Rony Smolar – Israel-uutisviikko 24.8.2020

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Toissa viikolla kerrottu uutispommi Israelin ja Arabiemiraattien välisestä diplomaattisuhteiden tulevasta solmimisesta aikaansai israelilaisissa sellaisen autuuden tunteen, että moni näki itsensä jopa vapauteen päästettynä häkkilintuna. Niin paljon siellä on kaivattu muiden maiden hyväksyntää sekä enemmän hengitystilaa, ja jopa uneksittu laajemmasta rauhantilasta Lähi-idässä.

Samalla Persianlahden Emiraatit muuttuivat israelilaisten arjessa hetkessä rakkaaksi matkustuskohteeksi ja maaksi, missä voisi tehdä hyvää kaupallista ja tieteellistä yhteistyötä ja missä israelilaiset illan televisiolähetyksissä nähdään toivotettavan rauhansanomalla shalom ja salaam tervetulleiksi.

Israelissa on myös toivottu muutaman muun maltillisen arabimaan seuraavan Emiraatteja pian perässä ja punaiset matot ovat jo rullalla odottamassa harvinaisia arabijohtajia Jerusalemiin.

Tuo ylenpalttinen innostus lähti kuitenkin niin sanotusti laukalle, kunnes tunnelma maassa rauhoittui. Ensimmäisenä sen maan pinnalle tiputti Persianlahden suurin arabivaltio Saudi Arabia, jonka ulkoministeri totesi Israelin joutuvan odottamaan tunnustamistaan, kunnes Israel on sopinut välinsä palestiinalaisten kanssa. Tämä ei ollut mitään uutta, sillä se oli myös ehto, minkä saudien aloitteesta vuonna 2002 syntynyt arabimaiden laajempi rauhansuunnitelma sisälsi.

Saudi Arabiaa on kuitenkin pidetty hyvin todennäköisenä rauhankumppanina, sillä maa on Israelin lailla Yhdysvaltojen läheinen liittolainen, joka jyrkästi torjuu Iranin valtapyrkimykset alueella.

Mutta onko saudien ulkoministerin sanomisella sittenkään painoarvoa, kun maan todellinen johtaja, kruununprinssi Mohammed bin Salman ei ole lausunut naapurinsa Emiraattien päätöksestä vielä mitään?

Israelille jonkinlaisena takaiskuna voi pitää myös afrikkalaisen muslimivaltion Sudanin aikoman sovinnon peruuntumista, kun maan ulkoministeriön virkamies oli ennenaikaisesti aikeesta julkisuudessa puhunut. Sen seurauksena hänet hyllytettiin.

Mutta myös ensimmäinen eripura Emiraattien kanssa on nyt noussut julkiseksi, kun paljon toiveita tuoneen sovinnon eräänä ehtona on kerrottu olevan merkittävät asekaupat Yhdysvaltojen kanssa. Nimittäin, presidentti Trumpin on tiedetty suosivan suuria asekauppoja erityisesti niiden Persianlahdella sijaitsevien arabimaiden kanssa, jotka näkevät siellä Iranin vihollisenaan.

Julkisuuteen on nyt tullut tieto, minkä mukaan Trump olisi todennut Emiraattien osoittaneen halua hankkia joitakin viidennen sukupolven F-35 huippuhävittäjiä sekä aseistettuja lennokkeja.

Asia on Israelissa noussut kuumaksi aiheeksi, sillä pääministeri Netanjahu on julkisesti kieltänyt käytyjen sovintokeskustelujen käsittäneen asekauppoja. Mutta siihen ei tahdota Israelissa uskoa, kun hän oli neuvotteluista pitänyt niin puolustusministerin kuin ulkoministerin täysin pimennossa.

Erityisesti Israelin ilmavoimat ovat tästä nyt huolissaan, sillä eri amerikkalaishallinnot ovat lähes poikkeuksetta noudattaneet näkemystä, minkä mukaan Israelin aseellinen etumatka epävakaassa Lähi-idässä tulisi kaikissa olosuhteissa turvata. Siksi Israel on voinut hankkia huippuluokan amerikkalaista aseistusta sekä aseteknologiaa, eivätkä rauhansopimukset Egyptin ja Jordanian kanssa ole saaneet amerikkalaiset muutamaan asennettaan.

Mutta Trump ei ole kiistänyt asekauppojen liittyneen sovintoneuvotteluihin, sillä tiedossa on ollut vauraan Emiraattien valmius hankkia jopa sadan miljardin dollarin edestä uutta sotakalustoa. Se tietenkin kiinnostaa amerikkalaisen teollisuuden tilauskirjoista huolta kantavaa Trumpia.

Tässä tilanteessa Emiraateissa on ihmetelty Israelin asekauppoja vastustavaa asennetta, kun sikäläisen ajattelun mukaan maa ei rauhantilassa olisi Israelille uhkana. Mutta turvallisuuttaan tarkoin varjelevassa Israelissa tiedetään hyvinkin, että tämän päivän ystävä voi tulevaisuudessa muuttua viholliseksi. Näin tapahtui mm. shaahin aikaisen Iranin muututtua liittolaisesta islamilaisen papiston eli ajatollien johtamaksi viholliseksi. Myös aikaisemman liittolaisen Turkin nykyinen kehityssuunta on muokkaamassa maasta yhä huolestuttavampaa viholliskuvaa.

Mutta jotain keskinäisestä luottamuksesta kertoo se, että Israelin tiedetään vuosien varrella myyneen Emiraateille omaa aseteknologiaansa sekä osallistuneen maan vanhenevien amerikkalaisvalmisteisten F-16 hävittäjäkoneiden päivityksiin. Mutta tietty laadullinen välimatka on tässä kuitenkin säilynyt.

Persianlahden arabimailla ei nähdä olevan muita vihollisia kuin Iran sekä sen aseistamat terrorijoukot, ja siksi asekauppojen nähdään palvelevan myös Israelin etuja.

Israelissa toivotaan kuitenkin, etteivät julkisuuteen nousevat ongelmat haittaisi suurin toivein aikaansaatua sovintoa, sillä sen nähdään toimivan esimerkkinä myös muille sovintoon pyrkiville arabi- ja muslimivaltioille.

Israelin ja seitsemästä emiraatista muodostuvan Yhdistyneiden Arabiemiraattikuntien sovinnon tultua nyt julkiseksi useat lähteet ovat Israelissa paljastaneet lähes vuosikymmenen jatkuneen salaisen yhteydenpidon sekä yhteistyön, minkä huipentumana diplomaattinen tunnustamissopimus nyt kohtapuolin allekirjoitetaan.

Suhteet saanevat lentävän lähdön, sillä Israelin median eteen on Abu Dhabissa yhtäkkiä löytynyt hepreaa opiskelleita paikallisia liikemiehiä, jotka jo pitkään ovat valmistautuneet kohtaamaan kumppaneitaan Israelista. Televisiokameroiden edessä monet heistä jopa osaavat toistaa hepreaksi ”tervetuloa” samalla kun he mielellään esittelevät upeita toimistotilojaan.

Eikä tämäkään ole aivan uusi asia, sillä Israelin talouselämän johtava julkaisu kertoi viime viikolla lähes 200:n israelilaisyrityksen ilman diplomaattista sovintoa myyneen jo vuosia tuotteitaan Emiraatteihin. Niitä ovat eri alojen valmisteet, kuten lääke- ja terveysala, televiestintä sekä erityisesi turvallisuuteen liittyvät korkean teknologian ratkaisut.

Kaupankäynnin on kerrottu tapahtuvan kolmansien osapuolien, kuten Yhdysvaltojen ja Euroopan kautta. Myös vieraan maan kansalaisuuden omaavat israelilaiset liikemiehet ja asiantuntijat ovat voineet matkustaa Emiraatteihin.

Tässä uudessa tilanteessa molemmat maat ovat käynnistäneet kaupankäynnin sääntöjen määrittämiseksi virkamiestason yhteydenpidon. Lisäksi muutamat lakitoimistot kummassakin maassa ovat solmineet yhteistyösopimuksia.

Ainakin israelilaisten silmien eteen on syntymässä kuva kahdesta toisensa nyt löytäneestä Lähi-idän voimakkaimmin kehittyvistä valtiosta. Sen lisäksi, että keskinäisen yhteistyön uskotaan hyödyntävän kumpaakin osapuolta, niin siitä toivotaan poikivan innovaatioita, rauhaa ja hyvinvointia jaettavaksi myös muualle Lähi-idässä. Yhteiset ponnistelut korona-viruksen taltuttamiseksi sekä torjumiseksi nähdään ajankohtaisimpina yhteistyömuotoina.

Mutta politiikan arjessa löytyy maiden välillä selviä eroja, kun Israel on pääasiassa monarkkien ja itsevaltaisten johtajien hallitseman alueen ainoa demokratia. Tosin, Israelin sisäpolitiikasta viime aikoina välittyvä kuva tuskin kannustaa kansanvaltaa ajavia arabimaiden aktivisteja, sillä niin sekavaksi ja riitaisaksi on maan johtaminen viime aikoina muuttunut.

Hyvät lukijat, olin aikeissa kertoa teille, että Israelin hallituksen taival olisi tämän vuorokauden umpeutumiseen mennessä päättymässä, ja että neljännet vaalit vajaan kahden vuoden sisällä olisivat ovella.

Aamun viimeisimmän tiedon mukaan Netanjahu olisi nyt kuitenkin hyväksynyt sovitteluratkaisun, mikä pelastaisi hallituksen ja toistaiseksi turvaisi maalle tarvittavan budjetin, ja mitä tärkeintä – torjuisi uudet ennenaikaiset vaalit.

Mutta vuorokauden päättymiseen tänään puoliltaöin on vielä aikaa, minkä lisäksi Israelin politiikka on täynnä yllätyksiä.

Eripura kolme kuukautta sitten vaivoin kasatussa hallituksessa on johtunut valtion budjetin hyväksymisestä, mistä pääpuolueet ovat hyvin erimielisiä.

Tämän lähetyksen alkuun mennessä ei ole kuulunut mitään toisesta päähallituspuolueesta, Sinivalkoisista, eikä mikään, ainakaan nyt viittaa hallitussovun syntymiseen.

Muutamia viikkoja jatkunutta hallituskriisiä on luonnehdittu oudoksi ja väkisin aiheutetuksi, sillä nykyinen hallitus syntyi kolme kuukautta sitten juuri torjumaan myös silloin näköpiirissä olleet ennenaikaiset vaalit.

Syyttävä sormi on osoittanut Netanjahuun, jonka poliittisen nahkansa pelastamiseksi on väitetty tekevän kaikkensa, jotta hallituksen johtaminen ei ensi vuonna sopimuksen mukaisesti siirtyisi häneltä Sinivalkoisten johtajalle, Benny Gantzille.

Viime aikoina israelilaisten tuntoja julkisuudessa tulkinnut presidentti Rivlin joutui jälleen kerran moittimaan poliitikkoja hallitustyöskentelyä lamaannuttavasta vaalitaktikoinnista, minkä hän näkee entisestään kuormittavan maan vakavaa talousahdinkoa sekä korona-kriisin aiheuttamaa yleistä epävarmuutta. ”Äänestäjät eivät antaisi teille anteeksi”, näpäytti presidentti.

Ja lopuksi: Jotta Lähi-idän yleistilanteeseen kiinteästi liittyvä palestiinalaiskysymys mahtuisi tähän piirtämääni laajempaan tilannekuvaan, niin Gazan tilanne näyttää päivä päivältä kärjistyvän todelliseksi aseelliseksi yhteenotoksi.

Nimittäin, sieltä on viime päivinä ammuttu Israeliin parikymmentä rakettia, joista monet asutusalueille osuttuaan ovat aiheuttaneet läheltä-piti-tilanteita, kuten erään päiväkodin lasten viime hetken pelastuminen. Israel on vastannut tuhoamalla aluetta hallitsevan Hamas-terrorijärjestön maanpäällisiä ja maanalaisia kohteita.

Myös retoriikka on kärjistynyt, kun Hamas uhkasi ampua satoja raketteja Tel Aviviin, jos Israel ottaisi tähtäimeensä järjestön johtoa.

Ja mitä Israelin ja Emiraattien sopuun tulee, niin palestiinalaishallinnon tyytymättömän presidentin, Mahmud Abbasin on kerrottu kiukuttelevan vähän joka suuntaan. Hän on vastalauseena kutsunut kotiin hallintonsa diplomaattiedustajan Abu Dhabista ja syyttänyt Emiraatteja palestiinalaisten sekä yhteisen arabirintaman pettämisestä. Lisäksi hän syyttää siellä maanpaossa olevaa kilpailijaansa Mohammed Dahlania Israelin ja Emiraattien sopuun johtaneesta juonittelusta.

Kiusaantuneena Emiraatteihin kohdistuneiden vihanpurkausten johdosta Abbasin edeltäjän, Jasser Arafatin leski Suha Arafat esitti viikonlopulla palestiinalaisten puolesta anteeksipyyntönsä.

Palestiinalaisten oli nimittäin nähty Jerusalemin Temppelinvuorella polttavan Emiraattien lippuja sekä hallitsijan kuvia. Mutta rouva Arafat joutui välittömästi Jordanjoen länsirannan ja Gazan palestiinalaisten arvostelemaksi. ”Kuka hän on puhumaan puolestamme, pitäköön suunsa kiinni”, kuuluivat vihaiset mielipiteet.

Myös Persianlahdelta kuului palestiinalaisia tuomitsevia ääniä, kun mm. yliopistoihmiset, lehdistön edustajat sekä poliittiset aktivistit Emiraateissa ja Saudi Arabiassa moittivat palestiinalaisia kiittämättömyydestä.

Erityisesti Emiraattien tiedetään Jasser Arafatin aikana hyvin avokätisesti avustaneen palestiinalaisia.

Ja tietämättöminä mitä kaikkea maalla tapahtuu, niin lauantaiaamuna nähtiin delfiiniparven leikkivän Haifan satamakaupungin ulkopuolella Välimeressä. Niitä on lämpimän meriveden aikana viime aikoina näkynyt pitkin Israelin pitkää rannikkoa.

Se on houkutellut rannoille suuria määriä merelle kiikaroivia ihmisiä, mikä koronarajoitusten vallitessa on hyvää ajankulua.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR