Rony Smolar – Israel-uutisviikko 20.12.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Ihmiset ovat viime aikoina Israelissa joutuneet elämään hyvin epävarmoja aikoja, sillä huolta aiheuttavat niin koronaviruksen herkästi leviävä omikronmuunnos kuin Iranista tuleva uhka. Viranomaiset suhtautuvat kumpaakin suurella vakavuudella ja valppaudella, sillä valvonnan herpaantumiseen ei ole varaa.

Ja kumpaakin uhkaa voisi hyvällä syyllä kutsua pommiksi, sillä Iranin havitteleman ydinpommin lisäksi omikronin päivittäin tuplaantuvan tartuntamäärän pelätään lähiaikoina leviävän pommin tavoin muutamista tautipesäkkeistä koko maata hallitsevaksi päävirusmuunnokseksi. Mm viime viikolla Jerusalemissa löytyi eräästä uskonnollisesta tyttökoulusta yli 60 omikrontapausta, minkä seurauksena koulu välittömästi suljettiin ja oppilaat joutuivat etäopetukseen. Pian tartuntoja alkoi ilmaantua myös muualla kouluissa. Sen lisäksi kahdesta maahan saapuneen lennon matkustajien joukosta löytyi omikron tartunnan saaneita.

Israel reagoi muissa maissa nopeasti leviävään tautiin julistamalla heti Arabiemiraatit, Espanjan, Irlannin, Norjan, Ranskan, Ruotsin sekä Suomen israelilaisille matkustuskieltoon. Ja lisää maita liittyi tänään tuohon luetteloon, kun myös Belgia, Portugali, Saksa, sekä israelilaisten matkailijoiden suosimat Turkki ja Yhdysvallat joutuivat niin kutsuttujen punaisten maiden listalle. Tämän lisäksi ulkomailta kotiin palaavat israelilaiset joutuvat seitsemän vuorokauden omaehtoiseen ja valvottuun karanteeniin. Nämä määräykset ovat toistaiseksi voimassa.

Pääministeri Naftali Bennet asettui eilisiltana televisiossa israelilaisten eteen julistamaan viidennen pandemia-aallon alkaneen ja hallituksen vetävän nyt jarrua, tosin ei vielä hätäjarrusta. Hän kehotti työnantajia sallimaan etätyöskentelyn, kokoontumisia vain pienissä piireissä ja ostoskeskusten tarkastavan ihmisten rokotetodistukset jo ulko-ovilla. Bennett antoi lisäksi ymmärtää terveysviranomaisten suunnittelevan tammikuulle neljännen rokotteen aloittamisen.

Mutta omikronin nopeasta leviämisestä huolimatta sairaalahoitoa vaativia tapauksia on ilmennyt suhteellisen vähän. Tämä on tulkittu kahden ja kolmen rokotuksen antamasta suojasta, minkä suurin osa israelilaisista on ottanut.

Israel on koronapandemian hallinnassa osoittautunut maapallolla edelläkävijäksi mutta vaikka rokotukset aina 5-vuotiaista ylöspäin ovat sujuneet melko nopeassa tahdissa, niin eri syistä rokottamatta olevia on yhteiskunnassa vielä paljon. Radiossa ja televisiossa pyöriikin vuorokauden ympäri mainoksia ja tietoiskuja, joissa julkisuuden henkilöt vetoavat rokotusten ottamiseksi.

Samanaikaisesti rokottamattomien liikkumista ollaan supistamassa, kun lähes kaikkiin julkisiin sisätiloihin, kuten kauppoihin, näyttelyihin, elokuviin ja ravintoloihin pyrkiviltä vaaditaan nk. vihreätä passia eli rokotetodistusta. Lisäksi kaupungit ovat palkanneet maskin käyttöä tarkkailemaan satoja vahteja.

Tuossa samassa hengessä diplomaateille ja kansainväliselle lehdistölle tarkoitettu pääministerin vuoden vaihtumista edeltävä perinteinen vastaanotto on juuri ilmoitettu peruuntuneeksi.

Pahenevaa tilannetta on kuvattu lähes katastrofiksi Israelin turismille, kun hotellit ovat tyhjillään, turistibussit seisovat varikoilla ja matkaoppaat ovat työttöminä. Tilanteen helpottamiseksi turistiministeriö on nyt luvannut 7.500 euroa matkailualalla työttömiksi joutuneille, sillä ehdolla, että ovat muilta aloilta löytäneet pysyvän työpaikan.

Omikronin leviämisen välitön vaikutus koetaan nyt myös Betlehemissä, missä perinteinen joulunvietto on vaarassa kokonaan peruuntua. Kaupungin hotelleihin ulkomailta tehtyjä varauksia perutaan päivittäin ja monet matkamuistoliikkeet eivät vaivaudu enää avaamaan oviaan.

Tämän pienen kaupungin ankeaan tunnelmaan vaikuttaa myös se, että 30.000:sta asukkaasta viidesosa työskentelee matkailualalla ja monet ovat nyt jääneet työttömiksi. Heille palestiinalaishallinto on päättänyt jouluajalta maksaa 150 euron kerta-avustuksen.

Betlehemissä seurataan huolestuneina Israelin pandemian vastaisia toimia, jotka rajoittavat ja jopa estävät Israeliin saapumisen ja siten vaikuttavat suoraan joulumatkailun tyrehtymiseen. Omikron-tautimuunnoksen levitessä nyt myös palestiinalaisalueilla ovat arabikristityt pakotetut pysymään Betlehemin joulutilaisuuksista poissa.

Kuluvan vuoden tilastot kertovat israelilaisten ulkomaanmatkailun sijasta nauttineen täysin rinnoin oman maan nähtävyyksistä. Niitä on löytynyt maan pohjoisosista lumipeitteisen Hermon-vuoren hiihtorinteiltä kansallispuistoihin aina etelän Punaisenmeren hiekkarannoille. Tilastojen mukaan nähtävyyksiä on tänä vuonna käynyt kokemassa lähes 10 miljoonaa kävijää, pääasiassa israelilaisia, mikä on puolet enemmän kuin edellisenä vuonna.

Kaupungeissa pahemmin kohdatut monet koronarajoitukset ja määräykset ovat saaneet israelilaiset liikkeelle ja muuttamaan vapaaehtoisuuden pohjalta toimiviin kollektiivisiin kibbutseihin ja muihin maatalousyhteisöihin, missä rajoitukset eivät tunnu niin ahdistavilta kuin kaupungeissa. Sen lisäksi elinkustannukset ovat niissä huomattavasti alemmat ja lasten koululuokat pienemmät.

Muuttosuunta on nyt päinvastainen kuin kolme-neljäkymmentä vuotta sitten, jolloin maaseutu ja erityisesti kibbutsit uhkasivat tyhjentyä ja lakata toimimasta. Syynä oli lähinnä nuorten hakeutuminen kaupunkien houkutuksiin sekä vapaille työmarkkinoille, missä työpanoksesta maksettiin palkkaa.

Vähitellen kibbutsit ja maatalousyhteisöt joutuivat jäsentensä pysymiseksi kohentamaan elinolosuhteitaan sekä houkuttelemaan tiloilleen teollisuusyrityksiä, mikä sitten osoittautui oikeaksi ratkaisuksi. Monet entiset asukkaat ovat palanneet ja ovat nyt saamassa seuraa kaupunkiasumiseen kyllästyneistä. Sen lisäksi lyhyen välimatkan päähän perustetut korkean teknologian kasvavat yritykset vetävät puoleensa uutta työvoimaa ja samalla asukkaita.

Israel on päättänyt ojentaa auttavan kätensä osallistumalla kansainväliseen Covax-ohjelmaan, mikä tähtää koronarokotteiden levittämiseen maihin, jotka ovat rokotteiden tilauksissa ja siten myös koronatoimista jääneet pahasti muusta maailmasta jälkeen. Israel on siten päättänyt lahjoittaa miljoona rokotetta Afrikan väkirikkaille valtioille, kuten Keniaan, Rwandaan, Sudaniin ja Ugandaa, joiden kanssa Israelilla on läheiset suhteet.

Hyvän tahdon eleenä kesällä Israelin uudeksi presidentiksi valittu Isaac Herzog vaimoineen vieraili viime viikolla joulun lähestyessä Pohjois-Israelissa sijaitsevassa Nasaretin kaupungissa. Vierailu nähtiin uutena huomionosoituksena Israelin kristitylle väestönosalle. Presidentti tapasi siellä eri kirkkokuntien edustajia kaupungin keskeisellä paikalla eli Pyhän Marian Ilmestyksen kirkossa, missä hän samalla lausui hepreaksi ja arabiaksi tervehdyksensä maan kaikille vähemmistöille sekä toivotti erityisesti maan kristityille asukkaille rauhallista joulua.

Rauha on kuitenkin ollut kaukana, kun Israel ja Iran ovat nokitelleet ja uhkailleet toisiaan pommituksilla. Itävallan Wienissä käytävät Iranin ydinvalvontaneuvottelut ovat Israelin tarkassa seurannassa samalla, kun Israel on toistanut toimivansa sotilaallisesti yksin elleivät neuvottelijat pian pääse kattavaan valvontasopimukseen.

Neuvotteluista on kuulunut sen verran tietoa, että kovan painostuksen alla Iranin kerrotaan myöntyneen uusien valvontakameroiden sijoittamiseen laitoksiinsa. Sen lisäksi kansainvälisille tarkastajille ollaan sallimassa vapaammat liikkumisoikeudet.

Mutta sopimuksen vastaiset aiemmat toimet Iran haluaa kuitenkin salata mm piilottamalla YK:n tarkastajien asettamien valvontakameroiden kuvatallenteet. Toistamiseen tauolle nyt jääneistä neuvotteluista on vuotanut julkisuuteen niukasti tietoa mutta mielenkiintoista on seurata kevenevätkö Yhdysvaltojen Iranille asettamat talouspakotteet.

Jotain tuntuu Yhdysvaltojen puolelta kuitenkin olevan tapahtumassa, sillä presidentti Bidenin hallinnon turvallisuusneuvonantaja on lähipäivinä aikeissa matkustaa Israeliin. Ts. odotettavissa on, että amerikkalaiset haluavat selvittää mahdollisia tulevia siirtojaan, jottei Israel tulkitsisi niitä turvallisuudelleen vaarantavina myönnytyksinä.

Neuvotteluista huolimatta Iranin vihamielinen asenne kävi viime viikolla ilmi englanninkielisen Teheran Timesin etusivua peittäneestä Israelin kartasta, minkä yllä oli varoittava otsikko: ”Yksikin väärä liike!” Karttaan oli nimittäin merkitty kymmeniä kohteita, joihin Iran iskisi, siinä tapauksessa, että Israel päättäisi pommittaa Iranin ydinlaitoksia. Kartassa kohteita oli tiiviisti ja peittivät lähes koko Israelin alueen. Merkitsemättä jäi vain osia palestiinalaisten asuttamista Jordanjoen länsirannan alueista.

Israelin politiikkana Lähi-idässä on vuosikymmeniä ollut se, ettei maa missään olosuhteissa salli alueelle atomiasetta eikä muita salaa maan uumenissa valmistettavia joukkotuhoaseita, kuten myrkky- ja kaasuaseita. Tuota politiikkaa Israel on noudattanut mm vuonna 1981, jolloin se ilmavoimillaan tuhosi atomikeskuksen Irakissa ja myöhemmin toisen Syyriassa.

Tuosta politiikasta on ollut näyttöä myös tänä vuonna, kun Israel kahdesti on tuhonnut salaiset myrkkyaselaitokset Syyriassa sekä toistuvasti sabotoinut iranilaisia ydinlaitoksia. Iskut osoittavat Israelilla olevan tiedustelutietoa sekä sotilaallista kykyä tällaisiin toimiin, joiden uskotaan toimivan viestinä Iranin uhmakkaalle johdolle.

Jännityksestä huolimatta tuoreimmat rauhankumppanit Lähi-idässä lämmittävät sekä tiivistävät edelleen suhteitaan. Pääministeri Naftali Bennettillä kerrottiin viime viikolla olleen hyvin onnistunut ja hyödyllinen vierailu Arabiemiraateissa ja presidentti Herzogilla oli lämminhenkinen puhelinkeskustelu Bahrainin hallitsijan, kuningas Hamad bin Isa Al Khalifan kanssa. Samalla presidentti onnitteli kuningaskuntaa sen kansallispäivän johdosta.

Israel on myös yhdessä Marokon kanssa juhlistanut maiden vuosi sitten solmimia diplomaattisuhteita. Kahdenväliset suhteet ovat kehittyneet nopeasti ja se huomioitiin myös Washingtonissa, missä vuosipäivän kunniaksi oli järjestetty näyttävä juhlavastaanotto kunniavieraineen.

Ja lopuksi: Eristettyyn Gazaan on monen vuoden aikana syntynyt suuri ajoneuvojen sekä muiden metallituotteiden hautausmaa, mikä on osoittautunut ahdingossa ja suurtyöttömyydessä elävälle kahden miljoonan asukkaan väestölle tuottoisaksi liiketoimeksi. Nimittäin paikalliset autopurkaamot hyödyntävät irrotettavat osat alueen vanhan autokannan käyttöön, mutta muu metalli myydään Israeliin vietäväksi edelleen metalliromuksi muualle.

Israelin ja Gazan välillä tapahtuvan hyvin rajoitetun ja valvotun tavaraliikenteen lisäksi ”romuralliksi” kuvattu toiminta on molempia osapuolia tyydyttävää toimintaa. Gazassa se työllistää 6.000 ihmistä ja myyjät tienaavat romusta vajaa 200 euroa tonnilta. Tietojen mukaan Gazasta löytyy arviolta 200.000 tonnia myytävää metalliromua, ja kun Israel kykenee vastaanottamaan siitä tuhat tonnia viikossa, niin myytävää riittää ainakin neljäksi vuodeksi eteenpäin.

Hyvät lukijat: Näin joulupyhän alla haluan toivottaa teille ja läheisillenne rauhallista ja armollista joulun aikaa.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR