Patmos-blogi

Sulka evoluutioteorian hattuun?

Laura Seppi Laura Seppi kirjoittaa Porissa. Hän on eläkkeellä oleva kielen kääntäjä, jonka erikoisena kiinnostuksena ovat Raamatun kielet. Laura kirjoittaa ajankohtaisista asioista. Ajoittain hänen tekstiensä päällisen puolen takana on vasta varsinainen viesti – kannattaa etsiä se esille.
Julkaistu:

Katselen hämähäkkiä, se on inhottava. Kahdeksan hirveää, karvaista jalkaa, jokaisessa neljä niveltä, se menee lujaa, etsin sanomalehteä, myöhästyn. Se on mennyt.

Katson hämähäkkiä, se on taas siinä. Tekee mieli tappaa. Ääni sisälläni sanoo:

– Tehkääs yks tommonen.

Tarkemmin ajateltuna: Mikseivät hämähäkin kahdeksan jalkaa koskaan kompastu toisiinsa? On hämähäkkejä, jotka kävelevät vetten päällä, niillä on pintajännityskengät. Eikö nyt ihminen voisi rakentaa vastaavan mönkijän tai harppojan. Eihän siihen tarvittaisi kuin liikkeensäätölaitteet, eli tietokone, joka kyberneettisesti kontrolloisi jokaista kahdeksaa koipea yhtaikaisesti.

– Se onnistuu sattumalta, sanoo evoluutioteoria.

Jos sattuma voi, miksei ihminenkin. Jos nyt menisi hämähäkin autokineettiseen keskukseen eli pikkuaivoihin, saattaisi selvitä sen hermosynapsien kokoonpano ja järjestys ja impulssivirtojen organisaatiokaavio. Sen sitten vaan siitä kopioisi toisenlaiseen materiarakenteeseen, mikä tarkoittaa biomimetiikkaa.

Tai sitten ei.

Kauanko kestäisi hämähäkin pikku pollan täydellinen toimintamallin selvitys? Ja olisiko se täydellinen? Kumpi nyrjähtää ensin, hämähäkki vai hämähäkkitiede? Ovatko hämähäkin aivoitukset sittenkään materiaalisia – mites ihmistenkään? Kahdeksan ruman rumaa, karvaista jalkaa, mutta kauniisti sulavaa yhteistyötä?

-Se onnistui sokealta sattumalta, niin täytyyhän sen onnistua rationaaliselta ihmiseltä.

Tekoäly, mitä se on? Suurten algoritmikokonaisuuksien yhteinen, vuorovaikutuksellinen, itseohjautuva eli kyberneettinen konglomeraatti (k. = erilaatuisten ainesten yhteinen kasauma). Ei sen kummempaa! (Itseään säätelevä tarkoittaa, että jos tekoäly sattumalta tuottaisi ulos loogisessa ristiriidassa olevaa materiaalia, se kykenisi myös itse selittämään sen pois, eli tekoäly lähestyy ihmisälyä sikäli, että kumpikaan ei ikinä tunnusta tehneensä virheitä.)

Siispä luodaan tekoäly, joka liikuttaa valittua konstruktiota yhtä täydellisesti kuin hämähäkki nopeita sääriään. S.o. tekoäly materiassa. Eikä siihen tarvittaisi kuin aikaa, tekijä, tietokone ja – liraus (kellanvärinen) ihmisneroutta.

– Mutta ajatelkaapa soveltamis mahdollisuuksia…

Kasvatetaan vähän tekohämähäkin mittakaavaa ja saadaan kaupallisia sovellutuksia:

– Pizzahämähäkki

Ei tarvita kumipyöriä. Kauko-ohjattu pizzahämähäkki, sille voisi ohjelmoida kielen. Viittomakieltä käyttävät asiakkaat voisivat suuresti arvostaa pizzantuojaa, joka sinksauttaa neljällä raajaparilla viittomia:

Heippa moi!

Pizzan toin.

Onks okei?

Liikealgoritmin luominen pizzahämähäkille eei pitäisi olla ongelma eikä mikään.

– Entä taisteluhämähäkki

Kasvatetaan edelleen mittakaavaa. Kamikaze-hämyri käpyttelee yli soiden ja hetteikköiden. Mikään rospuutto tai kurakeli ei sitä pysäytä.

Sen arsenaaliin voisi liittää heliumtäytteisen peffan, joka suuresti kevittäisi sen kuollutta painoa. Sillä voisi olla räjähteitä, sirpalepommeja, kaasua, myrkkypurukumia mukanaan. Ja ilmakengät, jolla se voisi yön pimeydessä keveästi ylittää minkä tahansa vesiesteen. Vihollinen saisi shokin jo sen ilmestymisestä. Ja häiveominaisuus: Jos vakoiludrooni näkisi sen, se sanoisi: Ei tommosta ookkaan… ja menisi ohi.

Edellä mainitun edistyneen tekniikan merkitys olisi ennen kaikkea siinä, että se lujasti vahvistaisi evoluutioteoriaa. Se todistaisi, että kyllä evoluutio ihan oikeasti, toden totta, voi synnyttää tehokkaasti liikkuvia koneistoja, monimutkaisia orgaanisia kokonaisuuksia – kun kerran ihminenkin voi. Siispä tekohämähäkin realisoiminen olisi, kuin antaisi uuden, komean sulan evoluutioteorian hattuun.

– Tällaisen haasteen vastaanottamisen ja toteuttamisen ei pitäisi hatuttaa ketään.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (5)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Jorma Tynkkynen

    ”Jumalakin” on evoluution tulos.

  2. Janne

    Jutussa on ymmärretty evolutiivinen sattuma tahallaan karikatyyrimaisesti. Jos esimerkiksi miljoonassa vuodessa sattuisi, sanotaan vaikkapa miljardi sattumaa (geenin kopioitumisvirhettä), ja vain yksi noista miljardeista sattuisi toimimaan ja menestymääni ympäristössään, evolutiivinen sattuma on jo paremmin ymmärrettävissä ja hyväksyttävissä maalaisjärjelläkin.

    Tekoälyä on muunlaistakin kuin prosessorilla ja algoritmeilla ohjattua. Erästä kutsutaan hermoverkkomalliksi, koska se imitoi ihmisen aivojen toimintatapaa (ko. oppia ja tekniikkaa kutsutaan konnektionismiksi). Ei suoritinta, ei ohjelmaa.

    Jos jotain asiaa ei vielä osata tehdä, se ei merkitse, ettei sitä koskaan osata tehdä. Nykyään on tehty asioita (mm. mekaanisia laitteita), joita maailman viisaimmat olisivat pitäneet muutama sata vuotta sitten täysin mahdottomina, ainoastaan Jumalan luomiskykyihin kuuluvina. Tuskin tuo seikka on siitä miksikään muuttunut. Ja pizzarobotteja muuten jo liikkuu kaduilla…

    Viimeisin ja minusta uskottavin selitys ihmisen tietoisuudelle (”sielulle”) on, että tietoisuus on yksinkertaisesti aivojen toimintatapa. Aivan kuten silmä ”käsittää” siihen tulevan sähkömagneettisen säteilyn (valon) hermoimpulsseina, käsittävät aivot sinne tulevat hermoimpulssit merkityksellisinä symboleina. Tietoisuus on noiden merkityksellisien symbolien virtaa aivoissa. Aineeton entiteetti on tässä hypoteesissa tarpeeton.

  3. Erkki Hänninen

    Kotimaa-lehdessä eräs settlementtipastori intoilee darwinistisesta evoluutiosta. Surkuteltavaa. Mielestäni papin tulisi julistaa Jumalan luomistyötä.

    Ken uskoo darwinistiseen evoluutioteoriaan hän tutkituttakoon päänsä.

    Jumala on Luoja! SDG.

  4. Erkki Hänninen

    Hämähäkkikin on ihminen. Ei häntä saa tappaa!

  5. Kaia

    Evoluutio vaikuttaa sen, että vaisto kertoo, että tuo olento saattaa olla vaarallinen. Monet hämähäkit ovat vaarallisia, joten niiden tappaminen on turvallisuuden kannalta hyvä asia, siis evoluution mukaan. Ja se on meillä geeneissä. Samoin se, että inhoamme hämähäkkejä, niin kuin esim. omia jätöksiämme. Evoluutio vaikuttanut että ihminen pysyy hengissä. Vaistotoiminnot auttavat selviämään asioista, jotka ovat toistuneet monia kertoja menneisyydessä liittyen Luontoon ja muihin elämänmuotoihin. Vaistot taas ovat taakkoja ihmisyhteisössä, jonka olemme luoneet ja joka on ollut vain vähän aikaa olemassa.
    Rationaalinen ajattelu on lapsenkengissään ja joillain ihmisillä sitä on melko vähän.
    Intuitio helposti olettaa Jumalan, koska olemme kausaliteetin sitomia otuksia ajassa. Meille on kerta kaikkiaan oltava kaikelle aina jokin syy. Emme pysty edes äärettömyyttä käsittämään, koska kaikella pitää olla alku ja loppu. Mutta siitä huolimatta voi olla olemassa sellaista, ettei ole kausaliteettia ollenkaan, eikä alkua tai loppua. Sattuu aivoihin kun yrittää kuvitella tällaista, mutta uskon todellisuuden olevan sellaisen, ettei tarvita Jumalia.
    Onhan neurotiede todistanut senkin, että ihmisellä ei ole minää. Siis siitä on viitteitä tietyissä tutkimuksissa, ja myös sekin näyttäisi olevan totta, ettei ole vapaata tahtoa.
    Olemme reaktiokimppuja, emmekä täysin itsemme ohjaksissa edes, kun meitä ei oikeastaan ole. Kun tämä ruumis lakkaa toimimasta, niin kokonaisuus haihtuu ja lakkaa olemasta. Mulle maailma on tällainen. Silti käytän tahtoilmaisuja ja puhun kuin minulla olisi jokseenkin vapaa tahto, tai yleensä käytän sanaa ”minä”.