Rony Smolar – Israel-uutisviikko 17.4.2023

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Sitten edellisen uutisraporttini kaksi viikkoa sitten, tapahtumat ovat Israelissa vyöryneet sellaista vauhtia, ettei maata ulkoapäin tahdo enää tunnistaa demokratiaksi tai järjestäytyneeksi yhteiskunnaksi. Sen lisäksi Israelin peruskalliona pidetty turvallisuuden rikkomattomuus sekä vihollisille osoitettu sotilaallisen voiman matala käyttökynnys ovat lähes kääntyneet päälaelleen.

Tästä kaikesta on pyritty syyttämään pääministeri Benjamin Netanjahua ja hänen hallitustaan, joita sen vastustajat moittivat ensi viikolla 75-vuotista itsenäisyyttänsä viettävän maan alasajosta.

Kukapa olisi vielä joitakin kuukausia sitten uskonut Iranin onnistuvan liittolaistensa avulla ohjailemaan Israelin vastaisia samanaikaisia iskuja maan kaikilla rajoilla tai että palestiinalaisalueilta on tehty tappavia ja poikkeuksellisen järjestäytyneitä iskuja israelilaisia siviilejä vastaan.

Siksi syyttävä sormi osoittaa aikaisemmin itse turvallisuutena tunnettua ja luotettua Netanjahua kohti. Häntä on nyt moitittu lepsuilusta, kun iskuihin ei entiseen tapaan ole vastattu riittävällä voimalla ja siksi juuri pitkän pääsiäispyhän lomakautensa päättäneet israelilaiset tuntevat turvallisuutensa ratkaisevasti kärsineen.

– Missä on se vahva Bibi, jonka äänestimme takaisin valtaan? Nyt hän on sadassa päivässä menettänyt otteensa maan turvallisuudesta, mikä on johtanut ennenkokemattomaan turvattomuuden tilaan, ihmettelevät jopa Netanjahun omat kannattajat.

Toissa- ja viime viikolla juutalaisten, muslimien ja kristittyjen samanaikainen pyhäkausi toi maahan paljon matkailijoita, minkä lisäksi israelilaiset nauttivat ulkoilmassa talvisateiden hetkellisesti suomasta tauosta. Noita päiviä synkisti kuitenkin kaksi terrori-iskuja, joissa yhdessä israelilainen äiti ja hänen kaksi aikuista tytärtään ammuttiin lähietäisyydeltä autoonsa ja toisessa palestiinalainen ajoi Tel Avivin rantakadulla autollaan väkijoukkoon, missä italialainen turisti sai surmansa ja seitsemän muuta loukkaantui.

Turvattomuutta lisäsi myös se, että ilmahälytysten ulvoessa Gazasta, Libanonista sekä Syyriasta ammuttiin raketteja Israeliin, minkä lisäksi iranilainen lennokki ehti tunkeutua Israelin pohjoiseen ilmatilaan ennen kuin se ammuttiin alas. Israel vastasi tulittamalla vihollisten puolella hyvin rajattuja kohteita, mitä israelilaiset itse pitävät lähinnä läimäyksinä eikä sotilaallisina iskuina.

Tätä on Israelissa suuresti ihmetelty, vaikka viholliset ovat tulkinneet asetelmaa siten, että sekavaan sisäpoliittiseen tilaan ajautunut Israel pyrkii tällä hetkellä välttämään joutumasta avoimeen sotilaalliseen selkkaukseen vihollistensa kanssa. Samalla sota kaventaisi Netanjahun valtaa, sillä vakavassa turvallisuustilanteessa rivit Israelissa yleensä tiivistyvät ja silloin oppositiolla ollut tapana asettua hallituksen rinnalle. Näin on käynyt Israelin käymissä sodissa sekä laajemmissa sotilasoperaatioissa.

Netanjahun oli lopulta raivattava television parhaimpaan katseluaikaan itselleen tilaa selittääkseen israelilaisille nyt syntynyttä tilannetta. Hän ei kuitenkaan löytänyt hallituksensa toiminnasta mitään moitittavaa, vaan vyörytti kaiken opposition sekä edellisen hallituksen niskaan. Se oli jälleen uusi pettymys Netanjahun viimeaikaisille televisiopuheille, joilta on odotettu kansanjohtajan eikä puoluejohtajan ääntä.

Media kuvasi hänen esiintymistään jopa röyhkeäksi ja tosiasioiden kieltämisenä. Ei ihme, että mielipidemittauksissa hallituksen kannatus on edelleen alamäessä, mikä vaaleissa ennakoisi kunnon tappiota.

Lisäongelmien välttämiseksi Netanjahu päätti rauhoittaa välillä rajuihin välikohtauksiin ajautuneen paastokuukauden Ramadanin kymmen viimeistä päivää kieltämällä juutalaisilta pääsyn myös heille pyhälle Temppelinvuorelle. Tätä ovat jo hallituksen äärioikeistolaiset kovasti arvostelleet ja todenneen päätöksen olevan hallitussopimuksen vastainen.

Kun Netanjahun huomio on jatkuvasti hallituksen koossapitämisessä, niin jopa Israelin liittolaiset Yhdysvalloissa ja Euroopassa ihmettelevät, mitä kummaa Israelille oikein on tapahtunut.

Israelin heikentynyt turvallisuuskuva on saanut jopa tuoreet arabiliittolaiset, kuten Arabiemiraatit ja Bahrain katsomaan muualle, lähinnä Israelin perivihollisen Iranin suuntaan. Jopa Yhdysvaltojen lähin arabiliittolainen Lähi-idässä eli Saudi-Arabia on näinä päivinä normalisoimassa suhteensa Iranin kanssa. Suolaa haavoille lisää myös se, että suhteitaan Israelin kanssa aiemmin lämmittänyt Natomaa Turkki on nyt lähentynyt Iraniin ja yhdessä maat näyttävät hakeutuvan strategiseen yhteistyöhön Kiinan kanssa.

Turkki ei Ukrainan sodassa ainakaan vielä ole sotilaallisesti tukenut Venäjää, mutta sitä vastoin Iranin tiedetään toimittaneen venäläisjoukoille tappaviksi osoittautuneita lennokkeja.

Tähän uuteen liittosuhteeseen näyttää myös pitkästä ja verisestä sisällissodastaan toipuva Syyria nyt ottavan ensiaskeleita, kun suhteet Saudi-Arabiaan ovat uudestaan avautumassa. Syyrian aktivoituminen Israeliin ammuttujen rakettien muodossa kertoo siitä, että maata helmikuussa ravistelleen Turkin tuhoisan maanjäristyksen seurauksena Iran oli sittenkin onnistunut piilottamaan avustuskuljetuk-siinsa aseita ja ammuksia, mitä Israelin sotilastiedustelu jo tuolloin epäili ja josta teille raportissani kerroin.

Tämä kaikki tapahtuu Israelin ympärillä eikä ulospäin näy mitään strategisia siirtoja, kun arvostelujen kohteena oleva Netanjahu on keskittynyt lähinnä maan oikeusjärjestelmän uudistuksiin sekä itsensä pelastamiseen uhkaavalta korruptiotuomiolta.

Vasta viime päivinä, ja selvästi myöhässä Israelin ilmapuolustusta on tiivistetty ja joukkoja rajoilla lisätty sekä pommisuojia maan pohjoisosissa kaiken varalta avattu. Tässä turvallisuustilanteessa vakavailmeinen Netanjahu oli pakotettu perumaan puolustusministerinsä erottamispäätöksen, kun joutui tunnustamaan oman rajallisuutensa ja kutsumaan yli kaksi kuukautta tauolla pitämänsä hallituksen turvallisuuskabinetin öiseen hätäistuntoon.

Israelin suuntaan on viime aikoina avoimesti esitetty uhkauksia ja mm viime perjantaina, kun islamistit eri puolilla Lähi-itää viettivät al-Kuds eli Jerusalem-päivää, toistettiin kaduilla ”Kuolema Israelille”-huutoja. Sen lisäksi Israelin pankit ja postilaitos ovat viime päivinä joutuneet kyberhyökkäysten kohteiksi.

Uhmakkaimpana on esiintynyt Libanonissa toimivan iranilaismielisen Hizbollah-joukkojen johtaja Hassan Nasrallah, joka viime viikkoina kertyneiden kokemusten perusteella arvioi Israelin ja arabimaailman olevan nyt lähempänä sotaa kuin rauhaa. Israelin iskujen pelossa pitkään maanalaisessa piilossa ollut Nasrallah on televisiossa nyt pitänyt kovia puheita uskoen Israelin pyrkivät välttämään sotaa hänen raketein ja ohjuksin varustautuneita joukkojaan vastaan. Niiden on väitetty olevan suunnattuina eri kohteisiin kaikkialla Israelissa.

Sen lisäksi Gazassa toimivan toisen iranilaismielisen järjestön Hamasin uskotaan laajemman yhteenoton puhjetessa yhtyvän raketti-iskuihin. Ainakin näiden kahden järjestön johtajat ovat vastikään neuvotelleet Libanonissa.

Israelin vihollisten toiminnan keskittämisestä kertoo se, että Hamas on viime vuosina vakiinnuttanut asemaansa myös muualla palestiinalaisten keskuudessa siinä määrin, että se on Iranin tuella nyttemmin asettunut myös Libanoniin.

Jopa arabinaapureissa on ihmetelty tätä Israelin puolustusopistaan poikkeavaa toimintaa, mihin ennaltaehkäisevät hyökkäykset sekä kostoiskut ovat omien tappioiden säästämiseksi perinteisesti kuuluneet.

Mutta viimeaikaisten tapahtumien seurauksena vihollisille on sekasortoisesta Israelista muodostunut lähes puolustuskyvytön ja sisäisesti jakautunut riitelevä kohde. Mutta kuka ja milloin joku uskaltautuu koettelemaan Israelin puolustuskykyä, tulee lähipäivinä pohdittavaksi, kun 52:lla sotilashautausmaalla vietetään viikon kuluttua kaatuneiden sekä terrorin uhrien muistopäivää ja heti perään maan itsenäisyyspäivää.

Israelin presidentti Isaac Herzog on huomenna vietettävän juutalaisten kansanmurhan eli Holokaustin muistopäivän edellä painottanut kansallista yhtenäisyyttä muistuttamalla niistä lähtökohdista, mistä kansanmurhasta selvinneet Euroopan ja koko maailman juutalaiset 75 vuodessa ovat itsenäisen ja modernin Israelin valtion rakentaneet.

Miksi me kiistelemme ja miksi me hajotamme tämän hiellä ja verellä rakentamamme valtion, peräänkuulutti presidentti Herzog, joka paraikaa johtaa hallituksen ja opposition välillä käytäviä sovitteluneuvotteluja.

Presidentin kansliasta on luvattu tuloksia myöhemmin tällä viikolla.

Ja pääsiäisen pyhäkauteen kuului myös Pyhän maan ortodoksisen kirkon vuosisatoja periytynyt vuotuinen seremonia eli Pyhän Tulen ihmeen toimittaminen Suurena lauantaina Jerusalemissa.

Pyhä Tuli on ortodoksisen kirkon tunnetuin ihme ja se on tapahtunut samaan aikaan, samalla tavalla ja samassa paikassa joka vuosi Jerusalemin Pyhän Haudan kirkossa, mitä ortodoksisten kristittyjen keskuudessa pidetään maailman pyhimpänä paikkana. Siinä Kristus ristiinnaulittiin, haudattiin ja nousi ylös kuolleista.

Turkin muslimimiehityksen aikana Pyhän maan kristityt saivat laulaa vain kirkoissa ja siksi he ovat 1200-luvulta saakka arabian kielellä ja rumpujen säestyksellä laulaneet ja perinteisesti toistaneet: ”Olemme kristittyjä, olemme olleet kristittyjä vuosisatojen ajan ja tulemme myös ikuisesti olemaan kristittyjä”. Tämän jälkeen kirkkoväen keskuuteen laskeutuu jännittynyt hiljaisuus ihmisten odottaessa Jumalan voiman näytöstä.

Ja lopuksi: Israelissa lehdistö selosti toissaviikolla uutisissaan laajalti Suomen hankkimaa ”Daavidin linko”-nimeä kantavaa uutta korkea­torjuntaohjusjärjestelmää. Tämä Israelin puolustusministeriöltä hankittu moderni puolustusjärjestelmä on Israelin ja Yhdysvaltojen yhdessä kehittämä ja siksi kauppaan tarvitaan vielä Yhdysvaltojen suostumus.

Samalla lehdistö huomioi näyttävästi myös Suomen liittymisen puolustusliitto Naton 31:ksi jäseneksi, mikä oli tapahtunut päivää ennen puolustusjärjestelmäkaupan julkistusta. Mediassa on myös muistutettu Suomen pitkästä maarajasta Venäjän kanssa sekä Suomen Talvisodassa menettämistä alueista.

Israelin median arvion mukaan Suomen Natoon liittymistä pidettiin poliittisena ja strategisena takaiskuna Naton laajentumista vastustavalle Venäjälle, joka todennäköisesti ryhtyisi vahvistamaan Suomen vastaista rajaansa.

Englanninkielinen The Jerusalem Post oli kirjoituksessaan haastatellut pietarilaisia, jotka valittivat Suomen matkailun tyrehtymistä sekä heille nyt viholliseksi muuttuvaa Suomi-kuvaa.

Myös Euroopan avaruusjärjestön ESA:n perjantaina kahdeksan vuoden matkalle kohti Jupiteria laukaisemassa Juice-nimisessä luotaimessa yhtyvät Suomi ja Israel, kun uutistoimistojen mukaan siinä on mukana molempien maiden tutkimuslaitetekniikkaa. Tutkimusten kohteena ovat Jupiterin suurimmat kuut, joista muutamissa jäisten kuorien alla uskotaan olevan valtameriä, jotka voivat mahdollistaa elinympäristön Maan kaltaiselle elämälle.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR