Rony Smolar – Israel-uutisviikko 1.3.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko.jpg

Kevätauringon viime viikolla sulattaessa ohuen lumipeitteen monet ajankohtaiset asiat, kuten vaalit, korona, suuri öljyvahinko ja Iran palasivat muutamiksi arkipäiviksi Israelin uutiviikkoon, kunnes lähestyvän kevään merkkinä tunnettu ilo- ja karnevaalijuhla Purim sai ihmiset, jopa omaa vaalityötään tekevät poliitikot irtautumaan rutiineista.

Mutta noiden muutaman arkisen päivän aikana ehdittiin käydä kädenvääntöä pääministeri Benjamin Netanjahun yllättäen käyttöön ottamasta rokotediplomatiasta, kun hän ylimääräisiksi väittämiään koronarokotteita oli aikeissa toimittaa korvauksitta joihinkin etäisiin ystävällismielisiin maihin. Tästä syntyi suoranainen skandaali, joka onneksi muutamassa päivässä hoidettiin pois.

Se vain osoitti, miten epätoivoisesti Netanjahu taistelee poliittisesta tulevaisuudestaan. Nimittäin, hän oli oma-aloitteisesti ollut yhteydessä yli kymmeneen Lähi-idän ulkopuolella sijaitsevaan valtioon ja toivonut, että ne ilmaisia rokotteita vastaan harkitsisivat suurlähetystöjensä siirtämistä Tel Avivista Jerusalemiin. Tämä olisi sitten nähty Netanjahun aikaansaannoksena ja samalla pönkittänyt hänen vaalikampanjaansa.

Sekä oppositio, että hallituskumppani Sinivalkoisten johtaja Benny Gantz arvostelivat kovin sanoin tätä Netanjahun häikäilemättömyyttä. ”Kuvitteleeko Netanjahu todellakin olevan kuningas, joka itse voisi päättää valtion omaisuudesta, ts. rokotteista, jotka Israel oli verovaroin hankkinut?”, jyrisi Gantz. Asia todettiin sen verran vakavaksi, että oikeuskanslerin oli puututtava siihen ja lopulta hän pysäytti Netanjahun aikeet, joista esimerkiksi ulkoministeriö ei ollut lainkaan tietoinen. Yksi rokotetoimitus ehti kuitenkin lähteä Etelä-Amerikan Hondurasiin.

Totuus jupakasta paljastui Netanjahun uhkapeliksi, kun hän oli uskonut Israelin saavan valmistajilta suuria määriä tilattuja rokotteita yhä tasaiseen tahtiin, niin että hän voisi välistä lahjoittaa kymmeniätuhansia rokotteita muualle. Tosin, Netanjahu ei ollut suunnitellut tätä operaatiota Israelin eikä omaksi taloudelliseksi hyödykseen, vaan diplomaattiseksi eleeksi.

Mutta uutiset viime viikolla kertoivat Syyrian vastaanottaneen eräältä ystävällismieliseltä valtiolta lahjoituksena rokotelähetyksen, mainitsematta kuitenkaan, että sen oli Israelin joutunut korvaamaan Venäjälle, joka sitä ennen oli vapauttanut Syyrian puolelle eksyneen israelilaisnaisen.

Hyvät kuuntelijat, olen muutamana päivänä ollut puhelinyhteydessä israelilaisiin tuttaviini, jotka ovat toistelleet olevansa täysin kyllästyneitä Netanjahun loputtomaan politikoitiin ja siksi haluavat muutosta. Mielenkiintoista kuitenkin on, ettei Netanjahun vastustus ainakaan toistaiseksi ole näkynyt mielipidemittauksissa. Viimeisimmän mukaan Netanjahun johtama oikeistolainen Likud-puolue olisi 29:lla paikalla myös vaalien jälkeen selvästi suurin puolue 120-paikkaisessa parlamentissa Knessetissä. Oikeistosta löytyy kuitenkin myös muita puolueita sekä niitä johtavia kykeneviä puoluejohtajia, mutta heidän keskinäiset suhteensa ovat niin jännitteisiä, ettei liittoutuminen Netanjahun kukistamiseksi tahdo onnistua. Ja kuitenkin Netanjahun vastaisina nähdyt puolueet yhdessä näyttäisivät saavan enemmistön parlamentissa.

Mutta taitavana poliitikkona Netanjahu on onnistunut lyömään kiiloja vastustajansa leireihin leimaamalla kaikki Likudista ja sen liittolaisista uskontopuolueista erillään olevat muut puolueet vasemmistolaisiksi.

Kuten yleensä, näin kolmisen viikkoa ennen vaalipäivää, puolueet käyvät nyt tiukkoja neuvotteluja ja monet puoluejohtajat joutuvat lopulta tavoitteistaan perääntymään. Jopa Netanjahun sijaispääministeriä ja hallituksessa puolustusministerinä istuvaa Benny Gantzia ja tämän kannatuksensa menettänyttä puoluetta ovat armeijan entiset korkea-arvoiset asetoverit painostaneet opposition rivien suoristamiseksi jättämään politiikan.

Israelin lehdistössä on jo esiintynyt veikkauksia, ettei kumpikaan puolueryhmittymä, ts Netanjahun johtama oikeisto eikä maltillinen oikeisto yhdessä keskustavasemmiston kanssa kykenisi kokoamaan enemmistöhallitusta, vaan edessä voi muutaman vuoden sisällä hyvinkin olla vielä viidennet vaalit.

Kuten edellä kerroin, niin Purim-juhla laukaisi hieman noita arkisia jännitteitä, vaikka koronan rajoitukset seurasivat tuota ilojuhlaa, missä muistellaan Babylonian maanpakolaisuuteen vietyjen juutalaisten pelastumista juonesta, jolla kuninkaan juutalaisille vihamielinen käskynhaltija yritti tuhota heidät. Tapahtumat on kuvattu Vanhan testamentin Esterin kirjassa.

Vuosi sitten koronapandemia lähti juuri Purimina leviämään ja siitä alkoi syöksy kohti Israelin historian pahimpia poikkeusoloja. Noihin samoihin aikoihin Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronaviruksen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi ja myös Israelissa alkoi huoli tuolloin kasvaa ja tartuntaluvut nousta. Siksi kohentuneista tartunta- ja sairastumistilastoista huolimatta viranomaiset määräsivät nyt täksi Purimiksi viime torstai-illasta eiliseen sunnuntaiaamuun kestäneen yöllisen ulkonaliikkumiskiellon sekä kotoa kilometriin rajoitetun ulkona liikkumisen. Pysykää tänä Purimina kotona, kuului viranomaisten kehotus. Sillä haluttiin estää Purimin ja sitä seuranneen viikonlopun kokoontumiset sekä juhlinnan. Mutta siinä viranomaiset kuitenkin epäonnistuivat. Erityisesti Tel Avivissa nuoriso juhli karnevaalitunnelmissa ja Jerusalemissa ortodoksit kokoontuivat rabbien johtamille perinteisille juhlaillallisille.

Lähipäivät sitten näyttävät, mitä noista tartuntavaaroista seuraa, sillä koronatilannetta on kuvattu maassa hyvin herkäksi ja uusi korona-aalto voi hyvinkin lähteä liikkeelle. Toivona kuitenkin pidetään rokotuksen saaneiden suurta määrää ja yhä nuorempien sen ottaneet.

Mutta seuraava juhlapyhä, laajassa perhepiirissä perinteisesti vietettävä pääsiäinen Pesach odottaa jo tämän kuun lopulla eikä vuoden takaisia koronarajoituksia kukaan halua uudestaan kokea.

Mutta kuluneen koronavuoden aikana Israel ei ole vain jäänyt tuskailemaan virustilannetta, vaan on pyrkinyt kehittämään pandemialle vastalääkettä, kuten yleisötilaisuuksissa käytettävää nenäsuihketta, joka tehdyissä kokeissa on osoittautunut tehokkaaksi. Koe tehtiin siten, että koronan riehuessa viime syksynä juutalaisen uuden vuoden pyhän aattona jaettiin ortodoksien asuttaman Bnei Barakin kaupungissa jaettiin etukäteen samassa synagogassa rukoileville nenäsuihkeet ohjeineen. Täpö täydessä synagogassa suihketta käytti 83 koehenkilöä, joista kahden viikon jälkeen vain kaksi oli saanut virustartunnan.

Kokeen suoritti Taffix-nimisen suihkeen kehittäneet laboratoriot, kaksi israelilaista ja yksi amerikkalainen. Kokeita on jatkettu ja alustavasti suihke on saanut hyväksynnän Israelissa ja CE-merkinnän Euroopassa. Valmistajat toteavat suihkeen antavan rokotteen ohella hyvän lisäsuojan.

Israelin osaaminen kiinnostaa myös Itävaltaa ja Tanskaa, sillä kansleri Sebastian Kurz sekä pääministeri Mette Frederiksen saapuvat myöhemmin viikolla Israeliin tutkimaan mahdollisuuksia yhdistää maiden tutkimusosaamista kohti yhteisen rokotetuotannon aloittamista. Joitakin päiviä sitten kävi ilmi, että maat ovat jo viime keväästä lähtien pitäneet asiasta yhteyttä ja kokemuksen nyt kartuttua ovat etenemässä.

Myös rokotevalmistajan Pfeizerin pääjohtajan Albert Bourlan on kerrottu lähiaikoina saapuvan Israeliin, todennäköisesti niihin aikoihin, kun Israelin tilaamat 10 miljoonan rokoteannokset on yritykseltä kokonaan toimitettu. Tähän mennessä Israel on käyttänyt 8 miljoonaa rokotetta.

Israelilaisia jäi suuresti ärsyttämään edellisellä viikolla paljastunut suuri öljykatastrofi, mikä saastutti maan pitkän rantaviivan ja pilasi kultaisiksi kuvatut hohtavat hiekkarannat, jotka piti muutaman viikon kuluttua virallisesti täksi uimakaudeksi avata. Mutta rannikon puhdistamiseen lasketaan menevän useita viikkoja, minkä lisäksi vesi pysynnee saastuneena vielä kuukausia. Samalla kun tuhannet, niin ammatti-ihmiset kuin sotilaat ja vapaaehtoiset puhdistavat rantoja, outo salailu vuodon aiheuttaneen aluksen ympärillä on jatkunut.

Viranomaiset olivat määränneet tutkimukset salaisiksi, mikä viittaisi Israelin tiedustelupalvelujen ulkomailla salassa pidettävään toimintaan. Israelin lehdistö oli kuitenkin ehtinyt kertoa syyllisen olevan kreikkalainen Minerva Helen-niminen öljytankkeri, mutta Israelin muutama päivä sitten suorittama yllätystarkastus Piraeuksen satamassa olleeseen alukseen veti kuitenkin vesiperän. Israel yrittää edelleen jäljittää noin 50 kilometrin päässä rannikostaan tapahtunutta vuotoa, mitä on jopa epäilty tahalliseksi.

Aluksista puheenollen, Israelin ja Iranin muutenkin jännitteisissä suhteissa tapahtui käänne huonompaan, kun Iranin uskotaan viime perjantaina olleen israelilaisen laivanvarustajan omistamaa rahtilaivaa vastaan tehdyn räjäytysiskun takana. Räjähdys, joka tapahtui Persianlahdelle johtavalla Omanin lahden vesillä, repi vesirajan yläpuolelle aluksen kylkeen reikiä. Arvioiden mukaan kyseessä on todennäköisesti ohjus tai aluksen kylkeen asetettu pommi.

Tällaista taktiikkaa pikaveneillä liikkuneiden iranilaisten iskuryhmien uskotaan noilla samoilla vesillä käyttäneen vuonna 2019, jolloin useita kansainvälisiä aluksia vastaan hyökättiin.

Bahaman lipun alla purjehtinut ajoneuvoja kuljettanut rahtialus kykeni omin voimin pääsemään lähimpään satamaan Dubaihin, missä se tarkastetaan ja korjataan. Amerikkalaisten räjähdeasiantuntijan tiedetään olevan paikalla.

Miten Israel aikoisi vastata, jos Iran osoittautuu syylliseksi, on arvailujen varassa, sillä tällaiset vihollisen suorittamat iskut Israel ei yleensä jätä kostamatta. Ainakin viime viikolla Israelissa julkistetut armeijan viimeisimmät hankesuunnitelmat, kuten kahden uuden tankkauskoneen, hyvin raskaita kuormia nostavien helikoptereiden sekä F-35 hävittäjälaivueen tilaukset enteilevät panssarivaunujen nopeita siirtoja sekä pitkänmatkan pommituslentoja.

Ja lopuksi: Näin koronan aikaan myös pyhä Itkumuuri ja sen edessä oleva aukio Jerusalemissa pyritään pitämään terveyden kannalta turvallisena paikkana ja siksi alue tänä vuonna puhdistetaan erityisen hyvin. Perinteisesti muurin kivipaasien saumoihin laitetut viestilaput poistetaan kahdesti vuodessa, keväisin juutalaiseksi pääsiäiseksi eli pesachiksi sekä syksyisin uudeksi vuodeksi. Mutta koronan johdosta nyt käsitellään myös kahden vuosituhannen ikäisen kivimuurin pintaa tartuntatautien leviämistä estävillä puhdistusaineilla. Joukko konservaattoreita tarkkailee jatkuvasti ikivanhan muurin kuntoa, mihin vaikuttaa kuuma ilmasto sekä tuulen mukana kulkeutuva eroosiota aiheuttava hiekka, joka syö muurin pintaa. Mutta myös sadevesi kuluttaa kivien saumakohtia.

Toisen temppelin länsimuuri eli Itkumuuri on juutalaisuuden pyhin paikka, missä normaalivuotena vierailee 12 miljoonaa rukoilijaa ja turistia.

RONY SMOLAR