Rony Smolar – Israel-uutisviikko 27.3.2023

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Sisäpoliittinen kuohunta Israelissa sen kuin jatkuu ja uutiset päivittyvät hetki hetkeltä. Tähän aamuun mennessä hallitus oli oikeuslaitoksen uudistussuunnitelmiinsa tehnyt joitakin lievennyksiä, mutta asiantuntijoiden mielestä ne eivät korjaa demokratiaa kaventavia toimia. Ja kun asiat pitkittyvät niin niillä on tapana myös mutkistua.

Tämän havaitsi pääministeri Benjamin Netanjahu, jonka torstai-iltana televisiokameroiden edessä odotettiin ilmoittavan toimista jännittyneen tilanteen laukaisemiseksi, mutta turhautuneena kuitenkin julisti ottavansa koko lakipaketin uudistusprojektin jatkon itselleen. Toisin sanoen tähän saakka oikeusministerin sekä parlamentin lakivaliokunnan alaisuudessa tapahtunut lakivalmistelu jatkossa alistetaan suoraan pääministerille.

”Tämä saa nyt riittää, yksin minä päätän hallituksen työskentelystä”, jyrähti Netanjahu televisiossa, mikä sai oikeuskanslerin älähtämään. Nimittäin jo hallituksen alkumetreillä oikeuskansleri määritteli, ettei korruptiosyytteistä oikeuteen joutunut Netanjahu voisi eturistiriitansa takia puuttua lakimuutoksiin, ja siksi hän määritteli Netanjahun väliintulon lainvastaiseksi.

Tästä kehkeytyi kova voimainmittelö, kun pääministeri avoimesti asettui lain yläpuolelle. Samalla tapaus herätti kysymyksen siitä, onko Netanjahu enää kykenevä johtamaan hallitusta, jossa on ilmennyt kapinahenkeä, kun monet ministerit ovat tilanteen laukaisemiseksi mieluummin sovittelun kuin vastakkainasettelun kannalla.

Varhain perjantaiaamuna Lontooseen työmatkalle lähtenyt Netanjahu sai peräänsä mieltään osoittaneet israelilaiset lähes raivon partaalle. Myös Lontoossa häntä vastassa oli joukko mielenosoittajia, jota huusivat hänelle ”häpeä diktaattori”.

Jotain poikkeavaa on Netanjahun johtamisessa nähty tapahtuvan, sillä lauantai-illan paluun sijasta hän syytä ilmoittamatta viestitti hallituskumppaneilleen palaavansa vasta sunnuntaina ja siten peruuttavansa hallituksen eilisen viikkoistunnon.

Tällaiset selittämättömät käänteet eivät monesta syystä tiedä hyvää, sillä Netanjahun lainvastaista ulostuloa pidettiin vastaiskuna niille hallituksen ministereille ja hänen oman puolueensa edustajille, jotka viime aikoina olivat vaatineet lainvalmisteluun sovintoratkaisua.

Sen lisäksi löytyy myös niitä, jotka selvästi ovat säikähtäneet asevoimiin nojaavan reservin piiriin levinnyttä kapinahenkeä, minkä on pelätty heikentävän maan kykyä puolustautua. Mm eilen suuri joukko Netanjahun hallintoa vastustavaa reservin sotilasta kieltäytyi saapumasta kertausharjoituksiin.

Netanjahun kanssa riitaantunut puolustusministeri Joav Galant neuvotteli viime viikolla useita tunteja oppositiossa olevan edeltäjänsä kanssa miettien armeijan kannalta nykytilannetta, minkä jälkeen hän antoi ymmärtää harkitsevansa tehtävänsä jättämistä.

Netanjahun ollessa Lontoossa puolustusministeri Galant ehti lauantai-iltana televisioidussa puheessaan avata mietteitään Israelin turvallisuustilanteesta ja lopulta vaati hallituksen lakiuudistuksen keskeyttämistä ja neuvottelujen aloittamista opposition kanssa. Hän oli ensimmäinen ministeri, joka kuukausia jatkuneiden julkisten vastalauseiden aikana uskalsi sanoa tämän ääneen.

Perusteluna Galant ilmoitti olevansa erityisen huolestunut mielenilmaisujen kielteisistä vaikutuksista asevoimiin mutta entisenä kenraalina sanoi tuntevan vastuunsa myös koko yhteiskunnalle.

Mutta vuorokausi myöhemmin eli eilisiltana Netanjahu osoitti taipumattomuutensa eikä hyväksynyt kapinointia, vaan erotti ministeri Gallantin, puoluetoverinsa hallituksesta.

Eroilmoituksen tultua julkiseksi Tel Avivissa puhkesi raivoisia mielenosoituksia, jotka jatkuivat vielä aamuyöhön.

Kaupungin halki johtava valtaväylä oli vielä tänään aamuruuhkan alkaessa poikki, kun tielle oli kasattu kiviä ja muita esteitä.

Poliitikot laidasta laitaan ovat nyt aamulla vaatineet Netanjahua täyden kaaoksen välttämiseksi pysäyttämään lakiuudistuksen ja aloittavan keskustelut opposition kanssa.

Netanjahua on myös arvosteltu Israelissa keskeisen puolustusministerin erottamisesta eikä paikalle ole kovin helppoa löytää korvaajaa. Pääministeriä syytetään jopa melkoisen turvallisuusriskin ottamisesta, mihin Israelilla ei ole varaa.

Kiistojen kohteena olevasta lakiuudistuksesta on tarkoitus äänestää myöhemmin tällä viikolla ja on mielenkiintoista nähdä, millaisia repeämiä hallitukseen vielä syntyy.

Joka tapauksessa tätä viikkoa on ennakkoon kuvattu dramaattiseksi, sillä hallituksen nauttima parlamentin enemmistö ei ole itsestäänselvyys.

Tyytymättömyys Netanjahuun näkyi viimeisessä mielipidemittauksessa, missä hallituskoalition paikkaluku 120-paikkaisessa parlamentissa laskee 55:een edustajaan eli hallitus menettäisi enemmistönsä. Kahdeksan paikkaa hallitukselta veisi uusi liberaalipuolue, joka kärkkyy mahdollisia uusia vaaleja.

Netanjahu joutuu nyt taistelemaan monella eri rintamalla, kun iskuja satelee eri suunnilta ja kun niiden torjuminen käy uskottavuuden sekä kansainvälisen maineen rapistuessa vaikeaksi.

Hänen peräkkäisinä viikkoina Pariisiin, Roomaan, Berliiniin sekä Lontooseen suuntaamat matkat näyttäytyvät lähinnä pakoiluna todellisuudesta kuin virallisina työmatkoina. Siksi ihmeteltiin pääministerin varaa olla maan kriittisimpinä hetkinä poissa ja kysytty, mikä voisi olla israelilaisten kokemia kohtalonhetkiä tärkeämpää.

Netanjahu kuitenkin kertoi, että Euroopan johtajien tapaamisissa päällimmäisenä oli ollut Iranin ydinaseuhka, mitä ei tietenkään sovi vähätellä, mutta mitään ratkaisevan uutta ei sillä rintamalla näytä viime aikoina kuitenkaan tapahtuneen.

Tosin Netanjahu on kampanjanomaisesti pyrkinyt Euroopan pääkaupungeissa isännilleen vakuuttamaan, ettei mikään olisi Israelissa muuttumassa ja että Israel laajoista protesteista huolimatta säilyisi demokratiana. Palaute on kuitenkin ollut pidättyvän varovaista eikä kulunut vuorokausi ole kyennyt vakuuttamaan epäilijöitä.

Selvästi on nähtävissä, että Netanjahu panostaa diplomatiassaan nyt Euroopan keskeisimpiin maihin, kuten Ranskaan, Saksaan, Italiaan ja Englantiin, kun Yhdysvaltoihin hän ei edelleenkään ole saanut vierailukutsua.

Sen sijaan hän on joutunut kuuntelemaan vanhan liittolaisen tiukkoja ja huolestuneita viestejä, ja viimeksi itse presidentti Joe Biden suorasanaisesti ilmoitti vastustavansa Israelin demokratian kaventamista ja kehotti Netanjahua tilanteen rauhoittamiseksi sopimaan välinsä maan opposition kanssa.

Mutta Netanjahun otettua lakivalmistelussa ohjakset käsiinsä Israelissa pelätään viilenneiden suhteiden johtavan maiden kriisitilaan. Tilannetta ei helpota Netanjahun sisäpiirin levittämät väitteet, joiden mukaan Bidenin hallinto pyrkisi Netanjahun kaatamiseen. Samoja väitteitä sekä samoista lähteistä kuului aikoinaan myös presidenttien Clintonin sekä Obaman hallintokausina.

Myöskään hallituskumppanit eivät ole tehneet Netanjahun elämää helpommaksi. Ensin äärioikeistoa edustava valtionvarainministeri Bezalel Smotrich julisti vierailunsa yhteydessä viikko sitten Pariisissa, ettei palestiinalaista kansaa ole olemassa: ”Onko heillä omaa kieltä tai onko koskaan ollut palestiinalaista valuuttaa? Entä yhteistä historiaa tai kulttuuria? Heillä ei ole mitään. Arabit synnyttivät ajatuksen palestiinalaisista vain vastustamaan meitä juutalaisia”, jyrisi israelilaisministeri julisteen ääressä, missä Israel näytettiin ulottuvan Välimereltä kattaen idässä koko nykyisen Jordanian kuningaskunnan.

Israelilaisministerin puhe herätti arabimaailmassa ja muualla suuttumusta, minkä seurauksena Jordania piti puhetta niin provosoivana, että kutsui Israelin Jordaniassa olevan suurlähettilään ulkoministeriön puhutteluun.

Seuraavana päivänä särmikkäänä ja kovapuheisena tunnettu poliisiministeri Itamar Ben-Gvir ilmoitti odottavansa innolla hetkeä, milloin Israel pääsisi rakentamaan asuntoja Jordanjoen länsirannan pohjoisosaan. Mielipide oli seurausta hallituksen viime viikolla tekemään päätökseen kumota kyseisellä alueella vuodesta 2005 vallinneen Israelin silloisen hallituksen määräämän rakennuskiellon.

Kun hallituksen päätös viime viikolta johti myös Washingtonissa Israelin suurlähettilään puhutteluun, joutui Netanjahu näissä kummassakin tapauksessa tukeutumaan diplomaattiseen taitoonsa sekä kokemukseensa lievittääkseen Israeliin kohdistunutta yleistynyttä arvostelua.

Totuus kuitenkin on se, että nuo kaksi äärioikeistolaista ministeriä aiheuttavat Israelille murheita lähes liukuhihnalla eikä Netanjahu kykene hallituksensa menettämisen vaarantuessa heitä pysäyttämään. Samalla Israel on joutumassa kansainvälisesti eristyksiin, mikä olisi kallis hinta maksettavaksi tilanteessa, missä Israel joutuisi Iranin kanssa sotatilaan.

Päällimmäisinä ongelmina ovat kuitenkin hallituksen israelilaisia jakavat suunnitelmat, jotka joka viikko ja nyttemmin harva se päivä ovat tuoneet suuria ja kiukkuisia ihmisjoukkoja kaupunkien kaduille. Niihin on nyt liittynyt myös maan eteläosien beduiiniväestö.

Israelilaisten tuntema huoli ei ainoastaan johdu Israelin loitontumisesta demokratiasta, vaan Netanjahun hallituksesta kuuluvista radikaaleista, jopa rasistisista mielipiteistä, mitkä pahimmillaan voivat ajaa koko Lähi-idän kaaokseen.

Mutta näinä aikoina löytyy myös varovaista myönteisyyttä, kun viime viikolla alkanut muslimien paastokuukausi Ramadan on toistaiseksi sujunut ilman suurempia välikohtauksia. Ennakkoon pelätty pyhän kuukauden ensimmäinen perjantairukous Jerusalemin Temppelinvuorella sujui lähes sadan tuhannen läsnä ollessa rauhallisesti.

Ensi viikolla alkava juutalainen pääsiäisviikko vie politiikan kuukauden lomatauolle, minkä toivotaan hiljentävän sekä rauhoittavan kuukausia jatkunutta kuohuntaa. Tauon uskotaan samalla tuovan poliitikoille hieman etäisyyttä aiheuttamiinsa kiistoihin, jotka ovat jakaneet israelilaiset useaan eri leiriin.

Myös israelilaiset pääsevät usean kuukauden protestikampanjoistaan hieman hengähtämään, mikä näkyy suurena matkustusintona ulkomaille. Israelin matkatoimistojen mukaan yli miljoona israelilaista aikoo lähipäivinä matkustaa kymmeniin kohteisiin, joista suosikkeja ovat lähettyvillä sijaitsevat Turkki, Kreikka ja Kypros sekä Persianlahden rauhankumppanit Bahrain ja Arabiemiraatit. Mutta myös etäämpänä löytyvät, kuten lännessä Yhdysvallat ja idässä Intia vetävät puoleensa israelilaisia.

Vastaavasti satojen tuhansien matkailijoiden lasketaan pyhiksi saapuvan Israeliin, mikä vallitsevan tilanteen seurauksena on aikaisempia vuosia merkittävästi vähemmän.

Ja lopuksi: Se, että maailman onnellisuusindeksissä Suomi todettiin viime viikolla säilyttäneen ykköspaikkansa ei ollut suuri uutinen, mutta kun Israel oli yhdeksänneltä sijalta noussut samassa indeksissä neljänneksi, niin sitä pitivät jopa israelilaiset itse kevään aprillipilana.

Yhteiskuntarauhaa häiritsevät monet syyt, kuten terrorismi ja väkivalta, yhteiskunnan jyrkkä politisoituminen, sosiaalinen eriarvoisuus sekä yleinen epävarmuus eivät vielä vuosina 2020-2022 tehdyissä kansainvälisissä mittauksissa kuitenkaan näkyneet. Mutta palatkaamme vuoden kuluttua asioiden todelliseen tilaan.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR