pyhiä paikkoja.

Iranilaiset osoittavat mieltään ajatollahia vastaan persialaisena uutena vuonna

(Lähde: Al-Monitor 21.03.2023)

Iranilaiset ovat osoittaneet mieltään maan korkeinta uskonnollista johtajaa, ajatollah Ali Khameneita vastaan ja vaatinen hänelle kuolemaa. Khamenei oli puheessaan kutsunut itseään ja hallintoa vastaan suunnattuja protesteja ”mellakoiksi” ja ”globaaliksi salaliitoksi” ja vakuuttanut islamilaisen tasavallan säilyvän vahvana.

Iranissa on ollut hallinnonvastaisia levottomuuksia sen jälkeen, kun viime syyskuussa 22-vuotias nainen kuoli Iranin siveyspoliisin käsissä. Mielenosoitukset ovat laajentuneet yleisesti hallintoa vastustaviksi.

Ajatollah Khamenein puhe ajoittui persialaiseen perinteiseen uuteen vuoteen eli nowruz-juhlaan, jolla on jo esi-islamilaiset juuret. Juhlan aikana ihmiset kerääntyvät yhteen ja syövät hyviä ruokia. Nyt etenkin suurissa kaupungeissa ja kurdialueilla nowruzin juhlintaan liittyivät voimakkaasti myös hallinnon vastaiset protestit.

Perinteinen nowruz ajoittuu kevätpäiväntasauksen aikaan.

Israel helpottaa palestiinalaisten pääsyä al-Aqsan moskeijaan tänä ramadanina

(Lähde: Al-Monitor 21.03.2023)

Israelin viranomaiset ovat ilmoittaneet helpottavansa palestiinalaisten vierailuita Jerusalemissa sijaitsevaan al-Aqsan moskeijaan tämän vuoden ramadan-kuussa. Ramadan on muslimien paastokuukausi, joka alkoi eri puolilla maailmaa tällä viikolla. Helpotusten myötä Jordanin länsirannalla eli Jerusalemin kaupungin ulkopuolella asuvat palestiinalaisnaiset, alle 12-vuotiaat pojat ja yli 55-vuotiaat miehet voivat osallistua al-Aqsan perjantairukouksiin ilman erillistä lupaa. 45-55-vuotiaat miehet voivat osallistua rukouksiin luvalla.

Eräs syy perjantairukousten helpottamiseen liittyy siihen, että tänä vuonna ramandan-kuukauden paasto ja juutalaisten pääsiäinen osuvat päällekkäin. Pääsiäisaikana myös juutalaiset tahtovat vierailla suuremmin joukoin temppelivuorella, jolla al-Aqsan moskeija sijaitsee. He eivät kuitenkaan voi vierailla moskeijan alueella muslimien rukoushetkien aikaan eivätkä saa rukoilla siellä.

Muslimien paastokuukausi ramadan kestää 29 tai 30 päivää. Ramadan kuukausi siirtyy vuosittain noin 11 päivää aikaisemmaksi. Juutalainen pääsiäinen taas kestää noin 10 päivää. Tänä vuonna juutalainen pääsiäinen sattuu ramadanin loppupuolelle.

Naimisiin netissä

(Lähde: Al-Monitor 17.03.2023)

Israelissa vihkimisen on oltava uskonnollisten viranomaisten toimittama. Päärabbinaatti vastaa kaikkien Israelin juutalaisten välisten avioliittojen solmimisesta ja rekisteröinnistä, muslimien uskonnolliset viranomaiset vastaavat Israelin muslimien välisistä avioliitoista ja kristittyjen uskonnolliset viranomaiset Israelin kristittyjen välisistä avioliitoista. Israelissa ei ole mahdollista solmia seka-avioliittoja. Näille pareille ja siviiliavioliitosta kiinnostuneille avioliitto ulkomailla oli ainoa vaihtoehto 8. maaliskuuta asti. Silloin Israelin korkein oikeus nimittäin totesi, että Yhdysvaltain Utahin osavaltiossa verkossa solmitut siviiliavioliitot voitaisiin rekisteröidä Israelissa. Maaliskuun 7. päivän päätös avasi tien Zoomin kautta tapahtuville siviilivihkimisille.

Kaikki alkoi noin kaksi vuotta sitten pandemian aikana. Eräs israelilaispari löysi yllättävän, tehokkaan ja halvemman vaihtoehdon: avioliiton solmiminen Zoomin välityksellä Yhdysvaltain Utahin osavaltiossa. Uusi teknologia, joka syntyi maailmanlaajuisen pandemian aiheuttaman karanteenin seurauksena, tarjosi ratkaisun. Häät maksoivat vain 250 dollaria.

Huomattava osa Israelin juutalaisista on maallistuneita ja siviilivihkiminen kiinnostaa monia pareja.

Irakilainen piispa pakenee henkensä edestä

(Lähde: Middle East Concern 21.03.2023)

Irakin Anabaptistikirkon piispa Bahzad Mziri, joka kääntyi vuosia sitten islamista kristinuskoon, vertaili useita kuukausia sitten sosiaalisessa mediassa Jeesuksen ja islamin profeetan elämää. Piispa kertoi viestinsä olleen vastaus erään muslimijohtajan loukkaaviin lausuntoihin, joissa hän arvosteli Jeesusta, hänen syntymäänsä neitsyestä ja Raamattua.

Helmikuun 16. päivänä 2023 islamilaiset fundamentalistit julkaisivat hänen postauksensa uudelleen ja lietsoivat vihaa piispaa, hänen kirkkoaan ja protestantteja kohtaan. Eräs irakilainen muslimijohtaja julkaisi videon, jossa todetaan, että islamilaisen lain mukaan piispa tulee tuomita kuolemaan. Useat muslimien yhteisöt ja johtajat, mutta myös valtion uskonnollisten asioiden ministeriö nostivat kanteen. Sosiaalisessa mediassa lietsottiin vihaa piispaa ja hänen perhettään vastaan ja vaadittiin etsintöjä hänen löytämisekseen. Perhe joutui lähtemään maasta.

Irakin viranomaiset vakuuttivat kirkoille, että ne voivat toimia normaalisti ja että niiden tulisi ilmoittaa kaikista turvallisuusuhista. He ovat myös ryhtyneet toimenpiteisiin islamistien raivon hillitsemiseksi ja vihapuheen estämiseksi.

Anabaptistikirkko lopetti rakennustensa käytön jumalanpalveluksiin ja on supistanut julkista toimintaansa johtuen painostuksesta.

Kiina vapauttaa uiguurikristityn pastorin 15 vuoden vankeuden jälkeen

(Lähde: UCA News 20.03.2023)

Kiinan viranomaiset ovat vapauttaneet 49-vuotiaan uiguurikristityn pastorin, joka vietti 15 vuotta vankilassa syytettynä ”separatismiin yllyttämisestä” ja ”valtiosalaisuuksien vuotamisesta ulkomaisille järjestöille”.

Protestanttisen kotikirkon pastori Alimujiang Yimiti vapautettiin 15. maaliskuuta. Yimiti oli muslimi ennen kuin hän kääntyi kristityksi vuonna 1995. Hänestä tuli pastori uiguurikristityille, jotka kuuluivat protestanttiseen kotikirkkoon.

Vuonna 2007 Kiinan turvallisuusviranomaiset alkoivat tarkkailla uiguureja, muslimienemmistöistä etnistä ryhmää, joka muodostaa enemmistön Xinjiangin väestöstä. Tuolloin myös kristityt uiguurit, joita on noin kaksi prosenttia alueen arviolta 26 miljoonasta asukkaasta, joutuivat painostuksen kohteeksi.

Kristityt uiguurit ovat vuosikymmenien ajan joutuneet alueen muslimiveljiensä tavoin vakavaan vainoon Kiinan valtion virastojen taholta, mutta heidän kärsimyksiään on dokumentoitu ja julkaistu vähemmän.

Luterilainen ruotsalainen lähetysjärjestö on toiminut uiguurien yhteisöissä vuodesta 1892 lähtien. 1930-luvulle mennessä yli 300 uiguuria, oli kääntynyt protestanttiseen uskoon.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *