Rony Smolar – Israel-uutisviikko 15.4.2019

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Ja aivan alkuun; koska ensi maanantai on toinen pääsiäispäivä, niin ensi viikolla ei ilmesty uutta Israel-uutisviikkoa.

Mutta, kuten eilen Suomessa, niin myös viime viikolla Israelissa käydyt yleiset vaalit säilyvät vielä viikkoja uutisissa ja ihmisten pohdinnoissa.

Tosin, Israelissa kuluneen vaaliviikon päähuomio keskittyi hetkeksi avaruuteen, kun helmikuussa kuuhun lähetetyn luotaimen viimeisiä vaiheita seurattiin suorissa televisiolähetyksissä. Kiinnostus oli suuri, sillä Israelin piti olla neljäs valtio, joka saa laskeutujan ehjänä Kuun pinnalle.

Kaiken ikäiset seurasivat kotonaan, työpaikoilla ja kouluissa suoraa lähetystä ja ilmassa oli lähes kevätkarnevaalin tuntu, kun kansallisena ylpeyden aiheena pidetyn Beresheet-laskeutujan piti olla Kuussa ensimmäinen laite, joka pääsee sinne yksityisin varoin.

Lisäksi Israel oli matkalla olla Yhdysvaltojen, Venäjän ja Kiinan jälkeen neljäs valtio, joka saa luotaimensa Kuun pinnalle.

Suureksi pettymykseksi 6.5 miljoonaa kilometriä avaruudessa kiertäneen laskeutujan matka katkesi, kun kahdeksan kilometrin korkeudessa Kuusta sen jarrumoottori sammui ja alus törmäsi suurella nopeudella Kuun pintaan.

Israelilaisten pettymys oli käsin kosketeltava, kun yhteys luotaimeen lopullisesti katkesi vain 150 metrin päässä Kuun pinnasta.

Israelin tiedeyhteisö piti kuuluotaimen matkaa kuitenkin merkittävänä saavutuksena sekä kokemusta tuoneena yrityksenä, mitä hyödynnettäisiin muutaman vuoden päästä uudella yrityksellä.

Myös laskeutumista lennonjohdossa Tel Avivin ulkopuolella seurannut pääministeri Netanjahu vakuutti Israelin yrittävän uudelleen.

Mutta saavutus oli sekin, että Israelista tuli seitsemäs valtio, joka oli saanut luotaimen Kuuta kiertävälle radalle, ja onnistuihan Israel kuitenkin koskettamaan Kuun pintaa.

Luotaimen viimeisessä itsestään ottamassa kuvassa näkyy alukseen kiinnitetty laatta ja siinä paljon puhuva teksti: ”Pieni valtio – suuret unelmat”. Eli jatkoa seuraa!

Israelin vaalit olivat kuitenkin merkittävin uutistapahtuma maan pinnalla. Niitä seurattiin ei vain Israelissa, vaan koko Lähi-idän alueella, sillä vaalitulos vaikuttaisi niin Israelin omaan tulevaisuuteen kuin koko lähialueella. Vaaleissa keskeiseksi kysymykseksi nousi pääministerinä jo neljä kautta istuneen Benjamin Netanjahun menestyminen ja mahdollinen uudelleen valinta sekä Israelin tuleva ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Vaaleissa Netanjahu ja hänen johtamansa oikeistolainen likud-puolue oli uudesta keskusta-vasemmistolaisesta Sininen ja Valkoinen-koalitiosta ja sen johtajasta Benny Gantzista saanut vakavan haastajan, joka oli johtanut mielipidekyselyjä. Siksi monet veikkasivat Netanjahun aikakauden päättymistä.

Käytännössä vaalit käytiin kahden suurimman puolueen välillä, sillä lopputulos osoitti likudin ja Sininen ja Valkoinen-koalition saaneen 4.4 miljoonasta annetusta äänestä yli puolet.

Vaalitulos kääntyi tarkistuslaskennan jälkeen niukan yhden edustajanpaikan voitoksi Netanjahun johtamalle likudille, mutta enemmistöhallituksen muodostamiseksi hän tarvitsee vaaleissa hyvin menestyneiden oikeistokumppanien mukaantuloa. Niiden suostumuksen hän oli varmistanut jo ennen vaaleja ja vaalituloksen ollessa nyt selvillä, Netanjahun tulevaa hallitusta tukee ainakin 65 edustajaa 120-paikkaisessa parlamentissa Knessetissä.

Hyvin repivä, jopa henkilökohtaisuuksiin mennyt, vaalikampanja unohtui pian, kun Gantz vaalituloksen selvittyä soitti ja onnitteli Netanjahua tämän voitosta. Lyhyeksi jääneen puhelun kuluessa Gantz ja Netanjahu vakuuttivat toisilleen palauttavansa nyt vaalien jälkeen rauhan israelilaisten keskuuteen. He myös ilmaisivat työskentelevänsä jatkossa Israelin hyvinvoinnin ja menestyksen hyväksi.

Poliittisen käytännön mukaisesti Israelin presidentti aloittaa lähipäivinä puoluejohtajien kanssa keskustelut hallituksen muodostajasta, mutta selvää on, että tehtävän saa Netanjahu, josta samalla tulee Israelin pitkäaikaisin pääministeri.

Mutta likudin tulevat viisi hallituskumppania ovat kovin erilaisia ja vaatimukset ministerinsalkuista käyvät jo kuumina. Vaalituloksen tekee erityisen mielenkiintoiseksi se, että yhdenkin hallituskumppanin eroaminen veisi Netanjahun hallitukselta parlamenttienemmistön. Israelin tilanteessa se jatkossa tietää äänestäjiä ärsyttäviä loputtomia lehmänkauppoja ja tempoilevaa politiikkaa.

Samanaikaisesti Netanjahu joutuu jatkossa tarkkailemaan myös omaa kohtaloaan, sillä hänellä on korruptiosyytteet niskassaan ja edessään vielä pitkä oikeudenkäyntiprosessi. Voittonsa tunnossa Netanjahun tiedetään jo tavoittelevan syytesuojaa, minkä jopa hänen poliittiset liittolaisensa torjuvat.

Lisäksi israelilaisia askarruttaa kysymys siitä, kykeneekö Netanjahu johtamaan maata samalla kun hän joutuu oikeudessa puolustautumaan vakavilta syytteiltä, jotka voivat viedä hänet vuosiksi telkien taakse.

Mielenkiintoista on myös seurata parlamentin työskentelyä, sillä valituiksi tuli kaikkiaan 49 ensikertalaista, minkä lisäksi Israelin arjesta paljolti ulkona olevat uskontopuolueet vahvistivat selvästi asemiaan. Uudessa 11 puolueen Knessetissä on myös kaksi Israelin arabeja edustavaa puoluetta ja puolueliittymää, jotka jäivät kymmeneen edustajaan. Yhdestoista arabiedustaja valittiin Israelin vasemmistopuolueesta.

Arabipuolueiden kärsimä vaalitappio johtui arabivähemmistön matalasta äänestysvilkkaudesta, kun se vastusti Netanjahun hallintoa, eikä halunnut vahvistaa uuden keskusta-vasemmiston vielä tuntematonta politiikkaa.

Mutta tuore vaalitulos paljasti lähes historiallisen totuuden, kun Israelia itsenäisyyden alkuvuosikymmeniä johtanut työväenpuolue kärsi kirvelevän tappion ja on kuudella edustajanpaikallaan nyt vaarassa kokonaan kadota maan poliittiselta kartalta. Lisäksi puolueen puheenjohtajan odotetaan nyt eroavan.

Netanjahun vaalivoitto osoitti Israelin äänestäjien luottaneen tuttuun vaihtoehtoon enemmän kuin poliitikkona tuntemattomaan, mutta suosittuun entiseen puolustusvoimien komentajaan, Benny Gantziin. Jopa Israelin arabinaapurit näkivät Netanjahussa vuosikymmen aikana tutuksi tulleen vaihtoehdon Lähi-idän epävakaalla näyttämöllä.

Rauhanratkaisusta vuosiksi unohtunut Israelin lähin naapuri, palestiinalaishallinto, pettyi vaalitulokseen ja olisi mieluummin nähnyt Israelin siirtyvän vasemmalle, missä peräänkuulutetaan kahden valtion ratkaisua. Palestiinalaishallinnon edustajat arvostelivat kovasti Israelin vaalitulosta, mikä ei heidän mukaansa edistäisi rauhaa eikä toisi palestiinalaisille omaa valtiota.

Lisäksi palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin edustaja totesi vaalituloksen herättävän palestiinalaisissa pelkoa siitä, että Israel liittäisi itseensä osia Jordanjoen länsirannasta. Tätähän Netanjahu lupasi vaalikampanjan aikana tehdä, jos hän voittaisi vaalit.

Huolestuneet ystävät Yhdysvalloista ovat viime päivinä kuitenkin vedonneet Netanjahuun, jotta tämä ei toteuttaisi tätä vaalilupaustaan, sillä se voisi vaarantaa amerikkalaisten, jopa Amerikan-juutalaisten, varauksettoman tuen.

Mutta mitään kovin dramaattista Netanjahun ei uskota tekevän ennen kuin presidentti Trump julkistaa kauan valmisteilla olleen ja visusti salaisena pysyneen Lähi-idän rauhansuunnitelmansa. On arveltu, että suunnitteilla oleva amerikkalaisjohtoinen arabimaiden Naton kaltainen strateginen yhteistyöliitto olisi osana tuota laajempaa rauhansuunnitelmaa.

Ainakin liittoon jäseniksi veikatut sunni-muslimivaltiot, kuten Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Bahrain, Egypti, Kuwait, Qatar, Oman, Saudi Arabia ja Jordania kokoontuivat vastikään pohtimaan yhteisiä keinoja suojella arabimaita kaikenlaiselta uhalta, kuten kokouksesta kertoneessa tiedotteessa todettiin.

Liiton perustaminen on selvästi tähdätty torjumaan Iranin ja sen liittolaisten muodostamaa alueellista uhkaa. Se näkyy mm. siinä, että Iranin lisäksi ainakin Syyria, Libanon, Jemen ja Irak on jätetty ulkopuolelle.

Pian alkava hallituksen muodostaminen pysähtyy Israelissa tulevana perjantaina, kristityn maailman Pitkäperjantaina, kun juutalaiset aloittavat kahdeksan päivää kestävän oman pääsiäisensä eli Pesachin vieton.

Vuotuisena pyhiinvaellusjuhlana Pesachia vietetään muistona faaraoiden alaisuudessa orjakansaksi muuttuneen israelilaisten exodukseksi kutsutusta vapautumisesta Egyptin ikeestä.

Pesach on hepreankielinen sana, mikä tarkoittaa ”kulkea ohi”, ja se viittaa Raamatusta tuttuun kymmenenteen eli viimeiseen vitsaukseen, jolla Jumala koetteli egyptiläisiä, koska he eivät suostuneet päästämään israelilaisia vapaiksi.

Raamatun kertomuksen mukaan Jumala surmasi egyptiläiset esikoispojat ja myös eläinten esikoiset, mutta säästi israelilaiset, joiden Hän oli käskenyt uhrata karitsan ja sivellä ovenpielensä sen verellä. Surma kulki sitten niiden talojen ohi, joiden ovi oli sivelty verellä, ja näin niiden esikoiset säästyivät. Sen seurauksena faarao päästi israelilaiset pois maasta.

Pesach alkaa juutalaisen kalenterin mukaisesti Nisan-kuun 15. päivän aattona, jolloin perheet ja ystävät istuutuvat sederin juhlavaan illallispöytään. Seder merkitsee järjestystä ja juhlapöydän ääressä se näkyy siinä, että vaiheittain luetaan Haggada-kirjasta vapautumisen tarina, minkä lisäksi ruokailu tapahtuu tietyssä järjestyksessä.

Pöydän ääressä näkyy paljon symboliikka. Pikaisen vapauteen lähdön muistona Pesachina syödään vain happamatonta matsa-leipää, jota ei ehditty kohottaa ja pöydän keskellä olevalla Pesach-vadilla näkyy orjana koettu vaikea aika: siinä on mm. poltettu lihainen luu ja poltettu kananmuna muistuttamassa Pesach-uhria, katkerat yrtit ja suolavesi muistuttavat työn raadannasta ja kyyneleistä, ja työssä käytetystä muurilaastista muistuttaa raastetusta omenasta, pähkinästä ja viinistä tehty seos.

Mutta juhlavan illan avaa pöydässä olevista nuorin kysymyksellä: Miksi tämä ilta on erilainen kuin muut illat? Vastaus luetaan illan aikana Haggadasta, sillä siihen velvoittaa toisen Mooseksen kirja, missä sanotaan: ” Kun poikasi aikanaan kysyy sinulta: ’Mitä tämä merkitsee?’, niin sano hänelle: ’Väkevällä kädellään Herra vei meidät pois Egyptistä, orjuuden maasta. Sinä päivänä kerro pojallesi: ’Tämä tapahtuu sen takia, mitä Herra teki hyväkseni, kun lähdin Egyptistä.’

Juutalaisuudessa tapahtumaa pidetään niin ainutlaatuisena, että perinteeksi on tullut Pesachin pääsiäispöydässä muistuttaa jälkipolville Jumalan osuudesta vapauteen lähdössä.

Tällä halutaan korostaa, että jokaisen juutalaisen tulee tuntea ikään kuin hän itse olisi ollut Egyptistä lähteneiden esi-isiensä joukossa.

Toivotan iloista pääsiäistä, Hag Pesach Sameah!

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar