Rony Smolar – Israel-uutisviikko 23.5.2022

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Näissä Israelin uutisviikko-raporteissani voi jatkossa hyvinkin toistua Israelin epävakaan sisäpoliittisen tilan kuvaaminen, sillä pääministeri Naftali Bennettin hallitus natisee paraikaa uhkaavasti liitoksissaan. Viime viikolla tapahtunut viimeisin puolueloikkaus hallituksen riveistä oppositioon vei hallitukselta enemmistön parlamentissa Knessetissä, mikä uhkaa sen olemassaoloa ja mikä samalla käynnisti hallituksen lähtölaskennan sekä arvailut syksyllä pidettävistä ennenaikaisista vaaleista.

Nyt loikannut kansanedustaja kuului hallituksessa mukana olleeseen vasemmistopuolueeseen, joka moitti Bennettiä viime aikoina oikeistolaiseksi muuttuneesta hallituksen politiikasta sekä turvallisuusjoukkojen kovista otteista levottomalla Temppelinvuorella. Tunnettua on, että Bennettin johtama Yamina-puolue on oikeistolainen, Länsirannan juutalaisia siirtokuntia suosiva puolue, mutta Bennett sai vuosi sitten koottua kirjavan hallituksensa pääasiassa puolueista, jotka eivät halunneet Benjamin Netanjahua enää pääministeriksi. Siksi hallitusohjelma syntyi aatteellisesti hyvin hataralle pohjalle ja on jatkuvasti ollut vaarassa menettää uskottavuutensa.

Oppositio on moittinut Bennettin hallitusta Israelin ensimmäiseksi israelilais-palestiinalaiseksi hallitukseksi, kun se nojaa tukensa maan arabipuolueisiin.

Mutta Bennettin hallitukselle lisää elinaikaa voi antaa oppositiopuolueiden keskuudessa vallitseva eripuraisuus, mikä johtuu suhtautumisesta Netanjahuun, kun kaikki eivät enää toivo paraikaa korruptiosyytteestä oikeutta käyvän Israelin pitkäikäisimmän pääministerin paluuta.

Oppositio tosin miettii epäluottamuslauseen tuomista Knessetin äänestykseen, mutta yhtenäisyyden puuttuessa se saattaisi päättyä tappioon, mistä seuraa, ettei hallituksen luottamusta voisi kuuteen kuukauteen mittauttaa uudelleen.

Sisäpoliittista tilannetta pidetään kaikin puolin haastavana, sillä se jatkaa viime vuosina koettua epävakautta, polarisoi entisestään eripuraista yhteiskuntaa ja vie huomion alati ongelmallisesta turvallisuustilanteesta.

Israel onkin nyt keskittynyt turvallisuutensa kohentamiseen, sillä vain sen varassa yhteiskunta voi toimia. Siksi joukot operoivat paraikaa terroristipesäkkeenä tunnetun palestiinalaiskaupungin Jeninin alueella, siviilipuolustusta ja pelastustoimia on harjoitettu ja poikkeuksellisen suuria sotaharjoituksia on pidetty eri rintamilla. Mm Iranin vastaisia pitkän matkan pommituslentoja on viime aikoina lisääntyvässä määrin harjoiteltu, kun Iranin ydinasetta rajoittavat kansainväliset neuvottelut eivät ole edenneet ja maan atomiase on uhkaavasti valmistumassa.

Ukrainan sodan varjossa näyttää kuitenkin jotain olevan tapahtumassa, sillä puolustusministeri Benny Gantz matkusti viime viikolla yllättäen Yhdysvaltoihin, missä hän tapasi virkaveljensä sekä maan ylintä sotilasjohtoa. Keskustelujen pääaiheena uskottiin olleen juuri Iran. Koska tapaamisista ei ole suostuttu tiedottamaan mitään, osoittaa se liittolaisten yhteisestä huolesta Lähi-idässä.

Israelin katse on viime päivinä ollut lähinnä pohjoisessa, Iranin liittolaismaana pidetyssä Libanonissa, missä vahvasti aseistetut Hizbollahin ääri-islamilaiset joukot hallitsevat maan eteläosia Israelin pohjoisrajan tuntumassa. Tällä Iranin etuja ajavalla shiialaisjärjestöllä on ollut merkittävä mutta viime aikoina hyvin kielteinen vaikutus Libanonin sisäpolitiikassa.

Se näkyi juuri pidetyissä maan parlamenttivaaleissa, minkä tuloksena Hizbollah ja sen liittolaiset menettivät parlamentin enemmistön. Väkivaltaisesti sujunut vaalitaisto heijasti niitä lukuisia ongelmia, joihin sisäisesti hajanainen Libanon on viime vuosikymmeninä juuttunut. Vaalitulos ei lupaa maahan sovinnollista tulevaisuutta, sillä tappion kärsinyt Hizbollah ehti jo uhata vaalituloksen johtavan sisäisiin levottomuuksiin.

Hizbollahin joukot toimivat myös Libanonin naapurissa Syyrian puolella, minne se on sijoittanut asemia sekä Iranista saamaansa aseistusta uhkaamaan Israelia. Israel ei sitä siedä ja juuri muutama päivä sitten Israel iski ilmavoimillaan näihin asemiin.

Mutta Israelin ilmavoimat ovat aikeissa olla myös rauhanomaisesti liikkeellä, sillä maan terveysviranomaiset ovat ilmoittaneet aloittavansa vakavasti haavoittuneiden ukrainalaissiviilien sekä -sotilaiden lennättämisen hoitoon Israelissa. Sen lisäksi Israel lähetti viime viikolla Ukrainaan myös turvavälineitä ja -tarvikkeita siviilien sekä sotilaiden käyttöön.

Samanaikaisesti, kun Venäjä sulkee kaasuhanojaan Eurooppaan, Israel on tarjonnut omaa kaasuntuotantoaan eurooppalaisille. Nimittäin Israel on aikeissa vähitellen lisätä kaasuntuotantoaan rannikkonsa ulkopuolella Välimerellä sijaitsevilta rikkailta kaasukentiltä, kunhan kaasun kulkureitti on ensin selvinnyt.

Tällä hetkellä Israel vie kaasua naapurimaihinsa Egyptiin ja Jordaniaan, mutta suuremmat markkinat houkuttelevat sijoittajia. Se edellyttää ensin Välimeren itäpäässä sijaitsevien valtioiden keskinäisiä sopimuksia, joihin vaikuttavat monet poliittiset ja strategiset ulottuvuudet. Kulkisiko kaasuputki Turkin vai Kyproksen ja Kreikan kautta Eurooppaan, on ensin ratkaistava ja se onkin hyvin visainen kysymys. Siksi Israelin kaasunviennin uskotaan tavoittavan Euroopan aikaisintaan vuonna 2024.

Vaihtoehtona kaasuputkelle Eurooppaan olisi kaasun nesteyttäminen naapurimaassa Egyptissä, mistä se puhtaampana ja helpommin kuljetettavana laivattaisiin Eurooppaan.

Tosin Israel ei yksin kykene korvaamaan Venäjän kaasun mutta merkittävän määrän kuitenkin.

Kuten aikaisemmassa uutisraportissani kerroin, niin Turkki yrittää kovasti lämmittää toistakymmentä vuotta sitten viilenneitä suhteitaan Israelin kanssa ja eräs syy siihen on juuri mahdollisen kaasuputken tuleva kulkureitti. Kulkiessaan Turkin kautta Eurooppaan talousvaikeuksien kanssa kamppaileva maa saisi kaipaamiaan tuloja. Israel ei kuitenkaan ole vakuuttunut Turkin vilpittömyydestä, ei ainakaan niin kauan, kun tempoilevasta politiikastaan tunnettu presidentti Erdgoan on siellä vallassa.

Israel on vuosien varrella ehtinyt tiivistää suhteitaan Kyproksen ja Kreikan kanssa eikä halua niitä maiden läheisen sijainnin takia vaarantaa. Tosin Kyproksella ja Kreikalla on itsellään ongelmalliset suhteet Turkin kanssa, siksi putki tuskin kulkisi Turkin kautta.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu on tällä viikolla kuitenkin tulossa vierailulle Israeliin. Ongelmallisista suhteista johtuen kyseessä on korkein turkkilaisvierailu vuosiin eikä tämäkään toteudu ongelmitta. Viileässä ilmapiirissä maaliskuussa tapahtunutta Israelin presidentin Isaac Herzogin vierailua Turkkiin pidettiin kuitenkin onnistuneena, siitä huolimatta, että Turkki avoimesti tukee Gazaa hallitsevaa islamistista Hamas-liikettä.

Ulkoministerin Cavusoglun vierailun päätarkoituksena on keskustella maiden suhteiden parantamisesta, kuten suurlähettiläiden palauttamisesta asemapaikoilleen. Vierailuun liittyy kuitenkin ongelma, sillä turkkilaisministeri haluaa matkansa aikana käydä muslimien kolmanneksi pyhimmällä paikalla eli Jerusalemin Temppelinvuorella. Ilman välikohtausta se tuskin toteutuu, sillä hän vaatii vierailla siellä ilman Israelin turvallisuussuojaa, minkä lisäksi paikalliset muslimit näkevät Turkin Temppelinvuorta hallinnoivan Jordanian kilpailijana.

Hamasin vaikutusvalta kasvaa jatkuvasti Jordanjoen länsirannalla, mikä on näkynyt viimeaikaisissa levottomuuksissa Jerusalemissa, missä islamin vihreitä lippuja on väkijoukoissa näkynyt huomattavasti enemmän kuin perinteisiä Palestiinan lippuja. Tämä nähdään avoimena epäluottamuksen osoituksena presidentti Mahmud Abbasille sekä hänen johtamalleen hallinnolle.

Viimeisin takaisku koettiin viime viikolla palestiinalaisten hallintokaupungin Ramallahin läheisyydessä Bir Zeitin yliopistossa käydyissä opiskelijavaaleissa, kun Hamasiin lukeutuva islamilainen vaaliliitto voitti selvästi maltillisen Fatah-puolueen ehdokkaat. Palestiinalaisten poliisien oli välillä jopa kovin ottein hillittävä opiskelijoiden riehakasta voitonjuhlintaa eri puolilla Länsirantaa.

Vaalitulos ei yllättänyt, sillä presidentti Abbas ei oman vaalitappionsa pelossa ole vuosiin suostunut julistamaan palestiinalaisalueilla yleisiä vaaleja. Abbasin lähipiiriin kuuluva totesikin, että pääpuolueen Fatahin tulisi pikaisesti vetää vaalituloksesta omat johtopäätöksensä ja toteuttaa hallinnossaan uudistuksia.

Myös Israelin itäisestä naapurista, Jordanian kuningaskunnasta, kantautuu tuon tuosta uutisia hallinnon kohtaamista ongelmista. Viimeksi muutama päivä sitten kerrottiin kuningas Abdullahin määränneen kuningaskuntaa vahingoittavien toimien vuoksi velipuolensa prinssi Hamzan kotiarestiin. Kuninkaanpalatsin poikkeuksellisen suorasanaisessa tiedotteessa todettiin velipuolen väärinkäyttäneen asemaansa, minkä johdosta hänen liikkumistaan sekä yhteydenpitoaan ulkomaailmaan nyt rajoitetaan. Kuningas vakuutti prinssin voivan kuitenkin jatkossa elää turvattua elämää.

Kuningas Abdullah ja prinssi Hamza ovat pitkään hallinneen ja vuonna 1999 kuolleen kuningas Husseinin poikia. Abdullahin perittyä isänsä valtaistuimen hän nimesi velipuolensa kruununprinssiksi mutta perui nimityksen viisi vuotta myöhemmin. Hamza oli jo vuosi sitten joutunut kuninkaan valtaistuinta horjuttavista toimista kotiarestiin, minkä hän sittemmin sai anteeksi.

Vakaa Jordania on Israelille tärkeä, sillä mailla on yli 300 kilometriä pitkä yhteinen raja, joka huumeiden ja käsiaseiden salakuljetuksesta huolimatta on vuoden 1994 rauhansopimuksesta lähtien pysynyt rauhallisena.

Ja lopuksi: Kun muutama viikko sitten kerroin Israelin suuresta ruokahävikistä, niin pian perään uutisoitiin Israelissa kehitetystä maataloutta palvelevasta innovaatiosta, mikä ratkaisevasti vähentäisi hävikkiä. Nimittäin Bountica-niminen israelilaisyritys on kehittänyt luonnosta löytyvistä hometta torjuvista proteiineista ruokaturvallisen ratkaisun, jolla voidaan pitkittää, jopa torjua elintarvikkeiden pilaantumisen.

Israelilaisyritys ei kuitenkaan ole tässä yksin, vaan maailmanlaajuisen ruokahävikki-ilmiön vähentämiseksi se on yhdistänyt osaamistaan useiden kansainvälisten ravintotuotantoa tutkivien laitosten kanssa liittämällä siihen yhä enemmän tiedettä, kuten mikrobiologiaa, maaperätutkimusta ja vähemmän kemiallista torjunta- ja säilöntätiedettä.

Ravintoasiaan liittyen; Kansainvälinen terveysjärjestö WHO on viimeisimmässä raportissaan todennut, että yli 60 prosenttia Israelin aikuisväestöstä on ylipainoisia ja myös seitsemän prosenttia 7-15-vuotiaista nuorista on todettu ylipainoisiksi. Luvut ovat kohonneet erityisesti koronapandemian kahden vuoden aikana ja WHO:n tilatoissa vain Malta ja Turkki näyttävät Israelia huonompia lukuja.

Israelilaisen sairaalan ylipainotapauksia hoitavan keskuksen johtajalääkärin mielestä ongelmaan on kiinnitetty liian vähän huomiota eikä pelkkä laihduttaminen ole ratkaisu. Hän ehdottaa, että Israeliin tulisi rakentaa enemmän jalankulku- ja pyöräilyteitä ja että nk. ”roskaruokaa” tulisi olla vähemmän tarjolla.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR