Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 26.8.2023

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäistuntoon Vuoristo-Karabahin tilanteesta

(Lähde: Armenia Weekly 16.08.2023)

Armenia on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston hätäistuntoon käsittelemään Vuoristo-Karabahin tilannetta. Maan ulkoministerin Ararat Mirzoyanin mukaan turvallisuusneuvostolla voisi olla geopoliittisista erimielisyyksistään huolimatta kyky estä Vuoristo-Karabahissa tilanne, jota hän kutsuu kansanmurhaksi. Tämän YK voisi hänen mukaansa tehdä sen sijaan, että vain muistelisi armenialaisten kansanmurhaa.

Vuoristo-Karabah on armenialaisenemmistöinen alue, joka kuuluu muodollisesti Azerbaidžaniin, mutta joka on pääosin käytännössä irtautunut sen hallinasta. Vain Armenia tunnustaa alueen, jota armeniaksi kutsutaan Artsakhiksi.

Azerbaidžan on saartanut Vuoristo-Karabahia ja sulkenut sinne vievät tiet viime joulukuusta alkaen ja saarto on tiukentunut huhtikuun lopussa. Ruoka, lääkkeet ja energia ovat alueelta lopussa, eikä Azerbaidžan ole sallinut sinne humanitaaristen avustustarvikkeiden lähetystä viime kesäkuun jälkeen. Azerbaidžan on estänyt myös Punaisen ristin avustuskuljetukset.

Venäjä on aiemmin ylläpitänyt rauhanturvaoperaatiota alueella, mutta sen sotilaallinen läsnäolo on merkittävästi heikentynyt maan hyökättyä Ukrainaan.

Itävallassa kaksi koululaista pidätetty aikeenaan ”ampua kaikki luokkansa kristityt”

(Lähde: CBN News 22.08.2023)

Kaksi teini-ikäistä muslimioppilasta on tuotu oikeuden eteen Itävallassa. Näitä 15- ja 16-vuotiaita poikia syytettiin terrori-iskun suunnittelusta koulussaan. Tavoitteena oli ampua toisen pojan kaikki kristityt luokkatoverit, koska poikien mukaan ”kristittyjen tappaminen vie meidät paratiisiin”.

Molemmat pojat ovat mediatietojen mukaan Itävallassa syntyneitä ja integroituneet perheineen hyvin maahan, mutta radikalisoituneet itsekseen. He eivät myöskään ole osoittaneet katumusta tai luopuneet radikaaleista haaveistaan. Oikeusistuin määräsi alaikäiset pojat deradikalisaatio-ohjelmaan.

Itävallan väestöstä hieman yli 8 % on muslimeita, mutta Pew-tutkimuskeskuksen raporttien mukaan vuoteen 2050 mennessä muslimiväestön määrä nousisi jopa viidennekseen maan väkiluvusta. Suurkaupungeissa muslimeita on koulujen oppilaina jo enemmän kuin roomalaiskatolisia, vaikka katolilaisuus on Itävallan valtauskonto. Raportin mukaan myös monet maan moskeijoista opettavat aktiivisesti muslimeita olemaan ystävystymättä itävaltalaisten kanssa.

Intiassa kristityt vetoavat YK:hon kristittyjen vastaisen väkivallan lopettamiseksi

(Lähde: Vatican News 22.08.2023)

Etelä-Intiassa sijaitsevan Keralan osavaltion piispat ovat vedonneet YK:hon, että järjestö tekisi jotakin suojellakseen kristittyjä Intiassa ja Pakistanissa. Molemmissa maissa kristityt ovat pieni vähemmistö: hinduenemmistöisessä Intiassa heidän osuutensa on 2,3 % ja muslimienemmistöisessä Pakistanissa 1,5 %. Kristityt vähemmistöt ja heidän kirkkonsa ovat joutuneet viime aikoina toistuvasti väkijoukkojen väkivallan uhreiksi molemmissa maissa. Intiassa erityisesti hindunationalistit ovat hyökänneet kristittyjä vastaan, kun taas Pakistanissa kristittyjä on valheellisesti syytetty Koraanin tai profeetta Muhammedin häpäisemisestä.

Keralan piispat ovat vedonneet uskonnonvapauden puolesta 22.8., joka on vuodesta 2019 ollut YK:n määräämä uskonnon ja vakaumuksen tähden väkivallan uhriksi joutuneiden muistopäivä.

Intiassa hindunationalistisen pääministeripuolueen BJP:n menestys on heikentänyt merkittävästi maan uskonnollisten vähemmistöjen asemaa. Keralan osavaltiossa kristityt ovat kuitenkin olleet läsnä jo ainakin 300-luvulta alkaen. He itse katsovat, että kristinuskon toi alueelle apostoli Tuomas muutamia vuosikymmeniä Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen jälkeen.

Ukrainan suurlähettiläs uhkaa kieltää israelilaispyhiinvaeltajien pääsyn maahan

(Lähde: Al-Monitor 22.08.2023)

Ukrainan Israelin suurlähettiläs Jevgen Kornitshuk on ilmoittanut, ettei Ukraina voi hyväksyä sitä, että Israel käännyttää ukrainalaispakolaisia rajoiltaan ja uhkaa, ettei Ukraina vastaavasti sallisi israelilaispyhiinvaeltajien matkustaa Ukrainassa Umanin kaupunkiin ensi syyskuussa koittavan juutalaisen uuden vuoden eli roš hašanan aikaan.

Ukrainalla ja Israelilla on keskinäinen sopimus viisumivapaudesta, jonka mukaan toisesta maasta olevan turistit eivät tarvitse etukäteisviisumia oleillakseen alle kolme kuukautta toisessa maassa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan, Israel on kuitenkin käännyttänyt maasta viime vuonna yli 2700 ukrainalaista ja tänä vuonna tähän mennessä yli 2000 Ukrainan kansalaista. Israelin viranomaisten mukaan tämä on vain noin 5 % maahan pyrkineistä ukrainalaisista.

Nyt Ukrainan suurlähettiläs uhkaa estää joidenkin ortodoksijuutalaisten ryhmien juutalaiseen uuteen vuoteen kuuluvan pyhiinvaelluksen Keski-Ukrainassa sijaitsevaan Umanin kaupunkiin, jossa erityisenä pyhiinvaelluskohteena on breslov-hasidistisen rabbi Nahmanin hauta. Kyseisen breslov-hasidistisen suuntauksen juutalaiset ovat pyhiinvaeltaneet haudalle jo yli 200 vuoden ajan. Vuonna 2018 ennen sotaa ja koronaa haudalla vieraili juutalaisen uuden vuoden aikana jopa yli 30 000 pyhiinvaeltajaa.

Kiinalaiset kristityt järjestäytyvät maailmanlaajuisesti

(Lähde: World Evangelical Alliance 15.08.2023)

Maailman evankelinen allianssi on ilmoittanut perustavansa uuden kumppanijärjestön, joka edustaa etnisten kiinalaisten kristittyjen etuja kaikkialla maailmassa.

Singaporessa sijaitseva maailman kiinalaisten allianssi toimii maailmanlaajuisena foorumina, joka yhdistää kiinalaisia diasporakristittyjä ja jakaa resursseja palvelutyönsä tehostamiseksi. Tämä on ensimmäinen allianssi, joka perustuu etniseen alkuperään eikä kansallisiin rajoihin.

”Kiinan ulkopuolella asuvat etniset kiinalaiset ovat vuosikymmenien ajan olleet vastaanottavaisia evankeliumille, mutta heillä on usein ollut vain vähän kiinankielisiä resursseja, jotka ovat voineet auttaa heitä kasvamaan uskossa ja toteuttamaan Kristuksen lähetystehtävää”, sanoi Maailman evankelisen allianssin pääsihteeri Thomas Schirrmacher. ”Olemme innoissamme voidessamme tukea tätä uutta järjestöä, josta pitäisi tulla arvokas apu uskoville kaikkialla maailmassa.”

Vaikka suurin osa ulkomailla asuvista kiinalaisista asuu Aasiassa, neljä niistä kymmenestä maasta, joissa on eniten etnisiä kiinalaisia Kiinan ulkopuolella, ovat: Yhdysvallat, Kanada, Peru ja Australia.

Afganistan: Taleban polttaa ”moraalittomia” soittimia

(Lähde: BBC 01.08.2023)

Talebanit ovat polttaneet soittimia Afganistanissa väittäen, että musiikki ”aiheuttaa moraalista turmelusta”. Tuhansien dollarien arvosta soittimia nousi savuna ilmaan nuotiolla läntisessä Heratin maakunnassa.

Talebanit ovat vuonna 2021 tapahtuneen vallankaappauksensa jälkeen asettaneet lukuisia rajoituksia, jotka koskevat muun muassa musiikin soittamista julkisesti. Afganistanin kansallisen musiikki-instituutin perustaja Ahmad Sarmast vertasi heidän toimiaan ”kulttuuriseen kansanmurhaan ja musiikilliseen vandalismiin”.

Talebanien siveys- ja hyveasioiden ministeriön virkamies sanoi, että musiikin soittaminen ”saa nuorison harhaan”. Talebanit järjestivät samanlaisen soittimien nuotion 19. heinäkuuta.

Kaikenlainen musiikki kiellettiin sosiaalisissa kokoontumisissa, televisiossa ja radiossa Talebanin ollessa vallassa Afganistanissa 90-luvun puolivälistä vuoteen 2001.

Musiikkielämä kukoisti seuraavina kahtena vuosikymmenenä, mutta talebanien paluu elokuussa 2021 sai monet muusikot pakenemaan maasta. Vielä maassa olevien laulajien ja muusikoiden kerrotaan joutuneen pahoinpitelyn ja syrjinnän kohteeksi.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *