Rony Smolar – Israel-uutisviikko 16.12.2019

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Niin siinä lopulta kävi, että pitkän poliittisen kädenväännön jälkeen Israel ajautui vajaan vuoden sisällä kolmansiin parlamenttivaaleihin.

Syyskuun uusintavaalien jälkeen alkaneiden hallitusneuvottelujen lopullisesti kariudutta parlamentti Knesset hajotti itsensä hallituksen muodostamiselle määrätyn aikarajan umpeuduttua puoliltaöin viime keskiviikkona.

Poliitikkoihinsa pettyneiden israelilaisten tuntoja kuvasi osuvasti seuraavan aamun lehdissä olleet kissankorkuiset otsikot: ”Hävetkää poliitikot!” Pitkä, riitaisa ja lukuisia eri käänteitä käsittänyt viimeisin vaalitaisto oli syönyt luottamusta poliitikkoihin ja vaalijärjestelmään.

Laajaa kansansuosiota nauttiva presidentti Reuven Rivlin astui nopeasti esiin rauhoittaakseen turhautuneita kansalaisia. Hän vetosi israelilaisiin, jotta he eivät vaipuisi epätoivoon ja kyseenalaistaisi maan demokraattista hallintoa. ”Meillä on kaikesta huolimatta syytä olla ylpeitä demokratiastamme, vaikka se ei tulekaan ilmaiseksi. Toivon, että yhteiskunnassamme vallitsevat mielipide-erot muistuttavat siitä, että meillä on oikeus olla asioista eri mieltä, ja että se samalla vahvistaa meitä kansakuntana”, olivat toivon täyttämät presidentin sanat.

Myös jotkut poliitikot tulivat julkisuuteen pyytämään äänestäjiltä anteeksi tuloksettomina päättyneitä hallituksen muodostamisyrityksiä. Mutta myös poliittinen jälkipyykki käynnistyi pian, kun poliitikot keskittyivät syyttämään tilanteesta toisiaan.

Israelilaiset ovat lähes vuoden joutuneet elämään poliittisen epävakauden tilassa, kun maassa ei ole ollut toimivaa hallitusta eikä valtion tuottamia palveluita ole ollut riittävästi saatavilla. Lisäksi lakeja on jäänyt säätämättä, virkoja täyttämättä ja jopa valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvio on jäänyt hyväksymättä.

Kolmet perättäiset parlamenttivaalit tulevat Israelin taloudelle todella kalliiksi, sillä niiden hintalapuksi lasketaan jopa 2.5 miljardia euroa. Siihen vaikuttaa suuresti se, että vaalit ovat israelilaisille vapaapäivä, jolloin tehtaat ja yritykset ovat suljettuina mutta työpaikoilla tarvittavalle henkilökunnalle maksetaan 200%:n korotettua palkkaa.

Israelissa valtionvarainministeriö pitää tulossa olevia kolmansia vaaleja varojen haaskaamisena, kun niiden yhteishinnalla maahan voisi rakentaa viisi huipputason uutta keskussairaalaa, parantaa merkittävästi eläkkeitä sekä rakentaa lisää koululuokkia.

Totuus on nyt kuitenkin se, että Israeliin tulee uudet vaalit ja päiväksi on sovittu maanantai maaliskuun toinen. Siis, edessä on uusi vaalitaisto ja vaalien jälkeen alkavat taas uudet hallitusneuvottelut, joista odotettavissa olevan tasaväkisen vaalituloksen seurauksena veikataan yhtä visaisia kuin jo koetut.

Israelissa äänestysvilkkaus on perinteisesti ollut korkea johtuen juuri lain suomasta vapaapäivästä, mutta nyt israelilaisiin on ennustettu iskevän vaaliväsymys sekä pettyminen poliitikkoihin jopa niin, että se näkyisi äänestysvilkkauden merkittävänä laskuna.

Toisaalta ihmisten uskotaan haluavan muutosta, mikä näkyisi äänestyspaikoilla. Monissa mielipidetiedusteluissa muutos kohdistuu lähinnä pääministerin vaihtamiseen, sillä 11 vuotta pääministerinä ollut Benjamin Netanjahu on maaliskuun vaaleihin mentäessä leimattu syypääksi pitkään jatkuneeseen poliittiseen pattitilanteeseen. Taitavana pelurina hän ei ole suostunut irrottamaan otettaan vallasta, vaikka hän on kolmesta korruptiosyytteestä lähiaikoina joutumassa oikeuteen ja vaikka hän puolueessaan on saanut varteenotettavan nuoremman kilpailijan.

Israelilaiset ovat montaa eri mieltä Netanjahusta, mutta hänen kannatuksensa näyttää olevan nyt hiipumassa. Vaikka hänen kilpakumppaninsa, oppositiojohtaja ja entinen armeijan komentaja Benny Gantz on vasta vuoden ollut mukana politiikassa, on hän Netanjahun alamäen alettua selkeästi kyennyt nousemaan pääministeriehdokkaaksi.

Mutta tuleviin vaaleihin saakka Netanjahu jatkanee toimitusministeristön johdossa, ellei oikeuskansleri ennen oikeudenkäynnin alkamista vie sitä häneltä. Mutta myös siihen Netanjahu yrittää löytää syytesuojan muodossa poliittisen ratkaisun. Se ei todennäköisesti onnistu, kun parlamentti on hajonnut mutta Netanjahun uskotaan lähimpine liittolaisineen yrittävän löytää lainsäädännöstä porsaanreikiä, jotka sallisivat hänen istua pääministerinä myös oikeusprosessinsa aikana. Israelilaisten silmissä se kuitenkin vain lisäisi epäluottamusta maan poliitikkoihin.

Torjuakseen itseensä kohdistunutta arvostelua Netanjahu ilmoitti viime viikolla luopuvansa vuoden loppuun mennessä kolmesta muusta ministerinsakusta, jotka hän hallituksen sisäisten kiistojen takia oli ottanut itselleen. Ne ovat terveysministerin, sosiaaliministerin sekä diasporaministerin salkut.

Lähiviikkoina on aikataulullisesti odotettavissa kaksi mielenkiintoista päätöstä. Nimittäin oikeuskanslerilta odotetaan linjausta siitä, voisiko Netanjahu asettua hallituksenmuodostajaksi, jos Likud-puolue voittaisi seuraavat vaalit. Linjauksella on ratkaiseva vaikutus myös pian tapahtuvaan puolueen johtajavaaliin, missä Netanjahu saa vastaansa politiikkaan palanneen entisen ministerin Gideon Sa´arin.

Netanjahu on puolueessaan hyvin suosittu eikä hänen syrjäyttämisensä tule olemaan helppoa. Voitonvarmana hän onkin jo julistanut johtavansa Likudin voittoon seuraavissa uusintavaaleissa.

Sa´ar on kuitenkin vastannut, ettei puolue nykymenolla pärjäisi seuraavissakaan vaaleissa sen paremmin kuin kahdessa edellisessä ellei vetovastuu muutu.

Israelissa päähuomion ollessa sisäpolitiikan vaikeassa tilanteessa toimitusministeristönä toimivalla hallituksella on kädet täynnä maan turvallisuustilanteen sekä naapuruussuhteiden kanssa.

Uusi kiista on syttynyt palestiinalaishallinnon kanssa Jerusalemin lounaispuolella sijaitsevassa Hebronin kaupungissa, missä vajaat tuhat juutalaisasukasta asuu yli 200.000:n palestiinalaisen ympäröimänä. Tämä on voinut toteutua vain israelilaissotilaiden antaman suojan turvin. Mutta ahtaus on vaivannut kaupungin juutalaisväestöä, joka läsnäolollaan on pyrkinyt osoittamaan kaupungin olevan tärkeä ja pyhä myös juutalaisuudessa. Sijaitsevathan siellä Raamatusta tuttujen Abrahamin ja Saaran sekä heidän läheisimpien jälkeläistensä haudat.

Israelin hallitus on nyt päättänyt lievittää juutalaisasukkaiden asuinolosuhteita rakentamalla kaupungin pitkään suljettuna olleen vanhan basaarialueen ylle asuintaloja. Se kaksinkertaistaisi juutalaisasukkaiden määrän Hebronissa.

Hallituksen päätös sai kaupungin palestiinalaiset viime viikolla raivoihinsa, mikä sytytti väkivaltaisia yhteenottoja sotilaiden kanssa. Lisäksi kaupunkiin julistettiin vastalauseeksi yleislakko, mitä presidentti Mahmud Abbasin johtama palestiinalaishallinto tuki. Lakko levisi myös alueen kaupunkeihin ja kyliin kunnes tilanne on eilisestä lähtien merkittävästi rauhoittunut.

Israelin hallituksen eilisestä istunnosta lähti Libanonissa toimivan iranilaismielisen Hizbollahin joukoille vakava varoitus, sen jälkeen, kun Iranin vallankumouskaartin eräs kenraali oli uhannut maansa tuhoavan Tel Avivin suurkaupungin Libanonista käsin. Istunnossa pääministeri Netanjahu varoitti muutenkin sisäisten levottomuuksien keskellä olevan Libanonin maksavan Iranin aikeista kalliin hinnan.

Hizbollahilla tiedetään olevan tuhansia raketteja ja ohjuksia suunnattuina eri kohteisiin Israelissa. Turvallisuusviranomaiset suhtautuvat tähän hyvin vakavasti ja siksi Israel pitää Libanonin rajan tuntumassa joukkoja, joiden läsnäoloa se ei ole halunnut salata vaan ne näkyvät varoituksena Libanonin puolelle.

Myös Suomessa uutisoitiin muutama päivä sitten Tanskassa käynnissä olleesta poliisin suuroperaatiosta, jonka yhteydessä Tanskan poliisi oli tehnyt useita pidätyksiä eri puolilla maata. Poliisin mukaan maahan oli suunnitteilla islamistinen terrori-isku, jonka takana olivat militantti-islamistit.

Nyt viikonloppuna ilmeni, että Israelin maineikas tiedustelupalvelu Mossad oli tukemassa tuota tanskalaisoperaatiota. Sen paljasti eilen Mossadin johtaja Josi Cohen, joka ei kuitenkaan kertonut yksityiskohtia.

Cohen kertoi Israelin tiedustelun kuluvan vuoden aikana auttaneen useita viranomaisia ulkomailla ja erityisesti lentoyhtiöitä, jotka ovat terroritoiminnalle hyvin haavoittuvia.

Myös Netanjahu on kertonut Mossadin antamasta avusta turvata juuri lentoyhtiöitä, myös arabimaiden yhtiöitä. Tuorein on Australiasta Abu Dhabiin matkalla olleen matkustajakoneen turvaaminen ISIS-järjestön suunnittelemalta iskulta.

Australia on muutenkin Israelin mielessä, sillä maan kansallinen lentoyhtiö El Al suunnittelee suoraa lentoyhteyttä Tel Avivista Melbourneen, mikä olisi yhtiön pisin yhtäjaksoinen reittilento.

Lennon kesto on menomatkalla hieman yli 16 tuntia ja paluussa lähes 18 tuntia. El Al aikoo ensi keväänä kokeeksi lentää tuon reitin kolme kertaa, minkä jälkeen reitti todennäköisesti vakinaistetaan. Tavoitteena on matkailun lisääminen eteläiselle pallonpuoliskolle ja siksi Israel aikoo tähän tarkoitukseen hankkia uutta lentokalustoa.

Matkailuun liittyen, niin juuri joulun aika tuo runsaasti turisteja Israeliin ja erityisesti Betlehemiin. Israelin turistiministeriön julkaisemassa arviossa 165.000:n joulumatkailijan lasketaan saapuvan lähiviikkoina maahan.

Jo perinteeksi tulleen käytännön mukaisesti Israel kuljettaa joulumatkailijat busseilla Jerusalemin ja Betlehemin väliä veloituksetta.

Mutta palestiinalaishallinto harmittelee sitä, etteivät joulumatkailijat vietä enempää aikaa Betlehemissä, missä paikallinen yritystoiminta on joulumatkailun varassa.

Muuten palestiinalaishallinnon turistiministeriö on tyytyväinen Betlehemin matkailijamäärän kasvuun, minkä tänä vuonna arvioidaan nousevan 3.5 miljoonaan, eli puoli miljoonaa edellisvuotista suuremmaksi.

Matkailuksi voisi lukea myös Jerusalemin päärabbin Shlomo Amarin poikkeuksellinen vierailu Persianlahdella, Bahrainin saarivaltiossa.

Rabbin oli kutsunut itse hallitsija, kuningas Hamad bin Isa Al Khalifa ja kutsun aiheena oli osallistuminen moniuskoiseen kansainväliseen tapaamiseen. Osanottajina olivat hengelliset johtajat Lähi-idän maista, kuten Egyptistä, Jordaniasta, Kuwaitista, Libanonista ja Qatarista, mutta myös alueen ulkopuolelta, Intiasta, Italiasta, Thaimaasta, Yhdysvalloista ja Venäjältä.

”Kansat Lähi-idässä kaipaavat rauhaa, mihin valtionjohtajien tulisi toimillaan vastata”, sanottiin tapaamisen loppujulistuksessa.

Ystävällisen vastaanoton saaneen israelilaisen rabbin läsnäolo kokouksessa oli poikkeuksellinen, sillä arabimaista vain Egyptin ja Jordanian kanssa Israelilla on diplomaattisuhteet. Mutta rabbin vierailu Persianlahdella oli jälleen uusi osoitus alueen arabimaiden kanssa tapahtuvasta suhteiden lämpenemisestä.

Rabbi Amar lisäsi kokouksen jälkeen oman arvionsa, minkä mukaan monet arabimaat toivovat Israelin kanssa rauhaa sekä normaaleja suhteita.

Ja lopuksi: Niissä valtioissa, missä on suuri juutalaisväestö kuten Yhdysvalloissa, Ranskassa, Kanadassa ja Iso Britanniassa, siellä on huomioitu maan armeijassa palvelevien juutalaissotilaiden sielunhoidolliset tarpeet. Sitä varten armeijaan on palkattu rabbeja käsittelemään juutalaissotilaille annettavaa apua, kuten valtaväestö palvelee omiaan.

Sillä rintamalla syntyi juuri melkoinen uutinen, kun Saksan armeijaan päätettiin nimittää rabbeja, ensimmäisen kerran lähes vuosisataan.

”Hallituksemme on tänään halunnut lähettää tärkeän viestin juutalaisille sotilaillemme sekä maamme juutalaisyhteisölle”, sanoi puolustusministeri Annegret Kramp-Karrenbauer, joka painotti nimitysten samalla tähtäävän juutalaisvastaisuuden torjumiseen Saksassa.

Juutalaisten synkän historian valossa tuo Saksan päätös on juutalaisessa maailmassa otettu lämpimästi vastaan.
Aloite oli valmisteltu Saksan puolustusministeriössä jo EU-komission uudeksi puheenjohtajaksi vastikään valitun Ursula van Der Leyenin alaisuudessa.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar