Rony Smolar – Israel-uutisviikko 3.4.2023

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Kulunut uutisviikko käsitti Israelin sisäistä tilannetta rauhoittaneita käänteitä, jotka kolmen levottoman kuukauden jälkeen toivat tervetulleen hengähdystauon. Siihen vaikutti alati yltynyt ja väkivaltaisia muotoja maassa saanut protestiaalto, minkä kruunasi Israelin suurimpien ammattiliittojen yllättäen julistama yleislakko.

Israel oli nopeasti liikkumassa kohti sekasortoa, kun mm Tel Avivin kansainvälinen lentokenttä sekä Haifan suursatama sulkeutuivat, sairaalat siirtyivät hätätilapäivystykseen ja kauppakeskukset sulkivat ovensa. Se johti Israelissa harvoin koettuun epävarmaan ja hermostuneeseen tilaan, kun pääministeri näytti olleen menettämässä otettaan samalla, kun turvallisuusviranomaiset arvioivat maan rajoilla toimivien vihollisten suunnittelevan yllätyshyökkäystä. Erityisesti perivihollisen Iranin ja sen Libanonissa toimivan liittolaisen kerrottiin tarkkailevan tilanteesta mahdollisesti syntyneitä aukkoja Israelin puolustuksessa.

Israelin johtava englanninkielinen päivälehti The Jerusalem Post jopa kirjoitti vihollisten Lähi-idässä hierovan Israelin sisäisen sekavuuden takia tyytyväisinä käsiään. Armeijan edustaja arvioi vihollisten tulkitsevan Israelin nykytilannetta heikkoutena mutta totesi samalla maan näinä aikoina olevan kohotetussa valmiustilassa.

Jännittynyt tilanne Israelissa lähti alkuviikolla purkautumaan, kun pääministeri Benjamin Netanjahu havaitsi poliittisen liikkumavaransa käyneen ahtaaksi. Siksi hän veti hätäjarrua ja ilmoitti toistaiseksi keskeyttävänsä oikeuslaitoksen politisoitumista koskevan muutosprosessin.

Samalla päätös palautti myös asevoimien kapinoineet reservin sotilaat takaisin palvelukseen.

Paine Netanjahua kohtaan oli jo muutamia päiviä aikaisemmin kasvanut, sen jälkeen, kun hän oli erottanut yli puoluerajojen luottamusta nauttivan puolustusministerin Yoav Galantin. Sitä pidettiin Netanjahun paniikkitoimena, kun kenraalitaustainen ministeri oli asevoimiin levinneen kapinahengen seurauksena ehdottanut turvallisuuskabinetin pikaista kokoontumista sekä lakimuutosten käsittelyn keskeyttämistä. Tilanteen rauhoittamiseksi tätä oli myös oppositio ehdottanut mutta Netanjahu asettui poikkiteloin.

Hän torjui puolustusministerinsä ehdotukset ja päinvastoin ilmoitti erottavansa hänet hallituksesta. Yleinen mielipide oli kuitenkin ministeri Galantin puolella, joten erottaminen jäi vahvistamatta. Samoin Netanjahu oli opposition kanssa suunniteltujen neuvottelujen aloittamiseksi taivuttava keskeyttämään uudistusten käsittelyä hallituksessa.

Samalla hän joutui myöntämään antaneensa oikeusministerille liian vapaat kädet jatkaa lakivalmisteluaan siitä huolimatta, että mielenosoitukset ja kriittisten alojen kapinointi oli yltynyt vaaralliselle tasolle.

Sovitteluneuvotteluja on nyt viikon verran käyty presidentti Isaac Herzogin johdolla mutta toistaiseksi ilman tulosta. Samalla puolustusministeri Galant on toistaiseksi säilyttänyt ministerinsalkkunsa.

Käänteen toivottiin tyydyttävän liittolaista Yhdysvaltoja, joka viikko viikolta oli lähettänyt kriittisiä viestejä Netanjahulle. Mutta Netanjahun taipuminen sovitteluun ei kuitenkaan vakuuttanut presidentti Joe Bidenia, jolta amerikkalaismedian mukaan oli tiedusteltu, olisiko Netanjahu nyt lähiaikoina saamassa kutsun Valkoiseen taloon. Presidentin lyhyt vastaus ”ei” kertoi paljon maiden suhteiden nykytilasta.

Yhdysvallat haluaan todennäköisesti ensin vakuuttua, ettei uudistusten lykkääminen ole ajanpeluuta tai poliittinen liike, joita kokeneen Netanjahun tiedetään hyvin taitavan, vaan aito sovittelu.

Yhdysvallat ei katso hyvällä myöskään Netanjahun äärioikeistolaiselle sisäisen turvallisuuden ministerille Itamar Ben-Gvirille antamaa lupausta perustaa tämän alaisuudessa toimivan kansalliskaartin. Kaartin perustaminen kasvattaisi kiistanalaisen ministerin valtaa ja lisäisi yhteenottojen vaaraa niin Israelin rajojen sisällä kuin palestiinalaisalueilla. Mutta samalla se varmistaisi Ben-Gvirin ja hänen puolueensa pysymisen hallituksessa, mistä se Netanjahun sovitteluun taipuneen ratkaisun seurauksena oli uhannut lähteä.

Myös tämä osoittaa Netanjahun joutuneen pääministerin asemansa säilyttämiseksi hallituksensa kansallismielisten äärioikeistolaisten panttivangiksi. Koska hänellä ei ole varaa menettää Ben-Gvirin johtaman puoleen kuuden edustajapaikan parlamenttituen, Netanjahun tiedetään tavanneen oppositiossa olevan Kansallisen yhtenäisyyspuolueen johtajan ja entisen puolustusministerin Benny Gantzin.

Gantz on osoittanut joustavuutta suhteessaan Netanjahuun, mihin hänen entinen liittolaisensa ja pääministeri Yair Lapid ei ainakaan vielä ole suostunut.

Gantzin johtaman puoleen kahdentoista edustajanpaikan tuki helpottaisi Netanjahun asemaa edellyttäen, että toisen äärioikeistoa edustavan puolueen johtaja, valtionvarainministeri Bezalel Smotrich sekä hallituksessa mukana olevat ortodoksipuolueet suostuisivat Gantzin kanssa liittosuhteeseen.

Kaiken keskellä Netanjahun on todella joutunut varjelemaan tärkeätä liittosuhdetta Yhdysvaltojen kanssa, sillä häntä on viime päivinä kovasti arvosteltu suhteen vaarantumisesta, mihin Israelilla ei kuohuvassa Lähi-idässä ole varaa. Netanjahua ei auta, että kansallismieliset ovat arvostelleet Yhdysvaltain puuttumista Israelin sisäisiin asioihin eikä hän itse ole pyrkinyt näitä ääniä vaimentamaan.

Jos Netanjahu vielä viikko sitten joutui taistelemaan lähinnä Israelin sisäisillä rintamilla, niin yllättävältä taholta ilmaantunut ulkoinen rintama aiheuttaa nyt suurta huolta. Nimittäin kuluneella viikolla Netanjahu ja maan historian oikeistolaisin hallitus joutui Yhdysvaltain demokraattihallinnon poikkeukselliseen ryöpytykseen.

Viikon alussa puolustusministeri Galantin erottamispäätös kiinnitti Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvoston huomiota, minkä seurauksena lehdistölle annettiin seuraava tiedote: ”Olemme suuresti huolissamme Israelissa meneillään olevasta kehityksestä, mukaan lukien ministeri Galantin mainitsemasta mahdollisesta vaikutuksesta Israelin sotilaalliseen valmiuteen”.

Myös Bidenin hallinto vetosi sovitteluratkaisun puolesta, eikä Israelin tule jatkaa nykyisellä sekasortoa aiheuttavalla tiellä, todettiin Valkoisesta talosta.

Ja myös edustajainhuoneesta ja erityisesti sen demokraattisiivestä otettiin kantaa, kun eräs jäsen kehotti Israelin johtoa, myös pääministeri Netanjahua, kuuntelemaan saamaansa valtavaa julkista kritiikkiä.

Sitten kuultiin tuo presidentti Bidenin tyly julkinen kommentti Netanjahun kutsumisesta Valkoiseen taloon, mitä Israelissa pidettiin poikkeuksellisena, sillä Israelin pääministeri on yleensä virkansa alussa saanut tuo kutsun. Nyt kutsu on viipynyt jo kolme kuukautta.

Israelissa oikeistopiirit ovat arvostelleet Bidenin asennetta, kun taas keskustavasemmisto on syyttänyt Netanjahua tärkeän liittosuhteen pilaamisesta.

Netanjahu itse on kuitenkin painottanut maiden liittosuhteiden muuttumattomuutta ja kehunut yli neljä vuosikymmentä jatkunutta ystävyyttään Bidenin kanssa.

Tosin lehdistö sekä historioitsijat kaivoivat esiin suhteissa lähivuosikymmeninä olleita aikaisempia kriisejä, jotka ajan myötä ovat unohtuneet.

Mutta Israelin mediassa on viime aikoina alkanut esiintyä kriittisiä kirjoituksia, joissa kuudetta kertaa pääministerinä olevaa 73-vuotiasta Netanjahua on kehotettu jättämään politiikan ja antamaan tilaa puolueensa nuoremmille. Samalla media on etsinyt rakoilua Netanjahun Likud-puolueessa, mistä on jo jonkin aikaa kuulunut kapinointia, kun muutamat ovat avoimesti ilmoittautuneet johtajaansa haastamaan.

Mutta katse on nyt presidentti Herzogin johtamissa sovitteluneuvotteluissa ja ellei niissä lähipäivinä tapahdu edistymistä, tilanne saattaa muutaman päivän päästä alkavan pääsiäistauon takia jäädä ratkaisemattomana uhkaamaan israelilaisten lomakautta.

Siitä on viime päivinä jo näkynyt merkkejä, kun lakipakettia kannattavat lähinnä oikeisto- ja kansallismieliset ovat ilmaantuneet Jerusalemin ja Tel Avivin kaduille, missä uutiskuvien perusteella ovat aiheuttaneet väkivaltaisia yhteenottoja poliisien kanssa ja missä provosoivasti ovat syyttäneet Israelin liberaaleja petturuudesta.

Tämän on pelätty sytyttävän vastamielenosoitusten aallon, mikä kuukausia jatkuneena viime viikolla ehti jo laantua, kunnes 200.000 palasi lauantai-iltana kaduille.

Presidentin johtamat sovintoneuvottelut eivät ole kyenneet poistamaan yleistä käsitystä, että lakiuudistusta pidetään epädemokraattisena, sillä se rajoittaisi maan korkeimman oikeuden valtaa ja johtaisi poliitikkojen valtaan yli maan oikeuslaitoksen. Sen lisäksi Netanjahun on uudistuksen avulla uskottu pyrkivän välttämään korruptioepäilyjen vuoksi uhkaavan vankilatuomionsa.

Netanjahun hallitusongelmat eivät pääty lakimuutosaikeisiin, vaan myös hallituksessa mukana olevat ultraortodoksiset uskontopuolueet ovat korottaneet ääntään, kun heidän vaatimuksensa ovat jääneet huomioimatta. Eikä niiltä voi välttyä, sillä ortodoksien osuus kymmenmiljoonaisesta väestöstä on 14% ja heidän osuutensa kasvaa tuplasti nopeammin kuin maan maallistuneiden.

Tuon nopean väestönkasvun on nähty ajavan maan muutenkin moniarvoiset väestöryhmät eittämättä vastakkainasetteluun, mistä valtiolle suuntautuu erilaisia, jopa vastakkaisia tarpeita ja budjettivaatimuksia.

Maallistuneet isänmaalliset ja kansallismieliset sionistit näkevät ultraortodoksit armeijaa välttävinä ja muiden verovaroilla elävänä yhtenäisenä väestönä, kun ultraortodoksit taas tavoittelevat koko yhteiskunnan muuttamista rabbien johtamaksi ja juutalaisia lakeja noudattavaksi valtioksi.

Kaikki Israelin hallitukset ovat vuosikymmenien saatossa pyrkineet ummistamaan silmänsä tältä vastakkainasettelulta ja siitä on tähän saakka selvitty vain kulloinkin vallassa olleen hallituksen politiikkaa säätämällä sekä valtion budjettivaroja kohdentamalla.

Ja lopuksi: Kaikkien tapahtumien keskellä Israel laukaisi viime viikolla Ofek-13-nimisen tiedustelusatelliitin, minkä sotilaskäytöstä kehitetty Shavit-raketti kuljetti avaruuteen.  Huipputekniikalla varustettua satelliittia on ehditty kuvata Israelin huipputekniikan kruunuksi, sillä sen kehittämiseen osallistuivat maan keskeisimmät teknologialaitokset.

Satelliitin maapalloa kiertävä rata kulkee Lähi-idän yllä, mistä käsin se kykenee tarkkailemaan niin maan kamaralla olevia sotilaskohteita kuin seuraamaan radio- ja elektronista viestintää. Sen lisäksi satelliitilla on myös joukko tieteellisiä tehtäviä.

Israel on laukaissut Ofek-sarjan satelliitteja jo vuodesta 1988 lähtien.

Hyvät Radio Patmoksen kuuntelijat, haluan toivottaa teille hyvää ja siunattua pääsiäistä.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR