Kansainvälisen rikostuomioistuimen Israel-tutkinta peruskirjan vastainen

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC, International Criminal Court)  on avannut kiistanalaisen tutkinnan Israelin väitetyistä sotarikoksista palestiinalaisia kohtaan.

Israel ja Lähi-Itä

Tutkimuksen avaamista on ICC:n syyttäjän Fatou Bensoudan mukaan valmisteltu viisi vuotta.

Tutkintaa on jo kuitenkin kritisoitu ICC:n peruskirjan vastaisena. Yhdysvallat on tuominnut ICC:n tutkinnan ja arvostellut rikostuomioistuinta toimivaltansa räikeästä ylittämisestä, sillä peruskirjan mukaan tuomioistuin voi ottaa käsiteltäväkseen ainoastaan suvereenien valtioiden välisiä tapauksia, joiden osapuolten lisäksi tulee olla kansainvälisen rikostuomioistuimen ns Rooman asetuksen ratifioinut sopimusosapuoli.

Palestiinalaishallinto ei täytä valtion tunnusmerkistöä, eikä sillä näin ollen ole ICC:n peruskirjan mukaisia edellytyksiä tuoda valituksia tuomioistuimen käsiteltäväksi, eikä ICC:llä ottaa niitä käsiteltäväksi. Lisäksi, Israel ei – kuten ei Yhdysvallat ja Iso-Britanniakaan – ole ratifioinut ICC:n sopimusta. ICC:llä ei sen oman peruskirjan sääntöjen mukaan siis ole toimivaltaa Israelia koskevissa kysymyksissä.

Iso-Britannian entinen brittijoukkojen komentaja Richard Kempp totesi tuoreessa Gatestone Instituutin artikkelissaan, että vaikka pelkkä tutkinnan avaaminen ICC:ssä ei sellaisenaan kerro tutkittavan maan syyllisyydestä yhtään mihinkään, ”peruskirjan vastaisesti aloitetut tutkinnat tulevat johtamaan täysin hämäriin sotarikossyytöksiin, joiden tutkinta voi viedä vuosia, kenties vuosikymmeniä. Lisäksi se tulee aiheuttamaan maailmanlaajuisen ryntäyksen, jossa Israelia vihaavat tahot rientävät esittämään syytöksiä tuomioistuimelle ja siksi sitä mahdollisuutta tullaan käyttämään Israel- ja juutalaisvastaisen vihan ja väkivallan lietsomiseksi,”

Yhdysvallat sanoo olevansa pettynyt ICC:n päätöksen ja vastustaa lujasti syyttäjän ratkaisua tutkinnan avaamisesta.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ei säästellyt sanojaan moittiessaan rikostuomioistuimen ratkaisua ”järjettömäksi” ja piti sitä kirkkaana esimerkkinä ”antisemitistä ja tekopyhyydestä”.

Lähde: Times of Israel; Gatestone Institute, PMO